You are here

Egy átlagos mikróban (kb.: 1000W-os) levő transzformátor szekunder tekercsén terheletlenül mekkora a feszültség mérhető?

31 posts / 0 new
Last post
Szurkee001
Szurkee001 picture

Nem mertem műszerrel rámérni, mert úgy saccolom, hogy 1000V-nál magasabb lehet. 

Comments
nayan
nayan picture

Helló! A mikró trafóján az egyenirányítás után a kondi méretétől függően 4-4,5 kV feszültség keletkezik, a magnetron felgerjedése után ez leesik 2,5 kV környékére. Mivel ez elég nagy feszültség, sokszorosan meg kell gondolni a méréshez elkészítendő feszültségosztót, kábeleket, szigeteléseket.

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Köszönöm neked is a válaszodat, meg a segítséget, de elvetettem az ötletet, mivel beláttam, hogy nem lenne praktikus 230-ról üzemeltetnem a szigetelés vizsgálót! 
Nem lenne mobil, mindenhova nem hurcolhatom magammal a 230-at. Amúgy is csak "B" terv volt. Megpróbálom megjavítani a gyári szigetelés vizsgálót. Ha nem sikerül, odaadom egy nálam tapasztaltabb szakinak, hogy csinálja meg! Lehet, még így is olcsóbb, mint egy újat készíteni a nulláról.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

2000V körül. Ebből kaszkád feszültségkétszerező kapcsolással állítanak elő a magnetronnak 4000V DC-t. Mit akarsz belőle csinálni? Ha újrahasznosítod, vedd ki a mágneses söntöket is.

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 
Itt alaposan kitárgyalják--ékes Google tájszólásban is érthető.

https://icdself.com/hu/9/dlja-kuhni/mikrovolnovka/proverka-transformatora/

De mit akarsz belőle késziteni? 
Mert; nagy a bekapcsolási áramlökése, rossz a hatásfoka , nem állandó üzemű,   tehát ...............?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:

rossz a hatásfoka , 

Túlgerjesztett üzemmódban működik, 2-4000 V és nem színuszos

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a  primerre rákapcsolsz  6-12V AC feszültséget  és megméred a feszültséget a szekunderen, a műszert először 500-1000V állásba kapcsolva, majd aránypárral kiszámolod

Bálint

1

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia! Köszönöm a válaszod! Jogos a kioktatás, mert nem fogalmaztam egyértelműen!!!
Mindenképpen a névleges feszültségen szeretném mérni, nem törpefeszültségen, hogy nem-e menetzárlatos!?
Azért tettem fel kérdésnek, hogy tudjak viszonyítani, minősíteni, hogy jó-e? Ha már van egy átlagos érték, akkor tudni fogom, hogy jó-e, ha kb. annyit mérek.
Tudom, hogy nem úszom meg, hogy csináljak egy nagy feszültségre pl. 10 KV-ra méretezett fesz osztót, hogy nyugodtan mérjek rajta műszerrel, csak előbb kíváncsi voltam, mire számíthatok, mekkora értéket kellene mérnem, ha jó a trafó.
Egyébként semmit sem tudok róla, mert piacon vettem, Azért szeretném tesztelni, hogy használható-e még másra is. Nem mikróba kellene.
 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ha nevleges feszen/üzemi körülmenyek közt szeretned tesztelni  nem kellene megfeledkezned a kb terhelesröl sem!
A vàrhato kb 4KV feszt pl. Univekaval (van 5KV-os extra bemenete :-))  lazan merheted-csak azert a szigetelesekre ügyelni kell!
A többit man böven leirtak a kollegak.
Eredmenyest!
K.

0

hcs
hcs picture

Szia!

Ha menetzárlatra vagy kíváncsi nézd meg a primer tekercs áramfelvételét 230V-ról. Max pár 100mA. Durva zárlatnál 10A fölött is lehet, volt ilyen mikro trafóm. Szerencsére csak a szekunder ment el, de arra eleve nem volt szükségem, lebontottam.

0

ityvity
ityvity picture
*

Több lesz az pár 100mA-tól .

0

Hugo
Hugo picture

Sziasztok!
Szép hajnalt!

Arra már én is gondoltam, hogy a nagyfeszültségű szekundert leszedve & Ø 2 mm-es CuZ huzalból mondjuk 18 V-os tekercset rátéve milyen jó akkutöltőt lehetne belőle csinálni (persze kicsit macerás, hogy az összehegesztett EI vasakat előbb szét kell flexelni, a tekercselés után pedig ismét összehegeszteni).
De azt nem tudtam, hogy szándékosan túl van gerjesztve a vas & hogy ennyire rossz a trafó hatásfoka.
Ezen azzal sem lehet javítani, hogy a primer & a szekunder tekercselés közé beékelt mágneses söntöket kiütjük?
Ezeknek a söntöknek mi a szerepe az eredeti μ-trafóban?

