You are here

HT Audio Komplex Generátor, deprez műszer sztatikus feltöltődési problémája

45 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Vettem olcsón egy hibás HT gyártmányú komplex audio generátort (ilyen: https://regimuszereklhanzi.5mp.eu/web.php?a=regimuszereklhanzi&o=OhE53cXO2U).
Elektronikai szempontból már mindent sikerült megjavítani, de van egy érdekes probléma, amivel nem tudok mit kezdeni. Van a készüléken egy nagyméretű deprez műszer. Gyanítom, hogy a mutatója műanyagból van. Ha a plexi előlapját az újammal megsimogatom, akkor kileng a mutató és valahol megáll, de nem áll vissza az alaphelyzetbe. Simogatással tudom „nullázni” de ez így eléggé abszurd. Ezek után már a linearitása is kérdéses, mert a vége felé pontatlan és gyanítom, hogy az is ennek tudható be. Ha leveszem a plexi előlapot, akkor tökéletesen mér és alaphelyzetben is beáll 0-ra. Elég csak közelítenem hozzá a plexi előlapot és máris jelentősen elhúzza a mutatót (10-es skálán akár egy fél osztást). Eléggé koszos volt a plexi ezért szappanos vízzel lemostam, de ettől semmit sem javult a helyzet.

Találkozott már valaki ilyen jelenséggel? Mit lehet tenni?

Üdv.

Megoldás:
A műanyag előlap felső és alsó szélét két-két kb. 1cm hosszú 3M matt celluxal a műszer házához ragasztottam. A szalag közepére egy ónozott vas szálat tettem. A műszer házán (hátul) is annyi cellux van mint amennyi az előlap szélén látszik. Nem tökéletes, de sokkal jobb lett. Most is fel tudom tölteni de sokkal kevésbé mint korábban és kb. fél óra elteltével kisül. Ekkor a mutató vissza áll alaphelyzetbe. Megszűnt a sziget szerű feltöltődés is, immár lineárisan mozog a mutató (nem akad, nem gyorsul, nem lassul).
Próbálkoztam több féle ragasztó szalaggal de a sima átlátszók nem eredményeztek különösebb változást. Először réz szállal próbálkoztam, de az nem befolyásolta akkor sem, ha leföldeltem. A vas szál hatásosnak bizonyult. Próbáltam hosszabbra vágni és hátul a fém vázhoz leföldelni, de attól nem lett jobb, így maradt az 1cm-es darab és nincs leföldelve.

Comments
Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
próbáld neg a műanyag előlapot belülröl finom grafitporral átdörzsölni. Ettöl vezetöképessé válik és homogén villamos tér alakul ki. Viszont ez le is földelhető, hogy a töltéseket levezesse. A grafitozásnál elégha grafitpiros ujbeggyel átmaszatolod a műanyagot belülröl. Gyakorlatilag észrevehetetken réteg keletkezik. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: örülök.
Még egy ötletem lett volna, alufólia csíkkal körbekeríteni az oldalát és azt leföldelni

Bálint

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ó, ezeket már végigzongoráztam. Próbáltam csak az egyik majd mindkét oldalára tenni, a tetejére és az aljára, körbetekertem, földeltem is meg nem is. Próbáltam szélesebb és keskenyebb csíkkal is. Próbáltam úgy is, hogy az alu skála mögé becsúsztattam, de ezek csak rontottak a helyzeten mert plusz kapacitásokat hoztam létre. Ragasztottam az előlap belső felületére vékony réz vezetékeket (Transzduktor ötlete alapján). Először csak kettőt, aztán többet párhuzamosan, le is földeltem. Egyik sem hozott érdemleges javulást.

Üdv.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm az ötleteket. Megszületett a megoldás. A topik nyitóban leírtam hátha segít másnak is. Nem tökéletes de a számtalan próbálkozás közül ez bizonyult a legjobbnak.

Üdv.

1

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia Edmundson!
1. Azt kérlek állapítsd meg, hogy mi a mutató anyaga! (Eloxált alumíniumnak néz ki a képen.)
2. Ha fémes anyagból van a mutató, akkor szintén állapítsd meg, hogy galvanikus kapcsolatban van-e a műszer fegyverzetével, vagy több ezer voltot is elbírhat a szigetelése.

