You are here

Az EMG1162 szignálgenerátornak hogy néz ki a rádiófrekvenciás csatlakozója?

32 posts / 0 new
Last post
Tropfehérke
Tropfehérke picture

Sziasztok!
Vateráztam egy szignált, és madzagot nem kaptam hozzá. A vasalózsinór nem gond, de a nagyfrekvenciás kimenete nekem ismeretlen aljzatos.
A belső felépítése robosztus, vastag aluöntvény, nem lenne sem egyszerű, sem szép bnc aljat szerelni rá.
Még képet sem találok róla a NET-en. Vakakinek nincs a ládafián, vagy legalább képe róla?

üdv.
T.

Comments
Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Írj Békának. Lehet akad neki ilyen kacatja is.

0

Joe
Joe picture

Hali!

Ne filózz sokat rajta, cseréld le Amphenol aljzatra!
 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Így néz ki? Ezen sima Anfenol van, manapság is használatos.   http://www.radiomuseum.hu/orion_szignalgenerator.html
Bocs. Most látom, hogy másik verzió is létezik. Egy fotót mellékelhetnél a te példányodról.
Csaba

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Nem fekete, hanem szürke előlapos, mint a Sík Béla honlapján. Szerintem a Te képed vagy átalakított, vagy későbbi darab.
A szétszedett képen műanyag fogantyús banándugó van. Akkor még ilyen nem létezett. Az enyémben réz henger a banándugó, és a harisnya takarja a belső csatlakozó dugó bakelit fogójáig a vezetéket. A harisnya végén ráforrasztott vezetéken forrfüles alátét, amit hozzácsavaroznak az öntvényhez.
üdv.
T.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Gondolom ez lesz: http://www.vatera.hu/emg-1162-szignalgenerator-2631156851.html
Még nem használtam ilyen rf. csatlakozót emlékezetem szerint.
Üdv.: Kumi
 

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Ezt vettem meg. Tehát reménykedhetem fotóban? Vagy le tudnád rajzolni?
üdv.
T.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Tropfehérke !
A baloldali 230V-os csatlakozó "vasaló csatlakozó" , a másik helyre , a múzeumi , "Amphenol" csatlakozót tenném . A kábelre és a lezárásra ügyelj . A kábel bekötése a csatlakozóra "bajuszos" kivitelben történjen . Szerintem . Üdv Jano

1

Joe
Joe picture

Lehet kapni árnyékolt Amphenol aljzatot, azt simán lehet árnyékoltra forrasztani.

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
A kávéfőzőmet most nem nagyon használom, az ő kábeléről üzemeltetem.
Még végigtúrom a pdf könyvtáraimat, hátha lesz rajz az RF zsinórról.

T.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
A vaterás link fotóján szerintem a kimenet "meleg" pontja "apa" kialakítású. Az külső árnyékolás rész csúszik bele a csatlakozó házába és ennek a közepén van egy lényegében banánhüvely szerű (?) rész a meleg pontnak.
Az RF kimenet csatlakozója egy öntvényházban van a kimeneti osztóval, annak az oldalán látható "dudorban". Volt egy hasonló szignálom, a nagytestvére, a laborváltozat. Abban is ez az osztó és kimeneti csati volt. Tíz éve egy gyűjtőnek adományoztam.
Ha nem restaurálni hanem használni szeretnéd, én inkább egy amphenol aljzatot applikálnék rá a BNC helyett lehetőleg nem az előlapra hanem az osztóházra rögzítve.
Laci

File csatolás: 

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Azért írtam, hogy banánhüvelyből csinálok rá lengőt, csak a dugó hengeres palástja, ami az árnyékoló felületet adja, az lesz gond.
Az Orionon is Amphenol van, hajlok a cserére.

T.