Üdv. :-))

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Azért van túlgerjesztve, hogy olcsó legyen. Nézz meg egy orosz elektronyika mikró trafót, majd tedd mellé a mostanit ;)

Ebből semmit nem lehet csinalni, ami 10 percnél tovább kell, hogy menjen. Nem erre van tervezve.

A shunt kivétele után a karakterisztikája jobban fog hasonlítani egy normális trafóra, de a túlgerjesztésen ez nem segít. Ha szétbis szeded, és a primert is újra tekered, akkor se lesz tökéletes, mert a vas is vastag, rossz minőségű...

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Mindenkinek köszönöm a válaszát, meg a segítséget! A mikró trafóból egy szigetelésvizsgálót szeretnék csinálni úgymond "B" tervként, ha a gyári Ganz XS 5001-est nem sikerülne felújítanom. Emiatt vettem a trafót. egyenirányítanám. Igazából a hatásfok nem annyira számít, mert rövid üzemre készülne, max 100 uA-rel terhelném csak. Legalábbis idáig így terveztem, ha nem sikerülne a felújítás!

0

Quite
Quite picture

Hali,

Ezekből a trafókból kis méretű ponthegesztőket szoktak csinálni. Egy csomó ilyen DIY project van a neten. A vasmag (mivel hegesztett) szétszedése nélkül ki így, ki úgy módszerrel leszedik a szekunder tekercset, majd a helyére jellemzően két menet jó marha vastag hegesztő kábelből "befűznek" két menetet, és már kész is.
Az indítása (ponthegesztés) a 230V-os primer kör feszültség alá helyezésével történik. :)

0

ityvity
ityvity picture
*

Hú vaze 3-4 kg szigetelés vizsgáló ? Mi volna   ha  egy  "oco kici" Kínai boost converter alkalmaznál  , mehetne elemről is , 2 mA kimenő áram , akár 1200V , mi kell több ?
https://www.banggood.com/5V-12V-Step-Up-to-300V-1200V-DC-DC-Boost-Conver...
Ha nem lenne elég 
https://fr.aliexpress.com/item/4000076420295.html?spm=a2g0o.search0304.0...
 

2

Szurkee001
Szurkee001 picture

Az az igazság, hogy nem beszélek "Külföldiül", így még sosem mertem ilyen oldalakról rendelni. Azért köszönöm az ötletet!
A méret, meg a súly nem foglalkoztatott, úgyis asztali műszernek készíteném, ha sor kerül rá, nem hurcolnám terepre. Meg talán egy kicsit átláthatóbb, egyszerűbb is számomra. El kell ismernem, annyira még nem vágom a témát, nem is tagadom, nem vagyok profi! Nekem ez csak autodidakta hobbi! 

0

ityvity
ityvity picture
*

Nem hiszem hogy praktikus az asztali szigetelés vizsgáló , egy fűtőszálat , vagy motort , hagy ne kelyen már kiszerelni , hogy megmérjem . Különben ezeket külföldi oldalakat meg lehet magyarul is szólaltatni , de ha megkérsz valakit , biztos megrendeli neked , ezer forint nem a világ vége .

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Be kell, hogy lássam, igazad van! Ezért is szeretek itt olvasgatni, véleményt cserélni, mert sokat lehet tanulni a jóval tapasztaltabb kollégáktól!
Utólag is köszönöm az ötletet, javaslatot!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Saját érdekedben, felejtsd el a projektet.
A trafó teljesítménye túl nagy az elvégzendő feladatokhoz. Válassz olyan kivitelt, ami rendelkezik megfelelő áram és teljesítmény korláttal.

Kalex

2

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia!
Van igazság abban, amit írsz! Kicsit olyan, mint "verébre lövöldözni gépágyúval.....", pedig elsőre jó ötletnek tűnt. A 4-5000 V már nagyon nem játék, könnyen "más lesz a fogása" a készüléknek!

