You are here

HK Audio VC1200 nem indul MEGOLDVA

31 posts / 0 new
Last post
djhalasi

Sziasztok! Adott a fent nevezett végfok. Évek óta azt produkálta, hogy bekapcsolás után 2-3 perc múlva indult el, addig csak a protect led világított, de utána ment mindig rendesen. Viszont ha kikapcsoltam meg vissza ismét várni kellett 2-3 percet. Igazából ezzel együtt tudtam élni. Viszont pár napja egy rendezvényen abszolút nem akart már elindulni. Ma behoztam a műhelybe, bekapcsoltam és láss csodát működött, de csak addig ameddig ki nem kapcsoltam. Következő bekapcsolás után már ismét csak a protect világít és azóta semmi. Sajnos eddig rajzot sem találtam hozzá és a felépítése is elég bonyolult, sosem láttam még ilyet, nem ismerem a működési elvét. Szétszedtem, kitakarítottam, átnéztem a forrasztásokat és a végfeteket/tranzisztorokat, nagyobb ellenállásokat, valamint a diódákat. Zárlat sehol sincs, hibás alkatrészt nem találtam (már amennyire futtában sikerült belenézzek) viszont a jobb oldalnak a kimenetén van 2,6V egyenfesz és ennek az oldalnak a peak ledje világít halványan. A legnagyobb bajom, hogy lövésem sincs merre induljak el, főleg így rajz hiányában. Ha valaki javított már ilyet, vagy tudna adni legalább rajzot azt megköszönném. Én a védelem hibájára tippelek, szerintem onnan szivárog át az a 2,6V is a kimenetre, amit mértem. Csatoltam 1-2 képet a belsejéről.

Comments
djhalasi

Na ami biztos, hogy ha lehúzom a védelem panel stekkereit, akkor eltűnik a kimenetről a 2,_v egyenfesz és az is biztos, hogy nem a relé kapcsolja a végfok kimenetére a hangszórókat, hanem a védelem panelon lévő fetek. Így protect állapotban is rajta van a kimeneti csatlakozón a 2,6v. Tanulmányozom még a rajzot mert nem egészen értem a védelem működését, de ott lesz a bibi az biztos csak megtalálni lesz szívás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54

Szia !
Ehhez a jelenséghez annyit hogy ki/lehúzva ezeket a felső meghajtó FET-ek panelját, minden gond nélkül működnie kell az erősítőnek csak kisebb teljesítményre képesen, amennyire a kisebbik tápfesz. lehetővé teszi.
Az elbillenést vagy a felső tranyókat vezérlő FET-ek gate körében lévő alkatrészek okozhatják, ezeket nézd meg vagy ami esetleg eddig kimaradt a szórásból, hogy a nagyobbik tápfeszek szimmetrikusak(egyformák)-e? Ha nem, a lehetséges ok, kapacitást vesztett elkók a nagytápban bár ez esetben mindkét oldalban jelentkezne a hiba. De a felső vezérlő FET-ért sem tenném tűzbe a kezem, lehet némi átvezetése. Minimális átvezetése vezérlés nélkül is kinyithatja a felső végtranzisztorokat annyira hogy az általad mért 2-3V elbillenést okozzon.
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Tp3 és tp4 mérőpontokon 2-3mV-nak kellene lenni de a hibás oldalon 2,6v-ot mérek mind a 2 ponton, akkor is ha ez a panel levan kötve, tehát innen vándorol át a kimenetre is az a 2,6v. Keresem mitől lehet. Rt1L trimmerel sem változik ez az érték.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia:az emitterellenállásokat ellenőrizted?
A feszültségek azonosak rajtuk?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Sziasztok !
Szia Bálint !
Nem tudom , de megkérdezem . Ez a kapcsolási rajza ?
Köszönöm a választ . Üdv jano

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54

Heló !
Már tisztázva lett korábban hogy mivel egyezik. Szabad ám olvasni is.
Az általad becsatolt kapcsolást ismerem, az 1200-es változatát meg is építettem. Eza rajz egy kapcsolóüzemű végfokot ábrázol(na) ha nem képként csatoltad volna hanem a fellelési hely linkjét mert bizony a kimeneti kapcsoló FET-eket alig lehet észrevenni.

