You are here

Inverter

22 posts / 0 new
Last post
mdecsi
mdecsi picture

Sziasztok!

Valami ilyet fogok elkövetni:

Innen való:

Klikk

Elméletileg az IC kapcsolófrekijének meg kell egyeznie a cső+induktivítás+kondi rezonanciafrekvenciájával. A leírásban nagyvonalúan elintézték mindezt úgy, hogy megadták az alaktrészek pontos adatait, amivel nincs is gond az induktivítást leszámítva.Megadták pontosan milyen csévetestre és magra hány menetet kell tekerni. Mondanom sem kell a leírásban szereplő magról és csévetestről semmit nem lehet tudni, nem találtam hozzá adatlapot.

Mivel csak ezt tudtam egyszerűen beszerezni, ezért vettem két ilyet + a hozzá tartozó csévetestet:

Neki van adatlapja:

Adatlap

Méretét tekintve ugyan kicsit ágyúval verébre, de most ez volt újonnan.

Tud valaki valamilyen támpontot adni, hogy az erdetileg TDK # PC 30 EE 30Z nevű mag helyett hányat tekerjek a beszerzett magra és mekkora légrést hagyjak rajta? Hogy tudnék rezonanciafrekit számolni?

A "bonts valahonnan magot" válaszokkal azért nem tudok mit kezdeni, mert reprodukálhatónak kellene lennie a folyamatnak, a nappaliban található 15 lámpatestben található klasszikus fojtós megoldást kívánom kiváltani. A sima két tranyós rezonáns megoldásnál valami szofisztikáltabbat szeretnék. Ez viszonylag olcsó és jónak tűnik.

Minden segítséget előre is köszönök.

Üdv,
DM

Comments
mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Újraszámolom az induktivítást. Rossz adatlapot néztem. Az erdeti kapcsolásban PC30-as anyagot írnak, a Lui féle adatlapon már PC40 van. Rákerestem a gyártónál, a PC30-as már nem létezik. Vadászok hozzá adatlapot, átszámolom az én magomra és újratekerem. Aztán ha az sem jön be, majd akkor mérek.

Természetesen tudósítok.

DM

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia DM,

induktivitásmérő nélkül nehéz jó tekercset készíteni. Túl sok a változó. Nagy a vasmagok szórása, nem mindegy milyen szépen sikerül megtekerni, nem mindegy milyen szépen fekszenek össze a magok. A képletek is csak egy jó közelítést adnak. Ha biztosra akarsz menni mérni kell, de ha lehet azon a frekvencián ahol használni akarod. Nehéz ügy. Én megpróbálnék megfelelő fazékvasat találni, ha lehet gyári légréssel. szerintem ezekkel a legnagyobb a siker valószínűsége. Persze ennek a nagyobb helyfoglalás a hátránya, meg a szűk tekercselési tér.

Üdv,
Oszi

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Ma este egész végig adatlapokat bújtam. Azokat a magokat amik nekem kellene sehol nem találtam meg. Kifutott ferrit anyagok, már nem gyártott légrések, stb...
Sajnos pár hónapja elfüstöltem a multiméterem induktivitásmérő részét. Holnap összerakom ezt:

http://www.doc-diy.net/electronics/l_meter/

Rövid távú megoldásnak jó lesz, a frekimérő része még jó a multimnak. Azután már többé-kevésbé korrektül tudok majd induktivitást mérni.
Egyébként igazad van, mérés nélkül inkább csak sacc...

DM

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Összedobtam, nagyon kis cuki lett, jó ránézni, de a csövet,na azt nem gyújtotta be. Elkezdtem variálni a légréssel és jó nagyra kinyitva valamennyire működött, de nem az igazi. A 8W-os csövet úgy meghajtotta, hogy alig bírtam belenézni, a 15W-ost meg a 40 wattost meg épphogycsak be tudta gyújtani, de elég haloványak voltak.

A fetek melegedtek mint a gyesznó. Aztán az egyik eltávozott az örök vadászmezőkre és lenyomta a kismegszakítót.

Attól tartok valamit elszámoltam. Ezek a ferritek mindig is amolyan titokzatos dolognak számítottak nálam...

Majd leírom a további eredményeket is.

DM

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia mdecsi!
Próbálj meg játszani a frekivel, ez csak egy poti az IC-RT lábára.

