You are here

Acer Aspire 5315 Bios frissítés

17 posts / 0 new
Last post
dricsk
dricsk picture

Sziasztok tisztelt kollégák,
Van egy kis gondom mint a címben is szerepel, akartam frissíteni a laptomom biosát 1.17-ről újabb verzióra, mert nemrég telepítettem rá a Vistát (eddig XP-m volt) és most már elég zavaró volt hogy alvó állapotból visszatérve nem kapcsolt be a ventilátora, túlmelegedett és kikapcsolt.
Frissítés után a gépem lefagyott, semmire nem reagált, még a kikapcsológombra sem. Kis várakozás után (hátha észhez tér) tápot lehúztam akkut kivettem, utána vissza.
Most ott tartok hogy még az akkutöltést sem jelzi, a bekapcsolásra nem reagál. Ráadásul a másik gépemen a videokártya meghalt, és még szombat 14 sincs.
Előre is elnézést kérek ha nem tudok azonnal reagálni a hozzászólásokra, mivel egy kölcsöngépről megyek míg nem javítom meg a videokártyahibásat. Kérlek segítsetek! :help:

Comments
Akaifan
Akaifan picture

Üdv!

Na én pontosan ugyanígy jártam! 1.17-ről akartam frissíteni Windows alól. (Igen tudom, a DOS-os megoldást kellett volna választani!) Werifying Error a folyamat közben. A vége ugyanaz. Még a LED-ek sem világítanak. A töltést sem veszi fel. Segítsetek nekem kérlek! Kedves dricsk! Mivel neked már sikerült megoldani ugyanezt a problémát, ezért kérlek oszd meg velem a konkrét tapasztalatodat! Esetleg ha konkrétan tudsz segítséget nyújtani a flash újraírásában, azért nagyon hálás lennék! Persze nem kívánok semmit ingyen! PÜ-ben is megbeszélhetjük. Köszönöm!

0

dricsk
dricsk picture

Sziasztok kedves kollégák, köszönöm mindenki segítségét, a problémát megoldottam.
A munkahelyemen először egy programozót akartunk építeni az LPT portra, később találtunk egy Topmax eprom írót amiben konkrétan szerepelt ez a 8 bites flash is. Közben szereztem még egy flash IC-t egy üzemképtelen alaplapból. Az egyikre feltettem az 1.19-es verziót a biosból, az eredetire pedig az 1.43-asat.
Az1.43-as beforrasztása után a laptop életre kelt. Tanulság az egészből talán annyi, hogy jól meg kell gondolni hogy frissít-e az ember bios-t, mivel még most sem tudom miért nem sikerült. Táp, minden megvolt, windows-os exe fájlról indítottam, amit az Acer honlapjáról szedtem le.
Annyit még hozzátennék hogy itt a töltést, és az összes visszajelzést (töltésLED, bekapcsolóLED) a bios vezérli. Megtörténhet hogy hibás frissítés után a laptop teljesen meghal, és csak a kiforrasztás-újraprogramozás segít, nem lehet a dolgokat megkerülni hogy CD-n keresztül frissítsünk, mivel semmi nem kap tápot.
Mégegyszer köszönöm a segítségeteket! :taps2:

0

dpu1
dpu1 picture

Helló!
Van tuti jó, működő BIOS chip-em 5315-höz.

Üdv. dpu1

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Ez egy jó megoldás is lehet!

Üdv: formasu

0

sityu7
sityu7 picture

Szia!A bios,ha rossz attól a töltéskijelzésnek menni kellene.Ezeknek a típusbaja a töltésvezérlő IC hibája nagyon sokban cserélek.A vaterán 1100Ft ért tudsz venni(ISL6251 IC ÉS EGYÉB ALKATRÉSZEK)ezen a néven találod.De hibás alaplapot is tudsz venni,ha nem töltésvezérlő lenne a ludas amiből át tudod forrasztani a bios chipet .Persze csak ,ha meg van hozzá minden felszerelésed és eszközöd!Jellezzél vissza mire jutottál ,ha otthon leszek megnézem neked lehet van is ilyen tipusról mentésem vagy chipem.Remél tudtam segíteni!

0

greatman
greatman picture

Ha a BIOS el van szállva, akkor teljesen halott lesz a gép, még a ledek sem világítanak...

