You are here

AEG T55840 szárító F32 hiba [Megoldva, fóliaszakadás]

24 posts / 0 new
Last post
ata2k6

Sziasztok!

Fennakadtam a címben szereplő masinával.
A szimptóma a következő:
Gép elindít, pár perc mùlva Ende. Hiba nélkül.
Tesztmód, E 32, mondom szenzorhiba. Gépet szét, kefék jók, alul is meg hátul is, felület megpucolva, összerak, hiba fennáll. Rámérve egy jó töltet nedves ruhával kb 20kOhmot mértem a szenzor csatlakozóin. A csatin bekapcsolt állapotban kb 0.3 voltot mérek. A panelen a szenzor rész betápláláson kb 16V ot mérek. A nedvességszenzor pár dióda után egy C3931 ic- be végződik, onnan egy opton-n a prociig megy. Sajnos erről az ic ről a gugli nem tud semmit...
Van valakinek hasonló panelje egy mérés erejéig? Választ köszönöm előre is!

Megjegyzem valaki már cserélt táp ic-t előttem ami elég hagyományosra sikerült.... de gondolom nem ez a hiba oka, mondjum holnap visszacserélem az odavaló ic re...

Comments
mark4444

Üdv! A relékkel mi a helyzet? A félig hibás reléket a teszt sem mutatja ki mindig. Cseréld ki őket, ha még nem próbáltad lehet mérésre jónak tűnnek, de nem biztos, hogy azok is!

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Szia!

Teszt módban minden periféria működik, (van egy érzékeny fogyasztásmérőm, látszik hogy kapcsol ventit, ellenállást) ugyanez érvényes az időprogramra is. A probléma a nedvességérzékeléssel van, valamiért ugrál a mérőfeszültség és nem találom az okát.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Megvan a hiba oka, a tapegység primer körében valaki kicserélte a 22uF/400V os elkót de feltépte a fóliát ami egy 10k-smd ellenálláson át a táp ic áramkörébe ment, valami visszacsatolás szerű dolog lehetett. Javitás után tökéletesen megy a gép.
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Gratulálok! Szép munka. A legnehezebb a műhibát megtalálni.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Az IC LM393 dual komparátor. Cseréld ki már cserélted, most láttam. A csatlakozóig van 3 ellenállás, R107 R108 R109, azokat mérd meg. Ez a rész egy oszcillátor, aminek a frekvenciája függ a nedves ruhák ellenállásától.
Ez a rész elindul külső tápról is asztalon, egy PC-s- hangkártyás winszkóppal meg lehet nézni, mit csinál. Egy 1:10-es osztással csatlakozhatsz a hangkártyára, de ne konnektorba dugott gépet mérj!

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Hú, ez jó ötlet!

Ma este megpróbálok összedobni valami teszt cuccot.

0

Vote up!

You voted ‘up’

MZperX

Üdv'! Akartam mondani.... De látom, már mondták. Az első fotón van két smd ellenállat. Az egyikről üvölt, hogy kirohadt a forrasztásból. És ki tudja még hány?

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Szia!
Azt a kört már lefutottam. Amúgy csalóka a fotó, a forrasztások jók.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

szia
sima 393
TLC393IDR

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

kis időre féretettem a gépet, de megrendeltem egy garnitúra lm393 -at, és biztonság kedvéért optocsatit is, majd meglássuk ugrik-e valamerre. Ha jó értettem, 250 Hz körüli freki kellene legyen az opto lábain ha nedves ruha van a dobban. Ha lett volna egy jelgenerátorom, az jó lett volna.
A német doksik alapján az E32 az túl alacsony frekvenciát jelent. Mivel nekem a csatlakozóig mérve jó minden így a komparátor áramkör marad, vagy az opto, habár mérve jónak tűnik

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Kicseréltem az Lm393-at és az optocsatolót, sajna a probléma fennmarad. Amit viszont észrevettem: a nedvességszenzor csatlakozóján a feszültség üresben is össze - vissza ugrál 7 és 3 volt között. Sajna analóg műszer vagy szkóp nem áll a rendelkezésemre. Ha netán van valakinél kéz alatt egy hasonló gép hálás lennék ha rámérne a nedvességszenzorra.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Ha jól értelmeztem, az U14 opton keresztül kapcsolja be a nedvességmérőt, a nedvességmérő egyik pontja a segédtápra megy, a másik az R107-108-109 en és a d16 d17 után az U5 (LM393) be jut. Ha jól olvastam akkor az ic az ellenállást frekvenciára konvertálja, o-250 hz es négyszögjellé.. ami az u6 os optón át a prociba megy. Sajnos a négyszögjelt a multim frekimérője képtelen értelmezni..

Minden alaktrészt kipróbáltam kivéve az ic-t, így csak az maradt a sorban

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Szia, köszi a válaszokat!

Zsugori közbenjárásával.kiderült hogy nem E32 hanem E23 hiba - kondenztartály szintérzékelő ( két vörös villanás három narancsszínű). Mondjuk érdekes hogy a tesztmód konduktometria részén dobja ki....

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Márpedig szerintem csak E32, AEG szárítónál nincs E23 csak E22...

0

Vote up!

You voted ‘up’

kisandras79

Szia !

Teszt üzemmódban,ha nem zárod rövidre a nedvességérzékelő két pontját,akkor mindenféleképpen ki fogja dobni a hibát.

Üdv:András.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Pedig rövidrezártam de mégis dobja a hibát...
Sajna nincs készleten lm393 smd ben így a dolog várat magára...

0

Vote up!

You voted ‘up’

kisandras79

Szia !

A legutolsó hozzászolásomra nem válaszoltál,az ellenállások jók?Szívatott már meg engem forrasztási hiba.

Üdv:András.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Mérésre jók a csatitól a diódáig mérve
9.9kOhmot mérek (3 db 3k3-as ellenállás)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari

Szia!
Amennyire latni lehet minden laba hasznalva: sztem ezzel is összevethetned, esetleg azonos :-)...
Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Bocsánat, rosszul mértem, 1.5 milivolt van a csatin (vagyis szerintem semmi), kivett panel csak a táp van ráadva. Megpróbálok rámérni bekapcsolt géppel is

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Rámérve mwnet közben 3-4 voltot mérek a nedvességszenzor csatiján. Üres dobbal 6 volt....

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Ezeken a gépeken nem kell a hibát törölni?

0

Vote up!

You voted ‘up’

kisandras79

Szia !

R107,108,109 smd ellenállások szoktak forrasztás hibásak lenni.

Üdv:András.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content