You are here

HTSZ TR-0841/R080 Programmable TV-channel unit RF rész nem működik (megoldva)

16 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Egy kis segítséget kérnék a címben megjelölt gép javításában.

Sikerült kukáznom egy HTSZ TR-0841/R080 típusú műszert. A gép kiválóan működik az RF generátor rész kivételével és ezt szeretném megjavítani. Az RF generátor rész 30-31 MHz, 40-42 MHz, 113 MHz és 298 MHz-en ad ki jeleket, az arcán levő csatornaváltó állásától függetlenül. 
Olybá tűnik, mintha a szintézer nem menne, vagy a hangoló varikapok nem kapnának hangoló feszültséget, esetleg valami miatt a gép arcán levő csatornaváltó adatai nem jutnának el a szintézerbe. Akárhogy is, a fentebb megjelölt frekvenciák kivételével a gép nem ad ki RF jelet. Ahol viszont van vivő, ott a kimeneti jel szintje állandó nagy jel, az Attenuatorral változtatható a szintje.

A jó a rosszban talán csak annyi, hogy valami infó csak eljut az RF oszcillátorig, mivel a csatornaváltó minden állásában van valamilyen frekvenciájú kimeneti jel, mindig UGYANAZ, UGYANABBAN a csatornaváltó állásban ! Tehát, pl. a 00-ás csatorna állásban mindig 30,19 MHz a vivő frekvenciája, még ha ég és föld összeér, akkor is.
Minden csatornán szép, egészséges, stabil nagy szintű a kimeneti jel. Nem változik, nem imbolyog, nem lesz máskor ugyanabban a csatorna állásban más értékű.
A 30-31 MHz és a 40-42 MHz-es frekvenciák mellett vannak felharmonikusok csökkenő jelszinttel további frekvenciákon, de a 113 MHz és a 298 MHz-nél nincsenek !

A gép egy EPROM-ból veszi az adatokat az egyes csatornákhoz. Ezek az adatok bemennek gépbe, valószínű valami előosztóba, PLL-be és aztán az EPROM-ból kiolvasott adatok alapján a céláramkör meghatároz valami osztásarányt vagy valami, vagy megy valahova. Az EPROM tartalmát leellenőriztem, az az innen a Tanyáról letölthető gépkönyvben levő tartalommal megegyezik. A biztonság okából magam is beírtam ugyanazokat az adatokat egy file-ba pozícióhelyesen és a file-t beleírtam egy üres EPROM-ba. Azzal az újonnan vésett EPROM-mal is tökugyanúgy viselkedik a műszer. Nincsenek a csatornákon a gépkönyvben megjelölt frekvenciájú RF jelek, csak az a három-négy frekvencia, amit az elején írtam.

Legelőször is, keresek egy tisztességes gépkönyvet (NEM AZT az orosz nyelvűt, ami itt van a Tanyán), ami magyarul vagy legalább angolul tárgyalja a gép működését. Meg szeretném érteni. A gépkönyvben legyenek benne legalább azok az információk, hogy mely pontokon mit kell mérnem. Nagy segítség lenne az is, ha bárki innen a Tanyáról tudna nekem egyébként HASZNÁLHATÓ ötletekkel szolgálni a javítást illetően. A géppel legalább azt szeretném elérni, hogy az RF rész a csatornaváltó állásaitól függően csináljon valamit. Azzal már bentebb leszek a hiba feltárását illetően. Szeretném megjavítani, mert amúgy egy jópofa kis műszernek látszik.

Köszönöm a segítséget. A mellékelt fotón a kérdéses műszer van rajta.

File attachment: 
Comments
zus
zus picture

Helló ! Mindenkinek megköszönöm a segítséget, a gép RF kimenete is végre beindult. A hiba az volt, hogy nem volt hangolófeszültség. Csináltam hangolófeszültséget és a gép beindult. laugh 

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Szia!
Gratulálok! 

Üdv:
Laci

0

hobbista
hobbista picture
*

Sajnos nekem is csak angol nyelvű gépkönyvem van,de elég részletes leírásnak tűnik....

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Nekem is van egy ilyen egysegem is-sajnos sehol nem akadtam leirasra rola, de a regi kivitelüröl sem-nem szandekszol feltölteni?
Köszi elöre is, üdv!
Kari

0

zsugori
zsugori picture
***

smiley

VHF-OSZILLATOR

Der Transistor T12 schwingt in Basisschaltung, mit der dem parallelen Schwingkreis im Kollektorkreis entsprechenden Frequenz. Die bei den einzelnen Frequenzteilbereichen benötigten Spulen werden von den Schaltdioden D10 und D11 entsprechend dem von IC10 kommenden Programm eingeschaltet. Wenn eine im UHF-Band liegende Kanalfrequenz eingestellt wird, wird die +12 V Speisespannung des VHF-Oszillators vom Transistor T10 abgeschaltet.

 

UHF-OSZILLATOR

Der mit dem Transistor T13 aufgebaute UHF-Oszillator schwingt mit der durch die gedruckten Wellenleiter und die Varikap-Dioden bestimmten Frequenz. Die Speisespannung des von -12 V arbeitenden oszillators wird vom Transistor T11 eingeschaltet.

0

Kari
Kari picture
*****

VHF oszci
A T12 tranzisztor földelt bázisu kapcsolásban oszcillál a kollektorköri párhuzamos rezgőkörének megfelelő frekvencián. Az egyes frekvencia-tartományokhoz szükséges tekercseket a D10 és D11 diódák kapcsolják az IC10-ből érkező programnak megfelelően.
Ha UHF-sávi csatorna frekvenciát állítunk be a T10 tranzisztor kikapcsolja a VHF oszcillátor +12 V tápfeszültségét.