Ha elszigetelt fémmutató esete "fennforgása forog fenn", akkor segíthet annak galvanikus közösítése egy hajszáldrót-hurokkal a fémes skálalaphoz (és persze az egésznek a sasszihoz kötése pl. 10 megaohmos ellenállással). Persze ez elvileg csak kissé elnyomja az erőhatást, de nem szünteti meg teljesen. A hajszáldrótos átkötés is problémás lehet mechanikai szempontból.

Mivel a feltöltődő előlap súlyos konstrukciós hiba, és nem áll módodban azt vákuumban fémmel felgőzölni, vagy koronakisüléssel vezetőre bomlasztani a műanyag felületét, ezért mérlegeld az árnyékoló fémháló lehetőségét a mutató és a műanyag-lap közé. Írok egy ötletet az egyszerű, gyors és esztétikus kivitelre:

0.5-0.8mm-es fúróval furkáld meg a műanyag keret (két oldalsó átellenes) szélét, pontosan a belső felület síkjához. A lyukak távolsága legyen egyenlő a mutató hálótól való távolságával (esetleg valamivel kisebb - ha lehet). Ezeken a lyukakon bújtass át cikk-cakkban 0,05mm-es réz zománchuzalt (mert vékonyabb wolframszálad valszeg nincs otthon), és a végét kösd (minimum) a fém hátlaphoz vagy a vázra is. A burkolat két oldalát utólag pormentesre lefedheted epoxiddal, vagy jobbfajta poliészter (esetleg kapton) ragasztószalaggal. A mutató ezután garantáltan elektrosztatikusan árnyékolt térben mozog, nincs beavatkozás a kényes mechanikába, és az egész végeredményben jól is néz ki.  
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a fémmutatót vezető ragasztóval is lehet kontaktusba hozni a mérőművel

Bálint

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Helló!
Mekkora a műszer?
Van egy döglöttem. A plexi a tiéd, ha jó rá és küldesz egy címet.
Holnap úgyis postázgatok.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Sajna az enyim kissebb...
83x70 mm.
Túl nagy műszert tettek a HT generátorba.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Azért köszönöm, hogy megnézted!

Üdv.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ez van.
Ha találok ilyen nagyot, akkor majd írok.
Mintha lett volna, de az már oly rég volt.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

http://www.auszer.hu/esd.php?katmenu=1&kategoria=2200&termek=1219&ny=hu
http://rondo.hu/esd-vedelem/termek/dpf-sk100-ontapado-polieszter-folia/
Ilyet mi is használunk tesztelőgépek plexiburkolatain, talán itt is segíthet.

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ez jól hangzik. Közben szereztem egy antisztatikus spray-t. Tettem egy cseppet a plexi sarkára. Várok vele egy napot, hogy kiderüljön nem bántja-e a műanyagot. Egyenlőre úgy tűnik, hogy nem de még várok vele. Viszont a száradás után valami kis olajos réteg marad utána nem biztos, hogy ez így jó megoldás lesz.
A fólia ötletes, de ahogy elnézem kis kiszerelésben nem árulják. 100db A4-es lap elég sok :)

Üdv.

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Nnincs valami ESD-s zacskód, amiben az IC-ket árulják? 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Van szürke ESD zacskóm. Viszont ha azt a teljes felületre ráteszem nagyon lerontja az olvashatóságot, de majd kipróbálom azt is.

A hétvégi vacakolás során kiderült, hogy az antisztatikus spray nem vált be. Jobb nem lett, viszont rosszabb sem.
Tettem körbe az előlap belső kerületére egy 5mm széles alufóliát és leföldeltem. Semmi változást nem hozott. Tettem az alsó harmadára (a fekete részre) egy földelt alufóliát, attól viszont sokkal rosszabb lett. Sikerült egy plusz kapacitást létrehoznom.

Eredetileg a tekercs csatlakozóin egy 100uF-os elkó van. Kicseréltem 10-100nF-ra. Dinamikusabb lett a műszer, de a statikus feltöltődés jelensége semmit sem változott. Próbáltam a kapcsok és a föld közzé tenni 2x 10nF-ot de az sem javított a helyzeten.

Kezdek kifogyni az ötletekből. Sajnálom, mert maga a készülék tökéletesen működik így viszont használhatatlan.

Üdv.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

És ha kicserélnéd a műszert?

Üdv, lcsaszar

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ha lenne másik jó akkor persze kicserélném, de eléggé egyedi a skálázása. Egy sima 0-10 osztású nem lenne jó ide.

Üdv.

