You are here

Az egyenáramú motor vezérlése PWM jellel...(Megoldva) ,!

93 posts / 0 new
Last post
Lengyel József
Lengyel József picture

Sziasztok !

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy :

Adott egy egyenáramú motor az állórész állandó mágneses . Magát a motort PWM jellel kellene vezérelni ,a vezérlő jelet egy mikrokontroller biztosítja (STM32F103CBT6). A motor időállandója T = L / R hányados adja meg . A hányadosból sajnos pont az induktivitás az amely nem sikerül pontosan bemérnem . Viszont ,ha ezt sikerül megmérnem ,hogyan indíthatom a motort (indító nyomaték) ,nyugalmi helyzetéből . Próbáltam 250Hz 1% -indulni és engedtem a kitöltési tényezőt egészen 10% -ig (ez is kicsi még) . Az a tapasztalat ,hogy a jellegzetes búgó hangot lehet hallani de nem mozdul meg a motor . A motor le van választva a gépről amit hajt . És persze nem szorul szépen lehet körbe forgatni . A kérdés tehát az ,hogy mi az az eljárás amivel a motort a nyugalmi helyzetéből forgásban lehet hozni PWM-el lehetőleg a legkisebb áramfelvétel mellet . Tudom az indító nyomaték ,az indító nyomaték és nem egyszerű kezelni .

Előre is köszönöm a választ ,a fáradozást mindenkinek ! : )

üdv : Lengyel József

Comments
Lengyel József
Lengyel József picture

Sziasztok !

A motor működik ! A motor PWM vezérlési frekvenciája : 140 Hz . Igen ,ilyen alacsony !

A kitöltési tényező amellyel a szőnyeget mozgásban hozza duty = 10 % .

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a fáradozását ,segítségét ! :)

Üdv : Lengyel József

0

varga jano
varga jano picture
*****

Kedves József !
Szeretnék gratulálni a kiváló megoldásodhoz !
Remélem még sok alkalommal építed meg !
Bízom benne , hogy sokszor fogod használni !
Bizakodom , hogy követőkre találsz és sokan vágnak bele fejlesztésbe !
A Rubik kocka hazájában is, a találékonyságod példa értékű .
Nagyon szépen köszönöm , hogy meghallgattál . Üdvözöl varga jano

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia Jano !

Nagyon szépen köszönöm a jó kívánságokat !

Sokat köszönhetek az Elektrotanya Magyar fórum tagjainak és nem ulosó sorban Neked is ! :)

Üdv : Lengyel József

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia József! Gratulálok!
Összehasonlításként, a nállam levő kb. tízszeresen üzemel.
A motor ellenállása: 3,76Ohm, induktivitása: 8,1mH.
Üdv. Feri

File csatolás: 

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia Ferenc .P !

Egyenlőre tesztelem .Készítettem egy teszt áramkört. A teszt áramkörnek a rajzát fel fogom tenni meg szeretném osztani veletek ,mert sok tanácsot és javaslatot kaptam .A teszt áramkör tulajdonképpen egy feszültség vezérelt generátor (LM331) ez meghajt egy TC4420 -as MOSFET Drivert .Az alkalmazott MOSFET NMOS típusú . A MOSFET Drain-ben van a vizsgálandó motor ,egy sönt ellenállás én 0,25 Ohm / 5 Watt alkalmaztam . Ezt figyeltem oszcilloszkóppal . A teljesítmény rész 6 Voltos akkuról lett működtetve ,tiszta egyen elvileg nincs zavar jel egyebek .

Amit megfigyeltem : A jel generátor 90%-os kitöltési tényezős frekit állít elő . A kimenet nyitott kollektoros ,felhúzó ellenállást alkalmaztam .

Amikor változtattam a frekit a magas frekvenciákon a motor sípolt furcsa hangot adott . :) :) Amikor csökkentettem a frekit akkor a motor saját magától 140 Hz 90% tényezővel elindult magától . A motoron semmi más nincs mint a lendkerék egyenlőre . A forgórész ellenállása 3 Ohm , az induktivitás L = 10mH fölött van .
Nagyon szépen köszönöm ,hogy megosztottad a tapasztalataidat . Amit meg kellene ,készítenem ehhez a padhoz ,amit a kedves forumtársak is felhívták a figyelmemet : A sebesség ,fordulatszám figyelése ,és az LM2917 -el egy speed limit áramkört készíteni ez csak pár alkatrész) Szerencsére . A lényege az lenne ,ha közben zárlatos lenne az IGBT és amotor teljes sebességgel gyorsulni akarna ez az LM2917 kikapcsoltatná a Relét . Meg kerülve a mikrokontrollert mindent. Egy tiszta hardveres védelemre gondoltam . Lehet ,hogy rossz ötlet.... Akár milyen jól is néz ki egy futópad nagyon veszélyes is tud lenni ....
Üdv : Lengyel József

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia József ! Elég nagy fesz. egyenáramú motorról lévén szó.A ´80-as évekbn A Rádiotechnikában találtam egy egyszerü de nagyszerü motor forrdulat szabbályozot(meg is épitettem) nyomaték tartóval.Röviden : hállózatról egyutas egyenirányitás(szüretlenül) ,soros thyrisztor a motorral , fázishasitás ,a forrdulat szabályozáshoz.És még a motorral még egy soros ellenálás,erröl volt leválasztva egy diodával a forgó motor által keltett feszültség (a 25Hz táp impulzusok közötti idöben) a nyomaték (forrdulat)felismerésére majd szabályózására (fázishasitás).Nekem az egyszerü kapcsolás bevált.A motor forgó tekercsének ( mágneses térben )induktivitása a forrdulattól is függö.üdv.Jóska

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia josef.48 !

