You are here

Electrolux RDH97951W hőszivattyús szárítógép nedvesség érzékelési hiba

10 posts / 0 new
Last post
gnusmas1234567

Sziasztok!

Electrolux RDH97951W hőszivattyús szárítógép nedvesség érzékelési hibával küzdök 2 napja. Táphibásan került hozzám, szokásos LNK304 + 47 Ohm ellenállást + kondenzátorokat cseréltem. Gép bekapcsol elkezdi pörgetni a dobot, majd fél perc múlva végez és kiírja a 0:00-t. Teszt programnál E32, törlés után is.
Itt tanyán van két téma is ( Jaca a másik Ata2k6 ) ezzel kapcsolatban, mindegyik ezzel kapcsolatos és hasznos, de az én problémám más.

Nedves ruha van a gépben, próbáltam rövidre zárt érzékelővel is. LM393 cseréltem (habár csak használt volt itthon), Opto-kat cseréltem, SMD ellenállások (3,3kohm és a többi is) jók. Nem kizárt hogy a használt LM393 is rossz, de amíg megjön az új és kicserélem szeretnék képben lenni hogy ha ugyan ez a hiba marad akkor mit tehetnék még. Szkópom nincs sajnos.
Ami még érdekesség hogy a kondenzátorok cseréje után összerakatlanul csak rádugva az elektronikát egyszer elindította a kompresszort, csak leállítottam hogy összerakjam a gépet, összerakottan viszont már nem ment a nedvesség érzékelés, és utána szétszedve sem.: )

Köszi előre is a segítséget.

Üdv.: G.
 

Comments
nilsmasterson

Szia!

Egyszer küzdöttem én is ugyanilyen hibával, igaz nem hőszivattyús volt a gép hanem még a sima fűtőbetétes, de ahogy elnézem a panel szinte ugyanaz.
A túloldalon, ahol az LNK van, találsz egy R107-R108-R109 ellenállás sort. Nekem itt volt elválva az egyiknél a forrasztás. 
https://www.mikrocontroller.net/attachment/146027/Rueck_2.JPG

Üdv.: Feri

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Szia Nils...!
Ez egy feszültség érzékelő pont . Az AMP, csúszóérintkezős ,  csatlakozók , esetleg a fűtésre mennek (?)
jano

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Szia!

Első körben a dob egyik fele és a kasztni közt mérj ellenállást. Stabil rövidzár kell legyen forgata is, nem szabad szakadozzon. Ha szaggat, akkor a dobhoz érő szénkefét kell megnézni,majd a dob végén levő bronzkefét és a tengelyt, ez utóbbit fényesre szoktam polírozni, mert rásül a por és nem érintkezik rendesen.

Ha ezzel megvagy és csak vacakol, mérj feszültséget a két féldob közt, már nem emlékszem az értékekre, de stabil kell legyen, ha ugrál, valószínű a tápkörben valami még ludas (zener, megnyúlott ellenállás).

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

gnusmas1234567

Szia!

Rövidre zártam az elektronikán a nedvesség érzékelő kört, akkor is csinálja a hibát tehát elektronika hiba. Megjött az LM939 IC holnap kcserélem, hátha megoldja a hibát.

Üdv.: G.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Szia!

A nedvességmérő csatiján milyen feszültségeket mérsz?

0

Vote up!

You voted ‘up’

gnusmas1234567

Szia!

Váltófesz. 5.5 volt van a csatin. LM393 csere sem változtatott a hibán.

Üdv.: G.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ata2k6

Szia!

Ott tudomásom szerint 5V egyen kell legyen végtelen ellenállás esetén.
Szerintem a hiba a tápáramkörben van, primer táprész puferkondi, stb. Lehetséges egy becsúszó műhiba.... vagy egy vacakoló TNY..... Tapintsd meg, nem-e forrósodik az ic.
A nedvességérzékelő áramkör a TNY-os tápból kapja a feszt, ha nem tiszta a tápfesz, nem tud értelmezhető értéket mérni a komparátor és emiatt áll le.

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Szia Gnusmas!
Mit is csinál egy nedves törűlköző az érintkezőnél(?)
Ezt csak magamtól kérdezem.
jano

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Adj a panelnak külső 5V-ot, akár egy telefontöltőtől. Az LM339 kimenetén ilyenkor egy műszerrel is megfigyelhető a változás. Az érzékelő bemenetet rövidrezárva meg kell változni a kimenet feszültségének. Azt is nézd meg, nincs-e szakadás a processzor felé.

1

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content