You are here

IGBT pótlása inverteres hegesztőkben.

34 posts / 0 new
Last post
uniman
uniman's picture

Hello.
IGBT-s témában hozzáértők segítségét kérem: Xenta 110/F hegesztőben tönkrement 2 x 2 darab G15N60 helyére 2 x 1 darab IXYS APTxxxx IGBT tervezek beépíteni, 2 db 140W-os helyett 1db 520W-ost. Vajon működhet-e helyette, elég lesz a vezérlés hozzá, vagy előfordulhat bármi egyéb hiba, ami miatt leéghet azonnal az APT is? Kapcsolási rajz van egy tucat hasonló, pl.:Xenta 100, Colt, Tecnica, de ezek kapcsolása nem egyezik 100 %-an.
Köszönöm: uniman

File attachment: 
Comments
Edmundson
Edmundson's picture

Szia!

Tegyél bele G40N60-at (HGTG40N60B3). Az sokkal erősebb.

Üdv.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello! Ha nekem írod, akkor a kérdésem még 2011-ben íródott...smiley

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson's picture

Szia!

Igen, csak közben frissült a topik és nem figyeltem a dátumot. Bocsi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

1

Vote up!

You voted ‘up’

dino71

Köszönöm a segítséget.

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello.
Megpróbálkozom ezekkel: IKP15N60T (megvásárolva), egyezik a gate kapacitásuk, a Vce sat viszont 1,5V 2,8V helyett, a rétegkapacitás feltöltési és kisütési idők számomra ismeretlenek hirtelenjében. Az eredeti G15N60 nem elérhető a közelben. Bár nem túl bizar a TO220 tokozásuk a az eredeti TO247-hez képest. De majd szigetelem és valahogy javítok a hűtésükön (rézlemez darabkákkal). Kérdés a szigetléssel kapcsolatban: 1.: csillám vagy az a szürke fóliaszerű valami a jobb hőátadás alapján? 2.:Szükséges-e szigetelni (egyenirányított hálozati feszütség veszély a bordákon)?! Két darab eredeti G15N60-as IGBT túlélte a halált (mérve), esetleg velük párhuzamosan építeném be az új alkatrészeket (1-1 db, esetleg 2-2 darabot)? Vagy nem jó ötlet?
Köszi.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab's picture

Szia !
"esetleg velük párhuzamosan építeném be az új alkatrészeket"
- Semmiképp !!!

Aranyszabály szerintem, az, hogy:

2 különbözö típusú tranzisztort soha nem kötünk sem párhuzamosan, sem hídba !

Ha nem akkor pukkan el, amikor bekapcsolod, akkor idővel egészen biztos lehetsz benne !
Kilóra kapom az ilyen cuccokat, hogy hát most volt javítva és mégis elromlott.
Mikor kibontom, akkor a négy tranzisztorból az egyik kilóg a sorból.
Persze, halott !
Miért ?
Mert a szervizes spórolni akart és csak egyet cserélt !
Azt is más tipusura !
Továbbmegyek... én akkoris cserélem mind, ha ugyanaz a típus !
Miért ?
Mert nem ugyanaz a gyártó !
Az eredmény ugyanaz: Detonáció !

Sok sikert !

Üdv: Dénes István

1

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Köszönöm István a tanácsot.
Akkor csak a 2 pár új IGBT építem be. Elvileg csak olyasmire gondoltam, hogy "kisáramú" terhelésnél az érzékenyebb tranyó "melózik", nagyobb terhelésnél meg "besegítenek" a kevésbé érzékenyek. Ha bár hegesztésnél "kisáramról" beszélni! Amúgy egy cég (Infineon) gyártmánya a régi és új cucc is, csak más a típusa.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab's picture

Szevasz,
Hát ez sajnos nem így működne, hanem úgy, hogy kisáramoknál valóban nem történne semmi, de ez mondjuk számszerüleg úgy 10-20% a névleges teljesítményükből, aztán pedig nagyobb áramoknál kiégne a gyengébb, sajna olyan egoisták a többiek, hogy nem segítenek neki = röhög de nagyon =

Üdv: Dénes István

0

Vote up!

