You are here

Apolló diavetítő izzócsere

47 posts / 0 new
Last post
attilacsep

Sziasztok!
Nem a cserével van gondom, hanem azzal hozták be a vetítőt, hogy már a sokadik izzó ég ki, de az eredeti már nincs meg. Meg tudná mondani valaki, hogy milyen volt az eredeti izzója? Egy kis táp van hozzá, 12V 500mA-es. Legalábbis ezt hozták be hozzá.A legutóbbi izzó, ami benne volt, az 12V, 21W, sima autós izzó, de kiégett az is. Nem értem: a 21W-os izzó elvben majd' 2A-t vesz (venne) fel, ha a táp bírná. Akkor mitől ég ki, ha a túlterhelés miatt amúgy is leesik a feszültség? Lehet, hogy alulképzett vagyok?smiley
Üdvözlettel:
Attila

Comments
Mazsola
Mazsola's picture

Jó reggelt!
Go to:  https://elektrotanya.com/comment/431797#comment-431797
Viszont látásra
Mazsola

1

Vote up!

You voted ‘up’

kipcsak

Próbálom itt fölül hátha szem előtt lesz. Mond minek egy égőnek négy diódás trafó, és miért nem keresel egy trafót égővel ami belerakható? Az égőre már kaptál linket is, már csak egy trafó kell. Az amúgy is kell, mert amit kaptál az nem az eredeti.

4

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
 Abból indultam ki, hogy a trafó eredeti, és működnie kell(ene), ha tudjuk, mi volt az eredeti állapota a vetítőnek. Általában az eredetit szoktam helyreállítani, mert annak működnie kell. A sok bejegyzés után sajnos úgy tűnik, senki nem tudja, hogy az mi is volt. Most következik az ügyfél felé a megoldási "fusi" javaslat, ami lehet, jobb is lesz, mint a régi. Magánvéleményem, hogy ha a nagyobb teljesítményű égőhöz igazítjuk a trafót, nagyobb hő is keletkezik, ami egy műanyag doboznál nem biztos, hogy szerencsés lenne. Nem szívesen vennék részt egy lakástűzzel kapcsolatos perben... Ha már fusi, akkor inkább a kisebb teljesítményű megoldás felé hajlanék.
Köszönettel a segítségekért:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

kipcsak

Megnéztem az adatlapodat és visszavonom minden szavamat, pont egy "kick-box" edzőbe botlottam. smiley
Azért annyit még ha megkímélsz elmondanék, ezt a feladatot egy másodikos ipari tanuló az ebédszünetben fütyürészve megcsinál.
Sok sikert!

3

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

A trafóról semmilyen képet nem mutattál ! Akkor meg honnan tudjuk, hogy eredeti  ...vagy nem? 

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Abból indultam ki, hogy ezt hozta be a tulaj. Azért tettem föl az oldalra, hogy "hátha valaki ismeri". De a konkrétumok helyett az igazi segítőkön kívül csak "furcsa" beszólásokat látok. De ismerni  -ezek szerint - senki nem ismeri. Fusizni én is tudok, barkács megoldást kitalálni, ami a mi szakmánkban megszokott. Ebből az ártatlan kérdésből született egy  (a tényleg szakmai hozzászólásokat kivéve) egy személyeskedéseket is tartalmazó terjengős "beszélgetés". Csak annyi volt az eredeti kérdés, hogy "milyen izzó való bele?" Ha tudná bárki is, akkor nem kéne fölöslegesen irogatni, beszólogatni, mert abból már tudható, kiszámítható lenne, hogy milyen trafó illene hozzá. (Ahogy egy kisiskolás is ki tudja számolni.) De senki nem tudja. 
Természetesen ez nem Neked szólt, aki mindig is segítő szándékkal írtál, amit köszönök. Meg azoknak is köszönet jár, akik nem a személyeskedéssel vannak elfoglalva, hanem a szakmával.
   Szerintem zárjuk le ezt a topikot, mielőtt még idétlenebb hozzászólások is bekerülnek.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

kipcsak

Ahogy én követtem az itteni eseményeket mindenki segíteni akart, viszont ha te csináltál volna pár fotót arról amit kaptál és még szét is robbantod, akkor felkerültél volna vele a netre mert még olyan nincs fent. Lengyel találmány már írtam, így elképzelhető hogy a magyar vasdobozos égője jó bele amit zsugori kolléga mutatott.
Most már ne add fel, csináljuk meg.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mazsola
Mazsola's picture

Jó napot!
Nem ismered kellő képen ezt a fórumos világot. Elindulsz egy lószerszámért és meglepődve csoldálkozol mikor a kezedbe nyomják.
Bár ez a feladat túlterjed a kicserélem a púpos kondikat eseten de nem kunszt megoldani az előéleted alapján.
A normálisabb, gyerekek számára gyártott vetítőkben 25 vagy 35W-os, Ba15s foglalatú izzókat használtak 6 vagy 12V-os kivitelben. Ezek fémházas kivitelűek voltak.
https://izzocenter.hu/lista/47e0e18a41b81-Regi-vetito-izzo
Ebbe a műanyag kacatba valószínűleg ilyen való:
https://lumenet.hu/orbitec-a15006-5w-6v-ba15s
De ha aggaszt hogy perbe fognak, add vissza! (A vetítőt. smiley)
Viszont látásra
Mazsola

0

Vote up!