Elovastam a tapasztalatodat ,amelyet régebben építettél. Magán az áramkörön már sajnos nagyon módosítani nem tudok úgy ,hogy triakos legyen . Maga az áramkör már mint maga a hardver meg van .Újból építettem egy hasonlót mint amilyen az eredeti motor vezérlő volt .Én bánom ,hogy ezzel a kérdéssel nem fordultam hozzád / hozzátok korábban . Minden esetre jó tudni ,hogy így is meg lehet oldani egy motor szabályzást . Aztán említette a kollega az TL494 -es megoldást is és sok ugyes ötlet van itt még nem utolsó sorban a Tiéd is ! .

És például ,járhattó út a következő :

-Ahhoz ,hogy a motor induktivitását megmérjem ,magát a motort egy MOSFET tranzisztorral kapcsolgatom egy alacsony feszültséggel ,eléggé alacsonyan ahhóz ,hogy a forgórész egyáltalán ne forogjon . A motorral sorban lenne egy sönt ellenállás . Egy oszcilloszkóppal figyelném a tekercs (forgórész áramának a kialakulását) A forgórész ellenállásának ismeretében , az oszcillószkopón figyelném ,hogy az áram érték mikor éri el a 63% . Ugyan is ez nevezetes érték az R+L köröknél ,ha impulzusszerűen ki be kapcsolom . Ha meg van ,hogy "menny idő mulva " van meg ez áram (I = Umérés / R forgórész) ennek azáramnak a 63% akkor megvan a motor T időállandója . Ebből kiszámíthatom az induktivitást . T = L / R . Az a kérdésem ,hogy járható út éz ? :)

Köszönöm szépen ,hogy megosztottad velem a tapasztalataidat !

Üdv : Lengyel József

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia, válaszolok a kérdésedre:
Bizonyos motorkonstrukcióknál járható, de általánosságban nagy hibákhoz vezet. Csak az univerzál-motorokat lehet triakkal szabályozni. Ha a motor nem arra van tervezve, hogy váltófeszültséggel rángassák, akkor jobb nem rángatni azt, mert veszteségekhez vezet. Egyenáramú, permanens mágneses motort nem illik induktivitásnak nézni, mert az egy elektromechanikus átalakító. Van mérhető induktivitása, de az nem használható ki rendesen. Persze mindenki látott már kínai olcsó akkus fúrót primitív szabályozással, de az "kínai" és "occó", na meg szinergikus a dizájnja: Mielőtt szétégne a motor - lemerül az akksi. És az akksi le is merül hamar, hisz a motort melegíti a nagyfrekvenciás opció.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !A pwr-vel szabályozott és a triac-al szabályozott dc motor között nincs nagy külömbség ha pl.a pwr kapcsoló frekvenciája egyezik (kétirányú egyenirányitás esetén)100Hz-el.Ugyanaz a rángatozás lép fel mind 2 esetben.Nincs szó váltoáramú rángatozásról ,mivel mind 2 esetben lüktetö egyenáramról van szó, nincs áram irány váltás.Mind 2 modszernél a motor áramának rövid megszakitásával csökenti a forrdulatott,megszakitva hol a vesztesség.A motor-rotor tekercse váltogatva kap áramot ,a tekercs induktivitása nagy szerepet játszik.Terhelés nélkül a forrdulat nö ,a felvett áram csökken(miért),azért mert a váltogató frekvencia növekedésével a tekecs induktiv reaktanciája XL is megnöt.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Hi!
A kapcsolásod elvi hibás. Ha soros gerjesztésű (univerzál) motort használsz, akkor nem kell egyenirányítóhíd, ha pedig párhuzamos gerjesztést vagy állandómágnest, akkor meg komoly veszteségek lének fel. A motor szórt induktivitása 100 Hz környékén nem elég (kivéve, ha speciális típus), nagyobb frekvenciáknál meg egyéb gondok merülnek fel - mint ahogy azt már megírtam vala. Egy jó hatásfokú motor a fordulattal arányos feszültséget kell hogy kapjon. Lüktető feszültségnél leginkább a tekercsek ellenállása fogja meg a különbözetet - na, innen a veszteség. Azt, hogy a motor képes e simítani a saját áramát, leginkább szkóppal lehet megnézni. Még egy törpemotorral is csodát művel a tisztességes tápellátás. Keményebb lesz a fordulat és megnő a nyomaték.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia josef.48 !

Ezt a magyarázatot is azt kell mondanom ,hogy köszönöm szépen és magát a gépet meg próbálom elindítani és ennyi fáradozás után a minimum ,hogy mindenképp referálok ,hogyan is működik . Amint oda értem ,hogy a motorral tudjak foglalkozni mindenképp megírom ide a tanyára .

Azt viszont ,hogy lehet megoldani ,hogy mondjuk a motornak legyen
"nyomaték tartása " ?

Köszi szépen még egyszer mindent !

Üdv : Lengyel József

0

feco99
feco99 picture

Szia József !

Azt viszont ,hogy lehet megoldani ,hogy mondjuk a motornak legyen
"nyomaték tartása
" ?
Tacho generátoros visszacsatolás megoldja a sebesség stabilitását és egyben nyomaték is lesz mikor csökkenni kezd a sebesség, persze csak ha van tartalék teljesítmény a szabályozásban.
Ebben az esetben bizonyára lesz ,mert a motorod 180 Voltos a táp pedig szűretlen feszültség effektív értéke közelítőleg 240V-os .
Majdnem sok is ,ezért áramkorlátozásra vagy legalábbis lágy indításra is szükség lesz.
Az a lényeg hogy legyen sebesség jel visszacsatolás !
Én is ajánlanék egy viszonylag egyszerűbbet ( dual műveleti erősítővel ) de ez manuális potenciométeres beállítású lenne és ez is triakkal szabályoz.

Üdv :
Feri

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia feco99 !

