You are here

Indesit cm01x combi hűtő nagyon jegesedik. (megoldva)

19 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Pár hónapja régi kis hűtőnk nagyon el kezdett jegesedni. A képen látható állapotot kb.két hét alatt éri el. Mivel mindig nekem kell eltávolítani, jó lenne megoldást találni a problémára.. (azon kívül, hogy páromra bízom) mert nem szeretnék most egy cserében gondolkodni.
Emlékeim szerint régebben időnként leolvasztotta magáról a jeget, de már nem hajlandó.
Lenne valakinek ötlete, mit is nézhetnék meg rajta laikusként?
Köszönettel: Kiss Z.

File attachment: 
Comments
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Kiegészítésre van szükség a témával kapcsolatban:
Pár nap járatás során kiderült, kissé korai volt örömöm. Idővel nyilvánvalóvá vált, hogy a kapcsolási értékeket nem egyértelműen "követi" a kapcsoló, hanem "ötletszerűen értelmezi". Vagyis nem megbízhatóan működik... és egyik reggel mikor +15C volt a hűtőben, végleg feladtam a kísérletezgetést.
Szerencsémre "Mekmuki" tanyatárs :bow: jóvoltából már másnap egy új kapcsolót szerelhettem be, amitől egyből minden rendbe jött és azóta tökéletesen üzemel a hűtőgép.
Üdv,Z.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Hm, lehet mától hűtőgépszerelő is vagyok.. ("tanyalakók" közreműködésével semmi sem lehetetlen)
Mivel voltatok olyan kedvesek és rengeteg segítséget adtatok (magánban is), gondoltam összefoglalom a dolgokat:
Lelkesedésem ami a probléma elhárítására vonatkozott, szokás szerint jóval nagyobb volt a tudásnál. Szerencsére tudtam hol kell felvetnem a kérdést, így tudás birtokában már elkezdhettem a hiba feltárását, majd a javítást. Elsőként a kompresszor ki/be kapcsolását ellenőriztem, ami mint kiderült csak a "be" részét produkálta. Hőfokszabályzót mérve jött a meglepetés, az bizony nyári szüneten van, nem dolgozik. Kiszereltem és próbáltam rájönni működési elvére.. elég egyszerű szerkezet, mégis okozott fejtörést, de erről majd később.
Másik hűtő fagyasztó részében próbáltam kapcsolásra bírni, de nem hatotta meg. Gondoltam rossz, vagyis a kapilláris része nem dolgozik. Persze mivel nem hagyott nyugodni (és az még sosem volt akadály, hogy valamihez nem értek) szétszedtem a kapcsolót. Tekergettem a csavarokat, igyekeztem rájönni miként kapcsol. Igazából semmi extrém dolgot nem találtam, csupán az érintkezőket mozgató mechanikus részen láttam némi por lerakodást a zsírozásban. Átpucoltam mindent (érintkezőket is) és összeraktam, majd be a hűtőbe. Pár perc elteltével kapcsolt, ami arra engedett következtetni, lehet mégsem hibás a kapilláris rész. Sajnos itt is elkövettem egy hibát, mert az elállítgatott csavarokat úgy próbáltam beállítani, hogy az érzékelő részt a hűtőbe tettem és a kapcsoló részt kívül tekergettem. Elég véletlenszerűen kapcsolgatott, viszont már biztos voltam benne, jó úton járok. Visszaszereltem helyére és ott próbálkoztam tovább, szerencsére könnyen hozzáférhető helyen van.
Bekapcsoltam a hűtőt, majd mikor (hőmérővel ellenőrizve) elérte a kívánt hőfokot, addig tekertem a hernyócsavart míg az érintkező szétkapcsolt. Ajtót nyitva hagyva emeltem a hőmérsékletet, majd egy idő elteltével ehhez a hőmérséklethez állítottam a bekapcsolást. Itt jött az a pont mikor tudatosult bennem, bármennyire egyszerű szerkezetnek tűnik, elég összetett a működése. Többszöri próbálkozás során sikerült csak olyan állapotot beállítanom a csavarokkal, hogy stabilan billenjen át egy-egy hőmérsékleten. Kb. egy óra múlva néztem meg újra, (mikor is már maga alá vizelt) és hűtött rendesen. Viszont menet közben valamikor "olvasztott" is a jelek szerint. Jég eltávolítása, takarítás, párom lenyugtatása után ismét "próbaüzem következett. Reggel a hűtőtér hátulján némi jegesedét tapasztaltam, de örömömre épp nem ment a kompresszor, tehát a kapcsoló dolgozott. Mintegy bő félóra után néztem meg ismét és a jég eltűnt, (kompresszor tetején lévő tálcában leltem rá) épp bekapcsolt a kompresszor.
Vagyis lényegében most úgy működik ahogy elvárható tőle.
Még "finomhangolásra" lehet időt szánok (szabályzó más értéken áll mint eddig) de összességében jónak tűnik.

Tehát ismét bebizonyosodott, segítségetekkel sok minden megoldható :bow:
Köszönettel: Kiss Z.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Nos nem szándékosan, de félrevezető voltam! A hűtő nem kapcsol ki. Legalábbis két óra alatt nem tette...
Kivettem a hőfokszabályzót és az érzékelőt fagyasztóba dugtam. Persze nem kapcsol, de még csak meg sem mozdul a "mechanikája". Gyanítom ez így nagyon nem jó.
Tudja valaki esetleg ennek beszerzési lehetőségét? Én a neten nem találok.
Elvileg a száma: EN 60730-2-9
Köszönettel: Kiss Z.

