You are here

HP 1955 tip. monitorban a halozati feszultseg raadasakor a hattervilagitas azonnal bekapcsol.

7 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. A problemamat tulajdonkeppen a cimben mar tomoren megfogalmaztam, irok egy par szot az elozmenyekrol. A monitorhoz hibasan jutottam hozza, a kep egyik fele sotetebb volt es talan 1-2 mp utan le is kapcsolt a vilagitas. A tappanel inverter resze eleg ramaty allapotban volt, szenne egett panel, felrobbant tranyok, elolvadt kondi, stb fogadott. Volagos volt, hogy elottem valaki mar probalta javitani; a jelek szerint egyik felet meg is tajkolta, kicserelte a 2sc5707 tranyokat, a 0.22uf kondit 2 drb parhuzamosan kotott 0.1uf-re cserelte, a fet tranyot egy to220 tokozasura cserelte. Ebben az allapotaban let felre teve ido hiany miatt. A mult heten kaptam egy ismerostol egy rakas monitort, koztuk egy 17' Benq monitort is. Meglepetesemre ennek az inverter resze ugyanugy van felepitve mint a cimben szereplo HP. Igy aztan a Benq -bol kitermelt alkatreszekkel helyreallitottam a HP inverteret. A 2sc5707 tranyokat kimertem, azok jok, de a fet-eket nem tudtam, igy azokrol nem mondhatom, hogy jok. A jelenseg az, hogy mihelyt halozati feszultsegre kapcsolom a monitort, azonnal megjelenik a hattervilagitas, es nem kapcsol ki, csak ha kihuzom a konektorbol. Egyebkent mukodik. Kerlek adjatok valami tippet mi mehetett tonkre meg benne?

Comments
pika75
pika75 picture

Sziasztok. Az az erzesem, hogy nem voltam eleg vilagos. Tehat: ha a monitort aram ala helyezem, azonnal bekapcsol a vilagitas. A monitor off uzemmodban van, a ki/be kapcsolo gombot megnyomva megjelenik a kep is. Kikapcsolaskor eltunik a kep, de marad a vilagitas mindaddig, amig aram alatt van. A jelensegnek nincs koze a gombokhoz.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee
Attee picture

Üdv!

De. Világos voltál. Viszont továbbra is kérdezem: Az INVERTER megkapja az ON/OFF jelet? A scaler/kontroller része ebben a történetben nem érdekel.
Ha az inverter kapcsolgatva van az ON/OFF jel által, (a rajzon a Q757-Q761 tranzisztorok kapcsolják az IC tápfeszültségét, nálad természetesen lehet más pozíciószám is) akkor nézd át a két FU9024 FET körét. Ha nyitva vannak, (vagy D-S zárlatosak, ami a "felrobbant" invertert tekintve egyáltalán nem kizárt) a 2SC5707 párosok alkotta önrezgő inverterek elindulnak, az inverter vezérlő IC (TL1451) itt lényegében csak a szabályzást, illetve a védelmet látja el a FET-eket vezérleve. Nézd át a mellékelt rajzot!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!

Akkor is meg kellene vizsgálni a mainról jövő ON/OFF jelet, mert lehet, hogy az ragadt be. Milyen IC van az inverterben?

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee
Attee picture

Üdv!

Nézd meg első körben az ON/OFF jelet, de ha az ok, akkor valamiért kinyitnak a FU9024 FET-ek. (vagy hibásak) Mindkét fele elindul, vagy csak az egyik?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!

A mainról megy két vezeték az inverterre, az ON/OFF és a BRIGHT. Az ON/OFF az mindenképp digitális jel, vagy alacsony, vagy magas, ezzel van engedélyezve az inverter működése. Nézd meg, hogy bekapcsolás után (úgy hogy rá van dugva egy PC-is, de azt nem kell bekapcsolni) lekapcsol-e.
Ha nincs rádugva semmi a monitorok többsége bekapcsolva hagyja a hátteret, bár a kikapcsoló gombjával le lehet kapcsolni.

Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

cseteferenc
cseteferenc picture

Szia pika75!
Merd ki az a mikrokapcsolokat,de tobbszor ,figyelmesen,nyomogatas utan is.Ha athuz barmelyik,ki lehet bontani,miutan kivetted a panelrol,finoman megtakaritod es vissza teszed.Van olyan,amelyiknel minden gombnak megfelel egy PIN,van olyan amelyiknel ket-ket gomb van egy PINen,csak az elso egy ellenallon keresztul,a masik pedik direkben.Csuda dolgokat tud gerjeszteni,ha athuznak.En a multkor mar scaller utan jartam,amikor konkretan ki tudtam merni az athuzast.
Ez csak tipp,de en rendszeresen talalkozok ilyennel.
Tisztelettel

0

Vote up!

You voted ‘up’