You are here

A&K Ice and wine borhűtő táp hiba

27 posts / 0 new
Last post
rat
rat picture
Egy hibát vadászok, de a kérdésem a működést firtatja.
Az áramkör éét panelből áll: a tápból és a vezérlőből.
A táp bekapcsolva cicereg, 12V helyett csak 10 V van, de az sem terhelhető. Nem melegszik semmi.
Évekkel ezelőtt át kellett kondizni, akkor volt egy-két kipukkadt, azóta rendben üzemelt.
Most a kondik jók, 2 és 3 lábú félvezetők jók, ellenállások nem szakadtak.

A panelt a www.hanny.com.cn gyártotta, típusszáma HYS60-12-KD.
De ugyanezt más neveken is gyártják.

A vezérlő panelen van a kjelző ott lehet állítani a hőmérsékletet, oda van kötve az NTC. Az a panel a tápról kapja a 12 V-ot és egy szál vezetéken a táp CN1 csatlakozójára adja a vezérlést (hogy kell-e hűteni és mennyire.)

Találtam egy rajzot, ami hasonló áramkört mutat, kérdezéshez jó lesz:

Az alapvető kérdésem a következő: A táp egyetlen 12V kimenettel rendelkezik, ez táplálja a vezérlő panelt is. Erre a 12V-ra direktbe van kötve a ventilátor és a Peltier. Ezek után nem tudom hogyan lehet a Peltiert szabályozni? Ha leszabályozza a 12V-ot, lemegy a tápja a vezérlésnek is. (Pl. a 494 minimum 7V-ról megy).
Köszönöm.
 

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A trükk egyszerű, a 494-es tápvonalában nincs induktivitás, így egész keskeny impulzusok is fel tudják tölteni üzemi szintre a kondenzátort.A peltier tápjánál meg induktivitás, nagy kapacitás, tehát erősen befolyásolja a kitöltési tényező.
A 16-os lábról a saját tápját szabályozza, az 1-es lábon meg a peltier feszültségét. Annak van egy alapértéke, és ezt húzza el az LM3358-cal.

Kösd ki a vezérlőjelet, az LM358-ból jövő dióda kiemelésével.

2

rat
rat picture

Köszönöm a magyarázatot, enlightened Megvilágosodtam!
A kis uC vajon milyen funkcióval bír? Ez is bele tud kontárkodni a szabályzásba, de vajon minek? Dincs semmi bemenete. Talán valami hosszú idejű időzítés? (a rajzon az 5V nem tudom mit akar jelenteni, ezek NC lábak.)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet, a jegesedés elkerülése miatt időnként kikapcsolja a hűtést.Más értelmét nem látom. (Az 5V az NC lábakon csak annyit jelent, hogy aki rajzolta, annyit mért azokon a lábakon.)

0

rat
rat picture

Valóban, az automata leolvasztás a legvalószínűbb.
Egyébként miután mindent kiszereltem, külön lepróbáltam sehol semmi hibát nem találtam. Összeraktam és működik.
Rejtély.

1

Jaca
Jaca picture
****

Lehet, hogy le volt fagyva laugh

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor módosítani kellene a címet

Bálint

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Megoldva helyett rejtélyt irni :-)

1

rat
rat picture

Nem hamarkodtam el beírni, hogy megoldva, és jól tettem, mert eddig tartott az önjavulás. Megint rossz.
A problémája, hogy nem tudja tartani azt a rövid impulzusos üzemmódot, ami a segéd 11V tápfeszültségét biztosítja. (Amit Jaca írt, a tekercs előtti leágazásról.)
Jaca javaslatára kikötöttem a diódát ami az opamp felől jön. Akkor némi zizgés után teljes gőzzel adja a 12V-ot a hűtőnek. De a segédtáp ahol 11V kéne legyen csak 9-10 V van.
Betéve egy potit vezérlésnek az opamp elé tud szabályozni, de valahogy nem stabil.
A 12V kimenetre betettem még egy kondenzátort, erre elszállt az egyik 13005 tranzisztor. Nem hiszem, hogy lenne összefüggés a kettő között, mindenesetre mehetek a bótba.
 

 

0

Jozs
Jozs picture

Sziasztok !

Nekem is egy ilyen hűtővel van gondom. A fenti rajz is passzol hozzá, kivétel hogy az enyémben nincs meg a rajz jobb alsó részén látható uC komplexum.
Ha kikötöm a vezérlőjelet az LM358-ból jövő dióda kiemelésével rendben működik a táp, tehát az LM358 vihet bele valamit. Ha teszek egy 10 kOhmos potit a CN1 bemenetre nem változik semmi hiába tekergetem, 0 V körüli feszültség van az LM358 kimenetén.
El tudná valaki magyarázni hogyan szabályoz(na) az LM358 ? Köszi.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

A TL494 14-es lába referencia feszültség, ott 5V-nak kell lennie. Erre van kötve az LM358 mindkét bemenete 1-1 30k-n keresztül, és a nem invertálót tudod lejjebb húzni a CN1-re kötött potméterrel. Ide csatlakozik még az XXX jelű IC?, aminek a 8-as lábáról egy ennél pozitívabb jellel tudja feljebb húzni a diódán és a 10k-n keresztül. Azt is mérd meg, hogy az LM358 2-es és 3-as lábán mekkora feszültségek vannak. A 3-ason látnod kéne változást, ha tekered a potmétert. Ennek függvényében kell változnia a kimeneti feszültségnek. Meg van az LM358 tápja (8-as láb  kb.11V)?

