You are here

Egy LG 42LD751 TV alaplapjának története

Sziasztok!
Zöldfülűként rászántam magam életem első cikkének megírására itt a Tanyán.
Megpróbálom tömören összefoglalni a tapasztalataimat annak reményében, hogy másnak is hasznos lesz ez az információ.

Mainboard: EBU60844952
Táp:            EAX61131701/12
Kijelző:       LC420WUH (SC) (M1)

Adott volt egy LG 42LD751-ZB készülék, amit relatív olcsón meg tudtam szerezni.
Előéletéről ekkor még nem tudtam semmit, csak azt, hogy a kijelző nem törött, és a hibajelenség az, hogy standby-ból nem éled fel a készülék.
Elhoztam, szétszedtem. A látványtól majdnem hanyatt estem. Az egész alaplap kissé megbarnult (a fotók lehet, hogy nem adják hűen ezt vissza) és a fő processzor nem feküdt párhuzamosan a lappal, hanem kb. 15 fokos szöget zárt be azzal.

Felhívtam a srácot, akitől vettem, miután leküzdöttük a nyelvi nehézségeket, elárulta, hogy ő látott a youtube-on egy videót, ahol úgy javították ezt a hibát, hogy sütőbe rakták az alaplapot.
Először sikerült is neki, meggyógyult a TV, de csak pár hetet ment, majd megint nem indult.
Így újra visszatette a sütőbe, de ez alkalommal már nem segített.

Oké mondom, akkor megvan a magyarázat a barna színre és a rámpaként emelkedő processzorra.
Gondoltam, adok egy esélyt a lapnak még. Bízva az LG mérnökeiben, elvittem a lapot egy profi reballos ismerősömhöz, legyen kedves levenni és visszatenni a procit.

Ez meg is történt. Hazavittem, bekötöttem, a TV szépen indult, standby-ból felébredt, volt háttérvilágítás (hurrá!), de sajnos kép nem volt.
Ekkor gondoltam, szétnézek a T-con részen. Ezen a lapon a T-con a mainbard-ra van integrálva (hurrá ismét, csak most szarkasztikusan).
Alaposabb átvizsgálást követően jöttem rá, hogy sok alkatrész leesett a lapról, valószínűsíthetően az előző tulaj sütőjében kellett volna keresnem, de ezen a ponton mást találtam ki.
Az ez utáni feltételezett rengeteg munkaórát, amit a hiányzó elemek és a megmaradtak ellenőrzésével töltöttem volna, ki szerettem volna váltani egy használt, de jól működő alaplappal.
Nosza fel az internetre, keresgélés. Sajnos pont ilyen lapot nem találtam, így nagyon el voltam keseredve.
Bulgáriában lett volna egy TV szerviz, ahol az internetes oldaluk szerint van raktáron, még odáig is elvittem a dolgot, hogy kerestem egy bolgár tolmácsot, aki beszélt velük telefonon, mert sem angolul, sem németül nem tudtam megértetni velük magamat.
E-mail címük meg persze nincs a honlapon (miért is lenne?). De a tolmács nem volt elég erélyes, mert lerázták azzal, hogy ez a készülék gyárilag ennyit tud, rossz konstrukció, és magamat kímélem meg, ha már most kidobom.
De nem ezért vagyunk itt, hanem azért, hogy lehetőleg minél jobban lecsökkentsük az elektronikai hulladék mennyiségét, vagy legalábbis késleltessük azok kidobását.
Tehát zsákutca.
Ezután valami véletlen folytán elém esett egy hibás alaplap az e-bay internetes oldalán, de az egy EBU60844953 és 47LD751 -ben dolgozott, ráadásul ő is hibás, mert azt a tünetet produkálta, amit az enyém legelőször.

Nézegettem, képről pont ugyanolyan mint az enyém, gondolkodtam, mi lehet az eltérés? Letöltöttem a tanyán található szervizdoksit a két készülékhez, kiderült, ugyanaz a dokumentációjuk.
Az utolsó előtti oldalon található egy magyarázat, miszerint a különbségek csak kijelző méretben és a hozzájuk használt ellenálláskészletben van, ami a T-Con meghajtására szolgál.
Az e-bay-es alaplapra licitáltam, szerencsém volt, 6 euró+postáért az enyém lett.
A két lapon a következő ellenállásokat kellett cserélnem: R9129, R9144, R9145, R9156, R9166, R9128.

A többi, ami a doksiban fel van tüntetve, megegyezik a 42 illetve 47 colos változatnál.
Következő probléma, a processzor újragolyózása.
Addig nem akartam még több pénzt beleölni, amíg nem tudom biztosra, hogy ezek után működni fog a készülék.
Így teszt céljából magam melegítettem újra a procit. Ezen a ponton ami még eszembe jutott, az az, hogy esetleg az EPROM és FLASH tartalmak nem egyeznek, és azokat a chipeket is cserélnem kell a két lap között, de mivel túl türelmetlen és kíváncsi természet vagyok, ezt a lépést kihagytam.

Jött a nagy teszt, és láss csodát, van háttérvilágítás, van kép, a tunerrésztől a HDMI-ig bezárólag minden működik.
Örültem is nagyon neki.
Jelenleg (2018.02.15) itt tartok.

További tervezett javítások/módosítások/fejlesztések:
- A processzort profin újragolyóztatom
- Gyárilag borzasztó kicsi hűtőbordát kapott a cpu, azt is kétoldalas hővezető ragasztóval (az LG is pénzből él, az nem buli nekik, ha pár évente nem veszel új készüléket) viszont az alaplapon megvannak a furatok egy nagyobb borda felfogatásához, rugós lefogatókkal. Majd valamit keresek a fészerben.
- Ezek után 10-12 órát tervezem járatni a TV-t egyhuzamban, ha minden rendben lesz vele, akkor kijelenthetem, hogy sikerült megjavítanom.
Amint haladást érek el, bővítem a dokumentációt.