You are here

AEG / Electrolux Caffé Perfetto "vizet" főz..

18 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Van egy AEG / Electrolux CaffePerfetto gép, úgy kaptam, ingyé volt. Gondoltam, helyrerakom. Egy mikrokapcsol el volt rohadva, csere után szépen megy, de amit főz, azt én nem kávénak hívom. Normális ez?

Maximumra állítva a KV mennyiséget, darálót a legnagyobb szeműre tekerve is ami kijön belölle az áttetsző lé. Kb. erősebb tea.

Ezek ilyenek, vagy csak ennek van valami nyűgje? A daráló megy, helyére kerül a darálmány is, le is főzi, de híg. Lehet ezt valami szervíz menüben állítani, mennyit tekerje a darálót, vagy menniyt várjon a vízzel, stb? vagy van valami olyan hiba lehetőség, ami ilyet tud eredményezni?

A legerősebb fokozaton a KV adag, amit a zacc tálba dob, az kb. megegyezik egy kapszulás/párnás gép KV adagjával.

Képeken a legerősebb lötty látható, iletve a zacc mennyiség 1 főzésből.

Comments
secondbolt
secondbolt picture

Sziasztok!

Mielőtt személyeskedő vitába fajulna ennek a gépnek a beállításához való segítségnyújtás, javaslom vegyétek figyelembe, és jegyezzétek meg az alábbiakat a beállításhoz.
Ez egy AEG CaFamosa CF2XX szériával megegyező automata, és 5 fokozatban állítható az őrlemény mennyisége, valamint a víz hőmérséklete.
Padra Sanyi (sasa11) adott egy linket, onnan a CF250-es kezelési útmutatót le kellene tölteni, és az abban leírtak szerint a vízhőmérsékletet és az őrlemény mennyiséget középre kell állítani, kiindulási alapként.
Minden darálón történő finomság állítást követően a harmadik (kerámiatárcsás daráló) vagy negyedik (acélkéses v. tárcsás daráló) kávénál kell ellenőrizni a finomságot, mert a darálótérben és a csatornában levő már megőrölt kávénak távoznia kell a gépből!
Tehát három vagy négy kávé után kell a finomságot leellenőrizni, addig nem kell foglalkozni a pogácsával. Ez alapfeltétel!!
Ellenőrizni kell a kifolyó kávé hőmérsékletét már meleg kávécsatorna esetén (2 kávé után), egy kis műanyag pohárban 60-65 C fokos kávéhőmérsékletet kell mérni. Én a multiméter szondájával szoktam megmérni a hőmérsékletet. Ha jó a hőmérséklet, akkor lehet állítani a finomságon. Mindig csak egy kattanásnyit kell fordítani a darálón. Ha nem érezni illetve hallani az acélkéseseknél a kattanást, akkor hiányzik a golyó a perforált perem alól. (Kerámiatárcsás darálóknál egy foggal lehet a tengelykapcsoló segítségével elfordítani, itt nincs kattanás.)
Állítás - négy főzés - majd ellenőrzés....állítás - négy főzés - majd ellenőrzés. Addig kell ezt csinálni, amíg nem érni el azt a finomságot, amely hasonló a darált mák finomságához. Ne legyen liszt finomságú, mert azon a szivattyú nem képes átnyomni a vizet! Ha nem változik a finomság, akkor lehet törött egy karom a késtartón, vagy piszkos a kés.
Minden fajta keverékvek más az olajtartalma. Van szárazabb (pl.:Jacobs Merido Aroma), és olajosabb magvú (pl.:Douwe Egberts Paloma) keverék. Az olajosabb magvú keverékek esetében durvábbra kell állítani a késpárt, mert a kávészemcse tovább ottmarad az őrlés során a késpárok között, nehezebben jön ki az őrlemény, és egymást is dörzsölve tovább csökken a szemcseméret. Minden keverékhez meg kell találni az optimális beállítást.
A szárazabb kávé finomabb, az olajosabb durvább alapbeállítást igényel a darálón.
Ha megfelelő a finomság, akkor lehet az őrlemény mennyiségén is állítani, egyéni ízlés szerint. Ezt már vagy a gép menüjében (mint ennél a gépnél), vagy manuális úton (pl.:Saeco Vienna)lehet elérni.
Azoknál a gépeknél ahol szemre nem tapasztaltam változást, ott a minimum és a maximum beállításhoz adagolt kávét kivettem, majd egy ékszerész mérlegen leellenőrizve azt tapasztaltam, hogy tényleg változik a mennyiség.
A géphez használt víz sem utolsó a megfelelő aroma elnyeréséhez. Én a forralt majd visszahűtött vizet szoktam javasolni ott, ahol nagyon kemény a víz. (Nem ásványvizet!)
50 cl kávémennyiségnél szép barna cremával borított kávét kell kapni akkor, ha sikerült a gépet rendesen beállítani. A crema állagát és mennyiségét befolyásolja a kávékeverék, az őrlemény mennyisége és finomsága, valamint a víz hőmérséklete és mennyisége. Hosszú kávénál természetesen kevesebb a crema. (Gyengébb aroma mellett több koffeint tartalmaz a hosszabb főzési idő miatt!)
Amit a fentiekben leírtam az minden gépnél alkalmazható, hosszú éves személyes szervizes tapasztalat! Remélem tudjátok alkalmazni a későbbiek során.
Üdv:Zoli

