You are here

HP 1720A oszcilloszkóp javítása (Megjavítva!)

16 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Úgy gondolom, hogy nyitok egy önálló témát a frissen vásárolt szkópommal kapcsolatos észrevételek, problémák megoldásához, no meg mások okulására.
Kívülről: A szkóp külsején található matricákból ítélve élete nagy részét valószínűleg az amerikai légierő teszt részlegén töltötte, feltehetőleg szakszerűen gondját viselték, akitől vettem azt mondta, hogy a munkahelyéről selejtezték le ezt a szkópot és az utolsó pillanatig használták (így ahogy van). Az előlapja szép, a háza nem különösebben, csavarok alig voltak benne, több helyen rosszul illeszkedik a fedél.
Belülről: Nagyon tiszta, javítások nyomai nem nagyon látszódnak, érdekes, hogy egyáltalán nem tűnik bonyolult felépítésűnek, az EMG 1568/2-m egy alkatrész temető ehhez képest, persze az ördög a részletekben van, a HP-ban ahol valami speciális funkciót kell csinálni odatettek egy HP feliratos ic-t és kész, az EMG-ben meg majdnem minden diszkréten van megoldva. A panelok összevissza állnak belül, eddig még nem találtam egyértelmű azonosítót a panelokon, amiből lehet(ne) következtetni a funkciójukra, ehhez majd kell egy kis idő mire mindent felderítek. Meglepően kis méretű hálózati trafója van, de ami még meglepőbb elég kevés lehet a fogyasztása is. Az EMG szkóp háza fél óra használat után kb. 40°C meleg lesz mindenhol úgy, hogy nincs rárakva semmi, ez meg alig langyosodik pedig nincs is tele szellőzővel.
Működés: Az első dolog ami feltűnt, hogy a képcső fókusza nem a legjobb, még pont jó, de az EMG-nek sokkal élesebb a "képe", nem tudom, hogy ez a sok használat miatt van, vagy sosem volt jobb, a fényerő minden esetre rendben van. Itt jegyzem meg az érdekes "scale ilum." megoldást miszerint a képcsőben egy plusz szabályozható fűtőszál van, ami fókuszálatlan elektronokkal teríti be a fénypor réteget így felvilágítva belülről az egészet, nem mondom, hogy nem működik jól, de mivel azonos színnel világít, mint a sugár így kicsit furcsán néz ki.
Az eddig tapasztalt problémák (fontossági sorrendben):
-Y irányban ugrál a vonal, bizonytalan időközönként, változó sebességgel, változó mértékben.
-A horizontális üzemmód kapcsolók bizonytalanok, nem mindig indul el (főleg a main) <-> ISOSTAT kapcsolók!
-"Main intens" üzemmódban nincs extra kivilágítás/kioltás, a két időalap nem megkülönböztethető, mixed és dly'd üzemmódok mennek.
-A kalibrátor kimeneten csak zaj jön ki.
-"A" bemenet vernier állítója nem működik.

File attachment: 
Comments
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Úgy néz ki, hogy a hiba lista igencsak megkarcsúsodott.
Az "A" csatorna folyamatos erősítés szabályozásának problémáját egy leszakadt vezeték okozta. A "Main intens" kivilágítatlanságát pedig egy rosszul beállított potméter, ez egyébként a hátlapon keresztül hozzáférhető volt. Szóval végül alkatrész cserélése nélkül sikerült egész jól gatyába rázni a műszert.

Egyedül az X üzemmód választó kapcsolók kontakt hibája maradt, ehhez azonban most nincs lelki erőm, mert az egész gépet szét kellene bombázni, hogy hozzáférjek rendesen ahhoz a panelhoz és a helyzet végül is annyira nem rossz, és idővel még javulhat is a kapcsolgatások hatására. Azon gondolkodom, hogy esetleg ide fújnék kontakt spray-t, ami bár tudom nem való szkópba, de ezek a kapcsolók speciel csak feszültségeket kapcsolnak nem jelet, de még úgy is nehéz hozzájuk férni...

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A "Kontakt Chemie Tuner 600" használj! Az nyom nélkül eltűnik és még a UHF tunert sem húzza el.
https://www.google.hu/search?q=Kontakt+Chemie+Tuner+600&source=lnms&tbm=...

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz jakyg!
Olvasva a történetet, ez egy jó vételnek minősült.
Egy kevés kontaktspray, nem árt a kapcsolónak, nem kell megúsztatni.
Gratulálok a sikeres javításhoz, most már hadra lehet fogni.
Üdv:
exGelkás

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: fújj ki egy keveset egy kis üvegbe és injekciós fecskendővel juttasd az érintkezőkre.
Ha a tűvel nem éred el, húzz rá vékony műanyagcsövet vagy vastagabb vezeték szigetelését.

