You are here

Hotpoint (Ariston) ARMXXF149 mosógép kezelőpanel probléma, random elállítódik a hőfok - MEGOLDVA

7 posts / 0 new
Last post
medvei
medvei picture

Sziasztok,

a fenti - már nem fiatal - készülék azt csinálja, hogy mosás indítás előtt a beállított hőmérséklet magától össze-vissza ugrál, mintha a gombot nyomogatnám. Mosás alatt is ugyanez a jelenség, de ekkor már nem állítódik el - tiltva van ez a kezelőszerv - 3 gyors csipogással jelez ilyenkor. Vagyis mosás indítás előtt kicsit lutri, hogy valóban a kívánt hőmérséklettel indul el a program, mosás közben pedig rengetegek csipog véletlenszerűen.

A kezelő panelt kivettem, átnéztem, a kérdéses mikrokapcsoló biztosan nem kontakt hibás, lenyomáskor határozott kattanás után zár. A forrasztások szépek nagyító alatt is, a kirikus alkatrészeket megmértem, átforrasztottam, rendben vannak. A program tárcsát kontakt sprével és alkohollal megtísztítottam, kifogástalan aranyozott felület. 

Nagyon úgy néz ki, hogy nem mechanikai jellegű a hiba, hanem inkább elektronikus. Egyszerű konstrukció, van rajta egy MCU, kapcsolók, ledek, elég sok passzív elem, de semmi kirívó. Kb. egy éve kezdte ezt a random csipogást, az elején nagyon ritkán és ahogy halad az idő, egyre gyakoribb a jelenség. Az, hogy még start előtt elugrik a hőfok, 2-3 hete jött elő. A programok egyébként rendben lemennek, más probléma nincs vele, F-es hibakód soha nem jelenik meg.

Külföldi fórumokon rengeteg "három gyors csipogás" jellegű panasz van, de semmi konkrétum, azt gondolom ez valami típushiba lehet, ami a korral jön elő. Esetleg valaki találkozott már ilyennel, van valami ötlete ?

A panel felirata: 15002472-03 / EDT154-10

Ilyen panel

Köszönöm,
imedve

Comments
medvei
medvei picture

Köszönöm az ötleteket, valóban a táp szűrő kondik okozták, ESR mérés után egyértelmű lett. Cseréltem, megszűnt a hibajelenség.

0

dino71
dino71 picture

Szia!
Arra az SMD kondira mérjél rá, de én kapásból cserélném. ;)

1

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

"A kezelő panelt kivettem, átnéztem, a kérdéses mikrokapcsoló biztosan nem kontakt hibás, lenyomáskor határozott kattanás után zár"
A nyomógombnál KΩ os átvezetés is lehet
De még az is lehet hogy a pcb és a burkolat nincs helyen,és a burkolat megnyomja a gobot,de ezt te látod jobban.

0

bartazsozso
bartazsozso picture

Üdv.

Én is javasolom a mikrokapcsolók cseréjét.
Én egy Midea mosógéppel jártam így, szinte szóról szóra ugyanígy viselkedett.
A mikrokapcsolók cseréje megoldotta a problémát

Üdvözlettel: bartazsozso

0

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Üdv.
azért a mikrokapcsolókat én kicserélném az összeset,mert lehet hogy átvezet valamelyik.
az,hogy jól zár,itt nem számít.
esetleg próbára vedd ki az összeset,a startot pedig cseréld.

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Fólia hiba?
Üdv vj

0