You are here

AKAI DVD-2380 nem játszik le semmilyen lemezt.

14 posts / 0 new
Last post
irokéz
irokéz picture

Üdv Mindenkinek!

Fent nevezett készülék pendrive-ról működik, lemezről el sem indul. A fej pozicionál, a lemez megmoccan egy kicsit, de nem indul el, majd kijelzi a "no disk" -et. A témában jártas kollégák segítségét kérném.

Comments
city217
city217 picture

Szia.
Nem látja a lemezt, vagy magas vagy alacsony a tányér, elmozdult.
Szalagkábel állapota.
Az SP motor javítása cseréje, vagy felújítása. Spray+ külső táp.
Ha ez megvan akkor jöhet a végállás kapcsoló és a szánkó ellenőrzése.
Kézzel tekerd ki a végére, és mond el mit csinál.
Üdv.
ui: Bocs egy lényeges majdnem kimaradt, a lézerfény ellenőrzése.

0

irokéz
irokéz picture

Szia!

Köszönöm a tippeket, ma a tányér magasságát ellenőrzöm. A lézerfénynek folyamatosan meg kell lennie, vagy csak a keresés alatt?

Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia,

A lézer a fókuszálás idejére kapcsol be. A CD-hez használt hullámhossz szabad szemmel nem látható (780nm) a DVD viszont piros (650nm). Viszont van olyan lejátszó amelyik CD-t próbál először beolvasni és ha egyértelműen eldönti, hogy nincs benne lemez akkor a DVD-t meg sem próbálja.

Amikor behúzza a tálcát, akkor a fejet a lemezforgató motorhoz közelebbi végállásba pozicionálja. Ezért ahogy írták tekerd el onnan valahová és figyeld meg, hogy behúzza-e a végállásba. Majd nézd meg, hogy próbál-e fókuszálni. Oldalról nézd, ne nézz bele a lencsébe :)

A lemezforgató motort kösd ki és tápláld meg 3V-ról. Az áramfelvétele nem lehet több 20mA-nél. Figyeld pár percig.

Ha minden jónak tűnik, akkor lehet flex kábel hiba (általában a fej csatinál szokott elrepedni) vagy fejhiba. Gondolom HOP1200 vagy valami hasonló van benne.

Üdv.

0

irokéz
irokéz picture

Szia!
Kitekertem a szánt a végére.Indítás után rendesen behúzza a szánt a motorhoz közeli végállásba, a lézer fej kétszer egymás után keres, majd leáll a folyamat.Lézer fény nincs.Korábbi próbáknál egyszer pirosan világított, de azóta semmi fény.Elképzelhető, hogy elszállt a lézer? Azt hogyan tudom ellenőrizni?

Üdv.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Szia! Még így is több esélyes a dolog, leggyakrabban a szalagkábel megtörése okoz ilyen hibát, a PU-ba bedugott végénél szokott megtörni, ahol a legtöbbet hajlik. Gyakran elég a kábelcsere, de volt már olyan is, hogy a lézer is meghibásodott a kontakt hibától. Van csomó ilyen fejkábelem, új is, ha aktuális, írd meg az adatait, érszám, szélesség, hossz, egy oldalon vagy fordítottan van a két végén az érintkezés kialakítása.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a szán a lemezforgató motor felöli végállásban egy kis kapcsolót kapcsol, ezt ellenőrizted? Igen gyakran megfeketedik az érintkező felülete

Bálint

ilyesmi formájú

File csatolás: 

0

city217
city217 picture

Szia.
Nézd meg a szalagkábel állapotát, néha az is segít ha csak ki-be csatlakoztatod. De lehet az az egy villanás a lézer utolsó rúgása volt.
Üdv.

0

irokéz
irokéz picture

Üdv.Mindenkinek!

Kicseréltem a fejkábelt, és helyreállt a rend, kifogástalanul működik a készülék.
Köszönöm a segítségeteket, ilyen háttérrel könnyű javítani.

Üdv.

0

irokéz
irokéz picture

Szia!

Köszönöm a tippeket. Du. megnézem a szalagkábelt . A motort megpörgettem külső tápról, rendben van.

Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Idővel a lézer hullámhossza mászik el és nem tud fókuszálni mert nagyon leromlik a reflexió. Persze a teljesítménye is csökkenhet, de az nem okoz nagy hibát mivel a sokáig szabályozni tudja. Szabad szemmel nem lehet eldönteni, hogy jó vagy nem. Az nagyon ritka, hogy egyáltalán ne működjön a lézerdióda. A fent leírtak alapján a végállás kapcsoló valószínűleg jó. Viszont az hogy néha világít néha nem erősen flex szakadásra utal. Persze azt továbbra sem tudjuk, hogy a motorok jók vagy sem.

Üdv.

0

irokéz
irokéz picture

Szia!
Megnéztem a szalagkábelt, totálkáros. Ahogy írtátok, a fejnél van megszakadva több szál. Hol lehet beszerezni ilyen szalagkábelt? 24 eres, 12,5 mm széles, 230 mm hosszú.

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egyenes vagy fordított?
A HQ-ban van, 240 mm-es
Hívd fel a Pityeszt előtte egyeztetni, mert kétféle van, de azonos számon

Bálint

0

F-Yoci
F-Yoci picture

0

Sponsored links