0

Jozs
Jozs picture

Szia !

Köszi a választ !
Komoly előrelépés történt, működik az áramkör :-). Legutóbb mikor néztem vagy a 10 kilos potit nem jó csatlakoztattam vagy a műszer -t, az a lényeg, hogy mostmár változik az LM358 kimenete 0 és 9,1 V között ( a tápja a 8 -as lábon 9,8 V ). Egyenesbe tettem a diódát, és már a ventilátoron ill. a peltier áramfelvételén is látni szépen a potméter változását. ( Viszont valamiért a 3 -as lábon fix 5V -ot mérek a potméter állásától függetlenül.)
Eredetileg valószínűleg az vitt el az erdőbe hogy magában vizsgáltam a panelt, vagyis az NTC helyén nem volt semmi, úgy viszont le volt szabályozva a kimenet, pontosabban megvolt a 12V, de terhelve már nem. Azért az összes elkó cseréje gondolom nem volt haszontalan :-).
Az eredeti hiba így valószínűleg az NTC környékén lesz, amit később tudok megnézni, mindenesetre nagyon örülök hogy idáig jutottunk, köszi mégegyszer !
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a Peltier elem külső tápról működik?

Bálint

0

Jozs
Jozs picture

Nem, erről megy minden. A piros és fekete vezeték megy a Peltier elemre, a fehér csatlakozókra pedig a ventilátorok és az NTC.

 

File csatolás: 

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szerintem arra gondolt, hogy ha külső tápról adsz 12V-ot a peltier elemnek, akkor az működik-e?
A 3-as lábon is változnia kell a feszültségnek, ahogy állítod a potmétert...

0

Jozs
Jozs picture

Ja, bocs. Nem próbáltam másik tápról, de most hogy erről is rendben működik ( 4 ...5 A -t vesz fel és hűl is rendesen ) talán nincs is jelentősége.

A 3 -as lábat én sem értem.

A hűtőtérben van egy tekerő szabályzó és egy kapcsoló, minden bizonnyal ott lesz valami gebasz, de csak hétfőn tudom folytatni a vizsgálatát.

0

Slaci
Slaci picture

Szia, ha van előlapi panel kijelzővel, léptetőgombokkal, akkor azt is érdemes átnézni. Volt nálam olyan borhűtő, aminek ez a panelje beázott, ráadásul pont a csatlakozóknál. Nem tudom, mi lehetett a folyadék, talán vörösbor, mindenesetre átvezetett, ráadásul az NTC csatlakozójánál, teljesen megbolondult a cucc.
Sok sikert!
Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: szerintem is

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem lehet rejtett forrasztási hiba?

Bálint

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Lehetett, hogy valamelyik forrasztás elengedett, megrepedt.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A trafóval sorban levő 1uF 400V, vagy valami hasonló kondit mérd ki..

Illetve szkópot neki, mit látsz? A primer oldali 2 tranzisztort kis trafón keresztül hajtja, a kis 1uF, 4,7uF a tranzisztioroknál jó?

A többi kis kondit is mérd ki.. A két hálózati puffer közepén féltáp van? Azok közül ha kapac szegény az egyik, borul minden...

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Külsö tápról mit csinál?
Adjál neki 12v ot pár ampereset

0

rat
rat picture

Köszönöm mindenkinek a javaslatokat, a peltier tesztelése lesz a következő lépés külső tápról, először a működést akartam megérteni.
A cicergés Jaca magyarázata után valószínűleg természetes az üresjárásban kis kitöltési tényező miatt.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
hozzászokik keresse meg azt a rossz vagy érték csökkent kondit

0

lipi
lipi picture

Szia

Zsugorinak igaza van.

Cserélendő elkók: 1000uF/16V --> 1000uF/25V 105°C, (ha van hely, rakj 2 db-ot ) a TL melletti elkók : "C13 jelű" zener melletti kondi 22uF/25V-> 47uF/25V, az alatta lévő 47uF/25V-> 100uF , mind 105°C-s

Üdv
Szabi

File csatolás: 

0

S_D
S_D picture

Biztisan jók a kondik? A kicsik is (~1.~10 uF)? 

1

varga jano
varga jano picture
*****

Hello!
Válszd külön a ventilátor,a panel és a Peltier elem problémádat ! Mi az ami leszívja a 12V-os tápot ?
Vagy a táp nem terhelhetö ?
​​​​​

0

Sponsored links