You are here

Hotpoint (Ariston) ARMXXF149 mosó-szárító gép, nem forog a dob - MEGOLDVA

6 posts / 0 new
Last post
medvei
medvei picture

Sziasztok,

lassan 15 éves készülék, megszolgálta már az árát de próbálom életben tartani. Kiszáradt elkó cserén, csatlkozó tisztításon, szívattyú cserén már korábban átesett. A hibajelenség az, hogy nem forog a dob és a program végén nem reteszeli ki az ajtót.

Látszólag mindent "jól" csinál, hibakód nincs, vizet enged, szivattyúz, számolja vissza a program időt, csak éppen a dob nem forog. A program végén sípol, ahogy szokott, de az ajtót nem reteszeli ki. A rejtett nyomógombbal ugyanakkor kioldja az ajtót, az elektromágnes jó, csattan.

Nem mechanikai hiba, kézzel könnyedén forgatható, szíj rendben van. 3 fázisú motor, tekercselés nem szakadt. Inverteres meghajtása van, puffer és graetz rendben, a 3 db félhíd (gondolom IGBT-k lehetnek) elemei nem zárlatosak, multiméterrel mérve semmi rendellenes és "szímmetrikusak" a mérési eredmények.

Hővédelem nincs a motorban, 5 vezeték, 3 a tekercsek delta kapcsolásban, 2 pedig a tachogenerátor kimenet. A legfurább, hogy a vezérlő tudomást sem vesz arról, hogy nem megy a motor, nincs hibakód (legalább is a felhasználó felé), futtatja  a beállított mosó programot, mintha minden rendben lenne.

Találkozott már valaki ilyennel vagy hasonlóval ?

Köszönöm,
imedve
 

Comments
huszezres
huszezres picture

Szia!
Tedd centrire, várd ki a végét, és megjelenik F01 hibakód!
Ami javíthatatlan motorvezérlés hiba!
Ha mókoltál már a panelen, és hiányzik a motorcsatiból a 6.-7. vezeték, de a kötegben benne van, zárd rövidre, a motornál!
ferenc

0

medvei
medvei picture

Szia,

sem a motorcsatiban, sem a kötegben nincs 6-7. vezeték. A panelon van helye, ott közösítve vannak.

imedve
 

1

medvei
medvei picture

Sziasztok,

mivel semmilyen egyértelműen rossz alkatrészt nem sikerült azonosítanom, gyanúsnak a relék néhány ohmos átmeneti ellenállásait találtam.
Kivettem a 4 relét a panelból, levettem a kupakjukat és a pogácsákat 1200-as csiszolópapírral megpolíroztam, minden mindegy alapon.
Összeszerelés után újra elindult a dob. Hogy ettől-e, vagy valami más miatt, azt nem tudom biztosan megmondani. De így legalább nem rohamtempóban kell új készüléket beszerezni.

Üdv,
imedve
 

0

zsugori
zsugori picture
***

nem elég új relét?

0

medvei
medvei picture

Nem volt itthon és már eldöntöttük, hogy új gépet veszünk. Csak a kiváncsiság hajtott.

 

0