You are here

Hangtechnikára elektroncső típus kiválasztása, vagy helyettesítése? Hogyan? (12AX7)

108 posts / 0 new
Last post
Bricktopm
Bricktopm's picture

Sziasztok!

Ismét segítségetekre lenne szükségem.
Elektroncsővel szeretnék építeni egy áramkört, viszont csővel még nem dolgoztam.
Nem tudom konkrétan milyen paramétereit kell nézni a csőnek, ha hangtechnikai céllal szeretném használni (gitárhoz lenne, torzító pedálba)
A cső amit a rajz szerzője ajánl: 12AX7
Találtam elektroncso.hu-n, de nincs nekik épp, mert ár nincs mellette.
Az lenne a fő kérdésem, hogy mi alapján kereshetek hozzá helyettesítő csövet? Mit figyeljek az adatlapon?

"FONTOS! Olyan fórum téma nevet válassz, ami beszédes, minél pontosabban illeszkedik arra, amivel kapcsolatban írsz. Egy lehetséges jó elnevezés
pl: ORION LCD PT26S chassis 17MB12-2, a tápja nem indul
Az nem elég, hogy pl: "LG LCD-TV" vagy "HP laptop" és hasonlóak. Illetve érdektelen, nem releváns információt se tartalmazzon a cím!
A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet.
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el."

Comments
gbenyov
gbenyov's picture

Szia,
én az eredetileg feltett kérdésedre válaszolok, az elkalandozást -most- másokra hagyva.

1. A 12AX7 USA csőtípus Európában az ECC83, ezt már tudod. Kapható.

2. Második kérdésedre a válasz: "Nem tudom konkrétan milyen paramétereit kell nézni a csőnek, ha hangtechnikai céllal szeretném használni (gitárhoz lenne, torzító pedálba)" Attól függ mi a célod.

-Ha az élethű hangvisszaadás a lenne a célod, akkor semmilyen cső nem alkalmas erre, mert MINDEN CSŐ (és minden tranzisztor) rettenetesen torzít, magyarul nemlineáris elem. Lehetetlen feladatra vállalkoznál.

-Viszont Te hangszert készítesz. Az már más. A csöves dolgoknak "saját" hangjuk van, mert mindannyian torzítanak egy kicsit. Dehiszen éppen ez kell neked. És itt van a végső válasz arra, hogy melyik a jobb? Bármelyik, ami neked és a közönségnek tetszik.
Melyik zongora a jobb? A fatőkés-bécsi mechanikás, vagy a páncéltőkés-angol mechanikás? Mindnek saját hangja van.

Nem az a kérdés, hogy van-e "negatív" rácsfeszültség, vagy nincs. Ha a kapcsolási rajz egyébként nem hibás, akkor ez "úgy" fog szólni, ahogyan valakinek tetszett, és lehet, hogy neked is tetszeni fog, ésmég nekünk -mint közönség- is.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Köszönöm, átnézem őket. Már látok olyat, amit tutira megépítek és kipróbálok( bár az nem csöves dolog, de sebaj.)
Csövesből pedig keresek valami egyszerű, 1-2 csővel kivitelezhetőt, amivel még elboldogulok és nem kell hozzá spéci trafó, ugyanis olyanom egyelőre nincs.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

Szia, sziasztok!

Nem kell spáci trafó! Vegyük az első rajzot. Az 250 voltos anódról megy. A legegyszerűbben így tudod megoldani: 22/12 (6) voltos trafó. Arról jár a fűtés. Arra a feszre rá kötsz egy másik ugyanolyan trafót csak fordítva. 12 (6)/220. Azt feszültség kétszerezve egyenirányítod (a veszteségek végett kb 350 volt lesz ott) és utána stabilizálod és kész is.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Értem, nem rossz húzás. Kipróbálom.
Egyébként van az első kapcsoláson egy C pont, ami nincs bekötve sehova. Ő mire jó? Első gondolatom az volt, hogy fűtőfeszültség, de DEHOGYIS, hiszen az sorosan 12, párhuzamosan 6 Volt. De akkor mi? :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello.

Az nem kapcsolási rajz, hanem csak egy részlet egy "amcsi szabadalomból" (már linkeltem egyszer, de minek - 2013-08-07 18:01 ID:214949-....Most csatolom, hátha így jobban odafigyeltek!)

Üdv.: uniman

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

Szia, sziasztok!

A "C". Egyéb áramkörökhöz megy. Csak ezen a rajzon nem, mert nincs rajta... Ilyen apróságok minden rajzon akadhatnak.. Főleg kiragadott rajzokon.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

kolya61
kolya61's picture

Sziasztok !
Lehet későn kapcsolódom be a topikba , de ez a lámpa amit a topiknyitó kérdez, anno lokátoros koromból beragadt ...
Úgy emlékszem DUPLA TRIÓDA és az ECC83 az analogja. Működik 6,3 és 12.6 fűtéssel is . Emlékeim szerint inkább olyan helyeken használják, ahol nagy feszültség erősítésre van szükség , főleg invertorok, multivibrátorokban használták .
Persze ez , csak az én véleményem ....

Üdv! Miki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Szia!
Sosem késő :)
Szerintem jól emlékszel, valóban ECC83 a helyettesítője, ezt már kitárgyaltuk azóta, illetve minden bizonnyal nagy feszültség erősítésre alkalmazzák. Ebben a kapcsolásban is erre szolgál(hat, majd kiderül ha elkészül)

Még van egy dolog, ami egészen kétségbe ejt a kapcsolást illetően..
Ugye az említett csövet 6,3V, illetve 12,6 V-al is lehet fűteni, gondolom 12,6Volttal akkor, ha sorba kötöm a két fűtő szálat, 6,3Volttal akkor, ha párhuzamosan kötöm őket a feszültségre. De akkor a cső élettartama jelentősen csökkenni fog a 9 Voltról? Ugyanis a sorba kötéshez is kevés, illetve a párhuzamosításhoz is sok.

