You are here

Elektronika C430 renoválás

24 posts / 0 new
Last post
sutyi

Sziasztok!

Egy Elektronika C430-at kellene feléleszteni.

Van közöttetek valaki, aki jól ismeri ezeket az orosz csodákat?
Köszi előre is!
 

Comments
Attee

Üdv!

Szép kihívás.
A táppal el lehet játszadozni, ruszki elkókat kapásból cseréld az összest...
A rézfóliára vigyázz, ha rálehelsz, már attól felválik..
Az átkapcsoló lehet kontakthibás.
Ami még eszembe jutott, hogy a tirisztor hajlamos volt hozzáérni a táp mögött a TV paneljéhez, zárlatot okozva.

Amúgy sztem van valahol két képcsőhibás C430-am is, elvileg jók (voltak ezelőtt 20 évvel, az utolsó próbánál) a tápjaik...

Ez segíthet, igaz, ékes orosz nyelven íródott, de hasznos anyag...elég részletes leírás a működésről.
http://www.xn--b1agveejs.su/bytovoi-tehniki/statyi/266-blok-pitaniya-ele...

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

Régebben nagyon sokat javítottam belőle, de akkor még a Secam ment, és a hangja is jó volt. Utána a hangot kellett átalakítani, majd színpanel cserével /talán lengyel panelt tudtam szerezni hozzá/ ment a PAL is. Ha kellene, szinte mindegyik IC-ből van  nálam, ami ebben van. Sajnos még működő ilyen TV-t is dobtam már ki, sőt komplett, működő modulokat is, és sajnos jól működő tápot is,  talán csak a táp javító hosszabbító kábelem van már meg belőle valahol. /Ez kell, hogy tudd a tápot javítani, mérni, stb, mert a helyén a dobozban ez nem lehetséges./

Ahogyan írod, 12 V-ról talán 5 Amper körül vesz fel, és  hálózatról a működése eléggé komplikált, ebből következik, hogy a javítása sem mindig "leányálom". A 12 V-os működés sokkal egyszerűbb, más áramkörről megy, az IC az közös. Van a táphoz is eredeti IC-m, thirisztorom, nagy tranzisztorom, zener diódám, de nem biztos, hogy ennek a megjavítása lenne most életem célja. Ennyi idő után talán az összes! elkót cserélni kellene mérés nélkül, és talán a "kis" tranzisztorokat is BC 182- BC 212-re, vagy hasonlóakra. Szerencsés esetben is több óra a javítása!

0

Vote up!

You voted ‘up’

sutyi

Hello!

A hosszabbító kábelezést már megcsináltam. 
Merre vagy helyileg?

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

Budapest, 16. kerület.

0

Vote up!

You voted ‘up’

sutyi

Szia!

Írtam üzenetet.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

Ha már megírtad, el is küldted? Én Tőled nem kaptam üzenetet!

0

Vote up!

You voted ‘up’

sutyi

Elvileg el.

De megismételtem.  :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

attila.p

Mindkét előttem szóló bejegyzés NAGYON valós !!!!
- OIRT /SECAM, orosz kondenzátorok !!!!

életem első szines TV-je volt amivel játszadoztam /javítottam sőt még néztem is......

ha már rendben elindult egy fontos tapasztalat és a megoldása:
a tápellátása úgy van megoldva, hogy 80VAC-220VAC között is működött (tápegység tirisztorosan, nyitási szöggel vezérelt stb.- az áramot a LÓ húzza a tajgán, azaz ingadozik)
Így nem nagyon szerette az akkor már 220VAC (viszonylag stabil magyarországi) hálózatot. (a tirisztorok viszonylag rövid nyitási idő , és nagyobb áramterhelés miatt rövid időn belül elszálltak)

"megoldás": sorbakötöttem egy 25-40W-os izzólámpát a TV-vel, így a TV kb.110-140VAC-t kapott csak, s lásd csodát: attól kezdve soha nem mentek tönkre a tirisztorok a tápban.
és úgyis kell egy kis derítő "háttérvilágítás" a TV nézéshez