File csatolás: 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! A skála átrakható.. csak két pici csavar fogja a skálát. Az alapműszer a lényeg...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: mt művel, ha az alapműszer kapcsaira  pár  nF kondenzátort teszel?

Bálint

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Gyárilag van a kapcsain egy elkó. Hétvégén megnézem, hogy mi történik ha leveszem. Megpróbálom csak egy 1-10-100nF-os kerámia kondival. Érdekes, mert a gyári kapcsoláson nincs elkó a műszerrel párhuzamosan. Viszont gyárinak tűnik mert az összes csavar le van pöttyintve szürke lakkal és nincs megbontva.

Üdv.

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Úgy látom, hogy sikerült elindítanom egy lavinát, pedig félve tettem fel a kérdést. Arra számítottam, hogy majd lehurrogtok, mondván ilyen nem létezik. Örülök, hogy nem én vagyok a zizis, bár a készülék javítása közben kezdem ezt gondolni.

Többek kérdésére egyben válaszolnék.
A műszer hátsó része fekete műanyagból készült. A skálalap festett alu lemez, csavarral rögzítve. A mutató anyagát a tapasztalt jelenség alapján műanyagra tippeltem volna, de jött olyan válasz is, hogy üveg. Egy biztos, nem vas. Nem mágnesezhető. Ellenállása nem mérhető de ez nem jelent semmit, mert lehet festett is. Viszont a mutató lapos, nem hengeres. Emlékeim szerint a lapos mutatók alumíniumból készültek. Az üveg mutatók inkább hengeresek szoktak lenni de lehet, hogy tévedek. A készülék előlapja festett alumínium ezért a műszer fémesen nem érintkezik az előlappal. Próbáltam a számlapot egy vezetékkel a készülék házához földelni, de semmilyen változást nem eredményezett.

Azért is állok értetlenül a dolog előtt, mert a HT rengeteget gyártott ebből a generátorból, főleg orosz piacra. Ráadásul más készülékekben is használták ezt a műszert. Nem hiszem el, hogy akkor ez senkinek sem tűnt fel. Könnyen lehet, hogy ahogy írtátok is a műanyag öregedésével függhet össze a jelenség. Ami még fura, hogy magától nem sül ki. Ha egy műanyag vonalzót jól feltöltök, akkor az rövid időn belül a levegőn keresztül is leadja a felhalmozott töltésmennyiséget és pár perc elteltével kisül. Ez a műszer (előlap) viszont nem akar. Ha megsimogatom és kitér a mutató, akkor napokig ott is marad.

Közben támadt egy olyan ötletem, hogy alufóliából vágok egy csíkot és rögzítem a plexi előlap belső keretére. A fóliát leföldelem  készülék házához. Aztán meglátjuk, mi történik. Majd beszámolok róla.

Addig is jó agyalást és köszönöm, hogy foglalkoztok vele :)

Üdv.

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
Nem a leg esztetikusabb, de keszithetnel vekony huzalokbol is egy nagyszemü halot-talan cm-es raszteren-a keresztezödesekben összeforrasztva, s azt felerösitve a plexi szerü fedlapod belsejere leföldeled.
Ha az sem oldja meg a gondod, ill. hozza az ajanlott antisztatikus szprezes a plexi belselyere -akkor marad a burkolat csere-- idönkent el lehet csipni defektes Deprezket ami tökeletes megoldast hozhat szàmodra...
Eredmenyest!
Karesz

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Igazad van, de ez most csak egy próba lesz. Ha beválik, akkor megpróbálom egy vékony réz szállal vagy a hálóval. Köszi.

Üdv.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Az ezoterika nálam is bejelentkezett. 1980-ban Moszkvában vettem egy C4324 tipusú kéziműszert. Úgy 10 évig semmi baja sem volt, nem volt zavaró a sztatikus töltés. Aztán egyszer a műanyag előlapra, úgy háromnegyed kitérésnél rá cseppent egy pici foltbenzin, ami le is párolgott, egy kis homályos foltot hagyva.
Ettől kezdve, azon a ponton, mindig zökkent a mutató, sőt meg is állt, ha lassan térítettem ki. Levettem a dobozát, és láss csodát, nem az alapműszer volt hibás, tökéletesen kitért, zökkenő mentesen. Vissza dobozolva a hiba újra jelentkezett. Ha rá leheltem eltünt, majd megint előjött. Mindig ugyan ott, ahol a benzin rá cseppent.
Szerintem valamilyen anyagszerkezeti átalakulás mehetett végbe, azon a ponton. Ott feltöltődve vonzza magához a mutatót. Hasonló elektrét hatás, mint a mikrofonokban található soha ki nem sűlő elektrosztatikusan feltöltött fólia.
Csaba
 