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg

Szia!
Egyszer építettem egy gitár előerősítőt PCC88-ból, annak 7V a fűtése így keveset kell lefaragni a 9V-ból, az én kapcsolásomban nem vettem észre nagy különbséget az ECC83-hoz képest (jó persze a PCC88 egy kicsit kevesebbet erősített, de az sem volt drámai!)

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

üdv:felejtsd el a 9 V-ot.
Olvasd el azokat a cikkeket az elektroncsövekről (kezdőknek, tróda,)
amit jelöltem.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

kolya61
kolya61's picture

Szia !
Minnyá utána nézek a 9 Voltnak , de annyit mondhatok, hogy a fűtőfeszültség
csökkentése a lámpa élettartamának növekedéséhez vezet , az előerősítő fokozatok zaja kisebb lesz , elméletben és gyakorlatban is , persze csak abban az esetben használható ez a megoldás, ha a lámpa teljesítménye nincs kihasználva teljesen. Ha teljesen igénybe vesszük a lámpa paramétereit, akkor 6.3 , vagy 12.6 Volt köll , az emissziót adni kell , ha szükséges.

Üdv! Miki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: ez így nem igaz.
Alacsonyabb fűtőfeszültség esetén a paraméterek jelentősen romlanak.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

kolya61
kolya61's picture

Szia !
Sajnos igaz !
Ezek miniatűr csövek és kicsit más a rájuk vonatkozó szabály.
Lehet az elmélet mást mutat és az alul fűtöttség is viszonylagos . Nem szeretnék belemenni hosszú vitákba, de volt olyan része a lokátornak, ahol stabilizált, alacsony feszültséggel fűtődtek a csövek, 5,75 voltot kaptak , a "csőszerelők ajánlásával" . A Rosztovi csőgyárba kellett visszaküldeni a modult kompletten és 1000 óra ledolgozása után , mér 93 % volt az emisszió , persze ez csak az analóg 6N2P dupla triódára értendő , amelyik nem kapcsolható sorosra , fűtésnél ....

Üdv! Miki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

És az élettartam is. Mármint ha rendesen odapakolják neki az anódfeszt ahogyan köll, és dolgozik a cső, tehát nem 9V-os anódfesszel megy...
Majd megkeresem ennek a pontos fizikai magyarázatát, lényeg az, hogy túl hideg katódnál válik le az emittáló réteg. A jelenség talán még károsabb, mint az ugyanakkora mértékű túlfűtés.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tranzix
Tranzix's picture

Üdv!
Akkor az én samsung monitoromnál nagyon elcsesztek valamit mert 5 éve vettem le a fűtését 6,3 -ról 5,95V -ra a túl nagy fényereje miatt és a kis szemét azóta is "tűéles" képet ad. ;)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

A nagy fényerő miatt a fűtéshez nyúltál hozzá? Ezt nekem kissé szokatlan, sőt bizarr megoldásnak tűnik...mivel van erre jobb módszer is.
Egyébként nem tudhatod, hogy így meddig megy el a cső, és üzemszerűen, normál fűtőfeszültség mellett (persze szabályszerűen normalizált fényerővel, sugárárammal, ez is fontos) meddig menne el...

Egyébként az egyenáramú fűtés sokkal jobban kíméli a csövet, mint az impulzusüzemű. Csak nyilván (tisztelet a kivételnek) egyszerűbb volt a gyártóknak a sorkimenőre tekerni plusz 1-2 menetet. Ezért haltak meg hamarabb a ruszki csövek a modulos TV-kben, mint a csövesekben.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ityvity
ityvity's picture

Szia , én csöves- tranzisztoros készülékek váltásakor kezdtem a dolgozni szervizesként és egy idős mesterem azt állította , hogy a csövesek mikor bekapcsoláskor felvillantak (fűtőszál hideg ellenállása P sorozatú lámpák ) , akkor minden alkalommal a képcső regenerálódott és azért bírta jobban a képcső a csöves környezettet és lehet , hogy nem alaptalanul mert mert egy halvány kontraszttalan ff képcsőt átrakva csöves készülékben képe jobb volt és egy idő után még javult.
Szép idők voltak ment a munka (nem az idegekre mint a mai tv-k ),napi 8-9 cím és 80-90% aznap megoldva

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tranzix
Tranzix's picture

Üdv!
Attól, hogy neked bizarr és szokatlan, nekem azért jól bevált. Ha mindig csak az elméletre hagyatkoznánk már rég kihaltunk volna, amennyire hibásak néha...

0

Vote up!

You voted ‘up’

kolya61
kolya61's picture

Szia !
:taps: Vagy Koreában nem ismerik a csövek "életvilágát" ! különben nálunk sem , mert nálam is 20 évig működött egy "delta" cső , állandó , 5.8 Voltos , egyenáramú fűtéssel , ez után adtam el a TV-t, állítólag még jól mutat .....

Üdv! Miki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Be kellett volna lőni az egyenfeszültséget 6,3V-ra, és még tovább menne...:)
Nyilván egy normális (az utolsó összehányt szutyvadék végletekig kihegyezett, az egekig emelt sugáráramú csövekről nem beszélek) képcsőnek alapesetben nem 2-3 év az élettartama.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tranzix
Tranzix's picture

Szia Miki!
Ez még garis volt és nem akartam nagyon beletúrni, egy soros 2,4Ohm a fűtésre aztán úgy maradt.:)
Üdv!

0

Vote up!