1

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Azon az Orion-os képen már egy átalakított példányt látni! Azt '47-'48-ban gyártották. 
http://www.radiomuseum.hu/orion_szignalgenerator.html
Túlságosan is új kinézete van annak az amphenolnak valamint az akkoriban nálunk gyártott  műszereken még nem igen használták.
Laci

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Az aljzat belülről menetes?
Orosz műszereken van hasonló csatlakozó.
Üdv.: Kumi
 

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Nem. Később rakok fel róla képet.

T.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Trop!
Az szerintem olyasmi lehetett mint a klf 50` esekbeli CSVM/szkopok csatlakozoi is (csak azok banandugos vegüek)_sajna kb 10-16mm atmeröig leteztek, de az oroszoknal meg 2cm körüliek is voltak, de megkerdezhetned a Sik Belat is-gondolom kapasbol adnà a valaszt...
Evek ota hajtok ilyesmit szkopra & elektronkapcsolora-de a kettö sem azonos atmeröjü, nèmi gyartasi ev elteres ellenere-remènytelen!
Kari

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
A '80-as években volt csöves Solartron szkópom, de azon már amphenol aljzatok voltak.
Tehát nem sok reményem van eredetit szerezni.
A végfok és az oszcillátor között banándugós megoldás van.
Az oszciján kisfrekvenciás gerjedés lehet, és torz a szinusza is. Csövet vettem hozzá tartalékot, nem változik tőle. A kimenetet meghajtó és a 400Hz-es oszci szép jelet ad. Belülről adtam neki 20megáig 800mV-1V szinuszt. Van még vele más teendő is.
Rápróbálok akkor banán hüvelyt, és alkotok árnyékolt BNC átalakítót.

üdv.
T.

0

DINO54
DINO54 picture

Remélem jól értelmezem amit leírtál. A belső modulációt adó 400 Hz-es oszcillátor az elfogadható jelalakot produkál. A torz jelet a nagyfrekvenciás jelet előállító oszcillátor produkálja.
A kapcs. rajz szerint a hangolt kör eleve csillapítva van egy 25 Kohm-os ellenállással minden sávra kiterjedően. Mivel a visszacsatoló tekercseken "nehézkes" volna módosítani, sávonként lehetne próbálkozni pótlólagos csillapító ellenállások beépítésével a hangolt tekercsekre kötve. Ugyan is meglátásom szerint a torz jel a túl szoros visszacsatolásból adódik. A keltett rezgés szintje így is jelentősen változni fog mind sávon belül, mind az egyes sávok szintjei egymáshoz képest. Bármilyen jól próbálták a konstruktőrök a körjóságokat, áttételeket "belőni", mivel nincs szintszabályzás, a kimenőszint a hangolás és a sávok váltásakor változni fog bár erről a kimenőszintet indikáló műszer hiányában csak a kimenetre kötött RF mV mérő vagy megfelelő képességű oszcilloszkóppal szerezhetsz tudomást.
Laci

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Jól remélted. A moduláló jel tiszta szinusz. A végerősítője alig torzít szkóppal vizsgálva. Torzításmérőm nincs. Az oszci cső munkapontját beállító elemeket kell végigméregetnem, és mivel minden sávon talpa van a szinusznak, nem a hangolt körben keresem a hibát. (A végcső fázist fordít, azért nem a feje lapos.)
Az oszcillátor dobozában minden kondenzátort már kicserélt valaki stiroflexre. Szépen dolgozott, nem szidni akarom. A vaterás eladó is torz szinusszal hirdette.
Még abban reménykedem, hogy Füles Mester bekukkant, s a katonai emlékei közül felbukkan egy ilyen csatlakozó, de csak halkan azt is megkérdezem tőle, hogy volt-e valaha is szabályos szinusz ilyen rezgéskeltőn.
És valóban használni szeretném. A műanyag kínai kapcsoló üzemű táppal készült, és szerettem volna egy agyondicsért csöves korszakból való, de nem 50kg-os műszert.
Kedvet kaptam a jutubin nézett shango066 videok nyomán öreg készüléket is javítani. Itt a papnak van három fadobozos Orion rádiója, meg egy Pacsirtája, és nekem is van már Pacsirtám és egy Terta 422.
A műszerre szánt 10k a csövekkel együtt már elment. Van normális BNC aljzatom itthon, s a többi motyómon is töbnyire BNC RCA és DIN aljzatok vannak. Meglátom, mennyire kényes terület az AM rádiók világa.Csőmérőt is árulnak 99 ezerért most, de azt nem tudnám kitermelni.