You voted ‘up’

PushyG

Üdv!

Ha jól tudom, az autókban lévő izzók hasonlóan érzékenyek az alacsonyabb feszültségre, mint a magasabbra.
Ezért van az, hogy a mai, alultervezett elektromos rendszerrel (kisebb akku, vékonyabb vezetékek) közlekedő új autókban nagyon gyakran kiégnek az izzók. Mert túl nagy a feszültség ingadozás.
Nekem annak idején a '96-os Fordomban alig kellett izzókat cserélni, még az emelt fényű H4-es is 2 évet simán elment benne. Ellenben állandóan látok szalon új autókat kiégett hátsó lámpákkal (nem, nem tévesztettem össze a külföldről behozott, újnak látszóval...)

Gábor

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: jól tudod.

:Olvastam egy Tungsram  belső  leírást, abban azt írják, hogy a halogén izzók +/- 5%  feszültség eltérést viselnek el, ha ennél nagyobb, akkor az az élettartam, illetve világítási paraméterek rovására megy
Még az öreg Mészáros adta a 80-as évek elején

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg

Sziasztok!

Csak a rend kedvéért ez minden halogén izzóra igaz, ugyanis alacsonyabb szál hőmérsékleten nem jön létre a halogén hatás -azaz, hogy a gáz töltelék megakadályozza -már amennyire lehet- a wolfram atomok kiszakadását a szálból, tehát hamarabb elöregszik, mint nagyobb fényerőn.

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Sziasztok!
 Én csak feltételeztem, hogy halogén izzó lehet, mert amit behoztak kiégettet, az egy normál 12V 21W-os gépkocsi izzó volt. Amikor egy ugyanilyennel kipróbáltam, akkor összesen 3V körüli volt a feszültség a kapcsain, mert a táp, amit behoztak hozzá, nem bírta (500mA-es). Ettől a 3V-tól biztosan nem éghetett ki az izzó (szerintem), mivel épp csak pislákolt. Ezzel együtt a halogénről írtak érdekesek. Azt sem tudom, hogy a táp eredeti-e.
Üdvözlettel:
Attila 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Galibali

A 12V 500mA= 6W, ezt jól látod, nem Veled van baj.
Szerintem az izzó túlzott vagy a táp nem az eredeti.
Az izzó gyakori kiégése lehet rossz gyártmányú izzó vagy valahol (foglalat?) rossz kontakt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
A rossz kontakt nekem is beugrott, de a táp teljesítménye és az izzó áramfelvétele valahogy akkor sem illik össze...
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

Galibali

Ez igaz. Erről a készülékről van szó?
(csatolmány)

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Igen, pontosan! Nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: 12 V-os gk  LED izzó?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

gbenyov
gbenyov's picture

HELLO!
A 12V-os LED lámpákkal vigyázni kell. Kétféle van.
-Az egyikféle egyszerűbb. A LED(EK) előtt egyetlen ellenállás van és egy Graetz.. Ha 12V-ot kap AC/DC, akkor működik jól. De, ha egy ilyen akármilyen trafóról táplálják, akkor tuti hogy ki fog égni, mert biztos, hogy nem stabilizált a 12V-os kimenet. Pl. ha csak rövid időre 15V jut a LED(EK)RE, akkor már biztos kipukkad. Ezek csak stabtápról, vagy autóban használhatók.
-A másik és drágábbakban belső stabilizátor IS van. Rögtön látszik a műszaki adataikból, hogy pl. 8V-26V között működtethetőek. Csak ilyet szabad használni a stabnélküli kistrafókkal.

Egyébként, izzólámpa NEM LEHET, abban a dobozkában, 6W-osnál nagyobb, mert szétolvad.
Csakhogy az a táp megmérendő, mert lehet, hogy 6W-al terhelve is, több feszkót ad ki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia! 
Nem LED, hanem egy közönséges gépkocsi izzót hoztak be hozzá, kiégve. Lehet, hogy eredetileg halogén volt benne...?
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

Galibali

Bajonett záras 12V 6W halogén? Nem tudom, de még nincs kép a készülékről. A foglalatot sem ártana látnunk.

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Nem tudom, mi lehetett benne, csak kérdeztem, hogy halogén lehetett-e. A képet már korábban föltette egy kolléga, köszönet Neki.  A foglalat normál gk. izzó foglalat, pl. irányjelző, egyérintkezős. Nincs megégve, teljesen ép.Azért gondoltam halogénra, mert egyrészt magasabb hőmérsékletet visel el, nagyobb a fénye kisebb áramfogyasztásnál, de ebben lehet, nincs igazam.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

Galibali

Nem valószínű, hogy jó lesz. Sugárzási szög,színspektrum különbség? És egyéb más.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Én nemrég ledesítettem a mienket, állati jó képe lett, és nappal is látszik. A hidegfehér led nagyon jól visszaadja a színeket. Mindenképp hűtött led kell bele, vagyis olyan, amit már eleve alu hordozón árulnak.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Galibali

Szia!
Tegyél fel egy-két képet a gépről. Ja és egy pontos típus szám sem ártana,

Köszi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kipcsak

https://www.google.com/search?q=apollo+diavet%C3%ADt%C5%91&client=firefo...