You voted ‘up’

kolya61
kolya61's picture

Szia Attee !
Mééért kell ezt ???
Milyen hideg katód ??? Itt 1 Volt csökkentésről van szó, amelyet minden lámpa elvisel, mivel amikor tervezve voltak , senki nem garantálta a 6.3 Volt fűtést, mert csak trafo volt a készülékekben és nem stabilizált SMPS .
Kicsit figyeljetek oda arra , hogy milyen időkről beszélünk. Mindegyik lámpa , vagy cső, ha úgy tetszik, simán működik 5 voltról, persze kötekedni lehet és paramétereket is lehet mérni , ha van mivel és van miért .... Minden esetre és a 250 kW-nál nem vettem észre semmi változást a 6.3 és 5.75 fűtés között ....
Persze ez , csak az én ...

Üdv! Miki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Várjálvárjál. A réges-régi csövekben a rádiózás hőskorában (20-as évek) még thoriumkatódos csöveket használtak, ezek voltak a szó szerinti "rádiólámpák", mert a wolfram-tórium katód kb. 1500°C-on izzott, tehát világított, mint egy izzólámpa. Ezek annyira nem voltak kényesek a fűtőfeszültségre, viszont az élettartamuk alapból jóval rövidebb volt. Azért a "modern" oxidkatódos csövek megjelenésekor már viszonylag szűk keretek között lehetett tartani a fűtőfeszültséget. Ezek katódja olyan 7-800°C-on izzik.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kolya61
kolya61's picture

Szia !
S akko mi van ?? 5 V-nál már csak 200 fokos lesz ???? :lol:

Üdv! Miki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

üdv: negyed annyit emittál, a munkapontok szétszaladnak.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

Szia, sziasztok!

Nem voltban kéne számolgatni, hanem százalékban.

Egyébként egészen véletlenül (a frászt véletlenül.. drága pénzen vettem) van egy doboznyi ilyenem:
http://kepfeltoltes.hu/130808/P1020702_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/130808/P1020703_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/130808/P1020704_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/130808/P1020705_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A cirill bötűket én csak nézegetem, de te el is tudod olvasni. Ezek katonai/ipari csövek. Az adatlapján mit írnak a fűtés tűréséről?

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

kolya61
kolya61's picture

Szia !
Ezek valóban katonai iparnak készültek, az EB betűk, kb 5x értéket képviselnek. Válogatott és max emissziós csövek , az erősítőépítők álma ...
A fűtésről nem írnak semmit , mert szabvány szerint 6 Volt a fűtés, a cső első karaktere , a 6-os . Ilyen paraméterek , csak csőkatalógusokban vannak , de + - 10%-t minden cső tud, még a képcsövek is ... :D .

Üdv! Miki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Ú de irigyellek :D

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

Szia, sziasztok!

Miért?

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Két okból:
1. nagyon jól néz ki ez a doboznyi vadi új cső.(nekem nagyon tetszenek a csövek, alapból)
2. mert vannak...nagyon jó ilyen sok hasznos eszközzel rendelkezni, szerintem. Már én is várom, rendeltem kettőt is, hirtelen.

Egyébként mennyibe került ez a doboz?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

Szia, sziasztok!

300 ft/darab. Vagyis 30,000 ft. Ha kell, akkor megadom a gyerek elérhetőségét.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

Szia, sziasztok!

Rosszul emlékeztem! 350 ft/1db!!
Vagyis 35,000 ft a 100 db.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello Bb.

Már lecsapták...akkor most te fizetsz csövenként a haverodnak 50 Ft-t...jó biznic! Vagy kapsz egy sárga lapot...csövenként!

Üdv.: uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ames Gyuri

Szia.
Engem érdekelne 1 doboz (100db) csö.
Gyuri

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Mostmár tanácstalan vagyok :D

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

üdv: vagy betartod a rajzon adott értékeket, vagy áttervezed a cső munkapontját.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Ebben a hozzászólásban látható a tárgyalt kapcsolás. Egyáltalán nincs teljes mértékig kihasználva a cső.
A kapcsolásban sorosan van 9 voltra kötve a fűtő kör, ha jól értelmezen, ebben az üzemben akkor növeli a cső élettartamát!?
(Egyébként mennyi az átlag élettartama egy ilyen előfok csőnek?)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Ebben a kapcsolásban örökkévalóság+1 nap
Alig van anódfesz, tehát elektronáramlás a csőben.(Anódáram) Magyarul minimálisan használódik az emittáló réteg. (Ha egyáltalán...) De cserébe legalább annyit is dolgozik a cső.

Egyébként csőtől függ, az ei. csövek, nagyteljesítményű végcsövek jobban használódnak, mint a kis anódáramú csövek. Igaz, a katódot is ehhez méretezik, de sztem olyan 5-10.000 üzemórát azért bírniuk kell normál (nem kímélő) működtetés mellett. Ez meghosszabbítható különböző trükkökkel, pl. a késleltetett anódfesz. rákapcsolással. Azután kapcsoljuk rá az anódfeszültséget, miután elérte a katód az üzemi hőmérsékletet, így nincs aláfűtés még rövid időre sem). Ilyen és hasonló trükkökkel elérhető akár sztem 40-50.000 üzemóra is!
Természetesen a paraméterek is változnak, romlanak az élettartam alatt. Régebben az anődáram bizonyos csökkenésénél határozták meg a cső gyengeségét, most talán a meredekség csökkenésénél.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

üdv: a csőgyártók csak az adott fűtőfeszültség esetén garantálják a paramétereket, hiába próbálsz alkudozni.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Szia!

Rosszul gondolod! Az alulfűtött csövek élettartama csökken, mert a katód kisebb felületen lesz elég meleg ahhoz, hogy elektronokat emittáljon így ez a rész fokozott igénybevételnek van kitéve és a katódok hamarabb tönkremennek!