üdv.
T.

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo T.!
Ha egyszer mègis csö mèröt szeretnel beszerezni; csakis azzal szabad kezdened amelyhez a csö tablazatokat is megadjak, vagy valahonnet letudod tölteni_nelküle a keszülek sztem ertektelen!
Egy angol gyartmanyu sorozatbol a Taylor/Windsor 45B esetleg C szokott az epayen kerengeni (most persze nincs elfogadhato aru màs fèlèkböl sem), s ~200£-ert ellehet csipni, s persze ràjön a posta is. Mivel az audiophil örület nem tulzottan fedezte fel öket az aruk nincs a csillagos egben mint a szokasos USA ketyereknel-pl. Hichkok, avagy AVO is, viszont jol hasznalhatonak mondjak. Roluk töltöttem man fel gepkönyveket ide, s a "Valve-chart"-ok is megvannak. ..
Van a HE-an is egy uj, hazai fejlesztesü agyon elektronizalt -high-tech- csömerö, nemtom mit kerne a srac erte, egy talalkozojukon lattam, s tetszett is_ gondolom van rola cikk böven az oldalukon.
Jo javitasokat!wink Kari

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia Kari!
Azért nem ilyen reménytelen a helyzet, rengeteg katalógus jelent meg amiben a csőkarakterisztikák és a fejbekötések meg vannak adva. Ha nincs a csőmérőhöz táblázat, magadnak simán összeállíthatod, csak ki kell bogarászni az összetartozó áram és feszültség adatokat az adott munkaponthoz. Valamikor rengeteg csövet mértünk, volt rendesen a Komádi tv adóban, a mérési segédletet én írtam össze, egy csőatlaszból. A gyári csőmérőhöz sem volt semmiféle segédlet, arra való a katalógus.
Csaba

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Csaba!

..csak ki kell bogarászni az összetartozó áram és feszültség adatokat az adott munkaponthoz.

Tisztaban vagyok vele, s tudom azt is, hogy 1-2-5 csönel "elmegy", de a keszülek àrak enelkül esztelen magasak!
Mas kerdes, hogy A KERDES= MELY MUNKAPONThoz merj!?
A merök csötablazatai a gyartok (nem mindegyiknel azonos! )nevleges munkapontjait tartalmazzàk/nàk-optimalisan, persze ez addig nem erdekes amig nem akarod masok/vagy a katalogusok eredmenyeivel pl. a meredekseget/erösitest stb. összehasonlitani.
Egy nem megfelelöen mert ertek velemenyem szerint nem több mint a megy-nem megy indikator esete, azt meg olcsobban is ellehet dönteni...
VISZONT: a lehetö legjobb csötesztelö egy DC-karakterisztika rajzolo-vagy görbek sajatkezü összeallitasa- ès az legalabb "hosszu idejü elfoglaltsagot" biztosit, de "ez csak az en velemenyem" mint Miki is modanà.
Jo hetveget(majd)!
Kari