Bölcsebb lett volna hallgatni!
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Boccs !
Segíteni akartam . Külföldi oldalakon kerestem a kapcsolási rajzot .
Ekkor nålam az elektrotanya oldala nem volt megnyitva .
Amit az eserviceinfo.com oldalról feltettem , lehetett volna jó is .Te viszont olyan topikban gorombáskodsz , amit nem te nyitottál . Ez vagy te .

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54

Akkor segíts ne csak a szád járjon!

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Nem ez az. Yorkville ap1200. Keress rá itt a tanyán, fent van.

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Egyik sem szakadt megnéztem, de mivel most le van húzva a meghajtó rész így lényegtelen. A meghajtó fokozatban van a hiba. A másik oldalon minden feszültség stimmel. Tp3L és Tp4L mérési pontokon a testhez képest 2,6v van. Ezt kellen megfejteni mi okozza.

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54

Szia !
Az a TP3 és TP4 gyakorlatilag azonos a kimenettel. De az nem fog menni hogy a meghajtó panelt (nem a tápfesz. booster meghajtó panelt) lehúzod mert ez által megszakítod az egész erősítő DC csatolt rendszerét, visszacsatolását, stb. stb. Ne tedd!!! Akár végzetes, tüzijátékkal járó kimenetele is lehet. A kimeneten mért 2,6V tényleg a meghajtás "bűne" lesz, de valami enyhébb mértékű dolog mert komolyabb esetben akár tápfeszig is kibillenne a kapcsolás. Nem lesz egyszerű kimérned mert végig DC csatolt a kapcsolás. Sajnos nem úszod meg hogy egyenként végigmérd a félvezetőket, és amit csak lehetséges, ha nem mérhető a helyén egyértelműen akkor fél lábát felemelve vagy kiforrasztva pl.tranzisztort teljesen. Jó szórakozást hozzá. :) A +/-16V biztos rendben van mert egyébként a másik oldalnál is jelentkezne a dolog.A Q7 Q12 áramgenerátorok alkatrészeit néz először és a diódának bekötött Q9 Q10-et valamint környezetét. Majd a többit. :)
A Q8 Q11 emmierben van vezérelve! A rajz eléggé átláthatóan van megrajzolva de azért nem egyszerű átlátni a kapcsolást kevésbé gyakorlott szemmel.
Üdv. laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Esetleg az u1 műveleti erősítő hibája nem okozhat ilyen problémát?

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54

Szia !
Mivel a TL072 és az összes kisjelü tranzisztor (BC550/560) vagy ezek megfelelője filléres árú, bár legtöbbször ellene vagyok az ilyesminek, de a belefeccölt idő sem olcsó, jobban jár(hat)sz ha cseréled mindet. Nem biztos hogy ohm méréssel vagy a DMM tranzisztor vizsgálójával kimérhető e hibát okozó enyhébb paraméter eltérés.
A meghajtó panel tápfeszeit előállító 20V-os zenereken (ZD6 ZD7) egyformák a feszültségek? C19 C22 előszűri az iménti zenerek táplálását, az enyhe brumm itt is bejöhet.
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Na a tp8 mérőponton nincs meg a -23v. A zénerek jók. Viszont az r64L szakadt, szerintem ezért ninca meg a táp. Na most ez az r64 valami páramentesítő cucc nem rendes ellenállás. Mellékelek egy képet róla. Kis műanyag kocka és mi d a 4 oldalán van egy ilyen hőelem szerű valami de ez az egy szakadt. Lehet hogy ez a gond? R65 r67 jó.

