You are here

Elektris Eriston 150 sziréna nem szól

25 posts / 0 new
Last post
makittib
makittib picture

Sziasztok!

E retró sziréna állítólag halkan szólt. Hozzám kerülve már nem szólt. Betáp résznél lévő BD250A csont zárlatos (képen a trafó kék és zöld kábel közt), fólia el is égve (talán fordítva lett bekötve). Előéletét nem tudni. Ezen kívül a sziréna panelen a 556 melletti BC213 BC212-re cserélve mert (diódaként nem volt kimérhető de valamennyire működött). 
Érdekes hogy pl.: elkóval a (akkuról próbálva) a test és a kapcsolónál pár W-os hangszórót rákötve 2 utolsó sziréna állásban hallható suttogva a 2 különböző sziréna hang (és egy picit a kimenő trafó is ilyen hangot ad ki, de nagyon fülelni kell).
Számomra alig olvasható rajz amit találtam nem segít.
Majd az elkókat is kicserélem (a TBA820 két kondiját már kicseréltem, nem változott semmi), mit a videóban is meg van említve.

Ha valakinek jobb rajza vagy tudna segíteni megköszönném.

Üdvözlettel, makittib!

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a TBA 820 bemenetére (3.láb)akassz egy hanggenerátort 1 kHz, 100-200 mV kimenőfeszültséggel, majd  emeld a feszültséget

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: úgy látom, több kivezetésű a trafó
Ellenőrizd a trafó és hangszóró impedanciájának azonosságát

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  a hangszórót is ellenőrizd!

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tizenéve javítottam, csak ezek a rajzaim vannak

https://elektronline.hu/wwwboard/thread.php?sorszam=267032&reply=1

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A BD tokok lába nincs tőben eltörve? Ennek a sorozatnak típushibája volt, hogy a végtranyók 1-1 lába letörik vagy a NYÁk, vagy a tok tövében. Nehéz meglátni, de kiszedve látszik ;) A másik a kontakt hiba minden kapcsolónál... Ha jól van bekötve, golyóálló pedig..

A trafó simán zenél, az normális...

0

makittib
makittib picture

Mindigehes, a BD-ket törésileg nem ellenőriztem csak főleg zárlatra, hát a kapcsolónál próbáltam hozzáférni a belsőhöz nem sikerült (szétszedni, leszedni a külsőt) 

SzBálint, a sziréna rajz is megvan (ott a T2-őt cseréltem), de a másik erősítő panelrajz 2 db trafóval TBA820-al DIP14 régi tokban nincs (ez (87-es gyártású kézzel ráírva)

0

zsugori
zsugori picture
***

0

makittib
makittib picture

Zsugori, nagyon remélem hogy nincs a kapcsoló elkötve. A témanyitásomnál is említett első hangjelzést a sziréna panelon lévő elkó csere után sincs így mérgemben elővettem a szkópomat és ebben az állásban az összes (3 IC és 4 db tranz-t) végigvizsgálva semmi jel nincs.
7,7V-ot a 4093 és 4027 mindig megkapja; a 556 4 és 5-ik állásban kb.: 7V-ot kap; 3-ik állásba 1,2V-ot (ezért keresném a rajzot mert a kapcsoló és kábelezésen nagyon nehéz elmenni).
Az erősítő panelja alig különbözik a nálam lévőével: https://www.radiomuseum.org/images/radio/elektris_ipari/stereo_amplifier...
A zöld csatlakozó mellett 2 ellenállás és alul 1 átkötés de kicsit másova van kötve nálam a DIL-16-os IC foglalatos csatin.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

makittib
makittib picture

Zsugori
Egyenlőre pár kép (teljes rajzhoz szerintem kevés):

0

zsugori
zsugori picture
***

ez tényleg kell egy pár csavart kitekergetni
 

File csatolás: 

0

makittib
makittib picture

Zsugori köszönöm, igen sőt a mikrofon/magnó erősítője nem UA709, hanem 082->TL082 DIP 8 kettő műveleti erősítős IC.

Érdekesség: a szkópos jel miatt kondival ráraktam a pár W-os hangszórót és a két utolsó állásban suttogásnál hangosabban normál beszédnél halkabban de jól hallhatóak amit a kimenő trafók kellene hallani a 556 14-es táplábán és a 4093 1 és 2-es lábán is. 