üdv attila.p
 

2

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

Sajnos az lett volna az egyszerű, ha a tirisztorok szálltak volna el. Az én tapasztalatom az volt, hogy azok nagyon ritkán "szálltak" el /Ezért is van belőlük még mindig elég sok darabom/ inkább az elkók, és a kis tranzisztorok hibásodtak. /Szilícium tranzisztorok voltak, de közel a germániumok visszáramával!/ 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tropfehérke
Tropfehérke's picture

Sziasztok!
Engem a tápba kivezetett sorszinkron idegesített, mert amikor beépítettem az UHF modult (szkd22) a 2-es műsorra percek percek türelemjátéka volt ráhangolni. Amint behúzási tartományba került a tuner, megrántotta a 130V-ot, és rajta keresztül a szenzorfiókban a hangoló feszültséget,.
No meg én is építettem 9h ident ic.t, bc183-asokból, mert hol lilán jött be a kép, hol normálisan. Viszont olyan kicsi szobám volt, hogy csak az fért el monitornak videomagnó javításhoz.
Oda viszont kitűnő volt. 
A másik achillesi sarka a hűtés. Nyáron két fotel karjára kellett tenni, és alulról ventillátorral hűteni. Inkább szétszedve használtam.
Igazi tanulókészülék, mert minden fokozatát javítani kellett. Talán csak a VHF hangolóegysége volt megbízható?
Szóval nemes ellenfél, és nahy élményfürdő, ha minden működik rajta.
üsv.
T.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Sziasztok!

Az orosz TV-k "bejövetele" után a fő területem ezek /az összes!/ javítása volt. A körzetemben volt laktanya is, és nagyon sok házban volt orosz FF és színes orosz TV. Néhány Km-es körzetemben senki nem vállalt orosz TV javítást, ebből is következik, hogy a környékről szinte mindenki hozzám hozta javítani ezeket a TV-ket közel két évtizedig. Nem számoltam meg, de összességében sok ezer került hozzám javításra.

Olvasok itt egészen elrémisztő írásokat erről a 430-asról, nekem más a véleményem róluk. Az talán igaz, hogy "gyári" állapotban lehetett találni hibákat, de ezeket rendbe téve már jól működtek hosszabb távon is. /Volt egy-két darab, ami "nagyon nem sikerült" volt gyárilag, és csak panel, vagy táp cserével tudtam megjavítani, de ezekből, képcsövekből, és IC-kből sokat sikerült a laktanyából beszereznem, tehát alkatrész problémám nem volt/ Nem kellett hibásan visszaadnom szinte egy készüléket sem!

A főbb hibák, amikre még emlékszem, ezek voltak: tápegység /hálózati rész hiba, de 12 V-ról jók voltak!/, szenzoros csatorna váltó modul, a hangolófeszültséget stabilizáló 33 V-os zener dióda, UHF modul hiány, /amit rengeteget kellett beépítenem/ színvégfok IC, nagyfesz sokszorozó, AFC melléhúzott, /amit jól meg lehetett csinálni!/, és viszonylag kevés képcső hiba, amit cserélni kellett. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002

Szia formasu!
Akkor az én példányom volt az a bizonyos "állatorvosi ló", amiben minden hiba megvolt, amit felsoroltál. + még más is. Pl. méretes párnatorzítás, amit soros-párhuzamos rc elemekkel kompenzáltam. Viszonylag sikeresen. Vagy az antenna csillapító pin dióda, az a kis zöld vacak vas dobozban, amit az AGC vezérelt. Átkötöttem, és hangyásból sima lett a kép a központi antennával. Az enyém egy szürke dobozos volt, a bordó dobozosak már későbbi gyártásuak lehettek, kevesebb és más jellegű hibákkal.
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

sutyi

Olyan kollégát keresek, aki bevállalná.

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó's picture

Még mielőtt nekiállsz, az ugye megvan, hogy egynormás készülék, az az egy norma pedig az OIRT SECAM?

