You are here

Came v900e kapunyitó motor - nem áll meg végállásnál - Megoldva

48 posts / 0 new
Last post
Lespedt
Lespedt picture

Sziasztok.

Minap garázskapunk miután teljesen kinyitott és elérte a végállását motorja nem állt meg. Hiába próbáltam a távirányítóval megállítani mikor hallottam, hogy baj van nem reagált arra sem. Mire oda jutottam, hogy áramtalanítok már megállt. Viszont ekkor már nem tudtam elindítani.

1. Először átnéztem a biztosítékokat 2 cserélni kellett. A motorét (8A) és a vezérlő panelét (315mA).
2. Ekkor el tudtam indítani viszont a motor csak nyitó irányba forog. Hiába éri el a végállást a kapu, a motor nem áll meg és a távirányítóra se reagál. Mind a távirányítóról és a panelen kialakított csatlakozósor "nyit-állj-zár-állj" bemenetére adott jelre motor csak nyitó irányba indul és újabb gombnyomásra vagy végállásra sem áll meg.
3. Leszereltem a motort és átnéztem a vezérlő panelt. Nincs forrasztási hiba, tápfeszültségek rendben, nincs zárlatos alkatrész sem.
4. Próbáltam újraprogramozni: programozás során motor megy mindkét irányba és el is menti a programot. Távirányítót is sikerül összehangolni vele viszont utána hiba nem szűnt meg.
5. Encoder vezetékeit felcserélgettem de akkor egyből hibát ad és leáll a motor. Ebből arra következtetek, hogy az jó.
6. Eltávolítottam a táviránytó vevőegységét és a panelről indítottam a motort. Ekkor is ugyanaz a hiba.

Ha valakinek lenne további ötlete kérem ossza meg velem.

File attachment: 
Comments
Lespedt
Lespedt picture

Sziasztok!

Végül a motorban lévő hall szenzor és a közlőmű (műanyag fogaskerék és fémház) cseréje megoldotta a problémát. Elsődleges probléma a hall szenzor hibája lehetett (504A típusú amelyet TLE4905L-re cseréltem). Mivel nem állt meg a motor a kapu végállásánál, a fogaskerekek fogai megcsúsztak egymáson és ekkor sérülhetett meg. Csatolok majd képet a javításról.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Az első két mondatod alapján, már írni akartam, hogy talán összeragadtak a motor áramát kapcsoló relé(k) érintkezői...azonban a "tanításnál" meg miért működik rendesen? Talán mert a "tanulás" közben lassabban forog a motor ? (Kisebb áram)

Üdv: uniman

0

Lespedt
Lespedt picture

Szia.

Motort leszerelve (terhelés nélkül) az íróasztalomon próbálgattam. Szerinted így is fennállhat az általad említett relé probléma?

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"Motort"...vagy az egész egységet? Mondjuk csak a motor áramfelvételét megmérve mindkét irányban, kiderülhetne, hogy az áramfelvétele mennyi. De még jobb lenne a helyére beszerelve mérni, terheléssel. 7,5 amper fölött már letilt a vezérlés, ez is magyarázhatná a (szorulás miatti) nem "indulást"...

Ha jól olvasom, itt ugyanez a probléma ezzel(Ver900) a szerkezettel: http://www.vorotaforum.ru/forum118/thread1133.html

"Tanítás"-kor reméljük a DIP kapcsoló az enkódernek megfelelő állásban volt... /Esetleg kikapcsolt enkóderrel is lehetne egy tanítást eszközölni./
Ha van enkóder, akkor a végállásokat azok jeleit "számolva" jegyzi meg a vezérlő, az áramfigyelés csak a nemvárt akadályok esetén kéne hogy aktiválódjon. De ilyen esetben a kapu mozgásának azonnal vissza kéne fordulnia...

Talán állítani kéne a "CL.SENS" és az OP.SENS. potikon. De akár ez a trimmer-poti is meghibásodhatott (vagy a hozzá kapcsolódó áramkör)...a vészleállító STOP nyomógombról (vagy az azt helyettesítő rövidzár) sem feledkezzünk meg!
Ezen a vezérlőn, külön állítható a nyitás és a záras "áramfigyelése"...

Persze "az újabb gombnyomásra sem áll meg"...az még rosszabbat sejtett.

Ha fotocellák is fel vannak szerelve hozzá, akkor azok hibája szintén megakadályozhatja a zárás irányú mozgást...

Végül még a motor két vezetékét próbaként megfordítanám (persze meghibásodásakor tuti, hogy nem cserélte fel senki)...legalább egy tanulás erejéig.

