You are here

Huawei P9 Plus vibramotor nem működik (Megoldva!)

9 posts / 0 new
Last post
nyaki
nyaki picture

Sziasztok!

A címbeli készülék leesett és eltörött a kijelzője. Szétszedtem, de szétszedéskor a vibramotor csatlakozórésze letört, ezért rendeltem bele azt is az Aliról és rögvest 2 db-ot a biztonság kedvéért. Mindent sikerült helyreállítanom a készülékben, de sajnos a vibramotor nem működik.
Próbára labortápról adtam neki 3,7V-ot, de nem vibrál, bár 130mA körüli áramot felvesz.
Azt szeretném megtudni, hogy ezeknek a motoroknak hogyan történik a működtetése? PWM jellel vagy az egyenáram sima szaggatásával? ...egyébként se a régi, se a 2 új vibramotor nem akar egyenről vibrálni és ezért vannak kétségeim a tekintetben, hogy most a motorok rosszak, vagy a készülék szoftvere/vezérlője, esetleg valahol a panel vezetéke sérült. 2-szer telepítettem újra a rendszert, de a hiba nem szűnt meg ezzel sem.

Köszi

Nagyon köszönöm a sok hasznos tanácsot és linket. Ezek és némi kutakodás után eldöntöttem, hogy ismételten szétszedem a telót és tüzetesebben átnézzem az audoboard panel és a kijelzőkeret részeit. Erős nagyítás alatt kiderült, hogy az új kijelző kerete öntési hiba folytán, a képen jelzett helyen kitartotta a panelt és nem érintkezett a vibramotor csatijával.

File attachment: 
Comments
nyaki
nyaki picture

Sziasztok!
Sajnos tényleg impulzusokkal működtetik, tehát nagy eséllyel a panel sérülhetett a leeséskor.
Szétszedtem a régit és egy sima solenoid, aminek a közepébe egy fémlapon központosított mágnes van belógatva rugó ellenében, amit a solenoid az impulzusok ütemében rángat. Az viszont feltűnt, hogy a benne lévő rugó a kis solenoidhoz képest rohadt erős. Egyszerű, mint a faék. smiley Mivel az ajánlott linken megtudtam a működési frekit is, így már ki tudtam próbálni mindegyiket hanggenerátorral, de csak szűk frekitartományban hajlandóak rezonálni. Sz'al működnek rendesen.
Most már csak az a kérdés, hogy a mainboard vagy az alsó audióboard állítja elő neki az impulzusokat és ha ki is adják, akkor ezek az impulzusok frekije azonos-e a vásárolt motorok rezonanciafrekijével? ...többtényezős a dolog.frown

File csatolás: 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Talán segít: https://www.youtube.com/watch?v=IgTu5vc84mI
Üdv, Z.

0

nyaki
nyaki picture

Köszi

0

Guest
Guest picture

Ez talán kimerítőbb:
https://www.precisionmicrodrives.com/vibration-motors/
-
https://www.precisionmicrodrives.com/vibration-motors/brushless-bldc-vib...
-
Engem elvében leginkább a karcórákban alkalmazott motorokra emlékeztet. Azoknál is állandó mágnes a forgórész, az állórész tekercsére pedig váltakozó polaritással viszonylag rövid impulzusokat bocsájtanak.

0

nyaki
nyaki picture

Köszi.

0

Guest
Guest picture

Próbáld ki impuzus generátorról (ha van olyanod)!

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Sajnos olyanom nincs, de kínomban már túlvezérelt teljesítmény hanggenerátorról is próbáltam. Semmi.

0

Guest
Guest picture

Durva reszelőn húzott mérőzsinórral szaggasd a ráadott 3,7V-ot! 
Go to https://elektrotanya.com/comment/452069#comment-452069

0

Sponsored links