Ha ez oké, akkor még a képcsőre érdemes rámérni élesztés előtt... bár ezek annyira megbízhatatlan vacakok voltak, hogy előfordulhat, hogy nem tudták halálba nézni a képcsövét. :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

sutyi

Megvan, köszi.  :)

Képcső jó, képet is tudok rá varázsolni, de nincs energiám hozzá. 220-ról zárlatos a táp, 12-ről megjön a kép is, de baromi sokat vesz fel.
Kolléga kellene, akinek vannak erről a gépről emlékei.

0

Vote up!

You voted ‘up’

exGelkás
exGelkás's picture

Szervusz Sutyi!
Három eltérő kapcsolású tápot használtak ezekhez a készülékekhez diszkrét elemekből építve, ill az exportra szánt (PSOC)
color star 525 névre kereszteltekben volt egy negyedik fajta, amit már integrált áramkörökkel építettek.
Javítás előtt célszerű azonosítani a táp fajtáját.
Amennyiben el tudod juttatni Bp. kettő kerbe a tápot, nagyon szívesen megnézem. 
Jelezd pm-ben amennyiben ez az opció érdekel.
Üdv:
exGelkás

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

A color star 525 /C431/ az már más kategória volt, más panelekkel, üzembiztosabb, és jobb is volt, az már kétnormás hanggal és képpel lett gyártva.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002

Szia!
Ha sokat vesz fel, annak oka lehet az eredeti, lusta, lassú sorvég tranzisztor. Alig tudtam a vízszintes eltérítést beállítani, a tranyó forrósodott, és  6 ampert evett a készülék. Kicserélve egy NDK,  SU 169-re, lement a felvett áram 4A-re, és a soreltérítés jó lett. A 220Vos tápegysége nincs rendesen szűrve, Moszkvában brumm mentes volt, idehaza függőlegesen vándorló sáv jelent meg. Oka, hogy az orosz tv adók eltérítési frekvenciáját szinkrozinálták a hálózathoz, nálunk meg nem. A sáv az oroszoknál, is megvolt, de állt a képen, nem volt zavaró. Csináltam egy masszív tápegységet, 12V-ra, attól kezdve nyoma sem volt a brummnak.
A szinstabilitása kritikán aluli, lyukakat fúrtam a tetején, és tv nézés közben a két trimmer potival állítottam be a szinhőmérségletet. Elég gyenge, zajos képet adott a kábeltől, kivágtam belőle az antenna bemenet után levő kis dobozból az előszabályozó PIN diódát, aminek a feladata nagy térerő esetén megakadályozni a túlvezérlést. Óriási alapcsillapítása van, agyonvágja a tuner érzékenységét. Átkötöttem a helyét, mindjárt sima lett a kép.
Ebben a gépben minden sz@r, instabíl, vagy megdöglik. Az 1mikrós K50 tipusú álló elkók, a narancsszínü KT315B tranyók, a kerámia 47-100nF kondik. Nincs az a modul, amit ne javítottam volna. A moszkvai gyári szervízre jellemző, hogy miután bevittem, hogy egy UHF hangoló egységet tegyenek bele, amit gyárilag nem tartalmazott, első kérdésük volt, hogy hoztam?! Én? Mire elővettem a nagy üveg magyar pálinkát, nemzetí szín szalagal díszítve, mégis elválalták. 60 rubelért, ami az orosz kollégáim szerit kb a 10x a reális árnak.
4 évig működött, úgy hogy a képcsőfűtést átkötve a 12V helyett a 30Vos táp kimenetre, egy előtét ellenállásal 18V fűtést beállítva adott fényt a képcső. Aztán megszakadt, zárlatos lett, és kivittem a hulladékgyűjtőbe, úgy harminc éve. Pár alkatrészt megmentettem, de a C430 egy rossz emlék. Ja és még az elején az RGB video panelen meghalt a kék csatorna hibridje. Csináltam egy lábkompatibilis mini panelt, a kapcsolási rajza alapján, és az elsőre indult. A kiforrasztott kerámia házas áramkörből kézzel ki lehetett húzgálni a lábait. És még ezek űrrepültek... :-)