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Na ez volt a gond. Áthidaltam egy 1,5kohm 5w ellenállással és működik is. :) Jól megszivatott hogy rohadna meg.

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54

Szia !
Először is gratulálok! :taps:
Azok ott négyen vastagréteg ellenállások, a rajz szerint 1,5Kohm/10W. A két végfokban össz. 4 darab ilyen van. Mivel közel 100V-ról vannak táplálva a zenerek, elég komoly disszipáció lép felezeken az ellenállásokon. A berakott 5W-ost azért tapizd meg óvatosan, nem e melegszik túlságosan. Ha igen, inkább tegyél be sorba kötve u alakban 3 db 470ohm/3 vagy 5 W-ost.
Részemről ez egy fajta megérzés volt hogy ez is lehet gond csak nem gondoltam hogy teljesen hiányzik a zener táplálása. Persze a plusz ág irányából a két sorba kötött zener valami feszültségmegosztást csak produkált de az nem volt az igazi. Közben rájöttem hogy ez a megoldás egy lebegő tápfeszellátást biztosít a meghajtó áramkörnek az által hogy a zenerek közös pontja nem a testre hanem a kimenetre van kötve. Ennek az az eredménye hogy a meghajtó áramkör tápfeszültségei a mindenkori kimeneti feszültségnél 20V-al nagyobbak, így képes az áramkör közel tápfeszültségig kivezérelni a végfokozatot. Szerencsétlen áramkör próbálta a negatív táp hiányát kiszabályozni, de csak 2,6V-ig bírta.
Piszok szerencse hogy a Yorkville-el egyezik a rajza mert rajz nélkűl lett volna csak igazán szívás a javítás.
Laci

Néhány óra offline üzemmód alatt betápláltam a dolgot a "bioszimulátoromba" és a következőkre jutottam.
Ami biztosan tudható: Bekapcsolás idején vagy amikor a védelem aktivizálódik s lekapcsolja a meghajtó áramkört, ez idő alatt a középpontjával a kimeneten lebegő zener diódás stabilizátorok közelítőleg nulla DC potenciált biztosítanak a kimeneti kapcson.
Az is biztosan állítható hogy a teljes végfokozat mint feszültség generátor lényegesen kisebb kimeneti impedanciával rendelkezik mint a zeneres árakör belső ellenállása. Az "erősebb kutya" elve érvényesül e miatt és a végfok lesz a domináns.
-Tételezzük fel hogy a vezérlés hatására a kimenet a pozitív tápfesz felé kezd el változni. Egy idő után a pozitív ágban lévő zener rendelkezésére álló feszültség szép lassan elfogy, az nem tud begyújtani, e miatt a meghajtó áramkör pozitív ágán a feszültséget a zener 1,5Kohm+220ohm munkaellenállása határozza meg. Mind eközben a negatív ág tápfeszültsége 20V környékén meg van fogva.
-A pontos, számszerű viszonyokat fejben nehéz modellezni de szerintem nagyjából az előbbiek zajlanak le.
-Hogy mire lehet ez jó? Valószínűsítem hogy egyszerű módszerrel korlátozódik a végfok meghajtó feszültsége (az hogy milyen belépő torzítás mellett az kérdéses). A másik ok talán!? és itt el vagyok bizonytalanodva: a jobb tranziens viselkedés? Vagy a meghajtó rész ki/be kapcsolásakor létrejövő tranzienst próbálják így korlátok között tartani?