0

Leonberg
Leonberg picture

Tegnap játszottam tovább az én példányommal. Kiszedtem az előlap alsó részéről a festett alu takarólemezt. Semmi változás. Próbáltam "összeföldelni" a skálalapot a plexi előlappal, rá sem hederít. Sikerült úgy feltölteni az előlapot hogy a mutató középállásba kerülve mintha két rugó feszítette volna ki. Próbáltam a töltést pontszerű csatlakozással a műszerpark védőföldjére vezetni. Sikertelenül. Csak úgy sikerült ha teljes tenyérrel érintettem meg az előlapot.
Kiszedve az előlapot a helyéről, azt megfordítva mozgattam az eredeti helyzet síkjában. A mutatóhoz képesti pozíciótól függően az előlap különböző pontjai teljesen más mértékben és irányban térítették ki a mutatót. (bal kezemben a műszer, jobban az előlap) Már már ezoterikus a jelenség. Az előlap sarkai környezetében finom mikrorepedések láthatók, lehetséges hogy emiatt vagy az öregedése miatt az anyagszerkezetben is változások álltak be ami esetleg magyarázhatja az előlap eltérő térerejű töltését a felületének különböző pontjain.
Következő kísérletem az volt hogy egy teljesen bakelitházas, üveg ablakos alapműszer előlap részét helyeztem a mérőmű elé. A jelenség ekkor nem volt tapasztalható. A százas skála egy osztásnyi kitérését tudtam dörzsölgetéssel produkálni a két kezemben fogva az alkatelemeket.

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

A mutató amúgy miből van? Gondolom nem vezető anyag. Nem az a baj, hogy töltés megoszlás jön létre a nem vezető (feltöltött) plexi lap és a nem vezető mutató között? A plexi lapot bajos (utólag) vezetővé tenni úgy, hogy közben átlátszó is maradjon. Viszont a mutatót le lehet festeni mondjuk vezető ezüsttel ami elvezetné a kóbor töltéseket.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Hello! Javítottam jó pár ilyen alapműszert, azoknak mind üvegből volt a mutatója. Gázláng felett, kellő gyakorlatozás után, egy üvegcsöves biztosítékból ugyanolyan mutató húzható, mint a gyári. Tustintával színezhető is. Műszerjavítóként jó pár törött üvegmutatót cseréltem. Úgy 30 éve még meg volt hozzá a jó szem, és a biztos kéz.
Csaba

0

agressiv
agressiv picture
*

biztosítékból ugyanolyan mutató húzható, mint a gyári.

Az nem semmi. :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: így van.
Borszesz égő kék lángja fölé tartva még könnyebb, a bél széles, (8-10 mm)lapos  lángot ad. 
Újabban két  műszert pedig műanyag szállal javítottam.
A szálat  udvari seprűből (partvis szerű)szedtem. A szál 0,6-0,8 mm vastag, 60 mm hosszút lehet készíteni belőle, örök életű

Bálint

2

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Próbáld ki. Egy kiégett biztosíték, két végén anatómiai csipesszel megfogva, és egy konyhai gáztűzhely. A láng felé tartod, felizzik, egy mozdulattal széthúzod, miközben ki rántod a lángból. Ollóval méretre vágható. A gyakorlás nem árt, én gyüjtöttem hozzá a selejt biztiket. A hagyományos izzókban van középen egy evakuáló üvegcső. Azt kiszabadítva kalapáccsal, még könnyebb mutatót előállítani.
Csaba

1

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Kell venni egy olcsó folyadékos hőmérőt. Az az üvegcső a legjobb erre a célra. Fel kell lógatni függőlegesen, és oldalról egy gázégővel, nem hirtelen felmelegíteni, de elötte le kell törni valamelyik végét, hogy az alkohol eltávozzon belőle. Ha elfolyik az üveg, kész a mutató anyaga. Persze lehetőleg ne kőre csöppenjen.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a skálázás műanyag lemezre vagy festett  alulemezre  készült?

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Idönkent forumokon megjelenik ez a tema.meg az öreg & robusztusnak mondhato AVO-knal is.
Egyetlen megoldas lehet, hogy befujod a megtisztitott burkolat belsejet antisztatikus spevel, s egy hozzanyomott rugoval megprobalod földre helyezni-vezetni...
Kari

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Helló!
Exra vékonyan befújni grafit 33-al?

