You are here

Indesit WITP82 nyüszög, és kb 40%-al tovább mos,mint kellene...

7 posts / 0 new
Last post
micilacko
micilacko picture

Sziasztok

Pár napja észleltük hogy a mosógépünk "nyikorog". Na most jobban meghallgattam, de inkább nyüszög, mint nyikorog, nem csapágynak tűnik.. Üresen megforgattam, teljesen OK, mosás elején is OK, a vége felé kezd el nyüszögni, mintha egy öreg asztalt lökdösnének.. (A futópadnak is ilyen hangja volt, amikor túl volt feszítve a szalag... csak ehhez nem nyúlt senki)

Tegnap azután újabb bibi lépett fel. A párom mosott du-án, egy "3-as" mosást, ami 144 perc.. kb 3 óra után állítottuk le, mert még az öblítésnél se tartott... Majd egy próba kedvéért mosattam vele egy rövidet, ami papíron 30 perc.. 43 percig mosott, vagyis kb 40 %-al több ideig.. Eddig tuti pontos volt.. Ebből kiindulva az előző mosás is lehet jó volt, csak nem vártunk még 1 órát.. Sajnos itt a tanyán csak mechanikai leírás van, semmiféle kapcsi rajz nincs róla.. Én még mosógépet nem javítgattam.. EEPROM hiba lehet, táp? Vagy mire készüljek?? Sajna új gépre nincs pénz, s végül ez is újszerű külsőleg, jó lenne megjavítani még pár évre.. Aki ebben otthon van megdobna 1-2 használható segítséggel??

Köszönöm

Laci

Legközelebb, ne új topikot indíts ugyanazzal a témával, hanem a régit javítsd ki.
Persze a legjobb, ha rögtön jól írod.
Kalex

Comments
stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Az adott masinát konkrétan nem ismerem. Tapasztalataim szerint, a táp javítása, átkondizása segíteni szokott ezeken a problémákon. Természetesen az elébb felsoroltakat mindenképpen érdemes, tanácsos elvégezni. Mint minden elektromos berendezést, ezt is a táppal kell kezdeni, majd a perifériás elemekkel.

U.i: A nyüszögést, a szimering, vagy az üstszáj gumi is okozhatja.

Üdv Stevepapa

0

micilacko
micilacko picture

köszi

0

Mekmuki
Mekmuki picture

Üdvözletem!
Nem vagyok nagy szaki, de már sokat tanultam itt a Tanyán.
Szerintem nem eeprom, hanem egyszerűen valaminek a végrehajtása lelassúlt. A nyüszögő hang valószínű a lúgszivattyú cseréjével megoldódna. Akkor már kitakarítnám a szűrőjét, a légcsapdát és a presszosztáttal összekötő csöveket is. A presszosztátot is le lehet ellenőrizni, kis belefúvással. A fűtőbetétet is ellenőrizném. Ezután már lehet, hogy jó is lessz.
Üdv. Mekmuki

0

micilacko
micilacko picture

köszi..

lúgszivattyú, légcsapdát, presszosztát :)

Ezeket még nem ismerem :)

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Micilacko!
Azért nem ismered ezeket , mert elég hülyén vannak elnevezve!
A lúgszivattyú, az a vízpumpa ami a vizet kiszivattyúzza a gépből, a légcsapda, az egy műanyag ami a dobra van csavarozva , ebben gyűlik a levegő és a vízkő+oldatlan mosószer és erről a légcsapdáról vezet a cső a pressostatra, vagyis a vízszint érzékelőre, mérőre, amelyik a vízoszlop magasságára reagál. A csőben amelyik a léggyűjtőből vezet , emelkedik a vízoszlop, ahogy az üstben is. A csőben növekszik a levegő nyomása és ezzel egy diafragmára gyakorol nyomást, ebben billenő kapcsolók vannak amelyek a beállított nyomásnál átbillennek.
A képen mindhárom alkatrész rajta van .
A hibával kapcsolatban, az átkondizás az első, de mivel a te gépedben szerintem
valamilyen EVO elektronika van , ezért és a beengedő szelep szűrőjére és a szivattyú kitakarítására hívnám fel a figyelmedet.
A nyűsszögést tele dobbal , ajtó kinyit és nyomkodd meg le , jó erősen, szokott berozsdálni a lengés csillapító szára, vagy a szij is ad ilyen hangot.Ha leveszed az oldalát és forgáskor nyűsszüg, akkor lehet kapni szij felújító sprét, de egy kis szappanon víz is megteszi.
Üdv! Miki.

0

Mekmuki
Mekmuki picture

Hello!
Ha nem ismered a perifériákat, akkor nehéz lesz. No de valamikor csak el kell kezdeni.
A lúgszivattyú annak a csőnek a másik végén van ahol a víz távozik. Általában 3 csavarral van felfogatva. Ha a kezedben van, próbáld a lapátot mozgatni kereszt irányba. Ha kotyog, akkor nyugodtan kicserélheted.
A légcsapda az üst alsó részére van rögzítve. Egy kis műanyag zárt edény. Ezt le kell szerelni és nagynyomású vízzel, üvegmosó kefével suvic. A rászerelt gumicsövet szintén nagy nyomású vízzel.
A gumicső másik végén van a presszosztát. a gumicsövet rádugva enyhén fúvogatod, s hallanod kell a mikrókapcsoló-(k) kattogását. Ezt még én egy elemről működő kontrollámpával is ellenőrizni szoktam.
Ha a dob nyüszög, akkor kézzel megtekergeted és akkor azt hallanod kéne.
Ha mégse lesz jó, akkor mellé kell ülni, ampermérőt a betápon keresztül (min. 10A) és nézni kell őkelmét, hogy mit csinál. Akkor kiderülhet, hogy melyik fázisba mutyizik. Persze tudni kéne, hogy mire mennyi idő van szabva.
Hát ennyi.
Üdv. Mekmuki

0