Üdv,
Oszi

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Értem, szóval inkább fűtsem 12 Volttal a csövemet? Viszont akkor a teljes munkapontot módosítani kell, vagy elég ha csak a fűtő kört 12Voltos trafóra kötöm?
A 470k Ohmos ellenállást a 68k Ohmost és a 100k Ohmos ellenállást, már hagynám 9volton.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Szia,

ha engem kérdezel én az mondom ez egy elb@szott kapcsolás! A csövek helyett ellenállást is bele tehetsz, ugyanolyan jó lesz. Az alkatrészeket munkapontba kell állítani. A csövek nincsenek normális munkapontba állítva, az első cső 0V-os rács feszültségre van állítva a második meg +9V-ra van felhúzva, holott a csövet csak lezárásba lehet vezérelni, amihez negatív rácsfeszültség kell!
A karakterisztikába berajzoltam a munkaegyenest. mondjuk úgy nincs kihasználva a cső!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Ű, ez elég rosszul fest.
Viszont a másik szemem örül, mert a leendő csövem elég sokra viheti még, esetleg egy másik kapcsolásban, amiben szépen kihasználom.
Köszönöm a fáradságod a rajzhoz!

Ha jól értelmezem a "negatív rácsfeszültség kell"- dolgot, tehát elé egy invertáló fokozatot kell tenni, hogy megforduljon a fázis?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Szia,

nem tudom mennyit foglalkoztál erősítőkkel, ez igaz félvezetőkre is. Az erősítő eszközt legyen cső vagy tranzisztor vagy IC mindig beállítjuk egy egyenáramú munkapontba. Ez azt jelenti, hogy vezérlő jel nélkül - az egyszerűség kedvéért maradjunk a csőnél- a csövön folyik egy anódáram és van rajta valamekkora anódfeszültség! Ahhoz hogy ez anódáram létrejöjjön valamekkora rácsfeszültséget kell beállítani, hogy mekkorát az csőre jellemző! De miért is negatív ez a rácsfeszültség?
Egy vákuumdióda úgy működik hogy vákuumban van egy katód, ami elektronokat bocsát ki magából és egy elektron felhő veszi körül. Ha az anódra pozitív feszültséget kapcsolunk a katódhoz képest az elektronok a katódtól áramlani kezdenek az anód felé és kialakul az anódáram. Ha az anódra a katódhoz képest negatív feszültséget kapcsolunk az anód taszítani fogja az elektronokat így nem alakul ki anódáram. A trióda a diódától abban tér el, hogy az anód és a katód közé egy rácsot teszünk. Ha az anódra a katódhoz képest pozitív- a rácsra pedig 0V-ot kapcsolunk, az elektronok elindulnak az anód felé és a rácson simán átrepülnek hiszen se nem vonzza se nem taszítja őket a rács.
Ha a rács feszültségét pozitív értékre választjuk az elektronokat elkezdi vonzani a rács és rácsáram alakul ki ami csökkenti az anódáramot, de a katódárama nő és ezt nem lehet a végtelenségig növelni a cső károsodása nélkül.
Ha a rács feszültségét negatívra választjuk akkor a rács taszítani fogja az elektronokat így csökken az anódáram és a katódáram is. Ha növeljük a negatív feszültség értékét a rácson, az egyre jobban taszítja az elektronokat ezzel egyre jobban csökkentve az anódáramot. Egy elég nagy értéknél az anódáram megszűnik. Ha közel tesszük a rácsot a katódhoz ez a negatív feszültség sokkal kisebb abszolút értékű lesz mint az anódfeszültség, így a cső képes lesz erősíteni!

Visszatérve a munkaponthoz, teszem azt kijött -3V rácsfeszültség, ezt jelenti a rácson jel nélkül -3V van. Ha erősíteni szeretnék 1Vcs-cs szinuszt akkor a rács feszültségét -3,5V és -2,5V között kell változtatni (az 1Vcs-cs szinusz -3V DC ofszettel), aminek hatására az anódáram is megváltozik a karakterisztika szerint, ez az áramváltozás az anódellenálláson feszültségváltozást okoz, ami jó esetben az erősített jel.

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

üdv: mielőtt tovább folyna a polemizálás, olvasd át ezeket a cikkeket.

http://www.elektroncso.hu/cikkek.php

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Rendben, köszönöm, el is kezdem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

Szia, sziasztok!

Míííí???

Kevered a szezont a fazonnal.

A csövek rácsának a katódhoz képest negatív feszültségűnek kell lennie! Méghozzá egyen feszültségen. Ha a feszültség különbség egy bizonyos érték alá csökken (katalógus adat) vagy nulla esetleg pozitív, akkor rácsáramú beállításról beszélünk. A rácsáramos vezérlés az a nagy teljesítményű, Pl.: adócsövek esetén használatos.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

"Kevered a szezont a fazonnal."
Valóban és elnézést kérek miatta, mindenkitől, de tényleg most foglalkozom először csövekkel, nem egyszerű ám :)
Míg tanultam volt, hogy idősebb tanártól, aki még a csöves korba született, akkor tanulta a szakmáját, kérdezgettem, csövekről, bekötésről, működésről, de egyik sem tudta elmagyarázni igazán hogy működnek ezek a jószágok. Arra hivatkoztak, hogy régen tanulták, így végül is soha nem sikerült érdeklődésemnek megfelelően megtanulmányozni a csöveket...eddig :)
Viszont mivel érdekel a dolog, szívom magamba a dolgokat :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

Szia, sziasztok!

A legfontosabb tulajdonsága, hogy feszültség vezérelt. Ebben hasonlít a fethez. Azt térvezérlésűnek nevezik... Nos itt is térvezérlés van, méghozzá sokkal jobban mint a fetben, mert itt valóban van fizikai tér vákummal valamint elektromágneses erőtér a fűpotenciál különbség végett.