You voted ‘up’

kolya61
kolya61's picture

Szia ! "sajna olyan egoisták a többiek, hogy nem segítenek neki "
Az a baj, hogy ugyan annyit várnak a kicsiktől is és amikor meg beleszakadnak a munkába,akkor meg rájuk marad az egyész munka.....Ebbe meg már ők is beleszakadnak.Akkor már segitenének,de már ők is odasz@rtak!
Szekérnél nem fogunk a hámba egy muraközi mellé pónit. :)
Üdv Miki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Panyimájem Mr.ToB. Kolya!

0

Vote up!

You voted ‘up’

kolya61
kolya61's picture

Szia !
Van egy könyv ami az elvekkel és a gyakorlati épitésre ad tanácsokat,oroszul de szerintem megérted a lényeget .Oscillogrammok ,meg minden ami köll.
Ilyen stilusban.Ha gondolod...

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hát ez nagyon csúnya dolog tőlük! Példát vehetnének a "Tanyalakókról"!

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Talán a NYÁK bírná a nagyobb áramú terhelést is, gondolom, nem gyártanak külön-külön a 90-120-140-160-stb. amperes terheléshez. A NYÁK-on sokszor nincs beültetve egy-két nagy teljesítményű alkatrész a kisebb áramú gépeknél. De lehet, hogy a tekercsből is egyszerűbb és olcsóbb egyfélét rendelni többet, mint hat féléből hatod annyit! Bár a réz árfolyama nem erre ösztönöz. De erre csak akkor lehetne fényt deríteni, ha egyszerre szemügyre vehetnénk egy gyártmány többféle áramerősségű példányait. Erre pedig kicsi az esély.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab's picture

Sziasztok.
Én erre csak annyit reagálnék, hogy aki valaha dolgozott ilyenekkel, gyártotta őket, az tudja, hogy 2 teljesítmény között néha csak egy SETUP beállítás a FLASH-ben (prociban) a különbség, én tudom, mert csináltam ilyet, 10 alkatrész megváltoztatásával egy 25 A-es tápot 50A-esre alakítottunk át, gyárilag, és ezek az alkatrészek csak offset beállító ellenállások és pár biztosíték volt. Semmi nagyteljesítményű alkatrész ! A gyártónak nem érné meg 5 fajta trafó, jól mondod, meg 10 fajta panel, az ilyesmi nem kifizetődő, sok esetben inkább nem ültetik be a fél panelt, de akkor sem csinálnak másikat !!!
Én szedtem ki tápból csupán a végfoktranyók megduplázásával dupla teljesítményt is !!! (24 órás üzemben)
Persze ismertem az áramkört ...
Lényeg, hogy a gyártók is igyekeznek egyszrűsíteni !
Emlékezzetek a régebbi videókártyákra ahol csupán JUMPEREKkel át lehetett alakítani a kártyát egy másik típusúra, már akkor felfedezték ezt a varázslást :D
Én csak biztatlak, hogy utánépísd !
Sok sikert és nem kell egyből megijedni, főleg ha van sok fölösleges tranyód a fiókban... ha ki is ég pár akkoris megéri ! A végén csak sikarül !

Üdv: Dénes István

0

Vote up!

You voted ‘up’

mpisti

Hát igen, a tuning. Egy dolgot viszont nem illik elfelejteni; a hegesztő inverterek(az egyszerűbb olcsóbb típusok)már eleve a tuningolás csúcsesetei.Pl.: egy 24V 25A-es Siemens tápban is E-E 65x27-es N87-es ferrit van, meg egy EP SYSTEM Fidaty 1600-ban is. Az egyik 100% Bi-vel durván 600W+veszteség, a másik 100% Bi-vel 90A árammal, 22V ívfesszel durván 2000W.Az előbbiben nincs hűtőventilátor,az utóbbiban van. Persze, lehet ezt még feljebb tornászni, de akkor a trafót is meg a félvezetőket is vízzel kell hűteni, mert annyi lesz a veszteség.Az inverteres hegesztő áramforrásoknál a setup legfeljebb az üzemmódra vonatkozhat,de a leadott teljesítményre nem. Az ugyanis szinte mindegyiknél a maximálisan kivehető tartományban van, még az igen profi hegesztő áramforrásoknál is. Persze a frekivel lehet feljebb menni, máris nagyobb teljesítményre lesz képes a masina-elvileg,(persze a trafót át kell alakítani az új paramétereknek megfelelően) de hogy fogod biztosítani a gyorsabb bekapcsolást, és kikapcsolást anélkül,hogy ez ne jelentkezzen plusz veszteségként a kapcsolóelemeken? A gyorsabb, kisebb veszteségű kapcsolóelemek 3-4x drágábbak mint az általában alkalmazott kommersz típusok. A végén árban ott tartasz,mintha vettél volna egy profi Froniust- de az eredmény meg sem fogja közelíteni az említett típus paramétereit.Igaz, közben szereztél egy csomó tapasztalatot, és ez sem egy megvetendő szempont. :lol:

0

Vote up!

You voted ‘up’

kolya61
kolya61's picture

Szia Pisti!
Azt hiszem ezért jár neked a sör! :oke:
Nem köll mindig egy Lada motorból sem kicsikarni 150 lovat!
Lehet szép lesz a hangja ,meg minden,de mennyibe került?
De közben szereztél egy csomó tapasztalatot.
Különben akit érdekelnek az invertorok és üsmeritek a cirilt,ajánlom ezt az oldalt meglátogatni.
Gyári sémák ,panelel ,irodalom.http://invertorov.net.ru/?p=114
Ez a rajz is onnan származik.
Miki.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Köszönöm István a biztatást.
Itt azért lényegesen egyszerűbb áramkörök "muzsikálnak". 1 db LM324 meg egy TL3845B PWM vezérlő. Az áramfigyelő ellenállásokban lesz a titok, de szerintem a teljesítmény-elemeket már gyárilag alul méretezték: 4 x 138 W-os IGBT-re bíznak 3-3,5 kW teljesítmény átvitelét. Ráadásul a 100°C-os IGBT csak a felét tudja áramban a 25°C-hoz képest. Ez a cucc is kölcsönadva, fekete gumiszőnyegen, 36 °C-ban adta meg magát, a forróság fürgébb volt a védelemnél. Egy próbát talán megér a dolog, meglátom mi sül ki belőle. Lényeg hogy még hegeszteni lehessen véle. 30 ezres ajánlatot adtak már a javítására, de 25-ért kapható ennél jobb, használtan. A négy IGBT ára meg kb.6 e. Egy mély lélegzetvétel után megpróbálom, de azért nem kapkodom el, hiszen "még csak" tavaly nyár óta reménykedik a haverom, a tulaj.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab's picture

Szia.
Ebbe a teljesítményszámításos hibába én is beleestem.
Nem egyenlő a tranzisztorok teljesítménye a kivett teljesítménnyel, mert a tranzisztorok csak impulzus üzemben, szaturált kivezérléssel dolgoznak, a fellépő hő csak a kapcsolás pillanatában van jelen, ezért nagyon fontos, hogy minnél gyorsabban kapcsoljon be és zárjon le a tranzisztor !
Én azt vettem még észre, hogy nagyon érzékenyek a feszültségtüskékre, képpes akkor is tönkremenni, ha teljesen hideg a tranzisztor. Nézd át a környezetében lévő kondikat !
Remélem érthető voltam !
Szép napot !
Üdv: Dénes István

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Igen István, köszönöm a tanácsokat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mpisti

Először is azt nézd meg az adatlapok összehasonlításával,hogy a gate kapacitások mennyire térnek el,10-15%-nyi eltérés felfelé nem szokott gondot okozni a meghajtás szempontjából.A másik nagyon fontos adat a rétegkapacitás feltöltési és kisütési ideje. Ez nem lehet nagyobb,mint az eredeti típusé volt.A harmadik a minimális bekapcsolási feszültségszint.A cseretípusé nem lehet nagyobb,mint az eredeti.A hosszabb lábbal történő bekötést semmiképpen nem javaslom,mert a hosszabb bekötővezetékek induktivitása bezavarhat a működésbe.Nagyobb teljesítményt csak átépítéssel lehetne kihozni a gépből. Az összes teljesítményfokozati alkatrészt úgy méretezték,hogy a gyárilag ajánlottnál nagyobb teljesítmény leadására ne legyen képes meghibásodás nélkül.Láttam olyan orosz megoldást,ahol egy meghajtóáramkör volt,és két egyforma teljesítményfokozat. De a kimeneti teljesítmény csak 70%-al lett több,mintha szimpla teljesítményfokozat lett volna benne.