A kérdezőnek csak annyit, mérted a tápját, talán azt is kellene cserélni.

Lengyel találmány, aztán a kínaiak zsugorítottak rajta egy kicsit, és gondolom a minőségen is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia, sziasztok!
 Beszereztem egy olyan izzót, amit mutattak, hogy kiégett (12V, 21W). Bekapcsoltam, és csak parázslott, alig világított. Az addig mért 13V a terhelésre leesett3,5V-ra. A Tápban csak a négy dióda van a trafón kívül. Számomra egyértelműnek látszik, amit eddig is mondtam, hogy valami sántít. Ez a trafó nem bírhatta a 21W-os izzót meghajtani, és kiégetni sem. Valami árulás van. Szerintem csak az izzó foglalata lehetett egyforma, de maga az izzó más volt, ezért is tettem ide fel a kérdést, hátha valaki ténylegesen tudja. Vagy a trafó nem az eredeti...
Üdvözlettel mindenkinek:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

F-Yoci

Üdv! Mivel ez a normál fémházas diavetítőhöz képest egy "nyekenyóka", műanyagházas vetítő, kizártnak tartom, hogy 21W-os izzó lett volna benne, inkább a 12V 5w lehet a reális, és valószínű jó ez a táp hozzá. Főleg, mert itt is hasonló van hozzá: https://static.darabanth.com/images/5/1/517760.jpg
Semmilyen adat, teljesítmény vagy bármi, nincs ráírva valahová a vetítőre, vagy bele?

1

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
 Sehol semmi, átbogarásztam. Ezért nem szerencsés, ha kidobják az eredetit. Az ÜF-nek tök mindegy, izzó-izzó, csak 12V-os legyen.... Az, hogy milyen következményekkel jár, ha nem a megfelelő, már nem érdekes... De ha már korrektek akarunk lenni, jó volna tudni, mi volt benne, ezért tettem fel az oldalra. Lehet, hogy a fentebb javasolt LED volna a jó megoldás.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

kipcsak

Gyerekkoromban volt egy olyan játékom ami egy kis csónak volt, fel kellett tölteni vízzel és egy rövid gyertyát a tartály alá, és elindult.
Talán ennek is elég lenne egy gyertya, de szerintem az ilyen problémát már az szak-iskola második évadjában illik megoldani

3

Vote up!

You voted ‘up’

F-Yoci

Ezt egyelőre nem értem, hogy kerül ide, de egészségedre ! smiley

1

Vote up!

You voted ‘up’

kipcsak

Én se értem mi tart ilyen sokáig, ehhez az égőcseréhez még létra se kell.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

szia
nem lehetséges?
 

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
 Szerintem biztosan nem, mert így már 3A-nál járunk.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Akkor viszont a táp nem hozzá való... Üzentem a tulajnak, hogy eröltesse meg a memóriáját, hogy valóban ez-e az eredeti táp.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

kipcsak

Nem ilyen csak az alakja hasonlít, ez külső adapteres.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

ha már sok a 12v-os izzó erre tudok gondolni

0

Vote up!

You voted ‘up’

kipcsak

Egy másik falba dugható trafó kellene ami bírja adni a kellő fényt, és kész. A zsinór adott már csak trafó kell.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

bocsi ,köszi,koppant

csak emlékbe

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg

Szia!

Van a kombinált fék/hátsólámpa izzó. Annak ugyan a csatlakozása némileg más ámbár a bajonett mégis ugyanaz. Ott a kisebbik izző csak 5W-os, azt akár bírhatta is a tápod!

0

Vote up!

You voted ‘up’

attila.p

.....ez bizony így igaz: a régi diavetitők még 220VAC-re voltak tekercselve(primer fesz.).
igaz százalékosan nem nagy az eltérés ha 230VAC-t kap, de okozhatja a sorozatos lámpakiégést :
(hasonlóan a régi karácsonyfa izzósoron: ahova be kellett tenni pluszban(sorba) 1-2 izzót, máskülönben lehetett kidobálni az eredetieket)
....azaz MÉRNI, mérni mérni , persze terhelve

üdv attila.p
u.i: lengyel gyártmányú izzót ne vegyél !

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Tudom, hogy jó volna egy tipus, de csak ennyit láttam rajta. Próbálok föltenni majd képet. Olyan, mint egy gyerek kocka játék.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

kferi

Elvetemült dolog lenne mérni?????

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Fentebb írtam.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

kipcsak

Vagy meglátni hogy gyári-e még a cucc, mert akármilyen fényt beletehet ha ügyeskezű.

0

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
 Gyári, csak az izzó nem.
Üdvözlettel:
Attila
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content