(A rácsáram már kialakulhat egy bizonyos méretű negatív előfeszültség alatt is (katalógus adat) Pl.: -1 voltos rács elő feszültség nél is kialakulhat, ha a csőre jellemző minimális rácselőfeszültség +5 volt. (ez csak példa)

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

besi99

besi99
Ha az ember a csöves érába született, akkor kissé kritikusan nézi, és hallgatja a félvezetős erősítőket.
Csöveseknél az alacsony kimenő impedancia lényeges, mert akkor kisebb a kimenő trafó felé a követelmény. Ezek az erősítők a PPP, azaz Paralell Push Pull elnevezésre hallgatnak. Bajuk a dupla táp igény.
További előny a csöveseknél az IMT, és a precízebb futási idő. A apró triódák felé nincs nagy követelmény, kisjelű:ECC83, nagy erősítés, nagyjelű ECC82, nagy meredekség.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Úgy érted a dupla táp igényt. hogy párhuzamos, vagy sorosan dupla fűtő fesz kell nekik, vagy nem is a fűtő feszültséget érted ezalatt?
Adatlapon láttam ilyet:

Typical
characteristic:
Ua = 250 V
Ug3 = 0 V
Ug2 = 265 V
Ug1 = -10 V; -13,5 V
(for EL34)
-13,5 V; -16,5 V
(for E34L)
Ezek mit takarnak? táp alatt az Ua-ra gondolsz?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

Szia, sziasztok!

PPP= párhuzamos push-push. Ha elég csövet kötsz párhuzamosan, akkor a kimenő trafót ki is hagyhatod...
az a 100 volt a fűtés és a katód közötti megengedett maximális feszültség csúcsértéke.
http://www.plasmatweeter.de/images/mysystem/2A3_push_pull.gif

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

besi99

besi99
Nem, boldogblog, a PPP a következő:
Híd szembenlevő ágában van a két végfok, a hid másik 2 ágában 1-1 anódfesz táp, lebegve. Átlósan van a kimenőtrafó. Mivel a két táp váltóáramúlag rövidzár, ezért a kimenőtrafó a két csövet párhuzamosan látja, tehát negyedakkora az optimális terhelőellenállás. Még egy dolog, a közös nulla a kimenőtrafó
középleágazása, tehát a 1 hídág lényegileg katódkövető, feszültségerősítésük 1.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Lenne még egy-két kérdésem csövekkel kapcsolatban, ha nem gond.
Akinek esetleg van türelme hozzá :)

- 12ax7 cső helyett használható-e ECC91? (ha a lábkiosztást figyelembe véve átalakítjuk a bekötést)
Nézem a képét én nem látok semmi konkrétat belőle, ami ne engedné, hogy helyettesítse, bár a cső rajzokhoz még nemigen konyítok.

-12ax7 helyett használható-e 6n3p cső?

-a fűtő körben 6,3Volt helyett lehet-e mondjuk 6V, vagy 6,5Volt, vagy 7 Volt, okoz-e gondot, mennyire kell stabilnak lennie?
Illetve ezt a fűtés dolgot nem értem teljesen, az adatlapok nézegetése pedig nem adott rá nekem választ.
Konkrétan a középkivezetés, és a 6,3Volt közötti összefüggést nem értem. Mi köze a kettőnek egymáshoz?

0

Vote up!

You voted ‘up’

CHZ

Szia!
Egyik sem alkalmas a helyettesítésére.
Helyettesítésnél lényeges a bekötés, a meredekség (S), erősítési tényező (u) belső ellenállás (Rb)..
Ezek leglényegesebb paraméterek, adatlapon megtalálható, ezek figyelembevételével keresgess.
12AX7=ECC83=6H2P, utóbbi csak 6,3V-al fűthető, mivel csövön belül párhuzamosították a fűtőszálakat, de ez új építésnél nem okozhat gondot. Már meglévő készülékben is hozzá alakítható a fűtése, csere esetén.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Az ECC91 már "9"-es sorozat, tehát 7 pines miniatűr (B7G) foglalat kell hozzá, a novál nem jó. Trióda és trióda között óriási külömbségek is lehetnek, az adatlapot kell áttanulmányozni, nem a csőfejbekötést.Egy BU508 tranyó helyett sem rakhatsz be mindenhova BD245-öt...hiába ugyanúgy néz ki a rajzon...

Az az összefüggés, hogy a csövön belül két független trióda van (mintha két külön cső lenne, csak közös üvegburában) és mind a két triódának egyenként van 6,3V-os katódfűtése. Egyes típusoknál (tipikusan pl. az audio célokra kitalált ECC83-nál) a két katódfűtés a csövön belül sorba van kötve, és a közösített elektróda ki van vezetve, így lehetővé téve a soros, paralell és a földelt fűtésközép kapcsolást is. Más típusoknál a csövön belül párhuzamosítva van a két 6,3V-os fűtőszál, és így nincs középkivezetés.
És van olyan (mint az említett 6n3p) ahol a két 3,15V-os fűtőszál a csövön belül sorba van kötve. Tehát, ennél csak 6,3V-os fűtőfeszt használhatsz, 12,6V-ot nem. A fűtőérték eltérésre emlékeim szerint 5-10%-ot lehet adni. Ez alatti vagy feletti érték normál üzemi körülmények között károsan hathat a cső élettartamára.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Azt hiszem kezdem megérteni ezt a fűtés dolgot.

Egy valami nem világos még.
12AX7 adatlapját nézem épp, itt látok ilyet, hogy:
"Heater voltage Series\parallel: 12.6\6,3 V max" aztán egy ilyen:
"Heater Positive with respect to cathode: 100 Volts Max"

Az első tehát az 5-4 láb közötti fűtő feszültség, de mi a másik?

0

Vote up!

You voted ‘up’

CHZ

Szia!