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Köszönöm szakavatott hozzászólásodat.Átnéztem az adatlapokat ,és 6x-os kapacitás különbségeket láttam. Ezek szerint be kell szereznem a eredeti G15N60 Igbt-ket, esetleg talán még a G20N60 belefér, majd ellenőrzöm az adatokat.Csak van a fiókomban egy marék APT5010JN, DSEI2x61-06C, BYV54v200, ezeket hasznosítottam volna erre a feladatra. Gondolom a teljesítményfokozatba a ferritmagos trafók és tekercsek teljesítménye is értendő, bár ebben a gépben "combos"-nak tűnnek az induktivitások a 110 amperhoz. Azért érdekelne kapcsolási rajz hasonló kaliberű IGBT-vel, vagy esetleg eladom.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

üdv: a tekercsekhez és trafókhoz annyit:
ismerve a mai tervezési gyakorlatot,(határadatokra terveznek) kétlem, hogy
emelt teljesítményre alkalmasak lennének.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

mpisti

A teljesítményfokozat természetesen a ferrites főtrafóval; a kimeneti és bemeneti fojtóval együtt értendő. Tehát gyakorlatilag minden alkatrész benne foglaltatik, amelyik részt vesz a primer illetve szekunder oldalon a hegesztéshez szükséges teljesítmény előállításában.

0

Vote up!

You voted ‘up’

dino71

Sziasztok!  50T65FESC IGBT t szeretném helyttesíteni. Mit tehetek bele amit kapok is itthon? Esetleg érdemes e nagyobbat beletenni?

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

MBQ50T65FESC ...infóként megadhatnád azt is, hogy ez milyen gépben található, köszi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

dino71

royalkraft new n300 a tipusa. Én köszönöm.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab's picture

Szia

Olvassátok vissza ezt a topikot, a 9 éves hozzászólásokat ...
én meglepődtem mennyire más "hangnemben" folyt a beszélgetés akkor :)

5

Vote up!

You voted ‘up’

dino71

Kedves István!
Mi a meglepő a hangnemben? Esetleg ha arra gondoltál, hogy nem elég szakmai akkor lehet igazad van, nem is vagyok se műszerész se villamos mérnők. Mezei vill. gépszerelő és háztartási gépszerelő  vagyok jó 30 éve. Elboldogulok sok mindennel de néha nem. Ezért segítséget kértem. Tényleg mi a fene volt a hangnemben?  Semmi, mivel olvasod és olyan hangnemet viszel bele amilyen kedved van .  Köszönöm és nagyra értékelem a segítséged. Persze azt is , hogy megírod mi volt meglepő a hangnemben. Kőszönöm.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab's picture

Szia

Esetleg, először is ha odafigyelnél, hogy kinek írom a választ, könnyebb lenne... mindenkinek.
Másodszor, igen, pozitív értelemben értettem ( és az hogy így felszívtad magad a semmin, pont erre is céloztam ).
Én uniman bejegyzése után írtam az enyémet szóval el sem olvastam mit írtál, csak most, hogy ki dühöngted magad.

Ajánlom neked még egyszer ennek a topiknak a végigolvasását.
( Az uniman és persze az én stílusom is változott, meglepődtem, hogy uniman is milyen szépen fogalmazott )

R.I.P Kolya :(

0

Vote up!

You voted ‘up’

dino71

Istvan-Lab
Értem és köszönöm a válaszod. Valóban nem néztem, hogy kinek írod. Ezért elnézésed kérem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

welding alt

Szia dino71!

Én úgy érzem, hogy István pozitívan értékelte e topicot. Akkoriban sokat emeltek a topicok színvonalán Kolya 61 volt kollégánk megjegyzései, véleménye, tanácsa.

Üdv. János

5

Vote up!

You voted ‘up’

dino71

Szia! Igen persze lehet, azért kérdeztem meg, mert ugyan írt valamit de nem segített. Lehet én vettem csak magamra. Azt sajna nem tudhattam, hogy Ő Kolya 61 kollégára gondolt  ;(

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content