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Hát igen, nem egy szokványos megoldás az biztos. Ezek a rétegellenállások elég sütősek ahogy megfogdostam és az amit beletettem is fűt rendesen. Szerintem az általad mondott 3x470ohm 3W lesz beletéve biztos, ami biztos. Tutira ez a megoldás páramentesítőként funkcionál, mert azt már megfigyeltem, hogy ha hidegből melegbe bevittem a végfokot és sokszor ugye nem volt idő várni, hogy kicsit megmelegedjen így muszáj volt bekapcsolnom. Na ilyenkor max fordulaton elkezdett pörögni a venti és világított mind a 2 peak led valamint a protect. Pár perc után (gondolom ahogy kifújta a párát) visszaállt a normál venti fordulat és kialudtak a peak ledek valamint kioldott a védelem. Sosem láttam még én sem ilyen megoldást. Lényeg, hogy működik, pedig már kezdtem megbarátkozni a gondolattal, hogy másikat kell vennem. Köszi még1x a rengeteg segítséget! :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: én a feszültség/teljesítménykorlátozást tartom valószínűbbnek

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Itt a kép ez lemaradt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Köszi! Épp ezt az egyenként méregetést kezdtem el az előbb mert már teljesen tanácstalan vagyok. Diódák tranyók mind jók úgy néz ki de még eddig rossz ellenállást sem találtam.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson's picture

Szia!

Rajzom nincs, de ha letilt a védelem annak konkrét oka van, vagy nincs. Először ezt kellene eldönteni. Nézd meg, hogy van-e DC a fégfok kimenetén (a leválasztó relé előtt). Ha van, akkor megvan az ok. Ha nincs, akkor mérj rá szkóppal, hogy nem gerjed-e. Adj jelet a bemenetre és nézd meg, hogy a végfok kivezérelhető-e közel +-tápig. Ha minden jónak tűnik, akkor a védelemben kell tovább keresgélni.

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Ez eddig oké. Csak ez nem éppen egy szokványos felépítésű végfok. Yorkville ap1200 rajza ugyan ez. Itt van fent a tanyán, nézz rá. 2,6v egyenfesz van az egyik oldal kimenetén, de semmi hibás alkatrészt nem találtam eddig. Szkópom nincsen sajnos. A legnagyobb bajom hogy ripityára kell szedni ha hozzáakarok férni a dolgokhoz, majd újra összerakni ha kiakarom próbálni. Van hogy néha működik, de többnyire nem. Az előző gazdája szerint 1x volt ilyen baja vele. Állítólag ez a tápfeszt is figyeli és ha kicsit alacsonyabb, vagy pl nem földelt a dugalj, akkor nem indul el. Nem tudom ez mennyire hihető.

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54

Szia !
Ez ha nem is a legegyszerűbben megvalósított, de ma már nagyobb teljesítmény tartományban (is) meglehetősen elterjedt kapcsolás.
G-osztályú kapcsolásnak nevezik és az az előnye a szokványos AB-osztályú kapcsoláshoz képest hogy lényegesen jobb a hatásfoka, az az kevesebb teljesítmény alakul hővé a működése során.
Ebben a könyvben a 138. oldaltól találsz róla információt.
https://drive.google.com/open?id=0B-gB7RqJ1_jwX3hzbExZN3ZZSVk
.
A FET-ek meghajtóként vannak használva és NEM védelemként! A kimenet nincs relével kapcsolva! A kimeneti DC szint komoly eltolódása esetén a rajz szerint egy triakkal egyszerűen rövidre zárja a kimeneti kapcsokat és a tápegység bemenetén a bimetálos megszakító lekapcsol ezzel védve a hangszórókat. Ilyen megoldás volt hajdan pl. a QUAD 405-ben.
A "koppanás gátlás", rendellnes hőmérséklet, túlterhelés esetén a vezérlés/meghajtás leállítása a SHUT vezetékeken keresztűl történik a RLY1 relé segítségével. Kb ennyi így első betekintésre.
Üdv. Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Köszi, végre valami infó. Sajnos nem vagyok profi, hobbi szinten javítok, de jó lenne megoldást találni erre a problémára, mert ez a sajátom és nagy szükségem lenne rá. Akkor viszont ha azok a fetek meghajtók, akkor ott lesz valami bibi a meghajtásban, mert ha lehúzok mindent és csak a végtranyók panelja kap áramot, akkor nincs egyenfesz a kimeneten. A fetek nem zárlatosak, szakadt ellenállást, zárlatos diódát egyelőre nem találtam. Ha hangfalat kötök rá a hibás oldalon halk brummot hallok.