Üdv: uniman

File csatolás: 

0

Lespedt
Lespedt picture

A relé(k) érintkezőinek beégését is kizárnám. Mikor a motor elindul 5ből 4 relé behúzótekercsén mérhető feszültség. Hiába nyomom a gombot a behúzótekercseken a feszültség nem változik. Ebből arra következtetek, hogy magát a vezérlés nem kapják meg azért nem vált irány vagy áll meg.
Potenciométereket kimértem, mindkettő OK.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

"A relé(k) érintkezőinek beégését is kizárnám. Mikor a motor elindul 5ből 4 relé behúzótekercsén mérhető feszültség."
A tekercseken mért feszültség nem jelenti azt, hogy a kapcsoló kontaktusok is rendesen érintkeznek - szerintem...

Üdv: Laci

0

Lespedt
Lespedt picture

Az egész egységet leszereltem itt van az asztalon. Megvan a beüzemelési leírás a kapumotorról annak megfelelően végeztem a "tanítást". Mi raktuk össze a kaput, szereltük fel és üzemeltük be a rendszert már jó pár évvel ezelőt. Nincs fotocella és a megfelelő átkötések is a helyükön vannak. Próbáltam állítani a potikon és az alkatrészeket is végigmértem rövidzárra, szakadásra. Motor kábelén csatlakozó van amit csak egyféleképpen lehet csatlakoztatni de amúgy se babrálta senki. Ezen a vezérlőn csak 2db potméter van az egyik az automatikus becsukás késleltetését állítja (TCA) a másik pedig a nyitás/zárás áramfigyelést (CL/OP SENS). Vezérlő típusa ZL56.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Az előzőleg linkelt orosz kapus fórumon, mintha azt emlegetnék a végén: "új motorral működik mindkét irányban, a régivel pedig nem" A motoron pedig ott van az enkóder....ugyebár.

Üdv: uniman

0

Lespedt
Lespedt picture

Ha lehúzom az encoder csatlakozóját vagy megcserélem a vezetékeit a motor indítás után szinte egyből meg is áll és világít a piros led. Ha a motor csatlakozóját húzom le, majd indítom akkor a relé behúz de szinte egyből ki is enged és hibát jelez. Ha gond lenne az encoderrel szerintem forgó motornál, helyesen bekötve is produkálná a hibát.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Csak hangosan gondolkodom: Ha nemcsak az "encoder" vezetékeit cserélnéd meg, hanem egyúttal a motor vezetékeit is felcserélnéd egyidőben és úgy próbálnád...
Azaz becsapnánk a vezérlőt, hadd higgye, hogy "lent" van a "fent" és fordítva...vajon a motor leállásából lehetne-e következtetni, az enkóder egyik irányban fellépő hibájára?
(Vagy "badarság" ez az ötlet? Jó az egyértelmű, hogy ez esetben a gyakorlatban az automatikus zárás helyett kinyitná a kaput.)

Üdv: uniman

0

Lespedt
Lespedt picture

Ezt nem teljesen értem. Az encoder-re 3 vezeték megy. Melyiket cseréljem meg? Ha jól gondolom 2 vezeték a tápfesz egy vezetéken pedig a jel. Encoder csak impulzusokat ad elfordulás függvényében. Egy fordulat pl.: 10db impulzus akkor 5 fordulat 50. Ebből tudja a vezérlő, hogy adott elforduláshoz mekkora megtett út tartozik. Szerintem csak egyféle bekötéssel fog működni. DE ekkor jön a kérdés honnan tudja épp melyik irányba tart a motor? Azt is az encoder figyeli?

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Az enkóderekről van egy jó topic...(előkeresem)

Üdv: uniman

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Ez még egy jó ábra:

Üdv: uniman

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/vegtelen-forgatos-potenciometer-mu...
"Encoder vezetékeit felcserélgettem"...ezt hogyan csináltad? Nem csak a két szélső drótot cserélted meg?
Szóval, ha az enkóder csak egy mezei érintkezős jeladó, akkor én a három vezetékéből a két szélső megcserélésére gondoltam...

"/Esetleg kikapcsolt enkóderrel is lehetne egy tanítást eszközölni./"
De még ott van az a két kis DIP kapcsoló, amely talán az enkóder nélküli üzemet kapcsolja?

Üdv: uniman

0

Lespedt
Lespedt picture

Az egyik dip kapcsolóval az encodert kapcsolom ki/be a másikkal programozási üzemmódot kapcsolom.
Az encoder két szélső "+" és "-" vezetékeit cseréltem meg.
Próbáltam kikapcsolt encoderrel is programozni nem volt változás.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"kikapcsolt encoderrel...nem volt változás"...hát ez rossz hír...

"motor áramfelvételét megmérve mindkét irányban"...talán mégis inkább az áramfigyelés lenne a hibás?
(Aztán már csak a proci, vagy a programjának sérülése lehetne még...)

Persze ezt még azért kipróbálhatnád...