File csatolás: 

0

zsugori
zsugori picture
***

 max 2 óra távlatból hát még közelről

File csatolás: 

0

makittib
makittib picture

További képek:
Sziréna panel fólia oldala, jobb oldalon a 4027 alatt szivacs volt ragasztva (nem a legszebben tudtam letakarítani), ill. csere utáni kép, mert gyanús volt 13-as lábnál csere után már kondival rácsatlakoztatva a pár W-os hangszórót már épp suttog, de a 14-es lábán semmi sem hallható, viszont a 3 és 1-2-n elég jól hallható halkan a 2 szirénahang a 3-ból.
Egyszerűen nem jövök rá hol lehet még hiba.
További képek a forgókapcsoló alul nézetben (Sajnos nem tudom szétszedni csak a potméter gombját.)

0

zsugori
zsugori picture
***
File csatolás: 

2

torokj
torokj picture

szia,
A 12 V betáp és a trafó közötti mOhmos ellenállások jók?
A végfok tranzisztorok emitterén megvan a 12 V? (trafó szakadás?)
T6 ,T7 tranzisztorok emitterén megvan a 12V?Bázisokon 0,7 V? (D4 zener,T12 tranzisztor jó?)
A TBA kimenetére próbából kötsz hangszórót az megszólal?
Lokalizálni kellene,hogy a meghajtás vagy a végfok a rossz.

 

0

makittib
makittib picture

Totokj, sziréna panel 4093 10-es lábra 33ohmmal közvetlen TBA820 7-es lábra kötve 50W-os normál autós hangszórót a kimenőtrafóra közvetlenül kötve a két utolsó szirénahang közepesen hangosan (majnem egy kiabálásnak megfelelően) szól. Így úgy gondolom a végfok rész működik (TBA820 kimenetére a bemenete helyett nem szól) így szerintem a szirénapanelnél van gond (úgy mértem a rajzolt yaxlex testre húzásai jók a sziréna nyákon a csatlakozónál mérve. A 4027 kicseréltem, már a 13-as lábán kondival rácsatlakoztatva a pár W-os hangszórót már épp suttog, de a 14-es lábán semmi sem hallható, viszont a 3 és 1-2-n elég jól hallható halkan a 2 szirénahang a 3-ból. Ha ezt kötöm 33ohmmal közvetlen TBA820 7-es lábra  torz formában de felismerhető szirénahang, viszont az első hangjelző állásban is kis pattanásjelű hang nagyon suttogva hallható.

0

torokj
torokj picture

Cmos IC kimenet nem bír dinamikus hangszórót meghajtani,max egy nagyimpedanciás piezot.
Meg kellene szkópolni akkor az astabil kimeneteket 4093 IC  3,4 láb itt keletkezik a kétfajta oszcillátorfrekvencia.
A T3,T4 tranzisztor kollektorán mi van? Az kapuzza ki a 13 ill 9 lábat.
Az IC 4 4027 JK flip flop  órajel bemenetein (3,13 láb) mi van? kimenetén Q  14 láb? Set,reset lábak  (4,7,9,12)földön vannak? J,K lábak H  (5V)szinten ? 
Az összes lábon 0-5 volt közötti négyszögjelnek  (vagy impulzusnak) kell lenni .A yaxley állásától függetlenül valamelyik szirénahangnak meg kellene szólalni.
Mikrofon üzemmódban szól?
Na most látom,elkerülte a figyelmem

7,7V-ot a 4093 és 4027 mindig megkapja

Nem a 7805 ról kapja az 5 voltot?

0

makittib
makittib picture

Torokj, 7805 talppontja (R12) 560 ohmmal meg van emelve, ezért 7,7V a 4093 és 4027 tápja. Hogy ne terheljem le ezért kötöttem rá a TBA820 bemenetét is. Mikrofon (nincsen) / magnetofon (pl. telót még nem kötöttem rá). Remélhetően holnap több időm lesz rá.  

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 

ezért kötöttem rá a TBA820 bemenetét is

ezt nem értem

Bálint

0

makittib
makittib picture

SzBálint egyértelműbben fogalmazva: a hangszóró (kis impedanciás terhelés) helyett a TBA820 7-es lábú bemenetét tesztelési célból (vagy az egyikkel vagy a másik "terheléssel" vizsgáltam a működést).

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nézd meg az IC adatlapját, két alapkapcsolás van, a 7. lábra 4 db emitter és egy kollektor csatlakozik

Bálint

File csatolás: 

0

makittib
makittib picture

SzBálint elfelejtettem odaírni, hogy a TBA820 régebbi DIP-14-es tokozású: https://kontel.hu/shop_ordered/67768/pic/pdf/TBA820.pdf

0

makittib
makittib picture

Nagysokára kész lett a szerkezet, témanyitásnál említett BD250, szirénapanelen mind3 IC BC213-BC212-re, TBA820, TL082, és összes elkó cserével lett jó (Zsugorinak külön köszönet a segítségért a javításban).

2

Sponsored links