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54

Szia !
A végtranzisztorok melletti kispaneleken lévő FET-ek a "felső", magasabb tápfeszről táplált végtranzisztoroknak adja a meghajtást akkor amikor a kivezérlés meghaladja a kisebbik tápfesz. adta korlátot. A vezérlés ezen FET-eknél a ZD2L D7L és a ZD4L D8L diódákon keresztül történik pl. a bal csatornánál. Az "alsó" végtranzisztorok a Q13 és Q14 FET-ek source kivezetéséről vannak vezérelve. Kisebb jeleknél csak eme "alsó" tranzisztorok dolgoznak lényegesen kisebb tápfeszről, innen van a hatásfok növekedés egy "normál" kapcsoláshoz képest.
A tápfeszek elválasztását a D1L D2L D3L D4L gyors diódák biztosítják.
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Köszi az infókat. Ha jól tudom ezt a megoldást hívják "emeletes" tápnak. A lényeg, hogy vélhetően a végtranzisztorok panelján nincs gond, mert ha ezt a tápfesz kapcsolgató panelt "leakasztom" eltűnik a dc a kimenetről. 99%, hogy ezen a panelon lesz a gond. Holnap átnézem/átmérem tüzetesebben. A puffer probléma már nekem is eszembe jutott, valamint még megnézem az rt1l 4,7kohmos trimmert a hibás oldalban, nem-e szakad vagy kontaktos. Ha jól sejtem az állítja be a szimmetriát. Ami érdekes, hogy már egy jó ideje elég nehézkesen indult, 2-3 perc után oldott csak ki a védelem, de aztán ment hiba nélkül. Megnyúlt ellenállás, kondi? A fene se tudja de remélem meglesz a baj.

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54

Szia !
Ez nem kapcsolgatja a tápfeszt! Az a H-osztály! Ott előfordul akár három féle nagyságú tápfesz is. De nézz bele az általam linkelt könyvbe és akár töltsd is le.
Itt a nagyobbik tápfeszbe analóg módon lép be az erősítő. Szinusz jellel hajtva a felső végtranzisztort hajtó FET félszinusz vezérlőjelet kap a kimenetről, és "csak" dinamikusan a felső végtranyó jele hozzáadódik a kimenő jelhez.
A H-osztálynál a rendszerint AB-osztályú alap végfok tápfeszeiben a tápfesz felől soros kapcsoló FET-ek találhatóak és a vezérlőjel nagyságától függően átmenet nélkül növelik meg a tápfeszt egyes, nagyobb teljesítményű végfoknál akár két lépcsőben is!
Csak szemléltetés képen egy jobban átlátható H-osztályú kapcsolás: http://www.elcircuit.com/2017/08/power-amplifier-apex-h900-efficient.html
A G-ről pedig sajnos szintén nem magyar nyelvű leirás: http://sound.whsites.net/articles/class-g.htm
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: ez nem hasonlít?

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

A Yorkville ap1200 viszonz szerintem ugyan ez, legalábbis ránézésre. Itt van fent a tanyán a rajza. Már csak el kellene indulni valamerre.

0

Vote up!

You voted ‘up’

djhalasi

Sajnos nem egészen. A fotó a végfokról az stimmel. YS6927 TO3-as tokozású valamik vannak benne. Még most keresem, hogy mi lehet ez. Viszont egyik sem zárlatos és van még benne a másik panel, amin a védelem is van, azon van még 1 hűtőborda és 4db fet meg 2 tranzisztor ha jól látom, de nem tudom mi célt szolgálnak. Talán ez lehet a védelem, mert csak 1 pici relé van benne, ami tutira nem bír ki akkora áramot, hogy kapcsolgassa a kimenetet, valószínűleg ezeken a feteken megy keresztül.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content