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia Kari!
Nem akkora probléma a munkapont, általában kiolvasható az atlaszból. Ez nagyjából az anódáram görbe közepe.   Úgyis az a legfontosabb, hogy megy-nem megy, és milyen állapotban van az emittáló réteg. Én 50%-os csökkenésnél selejteztem a  csöveket, érdekesség, hogy még 20%-os katódnál is működött a kis jelszintű fokozat. De a Posta Rádió és Televízióműszaki Vállalatnak volt pénze cserecsőre. A hirtelen meghibásodásokat úgysem tudod előre kimérni, a gázosodás saccolható a rácsáramból, lila fényekből,és a getter réteg kezdődő kifehéredéséből. Olykor előfordult, hogy a régi csöveket garantált 100%-os emissziójuakra cserélve, el sem indult a fokozat. Jellemzően a DC csatolású video erősítőknél. A HF végcsöveket is mérheted kis anódáramnál, ezzel a működőképesség detektálható, a többit úgyis bedugva az erősítőbe fogod meglátni. A BEAG-ban rengeteg csöves erősítőt gyártottunk, de soha senki nem jelentkezett nálam, a műszergazdálkodónál csőmérő igénnyel. Ha a készülék hozta a torzítási,frekvencia menet előírásokat, a kutyát sem érdekelte a csőparaméter. Ha a végcsövek problémásak voltak, leginkább a Tungsram gyártmányok, azt csőmérés nélkül is ki lehett szúrni, mert műterhelésen pl. APX100 nem tudta a 100W-ot, legfeljebb a 92-t. Azok a csövek mentek a Gelkába javítóanyagnak, a raktárból kihozták a Philips PL509-et, és mindjárt meg volt az előírt teljesítmény.  Az EL34-es végcsöveknél ugyanaz, átment az erősítő a meo mérésen vagy nem.
Csaba
 

1

Kari
Kari picture
*****

Szia Csaba!

Nem akkora probléma a munkapont,    ...átment az erősítő a meo mérésen vagy nem.

Igen, ott azert a visszacsatolasok is hatottak, de itt (is) hianyoznak, esetleg a berezges sem mindeg indul e (bar azt a csö teszterrel sem latnank meg)l stb..
Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Heló Kari!
Itt a cső tekintetében az lehet kérdéses, mennyire csökkent le az emisszió képessége a katódnak.
Ennek ellenőrzésére nem feltétlenül szükséges csővizsgáló.
Ha van 200-300 V-os valamilyen tápegységünk, fűtőfeszültségnek valami trafónk (ezek lehetnek akár a javított készüléké is) és egy labortáp féle a rácsfeszültségnek, a katalógusból kiválasztva pl. 200V anódfeszültségnél -1V rácsfeszültséghez mekkora anódáram tartozik, és ezt mérjük. Ha tudja a cső ezt az áramot akkor ha nincsenek mikrofoniára, gázosságra utaló jelek, a csövet jónak tekinthetjük.
Egy csicsás jelleggörbét megjelenítve sem lesz jobb vagy rosszabb. Ha csak ritkán van szükségünk ilyen vizsgálatra, az előbbi módszer szerintem elégséges megoldást ad.
Laci

2

DINO54
DINO54 picture

Hali!

VISZONT: a lehetö legjobb csötesztelö egy DC-karakterisztika rajzolo-vagy görbek sajatkezü összeallitasa- ès az legalabb "hosszu idejü elfoglaltsagot" biztosit

Ehun e:
http://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3_pag1.html
Laci

0

Kari
Kari picture
*****

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Sziaszok!
Kinek válaszoljak? :-)
Van bontott csöves rádiótrafóm még valahol, és abból gondoltam összeállítani mérőkapcsolást. Kilyukasztok egy számítógéptáp dobozt, rácsavarozok egy-két foglalatot, fűtést kap, rácsokat labortápról, ha már felfűtött. Anódfeszt is felfűtés után kézi kapcsolóval, anódáramnak banánhüvely, és multiméter, aztán milliméter papíron, mint anno a suliban... ha az időmbe belefér. Az egészet rajztáblára, és nem mutatom meg senkinek :-)
Csőatlasz meg van itthon, de a NETen is ott van.
Demencia ellen kitűnő.