Bálint

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Köszönöm, holnap majd megpróbálom ezt, valahol mintha lenne egy cseppentőm...

0

peterpan
peterpan picture

Szia!
töröltem

0

jakyg
jakyg picture

Először az Y irányú mozgásnak akarok utánajárni. Rögtön szemet szúrt a három darab nagy 120Ohmos ellenállás lábánál a forrasztás elmelegedése, ez volt az első dolog amit korrigáltam (kiszedtem őket, lepucoltam a lábakat, újragyantáztam) de ettől nem lett jobb. Nehéz mérni mi történik, annyi biztos, hogy a kimeneten ugrál a jel és úgy néz ki már a hibás jel érkezik az U2-es IC-re, sajnos a bemenő jelet nem tudom jól mérni, mert a 13V-os DC szintre egy kb. 5mV-os jel jut a késleltető művonalról, és ebben a tartományban már nagyon zajos a mérés, nem pontos. Valószínűleg az lesz a következő lépés, hogy lekötöm a bemenetet, a DC előfeszítést külső tápról beadom és megnézem továbbra is ugrál-e.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: esetleg az útjába ideiglenesen egy fojtótekercs?

Bálint

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Tegnap este kiszereltem még egyszer a függőleges végfokot, átforrasztottam még néhány dolgot, U1-et kivettem, majd visszaraktam a foglalatba. Lekopogom, azóta nem jött elő az ugrálás.

0

jakyg
jakyg picture

Mostanában rakoncátlankodott a kivilágosító erősítő, mert 'main intens' üzemmódban nem volt extra kivilágítás, persze ezt is csak egy kontakt hibás tranzisztor foglalat okozta, de nem is ez a lényeg, de látom nem írtam le mi volt az Y irányú ugrálás megoldása, hátha valakinek ötletet ad egy másik rejtélyes hiba megoldásához.

Szóval az Y végerősítő munkaellenállásai egy kerámia hordozóra felvitt vastagréteg ellenállás pár, ami lézerrel van beállítva pontos értékre. Az ellenálláson volt ugyan passziváló réteg, de ahol a lézer vágás történt ott nyilván nem, szóval alkoholos fülpiszkálóval átmostam a kerámia lapot (főleg a lézer vágta réseket), valami kosz mehetett bele, ami a nagy hő és feszültség hatására átvezetett és ahogy ugrált a munkaellenállás értéke úgy ugrált az Y eltérítés mértéke is, a mosás után hiba nélkül működik a műszer immár 1 éve.

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Na eddig tartott a csoda. Tegnap újra elkezdett ugrálni az Y erősítő, ma elég sok időt szántam a probléma elhárítására eddig kevés sikerrel. Leválasztottam az előerősítőt a végerősítőről és a végerősítő bemenetét rövidre zártam, kiderült az ugrálás ezen a végerősítőben keletkezik. Ahogy régebben már említettem U2 bemenetén már mérhető az ugrálás. Az U1 3-6 lábán az ugrálás nem látszik, de nagy a zaj, a 4-5 lábon kivehető. R15 ellenállás mindkét oldalán mérhető valamelyest az ugrálás, ez jelent valamit?
kapcsolási rajz csatolva fentebb

0

peterpan
peterpan picture

Szia!
Hip, Hip, Hurrá!!!!
Azért ha már kibányásztam, egy érdekesség:
http://tech.groups.yahoo.com/group/hp_agilent_equipment/message/24109
Üdv: PP
PS.: Hol van Kari??!

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Köszönöm ezt a rajzot, ez volt a rémálom, de ezek szerint van erre is megoldás...
Közben már a belső kalibrátor kimenet is életre kelt (azért ez, mert ehhez nem kellett még szétbontani a gépet) a régi trükk most is bejött: ic ki a foglalatból, ic vissza a foglalatba. ;)

0

peterpan
peterpan picture

Szia!
Imádom az ilyen "hibákat"!
Ha már úgy tűnik nem kell újraépítened, még egy kis "restoration" (majdnem ugyanaz mint a tied)
http://www.amplifier.cd/Test_Equipment/Hewlett_Packard/HP_other/1725A.html
Üdv.: PP

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Gratulálok! Reméljük, hogy tényleg elkaptad. Persze a többi apróság még vár a pákádra, de már használható a műszer.
Nagyon értékes szkópot sikerült ajándék áron megszerezned. Vigyázz rá! Leld benne sok örömöd. Ha egyszer nekem is kell méricskélnem valami nagyon gyors jelet majd keresni foglak!

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Sponsored links