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

Azért nem volt mindegyik ilyen rossz, mint amit írtál. Sokban nem volt UHF, beletettük. Időnként volt valami hiba velük, azt megcsináltuk, és működtek megint 1-2 évig, attól függően, hogy ki javította. /Én nem csak a tulaj által elmondottakat csináltam meg, hanem amit még hibásnak láttam, azt is, de ezt nem mindenki csinálta! Be lehetett állítani ezeket, hogy jó, szép kép, és jó hang is legyen. Nagyon sokat javítottam belőlük, több százat, nem volt ennyire rossz a helyzet, mint írod. Nem a TOSHIBA gyártotta ezeket, időnként elromlottak, de nem voltak rosszabbak, mint a többi orosz gyártmány!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002

Szia formasu!
1980-ban vettem, egy moszkvai boltban. Sajnos többet kellett javítanom, mint amennyit néztem. Az üzletben már 3db hibás volt, a negyediket vettem meg, aminek hangja, képe volt, és hatalmas párnatorzítása, amit sikerült otthon kompenzálni, mert a gyári garanciális szervizes szerint haraso. Ezen a gépen szereztem gyakorlatott szines tv javításban. Táp, eltérítés, hangolófeszültség, video erősítő, sorvégfok, csatorna tasztatúra, tuner, AFC, minden fokozatban kellett valamit javítanom. A képcsőemisszió rohamosan csökkent, egyre magasabb fűtőfeszültség kellett, a látható fényerőhöz. A tirisztoros tápegységről lemondtam, szerintem konstrukció hibás. Maradt a 12V-os tápegység.  A szenzora érzéketlen, csak nyálazott ujjal váltott csatornát. Erre láttam valahol egy áramköri módosítást, de inkább hagytam a fenébe. A hangoló potméterek kontaktusai olyan lágy rézből készültek, hogy többször szét kellett szedeni. Van benne egy AFC áramkör. Beállíthatatlan volt, a választott csatornát nem tartotta, hanem kilőtte. Talán egyedül a két botantennája, amivel nem kellett foglalkozni. Lehet hogy az én példányom egy hulladék volt, de javítottam másik később készült, bordó házas gépeket, azok is tele voltak hibával. Pl. a sorkimenő trafó lábait, ügyesen olyan rövidre végták gyárilag, hogy a vége egybeesett a rézfólia síkjával. Ez próbálták beforrasztani, persze hogy a levágott végéről lepattant a cin, eltünt a nagyfesz. Megdolgoztam vele, míg a megfeketedett lábakat + drót darabokkal sikerült jól beforrasztani. Szerintem ezekben a tévékben a szovjet ipar minden nyomorúsága helyet kapott. Rengeteg orosz cuccot javítottam, a hugom a seregben 15 évig orosz csővoltmérőket lehelt életre, volt mivel összehasonlítani. Lehet hogy hozzád exportra gyártott példányok kerültek, voltak a Berjozka dolláros boltjában, de az enyém igazi belföldre gyártott darab volt. Ha sikerült beállítani a mindent, akkor tényleg szép képe volt. Meg kellett érte dolgozni. :-)
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: mivel már nem karonülő korú,-ismerve a ruszki elkókat- azok cseréjével kezdeném
A 6,5 MHz-es hangot is át kell alakítani, fekete-fehér lesz  a kép

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

Honnan tudod , hogy ezek nincsenek már /régebben/ átalakítva? Bocs...

Az 5,5 MHz-es hang egyszerű, és a PAL dekóder /cserével/ szintén egyszerű. /Csere nélkül már nem egyszerű!/

0

Vote up!

You voted ‘up’

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó's picture

Az 5,5-es hang nem olyan egyszerű azért, uis. a hangszívó kör meg a KF meg minden 6,5-re van beállítva, szval hiába rakod bele az 1MHz-es keverőt, meg fog szólalni, de az az 5,5-es hang az biza ott lesz a képtartalomban, mint hangyásodás. 

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content