UHF oszci
A T13 tranzisztorral felépített UHF oszcillátor a nyomtatott induktivitás(tápvonal) és a varicapok által meghatározott frekvencián oszcillál.
A -12 V-ról működő oszcillátor tápfeszültségét a T11 tranzisztor kapcsolja.

1

hobbista
hobbista picture
*

Szia Karesz! Fotózott doksit csináltam amit pdf-be konvertálva elvileg sikerült feltölteni ide. HTSZ TR 0841-R080 Programmable TV Channel Unit SM   néven keresd......

4

hobbista
hobbista picture
*

Találtam még néhány HT-s doksit a gyűjteményemben. Ma megcsináltam őket és fel is töltöttem ide a Tanyára hátha valaki hasznát veszi. A következőkről van szó:
HTSZ TR0872-R005 RF CHANNEL UNIT SM
HTSZ TR 0822 TV SZINKROGENERATOR SM
HTSZ TO3 MŰSZERDOBOZ TÁPEGYSÉG SM
HTSZ TO2 MŰSZERDOBOZ TÁPEGYSÉG SM
HTSZ TO5 MŰSZERDOBOZ TÁPEGYSÉG SM
HTSZ TR 0655-R061 VHF-UHF GENERATOR SM
HTSZTR 0769-VO19 VIDEO LEVEL METER SM
HTSZ TR 9186 MŰSZERDOBOZ TÁPEGYSÉG SM
HTSZ TR 0854 PATTERN GENERATOR SM
HTSZ TR 0822-S008 SYNC GENERATOR SM
Fotózott a doksi majd konvertáva lett PDF-be.....Ennyi tellett most tőlem, a fanyalgók legfeljebb nem töltik le........Szép estét mindenkinek....

1

zus
zus picture

Pali bátyám, Te egy isten vagy. Én is megköszönöm a gépkönyvet.

0

Kari
Kari picture
*****

Pali-köszi - szuper gyors voltal!!
 

0

zsugori
zsugori picture
***

2

0

Kontra
Kontra picture

Bocsi, de ennek (2) az RF része NEM szintézeres hangolású! laugh

2

Kontra
Kontra picture

Dokumentáció ügyében őt keresd: wink
https://elektrotanya.com/comment/435447#comment-435447
Mellesleg az intercarrier hangkimeneten (IC OUT) van a választókapcsolók által meghatározott
frekvenciájú jel? Ha igen, akkor az SDA2112 szintézer IC referencia osztójáról kap 62,5 kHz-ből leosztott 15625Hz-es jelet a HTM 0003 LSI IC
amely az IC hangjelet állítja elő. Innen a válasz függvényében lehet továbblépni.
-
Ezeket a rajzokat szerintem jól tudod hasznosítani mert szinte szóról szóra azonos a nagyfrekis részében biztosan!
https://elektrotanya.com/showresult?what=TR0836&kategoria=Minden&kat2=Mi...
-
http://regimuszereklhanzi.5mp.eu/web.php?a=regimuszereklhanzi&o=KKrn8eb5kT

3

zus
zus picture

Szia ! Ha arra godolsz, hogy a 4/5,5/6/6,5 MHz-es hangvivő kijön-e e gépből az IC kimeneten, akkor a válaszom igen. Tökéletesen kijön és szépen tartja a frekvenciáját és a szintet is. Sőt ! Még modulálni is lehet ! Ha a belső modulációt bekapcsolom, akkor az FM moduláció szépen látszik a szkópon.

Mondom, hogy az az egyetlen baja a gépnek, hogy az RF kimeneten nincsenek csatornánként meg a jelek ! A VHF I/VHF III/UHF/FCC/kopasz vivőnek megfelelő kapcsolóállásoknál az RF vivő frekvenciája változik, mégpedig a VHF I-nél és a sima 38 MHz-es TV-KF-nél, 31,2 MHz, a VHF III-nál 113 MHz, az UHF-nél 299 MHz, VHF sávban 60 MHz és 300 MHz közötti egész értékű vivőknél (60/70/80/90/...MHz stb.) 48,5 MHz. Minden sávot vált a gép, sávonként eltérő, de sávon belül UGYANAZT az RF vivő frekvenciát kapom. A frekik stabilan tartják az értéküket, nem mászkálnak, nem változik a jelszintjük sem. Szép, egészséges jelek, csak éppen nem a gépkönyvnek megfelelő értéküek.

Az egészről olybá tűnik, mintha az oszcillátorokban levő varikapok nem hangolnának. A sávkapcsolóval a sáv változik, a VHF vagy az UHF oszcillátor beindul a legalsó frekvencián, mert a VCO-kat hangoló varikapokon nem változik a hangoló feszültség. Csak hát, mivel még csak most fogom a Pali gépkönyvét tanulmányozni, így semmi egyéb ötletem nincs.

0

Kari
Kari picture
*****

Olvasd vegig legysziv azt a banatos 160 hsz-t; s nem ajanlod legközelebb a -különben mint magat jogutod cegnek megjelölö- benyo-et segitökeszkent. Vagy 20+ sajat hsz-a utan senki nem lett okosabb, azaz sztem egy lepessel sem jutottunk közelebb valamely HT-doksi megszerzesehez, mindösze a lassan közismert frazisait pufogtatta--siralmas! :-(

1

Sponsored links