You are here

CD lejátszom "surrog"

Kedvesek!

Tud valaki segiteni nekem? Alig (de regebben) hasznalt CD lejatszom surrogni kezdett. Bp-en meg tudja javítani valaki? Láttam a képes leírást, szeretek barkácsolni, de ezt azért már nem vállalnám :)
Koszi, Zita
 

Comments
Mr._V.
Mr._V. picture

A surrogás mit takar?

Több témában is írtam a házilagos beállítási lehetőségekről (fülre).
Hangok közül pár:
Sípolás, csipogás lejátszás közben a készülékből: Track-Gain poti állítása szükséges
Sercegés, karistolás szerű hang: a fejegységen lévő poti állítása szükséges többnyire nagyobb ohm értékre
Sávot nem találja és csöndben keresgél (halk karistolás, lemez felpörgetése többször): a fejegységen lévő poti állítása szükséges többnyire kisebb értékre (beállítotthoz képest 50-100ohm-al kevesebbre)

A T-Gain ha soha nem lett elpiszkálva, nem kell hozzányúlni, kizárólag akkor, ha valaki össze-vissza tekergette már. Az esetek 99%-ában a fejegységen lévő poti állítása a megoldás. Ezek 600-400-200 értéküek szoktak lenni gyári beállítás szerin (2k potiról van szó). Ha már 50ohm körüli értékig le kell tekerni, akkor a lézer ereje már gyenge, kiöregedett, gyorsan fog romlani, így cserére érett, de általában 3-5e Ft-ból ez megoldható. Van 2 évet használt discman, amiben 2 év után elöregedett a fej és van 15 éves asztali rengeteg használattal, amiben még mindig a gyári megy 2 állítás után. Szóval gyártótól, minőségtől függ, de a hiba jellemzően ez.

Én nem BP-n vagyok, hanem BP+5km. Ha a potihoz könnyű hozzáférni és szétszedve is lehet bele lemezt rakni, az állítás pár perc, ha bonyolultabb, akkor 1-2 óra.

Azt esetleg próbáld még ki, hogy gyári, írott, sötétebb felületű írott lemezekkel hogy viselkedik.
Pl. a saját felírású (4x) lemezeimet a lejátszóim hibátlanul kezelik, de a hozott 24x sebességgel felírt lemezek hangja még okénak mondható, de a frame (1s = 75 frame) fele hiányis és csak a jitter miatt szól hibátlanul, azaz lehet a hanyag felírás okozza a hibát. Ugyanakkor a modern írók is hanyagul írnak, jómagam 20 éves íróval tudok minőségi lemezeket gyártani, az 5-10 éves írók eleve csak 8x sebesség felettit ismernek és amit felír, saját maga sem képes hibátlanul visszaolvasni.

Tehát tudni kell, hogy gyári vagy írott lemezzel használod, ha gyári, nem karcos/foltos-e, ha írott, hogy lett felírva, nem lett-e napon hagyva, stb.
Ha nem válogat, minden lemezzel azonos a hiba, a fent említett állítás lesz a megoldás. Ne próbálkozz fejtisztítással, nekem az soha nem vált be!

0

Vote up!

You voted ‘up’