Üdv: uniman

0

Lespedt
Lespedt picture

Megpróbáltam az encoder vezetékeinek felcserélését a motor vezetékeinek felcserélésével együtt. Ugyanúgy hibát jelez. Ha csak a motor vezetékeit cserélem fel elindul ellenkező irányba de ugyanúgy nem lehet megállítani. Nem hagyott nyugodni a dolog ezért szétszedtem a motort. Kicsit meglepett de az "encoder" egy unipoláris hall szenzor (plusz egy kondenzátor)! 5V-ról működteti az áramkör azért rákötötem 5V tápot a kimenetére egy LED-et. Mágnest közelítve semmi reakció. Kimeneten alig 0,1V mérhető. Sajnos itthon csak bipoláris hall szenzoraim vannak nem tudom kicserélni.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"Encoder vezetékeit felcserélgettem de akkor egyből hibát ad és leáll a motor. Ebből arra következtetek, hogy az ."
Nocsak!
...ha fordított polaritással kapta meg a tápot, akkor talán kár is méricskélni...

Micronas HAL504 a szenzor típusa...

Üdv: uniman

0

Lespedt
Lespedt picture

Adatlap szerint tartalmaz polaritásvédelmet a szenzor. Talán már biztos is lehetek a szenzor hibájában.

0

Lespedt
Lespedt picture

Jövőhéten kicserélem a szenzort és egyből kiderül. De ha az a ludas akkor nem a tápfesz felcserélése tett tönkre.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: ez jó lenne?

http://www.hqelektronika.hu/product/ss49e

Bálint

0

Lespedt
Lespedt picture

http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/150000-174999/153775-da-...
Ezt tudom beszerezni a közelben. 05L az unipoláris típus.
Unipoláris hall szenzorból is van kétféle? Növekvő mágneses tér hatására kimenetet magas szintre viszi vagy alacsonyra. Számít ez egyáltalán?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt csak impulzusérzékelés történik, nem hiszem,hogy fázisérzékeny lenne.

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Akkor lehetséges, hogy az elektronika úgy érzékeli, hogy nem forog a motor, azt meg minek leállítani...viszont kikapcsolt "encoder"-rel sem jó!
Esetleg kikapcsolt és nem csatlakoztatott "encoder"-rel mit csinálna vajon?
Egy fotó jó lenne, hogy minek a forgását érzékeli a szenzor...köszi. (A műanyag fogaskerékbe van egy kis mágnes? Vagy közvetlenül a motor tengelyének forgását figyelné?)

Üdv: uniman

0

Lespedt
Lespedt picture

A motor tengelyének forgását figyeli.

0

Lespedt
Lespedt picture

Ha lehúzom az encoder csatlakozóját akkor azért áll ki hibára mert nem kap se alacsony, se magas jelszintet a jeladótól. Ha viszont fent van a jeladó de rossz akkor folyamatos jelszintet (jelen esetben "0"-t) kap és "úgy érzékeli, hogy nem forog a motor, azt meg minek leállítani".
Tévedtem a dip kapcsolókat illetve. 1-es az encoder programozását szolgálja ("tanítási folyamat") a másikra az encoder kikapcsolást írja viszont ez a dip kapcsoló nincs bekötve.

0

Lespedt
Lespedt picture

Beszereltem az új hall érzékelőt és láss csodát, SEMMI változás :(
Mielőtt kiszedtem volna a régit megnéztem szkóppal is. Nem produkált semmit a motor forgása közben. Folyamatos "0" jelszint mérhető a kimenetén.
Új hall érzékelő szépen adja az impulzusokat. 5V-os 80% kitöltési tényezőjű jelsorozat. További ötlet?

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Lespedt!
És a tanítási funkciót is végigcsináltad a hall csere után?
Üdv:
exGelkás

0

Lespedt
Lespedt picture

Igen, végigcsináltam a tanítási folyamatot DE nem a kapura felszerelve. Hazaértem megpróbálom felszerelve is.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Kapu nélkül a végállásoknál a motor hirtelen megnövekedett áramfelvételét nem tudod előidézni... Ámbár ez a vezérlő nem "öntanuló", "tanítás" közben neked kell nyomni a gombot, hogy mennyi ideig zárjon, vagy nyisson a motor...
Ezenkívül jó lenne saját szavaiddal leírva látni a "tanítás" menetét, mert könnyen lehet, hogy valamit másképpen csinálsz, mint ahogy az a leírásában szerepel...