Ugy tervezem a szoftvert ,hogy a kitöltési tényezőhőz hozzá van rendelve az a maximális áram amelyet ,ha átlép a rendszer le tilt a gép . Ez működne is mert a motor álló helyzetében mivel nem indult el le is tiltott a mikrokontroller .A fordulatszám jeladás igen érdekes .Sajnos nincsen tachgenerátor a gépben . Valamilyen sensorless (szenzor nélküli) technológiához hasonló . A jeladó egy reed relé mágnes párosról kapja a konzol . Ha nincs meg a szőnyeg sebesség arra utasítja a motor vezérlőt ,hogy emelje a fordulatot vagy csökkentse adott esetben . Alaposan átnéztem a eredeti panelt . Sőt a konzolt becsaptam egy Arduino-val . Az volt a "reed relés" jeladó . Volt az Arduino-n két gomb .Az egyik imitálta a gyors fordulatot a másik a lassút . És figyeltem mit lép a konzol . A PICKIT 3- logikai analizátor ként szolgált . Szegény ember vízzel főz . Mivel nincs jelgenerátor meg hasonlók hát így tököltem ki . :)

A lágy indítást azt úgy gondolod ,hogy indításkor legyen kellő árama a motornak ,hogy mozgásban hozza a szőnyeget . Erre gondoltál ?

Köszönöm szépen a segítségedet ,ami a motor kezelését illeti meg minden mást !

Üdv : Lengyel József

0

feco99
feco99 picture

Szia József !

Én sokkal egyszerűbb megoldásban gondolkodtam, mint az általad tervezett szoftveres szabályozás.
Az én ötletemhez kellett volna egy korlát az induláshoz ,mert 0 sebességjelnél max teljesítményt adna ki .
Mágneses impulzus jeladóból is lehetne analóg arányos DC jelet létrehozni egy segéd áramkör segítségével de ha mindenképp ragaszkodsz a gyári mikrokontrolleres működési elvhez akkor nem fontos .
A konzollal való kommunikálása is egy újabb probléma lenne .
A szoftveredben azért kapjon hangsúlyt a mágneses jeladó sebesség arányos jele !
Remélem sikerül megoldanod a saját elképzelésed szerint .

Üdv
Feri

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,feco99 !

Amit multi multiplicato is csatolt LM2917-es IC az van azzal éppen létre tudok hozni egy frekvencia feszültség konvertert ,sőt kettő ilyen IC-van az egyik lenne a frekvencia feszültség konverter sebességgel arányos DC és a mikrokontroller A/D-re menne a másik pedig egy overspeed switch . Ezt is ki lehet alakítani ezen áramkörrel .Nyilván elfogadom a véleményed , és a célom minél egyszerűbben megoldani .Csak le írtam ,hogyan volt eredetileg a panel és hasonlóan építettem meg . Tisztában vagyok azzal ,hogy egy pofás sport gép egy futópad ---BALESET VESZÉLYES is tud lenni !

Azért köszönöm szépen a véleményed ! ,és ne haragudj ,ha úgy tűnt ,hogy vaskalapos vagyok .

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

https://elektrotanya.com/?q=hu/content/az-egyenaramu-motor-vezerlese-pwm...
A saját reedje elég a szabályzáshoz. Vagy azt nézed, hogy mennyi időnként jön a reed jele, és a szerint növeled/csökkented a PWM-et, vagy azt nézed, hogy adott idő alatt megjön-e a reed jele, és aszerint változik a PWM.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Jaca !

Akkor ez viszont egy timeres megoldás lenne amely a mikrokontrollerben van .Ha jól értem .

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igen, timeres. Az indításnál és a sebesség állításánál viszont kell hagyni egy kb 20-30 másodperces beállási időt, utána meg egy adott értéktől indítani a timert a reed impulzussal, és figyelni, ha van túlcsordulás, mielőtt jött a reed-impulzus, akkor lassú, tehát növelni kell a kitöltést, ha nincs túlcsordulás, akkor csökkenteni kell a kitöltést, mert túl gyors.
De ha kitapasztalod, milyen frekvenciát szeret a motorod, akkor a PIC adhatja a PWM-et is.
Ehhez elég 24V-ról hajtani a motort, persze szőnyeg nélkül.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia Jaca !

A 20- 30 másodperc az hosszú idő. Azért mert ,ha a motor nem forog a konzol pontosan nyolc másodpercet vár arra ,hogy legalább a kezdeti sebesség meglegyen . Ha nincs meg akkor "E1" szenzor hibával leáll a gép .

Köszönöm szépen egyébként a segítséget !

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én a sebesség beállására gondoltam, addig persze lehet figyelni, hogy forog-e, de a pwm mértékébe nem kell beavatkozni, csak utána. Tehát kiadod a fokozatos pwm jelet, 30 sec-ig csak figyeled, hogy forog-e, és 30 sec után kezded korrigálni a kitöltési tényezőt, hogy pontos legyen a sebesség.
Persze meg kell nézni, mennyi idő alatt pörög fel, lehet, 10-15 sec elég.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Jaca !

A hétvégén meglátom mire megyek vele . :)

Köszi ,szépen a tippet !

Üdv : József

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia !

Köszönnöm szépen a magyarázatot ez mindenképp hasznos ,és a lényeg ,hogy ezeket a gyakorlati megfontolásokat amiket le írtál figyelemben veszem . Magát a motort úgy fogom fel mint egy R + L áramkört nyugalmi helyzetben . Amikor ---forog--- akkor pedig
R + L + Elektromotoros feszültség : Ahol az elekromotoros feszültség az a feszültség amit a motor termel hiszen a forgórész mágneses térben forog és feszültség indukálódik a forgórészben . Azt is értem miért írtad ,hogy elektromechanikus átalakító : A bevitt

villamos energiát átalakítja mozgási (mechanikai) energiává .

A hétvégén kíváncsi vagyok mire jutok vele .