 picture

Üdvözletem! Mr._V. a véleményedre volnék kíváncsi egy asztali CD lejátszóval kapcsolatban. Nem egy noname cucc (SONY CDP-XE210) keveset használt, saját készülékem de már vagy húsz éves. Azt se tudom mióta be sem kapcsoltam már, de mostanában újra hallgattam pár lemezt, és egy kis hanghibára lettem figyelmes. A gyári ezüst színű tükörfényes lemezt hibamentesen viszi rögtön. De betettem egy írott lemezt, és érdekes módon azt nehezen azonosítja, de végül is sikerült lejátszani. De valami nem stimmel, mert van hogy pár másodpercet játszik, aztán visszább ugrik és ismétli azt a pár másodpercet ismétli, majd nagy nehezen tovább megy. Van, hogy nehezen túlmegy és szól rendesen, a hang is tökéletes. Néha néha megint kezdi az akadozást, visszaugrálgatást lejátszás közben. Olyan is van, hogy lejátszás közben olyan a hang, mintha a tekerést nyomná az ember (de a hang nem halkul le), és ugrálgat a fej (gondolom én). Nyilván a CD-R hibája, de érdekes módon egyáltalán nem karcos, és tökéletesen fényes, tehát optikailag kifogástalan TDK lemez, felirat sincs rajta. Kivettem és letöröltem a visszaverő felületet egy pamut ronggyal, de igazából semmi látható szennyeződést nem került így eltávolíásra a felületről, a helyzet még is sokat javult. Bár néha még visszajön a hanghiba, de már nem olyan vészes, mint első nekifutásra. Érdekes módon a számra ugrás is tökéletes lett és a lemezt is egyből látja. Néha még füllel hallható háttérzaj (vagy nem tudom hogy hívjam) van lejátszás közben, mintha néhány bit kimaradna. Ugyanezt a lemezt számítógépen lejátszva tökéletes, hibátlan hangminőség, és gyors pozicionálás jellemzi. Gondoltam lehet adni kellene egy kis ampert a lézernek, talán jobban látná az írott lemezt. Szóval szerinted érdemes lehet, vagy hiába tenném, úgy is allergiás lenne erre az írott lemezre?

Ui.: Nem tudom a használaton kívüli lézerdióda mennyit degradálódik csak az idő múlásával, de én nem gondolom, hogy sokat...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Bocs, csak most olvastam...
Szóval sok oka lehet, mivel írott CD-ről van szó.
Nálam a frame-ket is kijelzi (DJ-CD), így 1mp 75 egységre bontható. Ha ez szépen fut lejátszás közben (utolsó szám csak elmosódva látszik, nem olvasható ki), a lemez jó, ha kihagy (egy-egy utolsó szám kiolvasható), de hangban nincs változás, a lemez karcos, öregszik, ha ugrál a frame-szám akár 20-30-akat, de a hang jó, akkor túl gyorsan írták fel.
Neked nincs ilyen kijelzésed és utólag audioCD esetében nem tudható meg, hogy hányszoros sebességgel írták, illetve ha gyorsan, akkor talán. Ha sávosan más színe van, akkor zónásan különböző sebességgel lett írva.
AudioCD-nek a 4x sebesség a tökéletes íráshoz, a 8x-os még épp hogy, de a 16x már sok és többnyire az már zónás. Emellett az egy menetes írás a "gyári", a számonként felírt lemeznél minden szám lehet más színű, más sebességű.

Tehát az esetedre visszatérve...
A gyári lemezek kb. 95-98%-os tükrözőképességgel rendelkeznek, míg az írottak 80% körül (ez az anyaga miatt van, az sárgás/zöldes), így a gyárit egy öreg lézer még szépen olvashatja, míg az írottat már nem mindig, csak pl. halkabb részeknél, hangosabbnál pl. serceghet a szám. Ilyen esetben kikapcsolva meg kell mérni a lézerfejen lévő poti értékét (2 láb össze van kötve, tehát csak 1 féle mérés lehetséges) és a kapott értékből vonj le 50-et és állítsd oda. Nem lesz egyszerű, mert 2K potikat használnak és 600-400-250 körüli értékeken szoktak lenni gyárilag, tehát csak nagyon picit kell állítani. (RW-s lemezhez egy jó fejet kb 650-ről 50-re kell állítani, ha a készülék gyárilag nem kezeli az RW-t, viszont akkor csak azt fogja játszani és mivel túl van hajtva, ezért nem túl sokáig, de 500-800 üzemórát még biztosan bírja.)

Emellett egy másik fórumtémában kifejtettem, hogy nem csak sebességfüggő az írás, hanem az írótól is függ. 2004-es Mitsumi és Sony írókat használok, mert az újabb modern írók egyrészt csak gyorsan (8x+) hajlandóak írni, másrészt a felvétel minősége gyatra. 6 egyforma CD-játszóból 2 jól játssza, a többiben serceg... ha nagyon be van hangolva mindegyik lejátszó a maximumra, akkor mondható használhatónak az említett lemez, míg a többi 20 évestől a legfrissebb lemezig mindent játszik... tehát ahhoz, hogy ezt is játssza, már nem csak a fejen kell állítani, de 1 év után nekem sikerült mindegyik lejátszót behangolni rendesen, hogy mindent vigyen.