Igazad van, van ilyen kivitek is.
"És van olyan (mint az említett 6n3p) ahol a két 3,15V-os fűtőszál a csövön belül sorba van kötve."
Ennél a csőnél úgy tudom, hogy , burán belül párhuzamosították, a 6,3V fűtéseket.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

üdv: az ECC 91-nek egész másak a paraméterei.
A 6,3V-ot pontosan, 5% pontossággal be kell tartani, ka kevesebb, kisebb az elektronemisszió, ha nagyobb, hamar tönkremegy a cső.
Vannak csövek, amelyek 12,6V fűtést középleágazással kapják.
Itt lehet 6,3 V-os fűtést alkalmazni, az egyik a középleágazás, a másik a két párhuzamosan kötött kivezetés.
12,6V-nál a középkivezetést a testre kötve csökkenthető az esetleges brumm.
A 12AX7 helyett nem jó a 6N3P.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Sziasztok,

ilyen kérdésnél adatlapot kell nézni, nem csak azt hogy van bekötve a kivezetése! Az ECC91 600MHz-es URH cső nem alkalmas hangerősítésre csak idő előtt tönkre teszed. A 6N3P szintén nagyfrekvenciás cső!

Üdv,
Oszi

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello.

Építsd meg a cuccot, aztán az elektroncső foglalatában több féle csövet is kipróbálhatsz...aztán majd meglátjuk, vagyis meghallod!

Szerintem csak mint "átvezető kondenzátor" működik az elektroncső...!!!
Az IC-vel jól "feltornásszák" több voltra a pick-up jelét és átküldik a csövön keresztül, amin pár tíz milivolt átszivárog a kimenetre, és kész a TUBE-SOUND! Tiltakozzatok...'köszi.

Lessétek már meg, 2x12V-os trafóról működik pl. ez a cucc: http://analogguru.an.ohost.de/193/schematics/Chandler_TubeDriver.gif

Üdv.: uniman

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

Szia, sziasztok!

Hi!
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/hangtechnikara-elektroncso-tipus-k...

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Szia!
Most esett le mire céloztál akkor a szutyok IC-kkel :)
Egyébként próbaképpen építeném meg ebben a formában, később teljesen tranzisztorosra, vagy FET-esre alakítanám, aztán kitudja.. lehet teljesen csövesre.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Az tuti, hogy a cső elég minimálüzemben "dolgozik". Ezért írtam én is régebben, hogy szerintem tök mindegy ebben a konkrét kapcsolásban, hogy mit rak oda. Még akár triódának kötött pentódákkal is lehet ugyanaz az eredmény :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

Szia, sziasztok!

Azért valamelyikőtök elpengethetné egy hangvillán, hogy minek kell ezekbe belepazarolni az elektroncsöveket, amikor tele van szemetelve szutyok IC-kell.
Hm??

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

üdv:csak azt nem értem, miért kell csöves megoldást választani, mikor már 30 éve IC-s, tranzisztoros megoldások tömkelegéből lehet válogatni, ráadásul azok sokkal többet tudnak.
Egy cső árából bőven kijön.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

CHZ

Szia!
Nagyon szubjektív, kinek mi tetszik..
Más a hangzása, félvezetőkkel is megoldható, de a kapott hangkép más lesz csövekkel.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Szia,

jó hangú félvezetős erősítőt nehezebb, építeni, mint csöveset! A másik ok amiért lejáratták a félvezetőseket, hogy 100W-os tápegységről járatott 2x 100W-os erősítők nem szólnak olyan jól mint a 100W-ról járatott 2x20W-os csöves vajon miért?

Üdv,
Oszi

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: így van, mégpedig egyrészt a keresztmodulációs problémák miatt, másrészt a lapkák belsejében a hőviszonyok változásakor nehezen kezelhető paraméterek miatt.
A félvezetőket ugyan engedik melegedni, de kívülről csak az átlaghőmérsékletet látjuk, miközben belül jelentős hőmérsékletváltozás van a kivezérlés hatására, ami befolyásolja az adott pillannatnyi paramétert.
A gyors lapkán belüli hőmérsékletváltozás nem csak áramfüggő, hanem frekvenciafüggő is.
Legalábbis ezt olvastam okosoktól.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Oszi11
Oszi11's picture

Szia,

valóban a félvezetős erősítőkre jellemző a nagy TIM (Tranziens InterModulációs torzítás), egy-egy nagyobb teljesítmény impulzusnál a felmelegedett félvezető chipekből nem tud elég gyorsan távozni a hő így a tranzisztor hőmérsékletfüggő paraméterei (lényegében az összes) megváltoztatják a tranzisztor működését, ami torzítást okoz! Nagy teljesítményű, nagy méretű tranzisztoroknál igen hosszú lehet az az idő ami alatt a paraméterek normalizálódnak így torzítás hallhatóvá válik!
Csöveknél ez nem jellemző, mivel a fűtés miatt amúgy is sokkal magasabb hőmérsékleten dolgoznak és a paraméterek sem olyan mértékben hőmérsékletfüggők mint a félvezetők. Ezen kívül a félvezetők karakterisztikái általában exponenciálisak, még a csöveké négyzetes. Az emberi fül számára pedig a négyzetes karakterisztika okozta torzítás kellemesebb. Ezért is van az, hogy egy sokkal jobb torzítással rendelkező félvezetős erősítőnek rosszabb a hangja mint egy nagy torzítású csövesnek, mert a tranzisztorost meghallod.
Én nem szeretem a DC csatolt végfokokat, mert a hangfalban indukálódott feszültség "rángatja" az erősítő egyenáramú visszacsatolását. Egy ilyen erősítőhöz hozzáillő hangfalat kell választani, mert csak azzal fog jól szólni! A csöveseknél ilyen probléma megint nem jellemző, mert a kimenő trafó leválasztja az egyenáramú kört!

Üdv,
Oszi

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: több zenekarnál voltam technikus.
Többet is készítettem, még AC és BC 147 tranzisztorokkal
A fiúk mindíg a tranzisztorost választották,nem tudom, miért.
Pedig volt csöves Fender, VOX, Selmer, Marshall stb.
De nem baj, sőt jó, ha valaki feleleveníti a csöves eszközöket.