Még egyszer mindent nagyon szépen köszönök ! :)

Üdv : Lengyel József

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia József.Egy Hall szenzor a motor közelében impulzusokat ad ki a forrdulattal arányosan (szort mágnesesség).Természtesen meg keresed az optimális helyet a szenzornak.Ha a kimenetét kondival választod le és pl.egy komparátorral négyszögesited egy stabil taho generátorhoz juthatsz,akár ttl szint is kivehetö.Ha a motor álltal generált áramot akarod felhasználni, határozott impulzusokkal kell a motort tápláld.A triac különös vezérlésével biztos megoldható,emlélkezetböl megrajzoltam egyutas egyenirányitással ,valahogy igy, amely elég egyszerü.Már nem zavarlak,jó munkát!üdv Jóska

File csatolás: 

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Sziasztok !

Olyan kérdésem lenne ,hogy tudtok-e javasolni olyan egyszerű induktivitás mérési eljárást ahol magának a motornak az induktivitását lehet meghatározni ?

Egy egyetemi jegyzetben azt láttam ,hogy ezt az impedancia mérésből következtetik . Egy R+L soros körről van szó . az I = U /Z ,pontosabban a mért áramból és az ismert mérési váltakozó feszültségből az impedancia kiszámítható :

(Z = négyzetgyök(R^2 + XL^2)); Z = U / I ; és ebből persze lehet kiszámítani az L-t vagyis az induktivitást . L = XL / 2 *3,14 * 50 ; Igen ám de az a gond ,hogy milyen frekin végezzem a mérést ? egy soros R + L kör az egyik frekvencián többnyire rezisztiv Ohmos ,jelleget mutat mig egy másikon esetleg Induktív jelleggel bír az R + L kör .

Üdv : Lengyel József

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
Lehetne egy fotót föltenni a motorról ? Esetleg a motor címkéjéről is ? Nagyon szépen köszönöm . Üdv jano

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Janó !

Képet sajnos nem tudok készíteni a motorról . A műhelyben nincsen számítogépem ,hogy Webkamerával fotót készítsek .

A motor paraméterei :

Névleges feszültség : 180V DC ;
-Névleges áram : 7,5 A ;
-Névleges fordulatszám : 4600 fordulat / perc ;

-Az állórész állandó mágnesen ;

-A forgórész ellenállása : R = 3 Ohm ;

- A forgorész induktivitása : L = 4,33mH (?) (Az LCR műszer ennyit mutatott de biztos ,hogy nem ennyi ;

Az eredeti motor vezérlőben : a puffer kondenzátor : C = 470uF /400V ;

Az elkészítette áramkörben a puffer kondenzátor vadonat új : 470uF / 400V . Az eredeti panelon nem látni ,hogy cserélték volna .Azt viszont igen ,hogy próbálták már javítani az eredeti panelt .

Üdv : Lengyel József

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Köszönöm szépen a részletes adatokat . Esetleg , mobil telefonnal vagy digitális fényképező géppel sem tudsz fotókat készíteni ? Köszönöm . Üdv jano

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia Jano !

Nincsen smartphone-om ,sajnos . ,).

Üdv : Lengyel József

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia József !
Ne haragudj meg a kérdésért , de érdemes (anyagilag, időben , ...) kifejleszteni egy futópad vezérlést , amikor a gugli szerint , kb. 60 angol fontért megkapod , ugyan azt , amit gyárilag a motorodhoz használnak ? Még egyszer elnézést ! Üdv
jano

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Janó !

Teljesen igazad van ! :) Így utólag azt kell mondanom ,hogy újabbat biztosan nem vállalnék . Amikor ez a gép hozzám került eléggé nehéz volt eldönteni mi lehet a rossz . Mint utólag kiderült tényleg a motor vezérlő . Nagyot kockáztattam volna ,ha megrendelem a motor vezérlőt az ügyfél pénzéből és ki derül ,hogy nem a motor vezérlő a hunyó . Hosszú hetegig méregetem utána néztem ,itt a tanyán a kedves tanyatársak mint most is ötleteket ,javaslatokat adtak mi lehet a hiba . Mivel ki derült ,hogy a motorvezérlő a hibás akkor elkezdtem ezzel foglalkozni. Nem is sejtettem ,hogy ez kicsit macerás lesz . A jó pap holtáig tanu l ,és be vallom férfiasan sok tapasztalatom ha bár nincsen ,úgy gondoltam ,hogy mégis megpróbálom életre kelteni ezt a gépet . Bizonyos szempontból ez is merész dolog volt részemről...

Üdv : Lengyel József

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia József !
Leborulok nagyságod előtt . Látva vállalkozó kedvedet , ötletességedet , és a magas műszaki színvonalát a megoldásodnak . Köszönöm , hogy 64 évesen , nyugdíjasként , ezt még megérhettem . Üdvözöl kollégád varga jano

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,jano !

Igazából jött ez a feladat és igazából én tartozom Neked ,nektek a tanyatársaknak köszönettel az ötletekért a tippekért !

Az ilyen nagy projektet úgy érdemes csinálni ,hogy csapatban ,mert ez az ilyesmi nagyon összetett ,ahogyan Te is írtad ,kérdés ,hogy megéri-e :) és így tovább . Ha ezt sikerül működésre bírnom egyszerűbb feladatokat vállalnék szívesebben...

Üdv : Lengyel József

0

varga jano
varga jano picture
*****

Hajrá József !
Üdv jano

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jano.
Hol láttad 60-ért ezt a panelt ?
Üdv.:Uniman

0

SJózsef
SJózsef picture

Én ilyet gyártottam több darabot...a malac forgatótól a guruló zongoráig.
A frekvencia állítható.20Hz és 20 KHz..és a lágy indítás is....0-7 sec Az ic TL494...a fet irfp 064. 20A..de a fet 110-t bír.

Az ember mindig tanul...

File csatolás: 

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia SJózsef!

És adott esetben ,hogyan tapasztaltad ki ,hogy jó a frekvencia ,kitöltési tényező az adott alkalmazásban ?