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello Zoltán.
"Elvileg a száma: EN 60730-2-9" ...lesz ott még más felirat is!
Ebbe a topikba "lapozzál" bele...talán hasznos lehet.
Üdv.: Uniman

0

city217
city217 picture

Szia.
Igen ez az egyik ismertető jele, de van ott még a 25T65 és az az mellett levő 077xxxxx számot kellene tudnunk.
Üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Tényleg van ott más szám is, de nem tudtam melyik releváns a dolog kapcsán... ezért mellékeltem róla FÉNYKÉPET. :oops:
Közben haladtam, mert szétszedés és tisztítást követően másik hűtőbe rakva kapcsolgat. Most visszarakom próbára...
Mekmuki kolléga mindeközben már helyettesítő kapcsolót is felajánlott, tehát biztosan megoldódik ez a része.
"CSAK" a hűtési rendellenességnek kell még utána járnom ha a kapcsoló már biztosan működik.
Minek nyúlok én olyanhoz amit nem értek... :jajj:
Köszönettel: Z.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia Zoltán:teher alatt nő a pálma.
Ha nem próbálod meg, sosem leszel ezermester, egyébként jó pap holtig tanul.

Bálint

0

city217
city217 picture

Szia.
Viszont ügyes vagy, ha ezt a Danfoss-t szétszedted és megtisztítottad. :)
Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia Zoli.
https://www.google.hu/search?q=EN+60730-2-9&client=firefox-b&biw=1152&bi...
De van az Orczy-nál is ha minden igaz.
Üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Köszi, ezt a keresőt még nem ismertem (Google)
Orczy-nál néztem, de nem találtam. Ennek kb.1050mm a kapilláris csöve.
Üdv,Z.

0

Jópapholtigtanul
Jópapholtigtanul picture

Szervusz Tanyatárs ! A tanyatársaink jól körbejárták a lehetséges okokat . egy dologra még felhívnám a figyelmed . A záró tömítés esetleges hibájára gondolok . Mivel a lecsapódó párához bejutó nedves levegő is kell . A széltömítés lehet repedezett , vagy a benne lévő mágnescsík erőtlen . Üdv.:Placi

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Én azt a hibát kizárnám, hiszen mint írtam sértetlen (körben átvizsgálva mindenhol felfekszik)a tömítés és elég nagy erővel kell kinyitni, mert "ragaszkodó típus" a mágnes.
Üdv,Z.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

A hibát több dolog okozhatja: a legegyszerübb és jól javítható, ha a kompresszort nem állítja le a szabályzó. Ilyenkor jelentős túlhűtés is tapasztalható. Ha a palást átnedvesedett és a hőszigetelése leromlott akkor is hasonló jelenség tapasztalható. A hűtőközeg szivárgása is ilyen tüneteket okoz, ilyenkor a lefagyott terület mérete a szivárgás ütemében csökken.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nos amit meg tudok állapítani: működésben nincs eltérés az eddigiekhez képest, vagyis ugyanúgy hűt mint régen. Kinézetre a gép szinte új, tehát rozsdásodás vagy ajtó szigetelési gond sem tapasztalható. Sajnos a hűtőközeg szivárgását nem tudom ellenőrizni... ha jól sejtem kezdhetek spórolni egy másikra. :hmmm:
Üdv,Z.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Elméletileg ez a gép még mechanikus szabályzóval szerelt. Próbáld meg a szabályzó kapilláriscsövét kihúzni a tokjából. Ha nem jön akkor valószínűleg belefagyott a tokba a hőszigetelés hibája miatt. Szerencsés esetben csak az érintkező pogácsái hegedtek össze, de ilyenkor túlhűtést kellene tapasztalnod. Kezdődő hűtőközeg szivárgásnál az érzékelési ponton nem éri el a kikapcsolási hőmérsékletet az elpárologtató ezért nem csinálja meg a leolvasztási ciklust. A hiba tünetei: a gép hátulján lévő kondenzátor csak langyosodik viszont a kompresszor tűzforró. Két nem túl szabályos átmeneti megoldás lehetséges ebben az esetben: hűtőközeg utántöltés, ez átmeneti megoldást hoz mert újra elszivárog, a szabályzó beállítását a jusztírozó csavarral módosítani, hogy magasabb hőfokon kapcsoljon ki így legalább leolvasztást tud csinálni a gép.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Na most már jobban "megvizsgálom" és majd összefoglalom az eredményt.
Üdv,Z.

A helyzet fokozódik: kompresszor forró, viszont minden más szoba hőmérsékletű. Illetve a vékonyabb cső kb. 30cm-en meleg.
A hőfokszabályzóra nem reagál, csak ha teljesen letekerem (kikapcsolás állapot)
Számomra ez olyan, mintha nem is dolgozna a hűtőrendszer, de hát valamitől hideg van bent...
Most már abban sem vagyok biztos, hogy kikapcsol a kompresszor (nagyon halk) de most figyelni fogom.
Üdv,Z.

File csatolás: 

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Jól látom, hogy csak a felső polc aljáig jeges a hátlap ?
Nekem sajnos ez nagyon hűtőközeg hiánynak tűnik. A szabályzót úgy teszteld, hogy az érzékelő cső végét rátekered a fagyasztóban lévő hűtéscsőre. Levegő hőmérsékletre nem kapcsol ki. A kikapcsolásnál a 3-4 pontok között szakítja az áramkört.

0

city217
city217 picture

Szia.
Azért egy öngyújtóval és egy fagyi spray-vel hamar munkára lehet bírni azt a szabályzót, nem kell sehova tekergetni. :)
Üdv.

0

Sponsored links