You are here

EP SYSTEM W200E nincs kimenő feszültség

12 posts / 0 new
Last post
Bubu54

Sziasztok

A címben említett inverteres hegesztőhöz kérnék segítséget, a MOSFET-ek voltak elszállva, a gate-en lévő 10 Ohmos ellenállásokat is kicseréltem mert azt is vitte magával. A vezérlő panelen amin a TDA1060-as IC van a félvezetőket át néztem illetve az IC-t cseréltem, de még így sem akar működni. A kimeneten kb 6V DC-t mérek.

Valaki találkozott már ezzel a hiba jelenséggel.

Válaszokat előre is köszönöm

Üdv Bubu54

Comments
slaszlo

Szia!
Azt kellene megállapítani, hogy a trafó primer köre záródik-e ( FET- trafó primer - dióda), illetve hogy van-e vezérlő jel mindkét ágon, amennyiben hagyományos impulzus trafós.
A fetek mellett kellene lenni egy diódának, pl. STTA1206P, vagy MUR....

Amennyiben elszáll a 10R, akkor visszafelé mást is visz magával. Zéner, tranzisztor, egy dióda és ellenállás párhuzamosan, majd az impulzus trafó szekundere. A szekunder is szeret megszakadni.

G-S lábakon szkóppal négyszög jelet kellene látni, kb 15V. De multiméterrel (DMM) is rámérhetsz, ekkor kb. 5V-ot fog mutatni.
1-2 kép azért jó lenne...

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bubu54

Itt egy kép a vezérlő paneljeiről, a vezérlő jelek nincsenek meg, a FET-ek diódák jók mértem őket. Egy érdekesség ha kiveszem a jobb oldali kis panelt akkor viszont van jel a kimeneten és meg jelenik kb 60V DC a hegesztő kimenetén.

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia!

Gondolom 1db TDA1060 van a gépben.
Ennek egy kimenete van (15 láb ), majd ez van ketté osztva az alsó és a felső ághoz.
Szerintem nem a TDA.. panelt veszed ki, hanem a másikat, amelyiken komparátorok vannak, és úgy már nem tilt le. (LM...)
Ez esetben a kimeneten van 60V. Hegeszteni is lehet vele, vagy csak látszólagos?
Ilyenkor mindkét ágon megvan a Gate jel?

Meglátásom szerint vagy az egyik Gate jelet fogja valami, akár a FET vagy a fentebb írt apró alkatrészek, vagy a "kivett" panelon van a hiba. Itt arra gondolok, hogy pl. antisticket érzékel, ami lehet tranyó, vagy az IC hibája.

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bubu54

Szia,

Igen TDA1060-as IC van benne amit már cseréltem is benne, rosszul írtam igen a komparátoros panelt ha kiveszem akkor nem tilt le. Azon a panelen az LM324-es és a NE555-ös IC is lett cserélve, de nem változott a helyzet. A komparátoros panelről van valami kapcsolás rajz valahol mert a másikról már találtam rajzot. Most megint kivettem a komparátoros panelt és megnéztem a vezérlő jelet a FET-eken mind a két oldalt meg van és teljesen egy formák a jel alakok.

Üdv Bubu54

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia!

A komparátor figyel hőmérsékletet, a felvett DC áramot, talán még a DC feszültséget is, és vezérli a TDA1060-at.
Valamelyik ilyen bemenettel nem lehet gond? ( A panel rajza jó lenne....)

Mellesleg a TDA1060-ról sok jót nem hallottam, szeretnek élből hibásak lenni...

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

mpisti

A komparátor panel nem figyel DC áramot, de figyeli a hálózati oldal DC feszültségét egy feszültségosztón keresztül, illetve a túlmelegedés figyelés is ide érkezik ha jól emlékszem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bubu54

Most vissza forrasztottam a komparátor panelt és világít a narancs sárga lámpa a túl melegedésé, eddig nem világított. A hűtőbordán levő hőérzékelőt ki forrasztottam majd megnéztem, hogy hőre nyit-e és nyitott is meg zárt is, vissza is forrasztottam majd a komparátor panelt. Valami ötlet?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bubu54

Megnézem még ezeket is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bubu54

Nem is csodálom, hogy már idehaza nem nagyon lehet kapni, csak a pici kínaiaknál.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szis!

Hegeszteni próbáltál vele? Mert vannak gépek, ahol alacsony fesz van a kimeneten, terhelésre jön meg a villany...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bubu54

Igen próbáltam, de semmi sem történt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content