Előre is köszönöm a választ !

Üdv : Lengyel József

0

SJózsef
SJózsef picture

fülre....szemre...

Az ember mindig tanul...

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia Sjozef !

Az rendben van ,hogy szemre fülre ,én elhiszem ! Csak az gond ,hogy a HCPL316j-000
4 ezer Forintban kerül az eredeti Mitsubishi IGBT-t használtam maxi = 60A bír . mindjárt írom a típusát is : CT60AM18F Őszinte legyek ez nem tudom mennyiben kerül ,szóval óvatosan végezném a "hangolást ha lehet " :)

Köszönöm szépen a gyakorlatias tapasztalatot !

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha jó a meghajtás, akkor nem fog tönkremenni. De tele van a világ 600V 10A-es mosfetekkel. Olyat keress, aminek az Rds On 100mOhm alatt van, és akkor még melegedni sem fog.

Üdv: Jácint

0

ty
ty picture

Fel tudnál tenni hozzá egy elvi rajzot?
Köszi!

Üdv, ty

0

SJózsef
SJózsef picture

Az sajnos csak a fejemben van meg. A Tl494 alap kapcsolása...kibővítve egy kis sallangal....de szerintem könnyen visszarajzolható.
Az ember mindig tanul...

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia,ty !

Csatoltam az elvi rajzok a motorvezérlőnek :"Treadmill_Representative_Schematic.pdf"

Üdv : Lengyel József

0

ty
ty picture

Szia!

Köszönöm, de SJózsef hozzászólására írtam a kérést.

Egyébként nyilván nemes egyszerűséggel addig állította a frekvenciát,
ameddig a PWM változását megfelelően nem követte a motor fordulatszáma.

Üdv, ty

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,ty !

Köszönöm szépen a! És lenne még egy kérdésem : Ha szoftveresen változtatom a kitöltési tényezőt akkor nyilván "meg kell várnom " ,hogy a motor nyilván el kezdjen forogni .És
adott esetben vegye fel az újabb fordulatszámot .Arra gyankszom ,ha nem ezt teszem a motor áram az egekben lenne.

Köszi szépen még egyszer !

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Erre jó az öreg TL494. Mikrokontrollerrel nehezebb lekezelni a tacho-val visszacsatolt fordulatszámot.
Nem kell megvárnod, de ha túl gyorsan avatkozol be, és növeled a PWM-et, akkor beleng, tehát meg kell határozni, milyen időközönként kérdezed le, hogy ne legyenek belengések.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia Jaca !

Köszönöm szépen a tanácsodat ! A hétvégén meglátom mire megyek ezzel a géppel . Jó lenne pontot tenni ennek a dolognak a végére . :)

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Tacho van a motoron?

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Jaca !

A motoron nincsen tachogenerátor . Hanem Úgy képzeld el ,hogy van egy ékszíj hajtás és ahhoz a tengelyhez közel amely magát a szőnyeget mozgatja ott van egy reed relé mágnes páros (a mágnes a tengelyen) . Ez a jeladó . És ami érdekes ,hogy ez a jel nem a motor vezérlő mikrokontrollerében jut hanem közvetlen fel megy a kezelő konzolra . A motor vezérlő mikrokontrollerre ,a konzolra van hagyatkozva valamint a motor áramra .

Érdekes ,hogy a reed relé kivezetései !csak! a konzolra mennek ...

Üdv : Józsi

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Szóval ez egy futópad "prodzsekt" lenne...? :hmmm:
Üdv.:Uniman

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia Uniman !

Igen ez az lenne ,ha összejön ! :)

Üdv : Lengyel József

0

pumi
pumi picture

Szia!

Csak érdekesség képen..
Valamikor réges régen....

Egy műtrágya keverőt javítottam.

Ha jól rémlik, 100 V-os szénkefés motorok hajtották.

A képen látható vezérlővel, motoronként.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia József !PWR kis DC motor szabályozással én vacakoltam.Szépen szabályozott egy adot impulzus szélességig, majd hirtelen a fordulata megnöt.Szerintem valmi rezonanciához hasonlóan viselkedet.A frekvencia változásra az emlitett jelenség más fordulatnál jelentkezett.Külömbözö soros induktivitásokkal probálkoztam,nem sok sikerrel. Ha már induktivitás akkor még egy dioda kondi is gondoltam. Ugy döntöttem hogy egy kész klaszikus DC/DC- Ic-vel oldom meg, tiszta egyenárammal,fütyülés ,zugás nélkül,ahogyan a motor szereti.Elöbb LM2576-adj(3A)használtam .Nagyobb áramú motorhoz az erösebb AP1501-adj (150KHz/5A)használtam.Ennél jóbb megoldást én nem találtam.üdv.Jóska

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Jóska !

Amit le írtál nagyon szépen köszönöm ,nagy figyelemmel olvastam végig . Idegen angol nyelvű fórumokon láttam ,hogy mások is "küzdenek" a PWM kérdéssel . A gyári motor vezérlő megoldások ,meg "gyári titkok" sajnos. Arra a következtetésre jutottam ,hogy a motort mint olyan nem is lehet a mechanikai jelenségek nélkül kezelin ,. Gondolok a motor forgórész tehetetlenségi nyomatékra még hasonlókra . Az eredeti panel is ilyen PWM megoldás volt . De ami kellemetlen az egészben ,hogy semmi szerviz doksi nincs hozzá .

Köszönöm szépen a javaslatot még egyszer !

Üdv :Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az a tapasztalatom, hogy kényesek a frekvenciára. 1kHz-tól 10kHz frekvenciával próbáld. 250Hz nagyon kevés.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia !

