You are here

Elektromos gázelzáró szelep probléma MEGOLDVA

11 posts / 0 new
Last post
Janos.ro
Janos.ro picture

Sziasztok
Egy lakas felujitasanal elkoltoztettem a gazerzekelot. Miutan befejeztuk a felujitast, visszakotottem es kiprobaltam. Riasztott, de nem oldotta ki az elektromos szelepet. Szetszedtem es ramertem. A szelep aramkoren 6 Ohm koruli erteket mertem. Tekintve, hogy hosszabbitottam a kabelt, arra gyanakodtam, hogy en hibaztam valamit. Kikotottem a szelepet es meggyozodtem, hogy azon van a kis impedancia. 
Tudja-e valaki, hogy ez milyen aramon es milyen feszultsegen mukodik? En ugy tudom, hogy 9-12V, akkor pedig nagyon nem jo.
Ha le akarom szerelni akkor el kell zarjam a gazt, tehat nem konnyu.
A kabelt amugy 2*0.5mm2 drottal hosszabbitottam ami sokkal vastagabb mint a sajat kabele. Amugy a gazvallalat is hosszabbitotta mar, en csak kb egy fel metert nyujtottam rajta. Az en koteseim forrasztott kotesek es duplan szigetelve zsugorcsovel, ok csak sima szigszalaggal dolgoztak, osszesodorva a drotokat.
A szelep markajat nem tudni, de valami ilyesmi mint a foton.

Elore is koszonom a velemenyeket.
Minden jot,
Janos

P.S.
Koszonom mindenkinek a hozzaszolasokat. 
Ahogy Galibali es egy kedves forumtars maganuzenetben is irta, a problema a polaritas volt. Amikor leszereltek a vezerlot, nem jegyeztuk meg a polaritast es forditott polaritassal kotottem vissza, ezert nem mukodott. Felcsereltem a szalakat es minden rendben. 
Koszonom meg egyszer!

Comments
Galibali
Galibali picture

Szia!
Örülünk, hogy segíthettünk és megoldódott a probléma!

Üdv.

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Leírás:
https://www.pnihungary.hu/PNI-V-02-Eleketromos-Gazszelep-ACT-V02
Hátha segít.
Lehet hogy a hozzá kapcsolt elektronikával (érzékelő) nem ok valami? Esetleg felcserélted a két hozzátoldott szálat (polaritásra gondolok)?
Csak tipp, nem vagyok gáz szerlő!
Üdv

0

építő
építő picture

Amikkel én találkoztam, azok a rákapcsolt feszültség hatására sem nyitnak, hanem kézzel kell benyomni és aztán marad tartva/nyitva. Ha valóban biztonsági szelep, akkor MINDEN hiba esetén zárnia kell, gondold el, hogy egy szakadt kábel esetén sosem tudnád lezárni

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Nem egészen így működik! Az érzékelő elektronika kapcsolja ki a gázt, szivárgás esetén.
https://www.pnihungary.hu/PNI-V-02-Eleketromos-Gazszelep-ACT-V02
Olvasd el a leírást. Az érzékelő kapcsolja ki.
Üdv.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Igen, ez sem a feszultseg hatasara nyit, hanem kezzel fel kell huzni, pontosabban kihuzni a tengelyt. Az megakad, de ha egy pillanatra is feszultseget kap, akkor elengedi a felhuzott rugot es elzarja a gaz. Sajnos ez nyilvan nem ved kabelszakadas eseten, de ezek igy mukodnek.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

A 6 ohm akár lehet jó. Ahogy olvasom ennek egy <1s hosszú impulzus kell csak a záráshoz.
Első körben megnézném, hogy
- kézzel működtetve elzárja/nyitja-e a gázt,
- 12V-ot direktben rákötve működik-e a szelep,
- illetve azt, hogy az érzékelő egyáltalán ad-e ki jelet a szelep felé.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Koszonom, a logika jo, de tekintve, hogy semmilyen jelzest nem talaltam rajta, es a 12V-t csak mas szelep leirasaban lattam, nem tudom, mennyire jo kiserletezni. Nem beszelve arrol, hogy ez nem csak raillesztve van, hanem a gaz jelen van a fekete, muanyag reszben is. Egy masik alkalommal le akartam mashol szerelni azt a reszt, hogy ellenorizzem le kulon, es elkezdett folyni a gaz. Szerencsere kulteren volt es rovid ideig folyt, mert rogton visszaszoritottam, de a lenyeg, hogy felek peldaul olyantol, hogy esetleg leegetem a tekercset.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Egy szóval nem említettem, hogy szereld szét. Másfelől nem értem a gázfolyás miatti félelmedet. Nincs egy főelzáró az ingatlanban ezelőtt a kütyü előtt?

Annak pedig végképp semmi kockázata nincs, hogy megmérd küld-e feszültséget az érzékelő a szelepnek. Mert korántsem biztos, hogy a szelepnek bármi baja lenne.

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Szia
Szerintem digitalis multimeterrel nem tudom megmerni, hiszen ez ugy mukodik, hogy feltolt egy 1000uF/35V kondit amit kisut a szelepre amikor riasztas van, legalabbis ebben a leirasban ugy irja

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha nem a mágnesszeleppel terheled le, hanem egy 10k-s ellenállással, akkor még azt is meg tudod kb-ra állapítani, mekkora a kapacitása a kondenzátornak.

0

Sponsored links