Bricktopmnak:az alsó négy húr helyett tegyél fel citerahúrt, próbáld ki.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Mesa boogie csöves kombó
Egy hasonló paraméterekkel rendelkező szintén márkás, tranzisztoros kombó 120-150 ezer Ft.
Szerintem ez nem véletlen.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Igen, van külömbség, ezt nem vitatja senki, nekem is jobban tetszik a csöves technika, de ez erősen túl van misztifikálva, és ehhez van igazítva az ára is. Nem azért, mert ennyit ér. Hanem, mert vannak, akik ennyit is megadnak érte. Mert a misztikus "csöves" ("vacuum tube amplifier") szóra megnyílnak a pénztárcák.

(Érdekes, hogy konkrétan az EL34-et (vagy RETMA kódrendszerben 6CA7) is ennyire túlértékelik, pedig régi bútordarab, és vannak nála sokkal újabb fejlesztésű és jobb tulajdonságú pentódák is.)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Igen, tény, hogy nagyon felfújják a csöves témát, de őszintén szólva én még egy csöves cuccot se raktam össze, sőt nem is hallgattam. Ezért szeretnék egy viszonylag kis költségvetésű aparátust összerakni, hogy legalább ha többet nem is, de egyet halljak, lássak.
Aztán tudok viszonyítani, nekem mi jön be jobban, csöves, vagy nem csöves.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Rengeteg csöves kapcsolást találsz a neten EL36-tól kezdve 807-esen át EL519-ig, (vagy akár az "uborkásüveg" GU81-gyel) a legváltozatosabb végcsövekkel, nem túl bonyolult megépíteni pár aranyszabályt szigorúan betartva, a legkritikusabb elem talán a kimenőtrafó.
Hálás téma, érdemes belevágni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Ezek jobbak?
A hot box elég komolynak néz ki, csak első csöves alkotás gyanánt nem akartam egy sok csöves, egyedi trafós, dologba belevágni, ezért is nem Csöves hibrid végfokkal gyakorlok :)

Egyébként az általad linkelt tube overdrive kapcsolástechnika (a cső részt leszámítva, ott látok némi változtatást) egészen egyező az én kiszemeltemmel.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

A rajzon amúgy van egy "Tube fil. heaters" felirat.
Ezek mely lábak a cső esetében? 4-5 re tippelek. De lehet rosszul gondolom.

Időközben egy másik kapcsolási rajz segítségével megválaszoltam magamnak a kérdést. 4-5 :)
Viszont, mire való ennek a fűtő szálnak a közép kivezetése?

0

Vote up!

You voted ‘up’

vikica
vikica's picture

Azért van középen is kivezetve, hogy 6,3 vagy 12,6 V-al is fűthesd. Kívánság szerint.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

üdv: a fűtésközép brummcsökkentésre is használható.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002

Helló!
Ha megnézitek az anódfeszültség-anódáram karaterisztikáját az ECC83-nak, 0V rácslőfesznél még folyik 0,2mA anódáram 9V anódfeszültség mellett.
Elvileg még vezérelhető munkapont.

http://www.r-type.org/pdfs/ecc83.pdf
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Valóban.
Alávetettem szimulációnak az áramkört, bár sokat nem alapozok az ilyesmire, csak munkapont vizsgálatra használom, de meglestem milyen jelalakot ígér a kimenetre.

Itt elvettem a csőtől a 9 Voltot
Itt kapja a 9-et

Egyébként jól látom a második képen a kimeneti feszültséget?
Ez lehetséges? 9 V táp mellett 21kV rms?

Ha minden potméter közép állásban van, a szimulátor szerint 5,8 kV a kimeneti feszültségem.
Ez nem okoz gondot a következő fokozatnak?
Ami elméletileg egy kisjelű előfokozat bemenete.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002

Olyan 800V körüli rms-t látok a kimeneten, ami képtelenség.
Ennyit a szimulációról.
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Köszönöm mindannyiótoknak a választ.
Áttanulmányoztam írásotokat, eszerint keresgéltem még kicsit, találtam ezt:

De azt írja a leírásban, hogy: "Attn: 6n2p is NOT DIRECTLY replacement for ecc83 or 12ax7 etc, it is necessary to modify your amplifier,"

Szóval mégsem helyettesíthetem ezzel egy az egyben a 12ax7-et? Ezt az árnyékoló lemez miatt írhatta?
Egyébként mennyiben módosul a fűtés?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tranzix
Tranzix's picture

Szia!
Talán így átláthatóbb:


Üdv!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

A 6n2p-nek tudomásom szerint a csövön belül párhuzamosítva van a két trióda fűtése, így csak 6,3V-ról üzemeltethető. Ekvivalense kb. a 6AX7. A 12AX7-nek és az ECC83-nak ki van vezetve külön mindkét fűtőszál egyik vége, a másik vége közösítve van kivezetve, így azok sorosan és párhuzsamosan is kapcsolhatók (6,3V illetve 12,6V)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab's picture

Szia!

Nem, nem az árnyékoló lemez miatt, hanem inkább a lábkiosztás miatt.
A kérdésedben benne van a válasz: "modify" - át kell alakítsd.

Üdv: Dénes István

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Értem, szóval csak a foglalat bekötése módosul, sem a munkapont, sem a feszültségek?
Ebben az esetben nekem ez is jó lehet.

Egyébként csatolom a rajzot, amit kiszemeltem, hátha ismeritek, esetleg van valami hozzáfűzhető okosság még.
Tube Overdrive

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab's picture

Szia!

Csapjatok meg ! Ez csak 9V-ról üzemel ?! :jajj: :jawdrop: !

