You are here

Honda City 2006 rádió gombokra nem reagál

5 posts / 0 new
Last post
Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Egyik régi ismerősöm keresett meg ezzel a rádióval, csak a bekapcsolás, hangerő és cd kiadás működik. A többi gomb néma.
Sok topik foglalkozott már ezzel, inkább honda jazz típussal. Ugyanaz a rádió.
https://elektrotanya.com/content/honda-jazz-autoradio-megoldva

Többnyire egy ba08cc0wfp-e2 stabilizátor szokott megszakadni, ugyanezt a hibát produkálja - elvileg. Illetve azt írják hogy ennél a stabilizátor hibánál a gomb hiba mellett a rádiónak hangja sincsen. Ez a stabilizátor 8V -ot állít elő, és kikapcsolható. Ami nálam van az 8.4V -ot csinál, és rendben  ki-be kapcsol.

A javítandó készüléken van rendes fm zaj, és a cd rendesen szól. Csak léptetni nem lehet.
A működő gombok és az encoder közvetlenül van bekötve az alpalapi processzorba, ami nem működik gomb azok a kijelző vezérlő ic -be vannak kötve. Az összes gombot megmértem, mindegyik jó. A kijelzővezérlő ic ( LC75883 ) ad jelet a gombok egyik lábára és figyeli a másikat. A key-req lábon át csatlakozik az alaplapi processzorhoz, itt állandó jelsorozat van - még kikapcsolt (készenléti) állapotban is. Sajnos nem látom hogy változna a gombok nyomogatásától.
Viszont a gombok egyik felén van, a másikon nincs jel ha végigméregetem. Ez elvileg jó. Ha megnyomom a jel átmegy.
Mintha a kijelző vezérlő ic lenne rossz, de a kijelzőt tökéletesen működteti. Csak a gombokat nem.

Ami még tovább bonyolítja, hogy a jobboldali encoder is az alaplapi prociba megy közvetlenül, nem csak a hangerő encoder. De az sem csinál semmit, pedig mindkét lábán rendesen változik a feszültség  0 és 5V szintek váltakoznak. Rendesen, néhány fokkal eltolva egymástól.

Ami feszültség fel van írva az mind megvan.
Minden stabilizátorról jön le kimeneti feszültség.
Az össze elko -t kicseréltem próbára.
Mikor elromlott, egy pár nap múlva megjavult néhány napra, majd újra elromlott.
Minden gyanús forrasztást átforrasztottam. Már órákat méregettem és vizsgálgattam.

Régebben olvastam ennél a típusnál hogy elfárad egy processzorba épített flash memória, és nem szabályozható többé a hangerő. Na ennél fordítva van, csak a hangerő szabályozható jóformán semmi más.

Előre is köszönöm a segítséget!

 

Comments
Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Annyit változott a hiba, hogy elkezdett működni a jobb oldali encoder is. Most azzal tudom hangolni, és szól a rádió is.
De azok a gombok (majdnem az összes) amik a kijelző hátulján lévő LC73883 ic-ről mennek továbbra is reakciómentesek...

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

HI!

Tehát az egy DTMF vevő. Ha meg van a tápja , meg rezeg a kvarca, nézd meg, ha lenyomsz egy gombot, akkor az 6 pinen küld e egy 4 bites kódsorozatot

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Egy hosszabb, néhány perc feszültségmentesítés után megint nem reagál a jobb oldali encoderre sem. Nem kontakthiba, mert amíg ment addig ide-oda pakoltam a kiszerelt panelt és mozgott rendesen - mégis stabilan működött. Most meg akármit csinálok egy pillanatra sem mozdul.
Volt néhány éve egy topik amiben valami eeprom elfáradása miatt írtak le hasonló jelenséget ennél a típusnál. De most sehogy sem találom. Pedig valami magyar volt, nem az elektroda.pl ha jól emlékszem.
A dtmf vevő kimenetén folyamatosan jön valami jel, holnap megnézem rendesen mi jön belőle.

Köszi!

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
Írj egy mailcimet.

0