0

dricsk
dricsk picture

Szia, több fórumon is olvastam hogy ritka de előforduló eset hogy a töltést sem jelzi, azaz semmit.
Megvan a rajza, az eprom rá van kötve egy KB926QFB1 IC-re, ez vezérel minden kijelző ledet. A méréssel csak arra jutottam, hogy az eprom ha betápolod akár akkuról akár hálózatról azonnal kap tápot, nem függ a bekapcsológombtól. Ez az IC érzékeli ha rádugod a tápot, azonkívül a bekapcsolási impulzus is ide fut be.
Ma fogom kibányászni az epromot, megvannak hozzá a szerszámaim, aztán meglátom mire jutnak vele hétfőn az okosabb kollégák. Ha bedőlne a tudományuk megkereslek. Előre is köszönöm!
dricsk
UI: Ma a monitorom döglött meg, úgy látom nemcsak kint hanem bent is fagy minden. :jawdrop:

0

Szadista
Szadista picture

Szia dricsk.

Itt meg tudják oldani a problémát : http://www.biosiras.hu/index.html

(bár pénzbe kerül de csak ha sikerül).

Üdvözlettel :Laci

0

dricsk
dricsk picture

Köszi a linket, ha hétfőn a melóba nem sikerül a mérnökeinknek megoldani vagy nem vállalják (pedig már kóstolták a boromat...) akkor megpróbálom ezt az elérhetőséget. Addig kutatok.

0

greatman
greatman picture

Szia! Ha nem sikerül megoldanod a dolgot, keress meg, meg tudjuk írni a bios chippet.

0

belfi
belfi picture

Szia!
Látogass el Erre az oldalraItt megtalálod a helyreállítási leírást.Alól van egy link ami elvezet egy másik oldalra ahová be kell regisztrálnod.Onnan ha minden igaz le tudod tölteni azt a fájlt amire szükséged van a helyreállításhoz.Én nem csináltam meg a reget mert nincs rá szükségem és ezért nem tudom mi van ott.
Üdv Belfi!

0

dricsk
dricsk picture

Szia belfi, köszi a linket, regeltem a fájlt letöltöttem, de sajnos bekapcsolni nem tudom a leírtak szerint sem. A CD olvasó ledje nem villog, a gép teljesen halott. Még azért próbákozom és keresek.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Sajnálom, hogy ez történt, de nagyon nagy valószínűséggel mondom, hogy ki kell venni az IC-t, és át kell írni! Ez a megoldás, mint nemrégen is írtam.

Üdv: formasu

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Bios frissítés után mindig meg van az esély arra, hogy valamiért nem sikerül. Hogy mi okozta, talán már nem lényeges. Előfordulhat, hogy nem a gépednek megfelelő Biost töltötted rá, esetleg sérült volt, esetleg egy rövid áramszünet volt közben.....
Tudomásom szerint, ha nem indul el a gép, nem lehet egyszerűen ráküldeni egy másikat! Úgy tippelem, hogy a megoldás az, hogy a Bios csippet ki kell venni, és át kell írni, vagy íratni. Ha nincs mentés róla, akkor lehet, hogy csak a szerviz tudja vissza írni, mert nekik mindenképpen van miről megírni.
Esetleg, ha a gépkönyve meg van, ott le van írva, hogy egy esetleges Bios visszaállítást lehet-e házilag csinálni, egy automatikus mentésből, ha igen, akkor mi ennek a menete.

Üdv: formasu

0

dricsk
dricsk picture

Szia formasu,
a biost az Acer hivatalos honlapjáról töltöttem. Nem szólnék semmit ha pl. felpörög vagy kékhalál, vagy legalább a töltésled világítana. Azt mondanám elqrtam, ennyi. Lehetséges hogy a bios vezérli a töltést is? Ezt valahogy nem értem.......... :shock:
UI:A videokártyásat megoldottam, kis átmelegítés stb. nyalánkságok......

0

jozso20
jozso20 picture

Szia!

Sajnos az a megoldás, hogy a BIOS-t ki kell venni, a tartalmát törölni, és a mellékelt fájlt kell beletölteni. Ehhez viszont kell egy kis készülék, és némi kézügyesség. Nekem is ilyen problémám akadt nemrég egy 5315-el. Rá kell bízni valami közelben lévő szakira!

Üdv, Józsi

File csatolás: 

0

Sponsored links