Üdv: Dénes István

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tranzix
Tranzix's picture

Szia!
Egy torzítónak tökéletes a 9V anódfeszültség. Mikor kikapcsolsz egy régi csöves rádiót, az is torzítva halkul el.
Üdv!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002

Szia!
Miért is ne? Apám mesélte, hogy híradós katonaként egy német rádiógyárban dolgoztatták a századukat, ott mutatott a művezető egy kísérleti URH rádiótelefont, 2db laposelem volt a tápja.
Mindez 1945 elején történt a nagy német birodalomban.
Az RCA nuvisztorok is rezegnek 100 mega körül 6V anóddal. Kipróbáltam.
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

ezekszerint...ráadásul a csső is 9V-tal fűtve? Anófesz a bokorban sincs? Mire szolgál a cső? Merthogy abszolút nem üzemszerű körülmények között működik (illetve nem csinál kb semmit) az is tuti...
De nem értek a hangtechnikához.

Viszont ha a 6n2p-t megfűtöd 9V-tal, nem lesz hosszú élettartamú. Ide inkább az Ecc83 kell. (csak tudnám minek...) Vagy tegyél bele a fűtés elé 7805-öt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Hát lehet, hogy sok mindent nem tesz a cső, vagy tehetne többet, jelentősen többet...
de mégis érezni a hatását.

Elmagyarázni nehéz, hallgasd meg:
Ezt

1:20 tiszta csatorna,
1:40 "tube" screamer (nincs benne cső, csak műveleti...)
2:04 a szürke csöves, ez a kapcsolás.
Ha nem laptop hangszórón hallgatja az ember, egész fura a kettő egymás után. Sokkal erőteljesebb, dinamikusabb teltebb.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002

Hello!
Nekem az volt szimpatikus, amikor kikapcsolta a színes dobozait.
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Igazad lehet, nem vitatom, nem értek az audiotechnikához.
Nem teljesen igaz, hogy semmit nem csinál, mert fűtése van, némi minimális anódfeszültség is, de kis túlzással bármilyen cső megfelelne oda, messze nem teljesülnek a paraméterek, sőt nemigen dologzik alulfűtéssel és 9V anódfeszültséggel...éppenhogy lehet minimális elektronáramlás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

És ha mondjuk a csőnek nagyobb fűtő feszültséget adnék külön táppal?
Szerinted javítana esetleg a hangzásán? Vagy eltolná a munkapontot és tönkretenné a hangzást? (Tudom, nem a te témaköröd ez a kérdés, ezért bocsánat is, hogy firtatom)
És mekkora feszültséget lenne érdemes oda tenni?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Szerintem sokat nem variálna, (hiszen a katalógusadatban megadott anódfeszültség messze nincs meg) de igazából még nem nagyon látom át a fizikáját. Először meg kellene értenem a fokozat működését az adott feszültségekkel. Ilyen alacsony kakaóval nem dolgoztam csövekkel sosem.

(Egyébként viszont normál üzemi körülmények között fontos a fűtőfeszültség minél pontosabb értéke tartása, hiszen mind a túl-mind az alulfűtés káros, és nagyban csökkenti az élettartamot. A túlfűtés logikusan a fűtőszál élettartamát is erősen csökkenti, ugyanakkor a magasabb hőmérséklet miatt intenzívebb elektronfelhő jön létre a katód körül, aminek haszna nem sok van, viszont a cső gyors emissziószegénységét (öregedését) idézi elő. Az alulfűtés esetén meg a katódról foltokban válik le az emittáló réteg, ami szintén gyors emisszióveszteséghez vezet. Egyes készülékekben pl. késleltették az anódfeszültség csövekre kapcsolását a felfűtési időtartam alatt. Illetve ezt csöves egyenirányítás esetén az ei. cső biztosította...)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Mint már írták, az ECC83 az amerikai 12AX7 európai megfelelője. Egy az egyben helyettesíthető. (Az amerikaiak másféle jelzésrendszert használtak. Az oroszok megint másfélét. De a legáltalánosabb típusokat mindenhol gyártották)

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

üdv: gitárba, torzítóhoz bármelyik helyettesítő megfelel.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

H_Mike

Szia!
Ahogy már előttem is írták az ecc83 az egy az egyben helyettesíti a 12ax7-et. Van még egy orosz helyettesítő is amit még olcsóbban is meg kapsz én pl ezekkel dolgozom és nagyon elégedett vagyok velük, ez pedig : 6h2p (6n2p magyarul). Annyi, hogy a 6n2p-nek más a fűtése mert van még benne egy árnyékoló, ami a két triódát szét választja. Jó munkát!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Boldogblog

Szia, sziasztok!

Csövet hang alapján vegyél! Vagyis belerakod és meg halgatod. Az RFT csövek lágyabb, melegebb hangot produkálnak. A Tungszramok feszesebb, tisztább hangot, az Oroszok csilingelőbbet, jobb térhatással. A kinaiak csörömpölnek. Az Elektroharmonix kicsit fedett, maszatos hangképet.

Persze mind ez szubjektív.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Szia!
Én lennék a legboldogabb, ha meg tudnám oldani, hogy meghallgathassam kedvemre a csöveket és ez alapján véglegesítsek :D
Igazából ezt a dolgot úgy oldom meg, hogy a foglalatot kikábelezem, rövid vezetékekkel, idővel, ha kerül hozzám új cső, beleteszem, maximum átkötögetem a foglalatot, így kicsit mobilis lesz a dolog.
Aztán idővel kialakul melyik cső lesz a legjobb az én rendszeremhez :)
De köszönöm a hangzásbeli különbségről szóló véleményed, már tudom, hogy a blues hangzáshoz majd az RFT csövet fogom előszedni, az talán van is egy itthon (kaptam ingyen, aztán mondom jó lesz dísznek..)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Bricktopm
Bricktopm's picture

Egyébként honnan érdemes manapság csövet venni?

0

Vote up!

You voted ‘up’

ha7pj
ha7pj's picture

Szia!
Sok helyen lehet csövet kapni és óriási árkülönbözettel.
Neked ECC83-at ajánlok a kitűzött célra.
Ha nincs más megoldás akkor 2000Ft+ posta.
üdv E

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content