You are here

C 3022 tranzisztor tesztert használ-e még valaki ?

14 posts / 0 new
Last post
welding alt
welding alt picture

Sziasztok!

A minap kaptam ajándékba e műszert. Modhatom sosem volt használva ( a 9V-os telep szétesve, gyártási/ felhasználhatósági/ szám 197x ). Sajnos képet a telepről nem készítettem . Minden funkciója rendben.
Csak úgy édekeség képp kérdem, van-e köztünk a Tanyán valaki, aki néha ilyenel mér/ellenőriz diódát vagy tranzisztort.

Meglep- és ez ritka- , hogy valamiről valakinek ne legyen véleménye. Lehet, hogy üzemképesen múzeumban a helye.

Üdv. welding alt

Comments
Csaba1002
Csaba1002 picture

Bocs, most látom, hogy a kérdésed a fiatal generációnak szól, én meg lelőttem a poént.
Mikor kellett az alfa, én is annak számítottam... :)

0

welding alt
welding alt picture

Szia Csaba 1002!

Nem lőtted le a poént, ugyanis fiatal kollegáktól vártam-várok néhány mondatot.

Üdv. welding alt

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szerintem ezt érdemes használni. Ezek a mai mikroprocesszoros teszterek ki tudja mit mérnek. Ennél bázis áram be, kollektoráram ki, és a béta biztos hogy annyi, abban a munkapontban. Tiszta és átlátható.

0

welding alt
welding alt picture

Szia Csaba 1002!

A béta meghatározása relatív egyszerű ( a telyesítmény tranzisztoroknál pedig nagyszerü). Sajnos ezt nem mondhatom a mostani nagy bétájú tr. esetén. Ugyanakkor szivárgás- dióda- mérésekor zsebrevágta szinte minden digitális müszerem. Kérdés, ami inkább a fiatalabb generációnak szól: az alfa skála mit is mutat (jelent)?

Üdv!
welding alt

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!

"A tranzisztor lényeges jellemzője az alfa-val jelölt áramátviteli tényező, amely a kollektoráram és az emitteráram hányadosa. Szokásos értéke 0,95...0,999.
Az áramátviteli tényező a tranzisztor kialakításától, és a gyártási technológiától is függő érték, amely a technológia apró eltérései miatt azonos tranzisztortípus nem egy technológiai eljárásban készült példányai között is jelentősen különbözik („szór”). "

http://wiki.ham.hu/index.php/Bipol%C3%A1ris_tranzisztor

Muszáj voltam utána nézni, erre a paraméterre úgy 1969 környékén volt szükség dolgozatírásnál. Azóta egyszer sem. Így aztán elhomályosodtak az emlékek.
Csaba

0

welding alt
welding alt picture

Szia Csaba!

Fiatalabb generációtól vártam választ. Megtetted helyettük. Köszönöm. Belegondolván talán nem is kellett volna feltenem e kérdést ( alfa). Ugyanis sok esetben javításkor szinte senkit sem érdekelnek az ilyen kérdések.
Lényeges! Bárki elolvasta hozzászólásod /link/ felfrisítette tudását, vagy épp most tanult egy pici részt az alkatrészek rejtelmeiből.

Üdv!
János

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia welding alt!
Ne lepődj meg, hogy nem válaszolnak, ez a műszer a hetvenes évek terméke, és Japánban gyárthatták. Végig küzdöttem az iparban azokat az éveket, nem volt szokás, hogy ilyen kis műszereket onnan behoztak volna. (nagyokat inkább, megsértve a COCOM listát.) Nem csoda, hogy eléggé ismeretlen termék. Az ilyen, és hasonló szintű tesztereket magunk gyártottuk, műanyag doboz (szappantartó), magnó műszer, laposelem, stb.
A te példányod is turista forgalomban kerülhetett ide, a MIGÉRT-nél, EMO-nál nem is láttam még hasonlót sem. Bár attól még lehetett, de nem valószínű hogy valutát költöttek volna rá.
Csaba

0

welding alt
welding alt picture

Szia Csaba1002!

Mindaz amit írtál összefoglalja a múltat. Egy idős, szász (mémet) segesvári amatőr adta nekem. Lehet valamikor az NDK-n keresztűl kapta a kinti rokonoktól. ( A gyártást illetően, igen , eredeti Japán).

Üdv.
welding alt

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Ez egy örök darab! Kellemes ránézni.
Csaba

0

welding alt
welding alt picture

Sziasztok!

Téma minimálisan frissült.

Üdv.
welding alt

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

welding alt
welding alt picture

Szia Bálint!

"nem túl új darab." Épp erről van szó. Nekem is kényelmesebb mostani tesztereket használni. Kérdés az, hogy mi legyen vele ( a későbbiekben).....

Üdv!
János

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a teszterekről.
Múltkor jártam úgy, hogy egy alacsony feszültségű, hidas motorvezérlésnél(4,5V táp, 3 V-os motor) az egyik irányba istennek sem ment a motor.Előtte a kezem ügyében levő digit-műszerrel mértem bétát, nagyjából egyforma volt mind a négy tranzisztor. Végül kiderült-teszterrel mérve- hogy az egyik új tranzisztor maradékfeszültsége nem 0,75V, hanem 1,28V!
Néha jó a a modern műszer is.

Bálint

Amit Csaba írt az alfáról, az akkoriban még divatos germánium tranzisztorok minősítésénél volt hasznos.
A műszered párbaválogatásnál is igen jól jön.

0

Sponsored links