You are here

Akai HX-2 motorcsere után halk motorzaj hallatszik a kimeneten

20 posts / 0 new
Last post
csabeszd
csabeszd picture

Kedves Kollégák!

Egy Akai HX-2 deckben cseréltem motort, egy Sony deck motorját tettem bele: MMI-6S2LKS tipusút. A Sonyban hibátlanul működött, de az Akaiban halkan hallatszik egy motorzaj a kimeneten a számok között. Egyszerűen nem jövök rá az okára. Egy másik motorral is kipróbáltam, a saját Aiwa F 220-asomból tettem át, ami szintén jól működött, és avval is ugyanaz a jelenség. Tudnátok segíteni a megoldásban? A tápban a 12 Voltot biztosító áramkörben az elkókat már cseréltem, de ez nem hozott eredményt.

Előre is köszönöm, csabeszd.

Comments
Mosószaki
Mosószaki picture

Földhurok?

0

csabeszd
csabeszd picture

Szia!

Alább írtam, hogy is van ez a magnó testelve, földhurok nemigen jöhet szóba, inkább a fura testelés. A motort tartó fémlemez, és a fej fémháza közös pontról kapja a GND-t, de ez a közös pont egy kb 20 cm-es vezetékkel csatlakozik a magnó fémházához.

csabeszd

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Régi motor: (-) nincs GND-n.
Új motor?

0

csabeszd
csabeszd picture

Szia!

Kicsit alább pont erről írok.

csabeszd

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a fura testelés okozza a földhurkot

Bálint

0

csabeszd
csabeszd picture

Szia!

Ez csillagpontos testelés a mechanikánál, a motort tartó lemez nincs fémes érintkezésben a mechanika többi részével, a fejhez fezető testeléssel sem, mert műanyag bakokra van csavarozva. És a motor háza sincs a motor kivezetésénél a negatív pólushoz forrasztva.

csabeszd 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a motor kapcsaira tegyél 100 nF-220nF kerámia kondenzátort
Szkóppal ellenőrizni kell a motorra menő tápfeszültséget.
A motor háza testelve van?

Bálint

0

csabeszd
csabeszd picture

Szia Bálint!

A kondis megoldást már megpróbáltam, elkóval is, de nem történt változás. egyébként inkább búgó hang jön a kimeneten, mint ciripelő. Volt már olyan motor, aminél a ciripelő hangra megoldás volt a kerámia kondi. A motor háza testelve van de nagyon furán van ennél a magnónál a testelés megoldva: egy kb 20 cm-es vezeték viszi a testelést a motort tartó fémlemezhez, a vezeték a magnó fenéklemezéhez van csavarozva, a motor fémesen érintkezik motort tartó lemezzel, a motor negatív pólusa pedig nincs hozzáforrasztva a házhoz. A táp rendben van.

csabeszd

0

city217
city217 picture

Szia.
Mehet oda pár uF is, még nanóst nem nagyon láttam.
Aztán lehet hogy a lapszíj okozza a zajt, mert feszes.
Üdv.
ui: Mielőtt....  Láttam de inkább amit javasoltam.

0

csabeszd
csabeszd picture

Szia city217!

A szíj éppen jó, nem is feszes, de nem is csúszik. Az elkot már próbáltam, de sajna semmi változás.

csabeszd

0

city217
city217 picture

Szia.
Törlés, mert megint elolvastam a nyitót. :).
Üdv.

0

csabeszd
csabeszd picture

Szia!

A régi motorral nem tudtam hallgatni, mert rossz volt. Megbízhatatlan volt. Általában lassú volt, aztán meg váratlanul normál sebességű. Az áramfelvétele 200 mA felett volt valamivel, amikor éppen lassú volt. 

csabeszd

0

city217
city217 picture

Szia.
Látom olvastad. :)
Akkor ajánlom hogy kutakodj máshol is, pld vezetékek, szakadt test valahol.
Két motor csak nem lehet hibás, pláne hogy a helyükön normálisak. Ha ugyanaz a hang van mind a kettőnél akkor meg ki is zárhatod a motorokat.
Üdv..
 

0

csabeszd
csabeszd picture

Szia!

Ennek a magnónak nagyon fura tápja van. Három szekunder három külön tápáramkört táplál, a GND-k össze vannak kötve, de nincsenek letestelve a tápnál, hanem valahol az előlapi nyákoknál szalagkábeleken keresztül kerül a fémházra a test. Aztán a fémház egy másik pontjáról kapja a testet a motort tartó fémlemez, meg a kombinált fej fémháza, és a mechanika. A HX-3 as deckben már a táppanelnél le van testelve a GND. Már kezdek arra gondolni, hogy a HX-3-ban azért tértek vissza a normálisnak mondható testeléshez, mert a HX-2 testelése el lett rontva, ezért hallatszik a motorzaj a kimeneten. Szerinted ez lehetséges? 

csabeszd

0

city217
city217 picture

Szia.
Lenne még ötletem, pld pillanat állj és ha a zaj marad /nincs mute/, akkor egy mérőzsinórral matatni benne, de kétszer megnézve hova érinted!
Az nem lehet hogy a fejet se ártana lemágnesezni, mert ő kelti a zajt. :)
Üdv.

0

csabeszd
csabeszd picture

Sziasztok!

Köszönök minden hozzászólást, megoldottam végre a problémát. Tanulságos: ebbe a magnóba csak igazán jó állapotú motor működik jól, ami már kicsit éltesebb, de más magnóban még szépen elmuzsikál, ebben már nem működik jól. Volt itthon még egy F 220-as Aiwám, az ebben lévő motort is  belepróbáltam az Akaiba, és ez végre működik. Igen szerencsétlen véletlen volt, hogy a három donorkészülékemből pont a két rosszabb állapotú motort sikerült egymás után áttennem az Akaiba. De így legalább egy fontos tapasztalattal lettem gazdagabb.
Tulajdonképpen az lett volna a természetes, ha eleve nem használt motorral próbálkoztam volna, de sajna az utóbbi években három motor is selejtes volt, amit Magyarországról vásároltam deck javításhoz, úgyhogy úgy döntöttem, nem próbálkozom vele többet. Maradnak a külföldi beszerzési források, bármennyivel is drágábbak. 

Köszönöm még egyszer a segítőkészségeteket,
csabeszd

0

city217
city217 picture

Szia.
Szép és kitartó munka, gratulálok /gondolom mindenki nevében tehetem/.
Három a magyar igazság, nálad bejött.
:) 
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nekem is ez van, semmi probléma nincs vele
Valószínű, hogy az eredeti motor és a cserék eltérő kialakításúak, ezért van  a búgás, mint utaltak is rá, földhurok alakult ki

Bálint

0

csabeszd
csabeszd picture

Szia Bálint!

Lassan én is erre tudok csak gondolni, hogy nem megy bele más motor, csak az eredeti. Marad a próbálkozás, máshogy kapjon tápot a motor, és motorház testelést. 

csabeszd

0

Sponsored links