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz secondbolt!
Ez egy minden részletre kiterjedő, nagyon jó leírás, hogy miként kell egy kávémasinába életet lehelni. Köszönjük szépen. Szerintem a Háztartási gépek-segédletekbe ahogy van, beilleszthető, vagy a Jav.Tipp-be máris berakhatod!
Még egyszer köszönjük:
exGelkás

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Jó meglátás. Már intézem is. A leírásért külön köszönet a készítőnek.
Szerk.: felkerült a kért helyre.

Üdv! Kalex

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Amikor az őrlésmennyiséget állítod, akkor változik a daráló működési ideje? Láthatóan keveset darál, még finomra állítva is legalább 1cm vastag pogácsát kellene produkálnia. Én első körben megnézném a késeket, lehet már túl kopottak és nehezen húzza be a szemes kávét.

nils

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Idő azonos marad. Kések nem kopottak, ujjam hegyét is megvágta tisztításkor..

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Akkor ott lesz a gond. Az időnek változnia kell, így változik a kávé erőssége. Hosszabb idő több őrlemény, ezáltal erősebb lesz a kávé.
nils

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Szétszedtem ismét.. A darálón semmi érzékelő nincs. Ahogy a kart tekerem, ami a daráló oldalán levő fogazással változtatja a "csiga" mélységét, ezáltal a KV őrlemény méretét sehogy nincs "visszacsatolva" az elektronikába. Vagyis azt, hogy hova tekerem, nem veszi figyelembe gyárilag. Vagy én nem találtam rá érzékelőt, de nagyon úgy tűnik, hogy nincs.

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Üdv!
Az azért ne zavarjon, hogy a darálásidő az eepromban van letárova, és igen nehezen változtatható...célműszer nélkül jobbára sehogy.

Ha erősebb kávét szeretnél, ne csak a gombot nyomd meg, hanem pár másodpercig tartsd nyomva - három fokozatban változik az őrlemény mennyisége.

Sanyi

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Szia!

Nem zavar és tisztában vagyok vele, hogy a darálási idők az empromban vannak beégetve. Nem is ajánlottam neki, hogy írja át a szoftvert. Ennyire nem volt érthető amit írtam? Vagy csak imádsz kötekedni?
Én azt kérdeztem tőle, hogy ha változtatja a kávé erősségét akkor változik-e a darálási idő vagy fix marad. Általában 3 erősséget lehet egy kávégépnél választani (mild, mittel és stark). Ezt a gépet konkrétan nem ismerem, de nem különbözhet sokban a Jura belsős Aeg Cafamosa gépektől. Feltételeztem, hogy a kérdező ismeri a gépet és tisztában van vele hogyan kell változtatni a kávé erősségét. ("Amikor az őrlésmennyiséget állítod, akkor változik a daráló működési ideje?")
nils

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Öööö, bocsánat, hogy élek.

Rengetegen nincsenek tisztában a választógomb funkciójával, csak megnyomják, és ennyi. Azért bátorkodtam kifejteni, de ha ez neked kötekedés, örömmel lesz@rom a nyűglődéseket, és lépek innen.
Mégegyszer bocsánat, hogy írni merészeltem, igérem, nem fordul elő többet.

Sanyi

0

nilsmasterson
nilsmasterson picture

Akkor ezt miért írtad:
"Az azért ne zavarjon, hogy a darálásidő az eepromban van letárova, és igen nehezen változtatható...célműszer nélkül jobbára sehogy."

Ezzel mi volt a célod? Hol írtam én ilyesmit, hogy eeprom átprogramozással változtasson darálási időt?

nils

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Hááát !! :hmmm: darálót a legnagyobb szeműre tekerve
Nagy szemekből nem lesz kávé ! Minél apróbb a szemcse , annál erősebb a kávé, hacsak nem törökkávégéped van ! :lol:

Üdv! Miki.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Nah jah.. De ha kicsire tekerem, akkor meg időegység alatt alig mászik át valami a darálón. Igaz, az apró szemű, de kevés, gyenge.. Ha nagyszemű, akkor azért, ha kis szemű, akkor kevés, és azért :) eredő így is, úgy is egy nagy nulla :)

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia mindigehes !
Innen letudod tölteni a használatit!
Egyébként a legfinobbra vedd a darálót és adjál neki egy kis vizet-
Ezeken lehet állítani szinte mindent, még a kávé hőmérsékletét is !
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Köszi, megolvastam. Ki fogom próbálni. Lehet, hőmérsékletet is feltekerem, mert nem az a rotyogó víz, ami kijön a gépből.

0

Gabor84
Gabor84 picture
*****

Üdv.

Raktam fel SM et is jelenleg a rendezetlenek közt van AEG_CP2500 néven remélem segít.

Üdv:Gábor

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Köszönöm!

0

Sponsored links