0

ityvity
ityvity picture
*

Nem a 4-5 kV a probléma hanem a nagy teljesítmény , meg 50Hz , meg 100X nagyobb rövidzár áram mint a gyári szigetelés vizsgálónak ( 2-3mA)

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Ha meg is épül, alap, hogy nem direktbe zárnám rövidre, hanem megfelelően méretezett ellenállás láncon (50MOhm), 100uA Amérőn keresztül!
Milyen probléma lehet, amire hirtelen nem gondoltam?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: amire nem gondoltál, néhány szempont

életvédelmi szempontok, megfelelő szigetelésű, nagy feszültségű mérőfej, megfelelő  szigetelés, a készüléknek,  speciális, nagyfeszültségre készült ellenállások , kapcsolók
Ezt így, ahogy van, el kell felejteni, nehogy újsághír legyen belőled

Bálint

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Dehogynem gondoltam! A nagyfesz kábelnek sima, tehát nem ellenállásos, hanem hagyományos, rézsodronyos gyújtókábelt használnék. 15 KV-ig szigetel!
A mérőfejeket meg 25-ös átmérőjű teflonrúdból esztergálnám ki. A közepébe meg 5 mm-es rozsdamentes acélból mérőcsúcsot.  Az előtét ellenállásra húznék zsugorcsövet. Ha kell, akkor triplán. A készüléken még gondolkodok, hogy milyen házat építsek, textilbakelit, vagy teflon, még nem tudom. Elhiheted, nem áll szándékomban megrázó élményben részesülni!!

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Ami miatt kicsit aggódom, az az, hogy mennyire lenne stabil a feszültségszint!? Ha ingadozik, nem lehet hiteles a mérés. Márpedig egy valamire való szigetelésvizsgálónál illene stabilnak lennie az 5KV-nak, hogy pontos értéket kapjak. Az nem számít, hogy a kijelző uA-es, legfeljebb átszámolom Ohm-ba.

0

ityvity
ityvity picture
*

Mitt akarsz 5kV-on vizsgálni ? Szerintem fogalom zavar van nálad . Szigetelés vizsgálat nem egyenlő az átütési szilárdság vizsgálóval , de az már egész más téma , és 50Hz váltó áram .
Mielőtt belekezdés a tervezésbe tanulmányozd át a szabványokat :
https://meter.hu/publikacio/pdf/javitas_utani_vizsgalat_01.pdf
A  napi szerviz tevékenységben (nem gondolom , hogy gyártás, termék fejlesztés a szűk profilod  ) akkor ezek a paraméterek tökéletesen megfelelnek :
https://www.hestore.hu/prod_10032466.html
Hiteles mérést , saját építésű műszerrel , sosem fogsz tudni csinálni , dokumentálni .

0

Szurkee001
Szurkee001 picture

Kedves Ityvity!
Aludtam rá egyet és be kell, hogy lássam, igazad van, tényleg halva született ötlet volt részemről a mikró trafó ilyen célú felhasználása! Nem köthetek kompromisszumot a mobilitás kérdésében. Tényleg nem praktikus az asztali változat, nem hurcolhatom mindenhová magammal a 230-at!
Másrészt én nagyon nem ebből élek, nem vagyok érintésvédelmi felülvizsgáló, még csak szervizes sem, nem készítek másoknak termékeket eladásra, 
vagy ilyesmi. Nekem az elektrotechnika pusztán hobbi, a saját szórakoztatásomra készíteném a mérőeszközt. Azt jól látod, hogy nemcsak szigetelés vizsgálóként, hanem átütési szilárdság vizsgálóként is funkcionálna. Pl.: Nagy feszültségű kondik teszteléséhez, vagy készítéskor ellenőrzéshez. Hiteles dokumentálásra semmi szükségem, bőven elég, ha tudom, hogy megfelelő az alkatrész, vagy a felépítmény.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Speciell a kondik(de szinte minden egyebre is igaz) atütesre vazsgalata egy eleg kenyes dolog; CSAK lassan "feltekert" vizsgalo fesszel vegezd mert egyebkent az is atüt aminek semmi baja nem lenne!!
Kari

1

Szurkee001
Szurkee001 picture

Szia! 
Nincs tapasztalatom nagyobb feszültségű átütéses vizsgálatban.  Neked van ebben tapasztalatod? Mi ennek az oka?
Mármint annak a jelenségnek, amiről írtál. 
Szurkee

0

ityvity
ityvity picture
*

Átütést lehet vizsgálni meg tesztelni . Ha teszteled akkor valamilyen előre fesz. re teszteled ha jó akkor megfellel , ha pedig vizsgálod mennyit bír ki az már roncsolással jár de ezt  mérés is meg megmutatja , hogy megfelel é a követelménynek , de nincs roncsolás , kicsi áram , nem üt át .

0

Sponsored links