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a műszer fémrésze le van testelve a házhoz?

Bálint

0

Leonberg
Leonberg picture

Itt van előttem egy ilyen kiszedett alapműszer. Detto ugyanígy viselkedik, az egyesig tudom kitéríteni. Meg kellene próbálni a fém skálalapot és a plexi előlapot azonos potenciálra hozni. A mutató egyébként melegen húzott üvegszál, azaz maga is hajlamos lehet a feltöltődésre.
Alul a kék(fekete) színű takarásban meg is oldható láthatatlan módon. Egyelőre jobb ötletem nincs.
Amúgy a hanggenerátoromon ugyanilyen műszer van, soha nem tapasztalom hogy önállósítaná magát, igaz nem is simogatom. E nélkül is teszi a dolgát. :)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Köszi! Ezek szerint nem egyedi a bajom. Megpróbálom a skálalapot földelni, mert az egész alapműszer háza műanyag.
Én sem akarom simogatni csak így macerás, hogy minden bekapcsoláskor ellenőrizgetni kell.

0

Leonberg
Leonberg picture

Az előbb újra kézbe vettem. Sikerült a négyesig feltornászni. De random mozdulatokra egész durva mozgást végez a mutató mindkét irányba.
Beépítve, a fémházzal érintkezve a műszerház is ezt műveli? Ugyanis ami generátoromban
 beépítve van, azt dörzsölhetem akárhogy, nem csinálja.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Igen én beépítve tapasztaltam, nem szereltem ki. Pont az volt a bajom, hogy az elektronikát próbáltam kalibrálni de folyton elmászott, mire rájöttem, hogy nem a beállítás mászik el hanem csak a mutató. Most fogok neki újra, leföldelem a skálát aztán meglátjuk. Viszont érdekes, mert megfordult pár műszer a kezemben de még soha sem tapasztaltam ilyet.

0

Leonberg
Leonberg picture

Ha ez esetleg segít, az én műszeremben a plexiburkolat éle kvázi natur (homokszórt) alumínium felületre fekszik fel míg a tiédben egy festett felületre.
A nagy felületű doboznak, különösen hogy a védőföldre van kötve, a test által bevitt sztatikus töltést el kellene vezetnie.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Én is találkoztam a jelenséggel. Az okát nem tudom, de a megoldás a plexi kicserélése valódi üvegre.

Üdv, lcsaszar

1

cikoria
cikoria picture

Sziasztok,

Nekem is volt ilyen problémám , egy orosz műszerrel.  Úgy emlékszem , hogy valamilyen öblítőszer segített...coccolino...talán .
Van neki valamilyen antisztatikus hatása , hogy a szoknya ne ragadjon a selyemharisnyához.
A tömény szerből egy
keveset tölteni puha rongyra, és megsímogatni vele a műszer előlapját .
Üdv : Zoli

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Kivül-avagy belül simogattad vele?
A gond bàr nem nagyon ismert,azert egyaltalan nem fehér hollo gyakorisagu.
Fennebb irtam volt, hogy még az öreg-kisse batàr- AVO-knal is megesik, igaz a közel 50 vàltozatàbol (~100 éve, hogy kezdtek gyartani ugy asszem 20 évvel ezelöttig) nemtom melyeket emlegették, pedig azok azert echte üveglaposak!
Egeszen a Ganz Univo electronic szerü kivitelig fejlödtek, legtöbbjük 37,5 uA-es merömüvel szerelve...
(Az oroszok is kvazi 1:1 lemasoltak valamely valtozatat, M24-5 neven van itthon is 1-1 belölük.)
Asszem mondhato, hogy; "na erre varrjon valaki gombot"... https://www.wikiwand.com/en/Avometer
Kari

0

cssztivi
cssztivi picture

Sziaá
Nekem a Ganzuniv 4-em csinálta nemrég, hogy az asztalon állitva mérőzsinór nélkül elkezdett mutogatni. Az asztalon semmi nem mozdult el, és önállóan méricskélt. Kb 1/3 kimozdulásokat produkált. Azóta nem csinálta.A hálóban meg a compact égő lekapcsolás után kb fél percenként csinált egy egész fényes felvillanást. Ezt megcsinálta párszor, aztán elhalványult, és megszűnt. Na mondok itt az ingyé energi.

0

Sponsored links