üdv.
T.

1

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Kissé bonyolítja a helyzetet torzítás ügyben hogy az RF oszcillátor funkciót a cső katód, g1, g2 elektródái mint trióda látja el. A kimenő jelét viszont az anódról veszik le. Ezért a munkapontba a katód ellenálláson kívül az Rg2 és az anód munkaellenállás értéke is beleszól. Nem elképzelhetetlen hogy egy adott állapotú (melyet pontosan nem ismerünk) csőnél nem a rajzon szereplő értékek adják az optimális beállítást jelen kapcsolásban. Azt nem derül ki a leírásodból hogy moduláció nélkül is torz e a jel, mértél e közvetlenül az oszcillátor cső anódján jelet.  A kimeneti erősítő és modulátor fokozat meghajtását egyébként a sávváltó negyedik szektora lecsökkenti két sávban, így a rajzról ez számomra nem derül ki, hogy az alsó vagy a felső két sávban teszi mindezt.
Laci
P.s. A Tanyán egy 202KB-s WinRAR állomány az amely jó felbontású rajzot tartalmaz!

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Ha nem derül ki, akkor pontosítok.
Az RF oszcillátor jele torz. Az öntvényház banándugóját kihúzva csak az oszcillátor jelét is lehet mérni. Ott semmi különbséget nem látok csatlakoztatott végcsővel és anélkül.
A moduláció pedig lekapcsolható. Nem az terheli az oszcit.
Az utolsó frekvenciatartományban kisebb a torzítás. Ebből arra következtettem, hogy nem a tápot rántja meg. Inkább AVC megoldást sejtek, csak még nem fedeztem fel teljesen a kapcsolást. Rég volt dolgom csövekkel, és akkor is próbacső, próbakondi és feszültségmérés vezetett a javítandó készülékekben. Többnyire Delta, Orilux, Orion 60 jellegű tévék voltak, és VT Favorit. Zömmel sorváltó és nagyfesz tekercs hibák.
Hangolt körös hibára nem is emlékszem.

üdv.
T.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Regi szignalok nem okvetlen adtak le szep szinuszt-föleg ugy 10MHz felett_nem veletlen voltak hasznalhatok harmonikus frekin is!
Egyebkent Eperjesi mestert nem kerdezted; ö szerintem elegge kompetens, s rendes is?
Regebben olvastam valamely antikos forumon egy szignal eseteröl ahol kicsit irany füreszfog jelet -ha jol dereng-  vegül is a földelesek at forrasztasaval, ill. kiegeszitö/ujabb földelö vezetekek-koax harisnyabol- törtent beiktatasaval oldotta meg az illetö-de man csak erre emlekszem...
Eredmenyes restauralast!
Kari

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Köszönöm Kari!
Még a kóstolgatásban vagyok. Max egy óra jut rá a napból. Meg lefekvés előtt nézegetem a jutubis szignálgenerátor felújításokat. Ott is volt egy hasonló torzítású darab. Ha jól emlékszem Heathkit, de nem találom újra. A felharmonikus tartalom is gondolkodóba ejtett. A többi Aliexpressen nézegetett tranzisztoros generátornál is írnak róla.
Az amerikai felújítók többnyire csőmérővel, több feszültségen vizsgáló kondenzátormérő műszerrel és kazalnyi új kondenzátorral felfegyverkezve indulnak neki a kalandnak. Nekem meg kínai 9V-os dolgaim vannak, és nincs tapasztalat.
A volt tanárom szerint egy jól feltett kérdésben sokszor benne a felelet is, ezért kicsit rákészülök, ha Eperjesi mestert is meg kell keresnem. Pláne, hogy nem is ismerem.
A restaurálás pedig mégis BNC-vel fog végződni, mert a frekvenciamérőm is BNC-s, s biztos kíváncsi leszek a pontosabb értékre is.

üdv.
T.
 

0

Sponsored links