Rendben ,meg próbálom más frekvenciával is : A motor Ohmos ellenállása R = 3 Ohm az induktivitása L = 4.33mH LCR műserrel mérve . Ezek szerint a motor villamos időállandója : T = L /R = 4.33mH / 3 Ohm = 1.44 ms . ( f = 1 / T = 1 / 1.44ms kb 700Hz) tehát a motort 700 Hz felett kellene járatnom . Megpróbáltam régebben f = 1400Hz 6% kitöltési tényező mellet és csak sípolt ....

Köszi ,szépen a tippet !

Üdv : Józsi

0

feco99
feco99 picture

Sziasztok !

Vatera stb helyeken elég olcsón vannak pwm szabályozók , igaz hogy ezek csak 50-60V tápfeszre méretezettek.
Keresőbe : PWM
Azt írják róluk pl :

Tápfeszültség: 12...60 V DC
Maximális kimeneti áram: 20 A
Folyamatos kimeneti áram: 15 A
PWM frekvencia: 13 kHz
Kitöltési ténnyező: 10...100%

Ötletet meríteni esetleg...

Üdv :
Feri

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia feco99 !

Ötletet meríteni ebből biztos ,hogy lehetne és köszönöm szépen ! Elég sokat dolgoztam ezzel a géppel ,jó lenne ,ha valahogy működésre bírnám...

Üdv : Lengyel József

0

Transzduktor
Transzduktor picture

A motor pléhfegyverzete max. néhány 100 Hz-ig megy - na itt van a dolog elbaltázva! Értem?

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia !

Igen ,értem ! A forgórész vasmagja a dinamólemez néhány 100Hz-ig mehet . Akkor a pár 100Hz-es tartományban kellene "próbálkoznom"...

Köszönöm szépen a segítséget !

Üdv : Lengyel József

0

Transzduktor
Transzduktor picture

F@szt érted!
Használj minimum 20 kHz-et (,ha kutyás vagy akkor inkább 40-et) és használj erre a frekvenciára való szűrőt, mely a motorhoz képest kicsi, könnyű, kevéssé fűt és ráadásul olcsó. A motor kapja a sima egyenfeszt - amire azt az istenek teremtették - és nem juthat bele több váltóf@sz az eredeti nagyfrekvenciás teljesítmény 1%-nál. Na ezt az ördögien jó megoldást akartam én lekommunikálni mostanáig sátánista okkult jelbeszéddel. Capisce? :-?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Megjött a professzor úr is. Mi már itt feleslegesek vagyunk. Az ügy sínen van.
Laci

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Ja, megint nagy volt a pofám. Csak nekem már úgy tűnt a dolog, hogy direkt szívatnak, ezért próbáltam nyomatékosabban kifejezni magam. A jelenlegi politikai helyzetre való tekintettel meg nem lehet belőlem "professzor", de azért bóknak veszem. :)

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
A professzort nem rád értettem bár néked járna ki a titulus.
Laci

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Transzduktor !

Sokat töprengtem ,hogy válaszolja a komentre . A lényeg ,hogy nagyon szépen köszönöm a
fáradozásodat segítségedet . Valaha az "Elektro Tanya " egy igen jó oldal ,és remélem az is marad . Viszont én úgy gondolom ,hogy kérdezni nem szégyen . Be vallom férfiasa nincs sok jártasságom gyakorlati téren . A lényeg ,hogy nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget ,javaslatokat.

Üdv : József

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia.
Nagyon szívesen segítettem. :D Ha azon az elven csinálod meg ahogy javasoltam, akkor jól fog működni. Persze nem szabad túl nagy frekvenciát sem választani, mert a tekercs és a tranzisztor saját kapacitása is komoly veszteséget okozhat. Még az szeretném javasolni - ha nincs a dolog még eldöntve - hogy ne használj kevéssé ismert, ritka áramkört a vezérlésre. PWM-re nagyon megteszi a TL494, UC3842/UC3843 vagy akár egy 555-össel vagy műveleti erősítővel épített áramkör. Leginkább a TL494-es lesz jó ide a feszültségszabályozáshoz és még túláram-védelemnek is marad bemenet. A kimenete is nagyon univerzális.

0

DINO54
DINO54 picture

Heló !
Itt van egy: http://electronica.mk/all_articles/Electric_Car_Projects/50A_PWM_DC_Moto...
A kimenet változhat a motortól függően. (feszültség, a felhasznált alkatrészek. De ami a lényeg, ez is csak 100 Hz-es PWM-et használ.
L.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia, DINO54 !

Nagyon szépen köszönöm a fáradozásodat ! Át fogom nézegetni ezt amit csatoltál ,és a hétvégén meglátom ,hogy tudnám az itt leírtakat alkalmazni ezen a gépen amelyen épp dolgoztam eddig és folytatom a hétvégén.

Üdv : Lengyel József

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A 6-os lábra egy 47k-s potméter, az 5-ösön meg 1nF, 10nf, 100nf cserélgetve, így egészen széles frekvenciasávot át tudsz fogni. De szerintem volt abban a futópadban egy tacho, mert csak PWM-mel vezérelve nem lehet tartani a sebességet.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Jácint !

Magában a gépben nem lehet látni tachogenerátort egyáltalán .Nincsenek elcsípett vezetékek ,stb. A motor olyan ,hogy a hajtó oldalon van egy lendkerék és egy bordás ékszíj tárcsa ,hasonló mint a mosógépeknél . :) A másik oldalon egy ventillátór van .
A jeladó fel megy a konzolra . A kapcsolat a konzol és a motor vezérlő között egyírányú csak a konzol küld vezérlő jelet . Három opto van : STOP ,GYORSÍT ,LASSÍT . Ha be avan állítva egy sebesség és megnyomóm a start gombot a STOP aktív lesz és a motor vezérlő indíthatja a motort . A konzol ezzel egyidőben periodikusan a gyorsít optot aktívá teszi annak érdekében hogy a szőnyeg elérje a kívánt sebességet . Az opto aktivá tételének ideje függ a sebességtől . A motor vezérlő kontrollernek ez a visszacsatolása valamint a motor áram . Ha a szőnyeg sebessége megfelelő akkor a konzol csak a stop optot hagya aktivá semmi mást . És még valami : magában a motorban nincsen beépítve tachogenerátor ,mert a motorból csak magának a motornak a vastag vezetékei jönnek ki .