Üdv: uniman

0

Lespedt
Lespedt picture

Tanítás folyamat:
1. Átkapcsolom az 1es dip kapcsolót "ON" állásba.
2. Nyomva tartom az OP/CL nyomógombot amíg a kapu teljesen becsuk
3. ENC/PROG nyomógombot megnyomva nyugtázom a végállást
4. Nyomva tartom az OPEN nyomógombot a kapu teljes kinyitásáig (ameddig szeretném, hogy kinyisson)
5. ENC/PROG nyomógombbal nyugtázom a végállást
6. Dip kapcsoló visszakapcsol OFF állásba
7. Ütközőt rögzítem a kapu felső végállásánál

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Köszi a leírásodat...bár a LED-ek visszajelzéseit elmulasztottad leírni. /De ha mindig pontosan a leírás szerint jelez a LED, akkor nem szóltam/
Pl. néhány idézet a leírásából: "LED folyamatos világítással jelzi a véghelyzet tárolását"
"Ha a DIP kapcsoló visszaállításakor a LED gyorsan villogni kezd, meg kell ismételni"
"programozás végeztével az „AP/CH” gombbal tudja ellenőrizni a végálláshelyzetek helyességét"
...ez utóbbinál, ezek szerint már "megbukik" az egész ?

Üdv: uniman

0

Lespedt
Lespedt picture

Motor helyére szerelve, beprogramozva. Végállásba érve a motor nem mindig áll meg. Gombnyomásra indul és meg is áll. Viszont elfelejtettem a forgásjeladó javítás előtt megnézni a hajtás állapotát. Műanyag fogaskerék sérült (fogak letörtek, kopottak valószínű amikor legelőször nem állt meg akkor sérült). Mielőtt a motor áramfelvétele elérné a kikapcsoláshoz szükséges értéket, a hajtáson a fogak elcsúsznak egymáson.
Beszereztem egy használt darabot (csak műanyag fogaskereket és a házát) tökéletesen működik a rendszer.

Köszönöm a segítségét mindenkinek, legfőképp uniman-nak! Sokat tanultam ebből az esetből.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Kösz a tájékoztatást...az a "fránya" kerék! De úgy látom már fémből is beszerezhető hozzá...

Üdv: uniman

0

Lespedt
Lespedt picture

Felmerült még bennem hogy ez a két hiba lehet, hogy nem is függ össze?? Attól, hogy a jeladó nem ad jelet, nem kellett volna áramfelvételre megállnia a motornak? Lehet, hogy a jeladó már régebben tönkrement?
A kaput nem szoktuk menet közben megállítani. Mindig kinyitottuk végállástól-végállásig. Lehet, hogy ez egy régebbi hiba csak nem vettük észre eddig, hogy a távirányítóval nem tudjuk megállítani? Átnéztem a kapu többi részét is mert a motor elég "kínlódva" húzta a kaput. Rugókon kellet még feszíteni mert kézzel is elég nehéz volt felemelni a kaput. Néhány helyen a szorult is egy kicsit a kapu de sikerült beállítani. Most sokkal szebb a hangja a motornak és a kapu is könnyedén mozog. Arra gondoltam lehet, hogy ettől az erőltetett menettől a hajtás már kopott volt és most kopott meg annyira, hogy átugorjanak egymáson a fogak és még nagyobb kárt okozzanak.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Ezt ráadásul csakis a helyére beszerelve, a kapuban, kéne megtenni...

Üdv: uniman

0

stevepapa
stevepapa picture

Hi !

Azt sem értem miért nem ennek vizsgálatával kezdődött a javítás. Addig nem cserélgetek fel vezetékeket amíg nem tudom, mit táplál !

Üdv Stevepapa

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: mi a Hall-szenzor neve?

Bálint

0

Lespedt
Lespedt picture

"504A" ennyi a jelölés rajta.

0

stevepapa
stevepapa picture

Ezt nem egészen értem, mit akarsz a leddel ???? Szkóppal kellene vizsgálni, vagy érzékeny multival, a ledet nem fogja kapcsolni!

Üdv Stevepapa

0

Lespedt
Lespedt picture

Egy ilyen próba miért nem megfelelő? Az itthon lévő hall érzékelők meghajtják a LED-et.

File csatolás: 

0

stevepapa
stevepapa picture

Igen, némelyik. Viszont mint írtad már mindenformában lett táplálva....Azonkívül ha impulzust számlál inkább a szkóp a megfelelő indikátor.

Üdv Stevepapa

0

Lespedt
Lespedt picture

Én csak jelszintet szerettem volna vizsgálni első körben. Mivel már itt elbukott a mutatvány nem mértem szkóppal a szenzort. Ahogy nézem néhány szenzor blokk diagramját van bennük fordított polarítás elleni védelem.

0

Lespedt
Lespedt picture

Holnap megpróbálom a vezetékek felcserélését.

0

Lespedt
Lespedt picture

Köszi.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezen van végálláskapcsoló, vagy a motor áramfelvételét figyeli egy áramkör?

(Uniman a garázskapu specialista)

Bálint

0

Lespedt
Lespedt picture

Szia. Nincs végálláskapcsoló, áramfelvételre áll meg a motor.

0

Sponsored links