Tehát derítsd ki, hogy a lemezt milyen íróval, milyen sebességen írták. Ha 6-8 évnél régebbi íróval készült, akkor az még jó, viszont ha látod a sávos sebességeket a lemezen, akkor zónás (gyorsan írt), tehát az már újabb minőségromlás.
A lemez minősége is számít. Neves lemezek (TDK, Philips, Verbatim, Maxell, ...) használata célszerű, névtelen (pl. Omega Freestyle), vagy egyes hengeres márkás (de olcsón beszerezhető) típusok nagy részben gyári hibásak.

Lemez sercegést eredményezhet az is, ha írott lemez esetén sokat volt melegben (pl. autó) vagy napfény érhette tok nélkül (vagy fedetlen áttetsző tokkal).

A PC nem audio-CD-ként olvassa le már manapság (ha nincs fejhallgatókimenet a CD-ROM-on, akkor csak digitálisan tudja lejátszani), hanem digitális formában és a Win hangkártyán keresztül adja a hangot, így eleve min. 4x-es a leolvasási sebesség, amivel könnyebben átszalad a hibákon. De a Nero-hoz van segédprogram (DiscSpeed), ami a lemez minőségét vizsgálja meg (olvashatóság (C1, C2), hányszor kell JITTER korrekcióval pótolni a hiányos adatot, stb.).
Egy jó lemez esetén C1 hiba lehet, ez olvasási hibát jelent, de CRC-ből helyreállítható az adat.
C2 hiba már adathiba.
Most teszteltem egy kb 6-7 éve felírt (noname) Omega Lightscribe lemezt (enyhe használatból eredő karcokkal, mert behúzósak a lejátszók, nem tálcásak). Csak C1 hibákat tartalmazott, a hibák nagysága 13 (ez nem tudom mit takar, de minél kisebb, annál jobb) és a hibák száma 250.
Ez egy jó lemez hibahatára.

Tehát ha neked PC-n ugyanez a teszt 13 helyett 20-30 vagy még nagyobb és 250 helyett akár 1000, akkor ott lesz a hiba.

Amúgy a nehéz azonosítás lehet a TAO (szakaszos) írás miatt is, mert a bevezető és lezáró sávot az írás legvégén írja fel, tehát nem lesz folyamatos a lemez, hanem kihagyások vannak benne... és ahogy melegszik a lézer, picit erősebb lesz, tehát ha a legvégén írja az elejét, akkor a bevezető (tartalomjegyzék) erősebben van írva, mint mondjuk az első szám. Ez nem egy észrevehető tényező, de ha már hiba van, akkor ez is lehet hibaforrás.

Összegezve: -50ohm a lézerfej potiján, majd teszt. Ha jobb lett az olvasás, de még nem tökéletes, akkor még 30 mehet. Ha túl sokat adsz rá, akkor a gyári serceghet, tehát állítás után érdemes több lemezzel tesztelni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Pamuttal töröltél műanyagot..
Mi is történt? 
Fel töltődött mint a szárazon símizett macska. 
Akkor vagy poros a fej és elvonzott némi port, vagy besülyedt és felvonzotta (az elsőre tippelek). 

1

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Be volt vákumfóliázva?
Ha nem, akkor saccold meg, hámyszor törölted le a port a polcról, porszívóztad a padlót és mostad fel a követ, amég nem használtad azt a sony cuccost... 
Nos mennyi a szám? 
A lézerdióda lencséjét e közben hányszor pucoltad meg? 
Meg van a saccolásod? És a feladatod? 

0

Vote up!

You voted ‘up’

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Helló.
A por csak egy dolog,nekem nagyon ritkán jött be.
Viszonylag zártak ezek.
Több olvasófejet láttam már besüllyedve,illetve a zsír a szánon,vagy a kommutátoros motor.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Persze biztathatnám a szem ábra vizsgálatára is....
Van szkópja szerinted? 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

A porosodás ellenőrzéséhez csak egy jól csiszolt szem vagy egy nagyító kell. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content