Megpróbálom ezt amit Te is javasoltál meg a többiek is mert Isten igazából ennyi van még hátra ,hogy a motor úgy működjön ahogyan kell és kész . Ami a mikrokontrollert illeti én igfgyekeztem korszerűt alkalmazi , és bíztos ,hogy jó a CorteX de valami rettenet körülményes . Lehet ,hogy a PIC a Cortex-hez képest sokkal jobb lett volna mert jóval kényelmesebb vele dolgozni . Sőt ha csak lehet inkább a PIC .

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet fáradozásodat még egyszer !

Üdv : Józsi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Józsi!

Akkor ezek szerint az az egy szem reed relé lesz a visszacsatolás, és annak megfelelően igyekszik tartani a sebességet a motor. A PWM-et én egy TL494-el csinálná meg, a DINO által linkelt kapcsolással, a spped control potméter helyett analóg feszültséget küldenék be. Mivel itt eleve nem szabad hirtelen sebességváltást csinálni, így mérném a reed impulzusai közt az időt, ha hosszabb, mint amit beállítottak, egyel növelném a speedcontrol feszültségét, ha rövidebb, akkor csökkenteném. Egy idő után beállna a sebesség. Az elején kellene egy külön ciklus a felfutásnak. Az egészhez elég egy analóg I/O-val rendelkező PIC, de akár közvetlen a PWM-et is elő lehetne állítani, csak nehezebb játszani a PWM frekvenciával.

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia Transzduktor 4

...igen pontosan abban a hibában estem ,hogy kevésbé ismert eszközökkel akartam volna megoldani a feladatot . Abból a meggondolásból ,hogy modernebb eszközök legyenek benne . Eddíg nem úgy sikerült ahogy terveztem . Persze a tapasztaltabb szakemberekre érdemes hallgatni, elgondolkodni adott esetben a javaslatokon az biztos !

Üdv : Józsi

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

TL494-el én is építettem már. Egy potméterrel lehet változtatni a frekvenciát, így könnyű megkeresni az ideálisat. A bekötése is nagyon jó, egy próbanyákon egyszerű felépíteni. Ha másra nem, de arra jó, hogy meg lehessen találni az optimális paramétereket, aztán ha mindenképp mikrokontroller kell, akkor abba a kész adatokat lehet beletenni.
Rengeteg kapcsolás van a neten:
https://www.google.hu/search?q=tl494+motor+pwm+controller&client=firefox...

Üdv: Jácint

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Jácint !

Köszönöm szépen az Internet linket !

Üdv : József

0

DINO54
DINO54 picture

:)

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Tegyél rá egy tachot, és megoldódik minden gondod, mehet teljes nyomatékkal, amíg a kívánt fordulatszámot el nem éri, utána kapcsolgat a hiszterézisnek megfelelő frekivel. Vannak erre a célra gyártott IC-k, monnyuk LM2917 meg ilyesmi.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia !

Ilyen IC-m van is ! megpróbálom ezzel a megoldással . Annyit még ,hogy azt írod ,hogy előbb kapcsoljam be teljesen majd utána mehet a "szabályzás " . A gond az az az igazság ,hogy már a topic nyitóban le kellet volna írnom ,hogy a motor 180 voltos 1,75 LE (nem Europai motor) a névléeges árama = 7,5 A a névleges fordulatszáma : 4600 . A hálózati feszültség 230V....240V AC . Maga az eredeti hűtőbordán az van ,hogy "230V " . ha teljesen be kapcsolom gond van mert rá rongyol a felpufferolt feszültség . Ezt még a nyításban oda írom ,hogy tisztább kép legyen magáról a motorról.

Köszönöm szépen a rajzot !

Üdv : Józsi

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Hát ez egy kicsit megbonyolítja a helyzetet, csakugyan, mert ez az IC úgy működik, hogy a tachó frekvenciáját feszültséggé alakítja, és azt komparálja a kapott referencia feszültséggel, aztán ha lassabb, mint a kért, akkor kinyitja a darlingtont, ha eléri, akkor meg lezárja, és ebből lesz aztán egy, a terhelésnek és kért fordulatszámnak megfelelően változó frekijű és kitöltési idejű jel.
Én azt csinálnám, hogy a darlingtonnal egy IGBT-t hajtanék meg, azzal meg egy félhullámú egyenirányított, puffer nélküli egyenfeszt kapcsolgatnék a motorra. Akkor az effektív fesz kb. annyi, amennyi kell, úgyhogy ha még folyamatosan rá is nyit az IC, akkor sem ég szét a motor.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia !

Most a hétvégén lesz időm ismét foglalkozni a géppel . Mindenképp jó lenne a végére járni a dolognak . Ezt azt IGBT -drivert amit a nyításban csatoltam egyébként láttad már esetleg valamilyen áramkörben egyébként ?

Elolvastam amit írtál és köszönöm szépen a tippet ! Biztos ,hogy oda kell erre a motorra figyelni . Az e-bay-en egy ilyen motor 150 Dollár . Persze datasheet róla ,sehol ..:)

Nagyon szépen köszönöm a tippet !

Üdv : Lengyel József

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Nem nagyon foglalkozok én kisfeszültségű motorokkal, nem ismerem, amit belinkeltél. De minden esetre marha bonyolultnak tűnik az én megoldásomhoz képest.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

A legjobb lenne ha feltennéd a kapcsolási rajzot, fotókat, alkatrészértékeket (mérni amit lehet), stb. és akkor mélyebben ki lehetne elemezni a problémát.

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia !

A kapcsolási rajzot is fel fogom tenni ,csatolom a nyításhóz az HCPL316J-000 IGBT driver datrasheet-et . Ugyan úgy van tervezve a végfokozat ,ahogy az Avago cég javasolja . Ugyan is ezt az IGBT drivert alkalmazom . magát az IGBT drivert az STM32F103CBT6 PB7 portjáról vezérlem az HCPL316j-000 Vin+ bemenetre. A lényeget egész bíztosan látni fogod az HCPL316j-000 adatlapján .Ugyan így csináltam .Csatolom is a doksit a nyitásban .

Üdv : Józsi

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia,
nem igazán pic-es a kérdés, de én javasolnám normális egyenfesszel hajtani a motort. A motornak van némi saját induktivitása, de az rossz nagyfrekvenciás karakterisztikával bír. Nem a motor dolga kezelni a nagyfrekvenciás tápfeszt, ezért megfelelő LC szűrést kell használni. A szűrőtekercsnél minimális lehet a szórt kapacitás, és így a kapcsolótranzisztor sem fog szenvedni a hatásfok pedig szépen feljavul. Nem szabad "kínai módra" okosítani, rendesen kell csinálni a dolgokat.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Egyetértek! Szerintem is egy szabályozható kimeneti feszültségű, megfelelő kimeneti áramú kapcsolóüzemű tépegység kell. Az egyenáramú, állandó mágnesű motorok fordulatszámát a kapocsfeszültséggel lehet szabályozni. A motor, indulásnál meglehetősen nagy áramot vesz fel, úgyhogy azt el kell viselnie a tápegységnek. A kefés motoroknál a zavarszűrés miatt két fojtótekercsen keresztül kell táplálni a motort és a motorral párhuzamosan kell zavarszűrő kondit kötni.
Üdv: lizakl

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia !

Sok tapasztalatom a motorok PWM vezérlés területén --sajnos Nincsen-- és köszönöm szépen a tippet ! Bár a régi panel is olyan volt ,hogy ,de le fogom fényképezni is fel tenni . Valami PWM szabályzás lehetett az eredeti panel . Egyébként maga a panel ENDNEX DCMD77. így meg lehet találni az Interneten .

Köszi szépen még egyszer !

Üdv : Lengyel József

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Egy kapcsolóüzemű DC kimenetű tápegység is PWM-el működik! Csak van a kimenetén egy megfelelő szűrő, ami után már közel sima DC van. Miért nem jó ez? A kefés(univerzális) motorok egyébként is jobban szeretik ha DC-ről vannak járatva.
Üdv: lizakl

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia lizakl!

A DC-s vezérlés egy dolog miatt sántít, nem lesz nyomaték. Egy 24V-os motor 2,4V-ról járatva pörög, de egy ujjal megállítható. Ha 10%-os kitöltéssel 24V-ot kapcsolok rá, akkor letöri a kezem, de nem lehet megfogni. Na ezért használnak PWM-et, és nem kell szűrni semmit. A másik út, hogy valóban szűrt egyent kap a motor, de akkor ott egy tacho, és addig növeljük a feszültséget a motoron, míg meg nem mozdul.

Üdv: Jácint

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Ha bírja a tápegység árammal, akkor el fog indulni szépen lassan kis feszültségen is! De, a tápnak kell tudnia a megfelelő áramot!
Üdv: lizakl

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia lizakI !

A tápegységben egy 470uF/400V puffer kondenzátor van .Ez vadonat új .tudom ez egy dolog . Viszont az eredeti régi panelon is ilyen kondenzátor volt .Viszont azt nem lehetett látni ,hogy ezt cserélték volna . Az Internetes fotók meg olyanok ,hogy ennek az ENDNEX DCMD77 típusú motor vezérlőnek a puffer értéke nem látható . A gond ,hogy nem tudok mivel összehasónlitani .

A motor paraméterei : Un = 180V DC ; In = 7,5 A ; (Nn = 4600 fordulat / perc) .A forgórész ohmos ellenállása = 3 Ohm .

Az a kérdés ,hogy a C = 470uF/400V megfelelő-e ehhez a motorhoz ?

És még valami : A Graetz híd amely a motorhóz tartozik az 15A -es .

Köszönöm szépen a javaslatodat ,tanácsodat !

Üdv : Lengyel József

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Hoztak javítani egy fútópadot nagyon hasonló tulajdonságú motorral. A tápban 470uF elkót és 25A-es hídat használnak.
Üdv. Feri

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia ,Ferenc .P !

Köszönöm szépen az infót ! Akkor ezek sszerint ebben amin dolgozom a puffer kapacitás

C = 470uF / 400V elvileg jó lenne akkor. A graetz híd a régi paneléban szerintem szintén eredeti mert azon sem lehetett látni ,hogy cserélték volna . Ha minden igaz ez egy 15A-es híd .

Köszönöm szépen a referencia infókat ! :)

Üdv : Lengyel József

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia !

De biztos ,hogy jó ahogyan leírod . Van is szűrő tekercs ,és ami érdekes ,hogy a szűrő tekercset a gyártó az egyenirányító előtt alkalmazza. --- Mellette ott van a hálózati zavarszűrő is amelyet minden kapcsolóüzemű tápegységben megtalálunk .

És ami érdekes még ,hogy a motor nem az IGBT kollektorában van ,hanem az emitterében . De ugyan ezt lehet látni a HCPL316J-000 adatlapján amit csatoltam .

Üdv : lengyel József

0

Lengyel József
Lengyel József picture

Szia !

Van benne egy szűrő induktivitás is , de csak az induktivitás van benne gyárilag ,ezen keresztül kapja meg az "erősáramú" rész a feszültséget . Eredetileg ez PWM vezérelt lehetett ,de lehet ,hogy tévedek . A lényeg ,hogy a fordulatát lehetett változtatni .

Köszönöm szépen a javaslatodat ,segítségedet !

0

Sponsored links