Üdv: Jácint

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Én is így gondoltam első körben. Meg az a probléma, hogy valami nem stimmel az induktivítással sem. Majd egy centis légrése van és a gyártó katalógusában 2*3.5mm a legnagyobb. Most ez vagy valamilyen kifutó modell lehet, vagy nem tudom, de nyilván ez jelentősen csökkenti az AL értéket. Több menetet tekertem rá ezt kompenzálandó, de lehet, hogy még mindig nem eleget. Ha túl kicsi az induktivítás, akkor meg érzésem szerint túlterhelem a FETeket, valószínűleg ezért is égett le az egyik.

Ugyanakkor nyilván más a rezonanciafrekije is, tehát utána kell állítani, de mint ahogy Lui is mondta, nem biztos, hogy célravezető az IC kapcsolófrekvenciáját elállítani, a cső rezonanciáját kellene inkább belőni.

Nagyon nehéz téma ez, rengeteg változót kell számításba venni és a ferrit amúgy is egy kényes terület, rengeteget olvastam erről, de még mindig csak kapisgálom a felszínt...

Kösz a tippet!

DM

0

AC-DC
AC-DC picture

Szia mdecsi !
Az ilyen " kapcsolóüzemű beüzemeléseknél " célszerűen érdemes használni 100-250W-os izzót sorosan kötve az áramkörrel . (Hát ezt szépen kifejeztem .) Kicsit gazdaságosabbá teszi a próbákat .

Üdv .: Zoli

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia mdecsi!

A cső inkább kapacitív, mint induktív, ellenkező esetben kondit kötöttek volna vele sorba. Berezgetni két módon lehet a rezgőkört: adott frekin és kapacitásnál behangolni az induktivitást, vagy adott kapacitás és induktivitás esetén behangolni az oszcillátor frekijét. Ha már egyszer elindul, akkor lehet játszani, hogy elindulsz vissza a frekivel és a vasat állítod utána.
A csőnek meg nem hiszem, hogy van rezonanciafrekvenciája, legfejjebb a csőnek és a tekercsnek együtt. (bár ha a fűtőszál spirálra van tekerve, akkor annak van iduktivitása is...na jó, ez vicc volt)
A szám meg előbb járt, mint a szemem. Átolvastam a pdf-et, és a cső a rezgőkör kondijával van párhuzamosan. A megadott értékek (1,6mH és 10nF) 39,8kHz-s frekit adnak ki. AZ IC milyen frekin rezeg? Ha van egy hanggenerátorod, ami tud 100kHz-t, akkor csak ráakasztod az L-C tagot, és szkópon nézve meg tudod keresni a rezonanciafrekvenciát, amiből lehet következtetni, hogy nagy, vagy kicsi az induktivitásod (mármint a tekercs induktivitása, nem a Tied :rohog: ). Ha sikerült behangolni, akkor mehet vissza a kondi meg a tekercs az áramkörbe. Esetleg a csövet még melléakaszthatod mérés közben, hogy lásd, mennyire húzza el.

Üdv: Jácint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Sziasztok!
Van egy gyanúm, hogy a begyújtott csőnek egész más kapacitása van, mint a be gyújtatlannak (hiszen akkor már áram is folyik rajta).
Talán lehetne, ott "szórakozni" a csővel párhuzamos kapacitással is!?
Hiszen a légrés növelésével az az induktivitás, egyre jobban kezd átmenni "drótba".
Szerintem nem csak a tekercset kellene hangolni a végletek között, hiszen egy határon túl, már annyira leromlik a rezgőkör jósága, hogy már nem is lesz rezgőkör.
Üdv Tibi.

0

Lui
Lui picture

"Tud valaki valamilyen támpontot adni, hogy az erdetileg TDK # PC 30 EE 30Z nevű mag helyett..."

Szia!

Mellékelem a katalóguslapot.

L

File csatolás: 

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia Lui!

Szuper, köszönöm! Mostmár egyszerű lesz helyettesíteni.

Sokat segítettél!

DM

0

Lui
Lui picture

Szívesen!

Még csak annyit: a gyakorlatban - a számolások és alkatrészválasztás után - a légrés változtatásával 27000 Hz +/- 10%-ot szoktak beállítani a gyártók, természetesen akkor, amikor a cső begyújtott és bemelegedett. A tapasztalatilag belőtt légrést epoxi v. szilikon (F.B.S.) ragasztóval rögzítik.

L

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia Mdecsi,

A Rádiótechnikában megjelent egy cikk amiben az LC-kör tervezéséről volt szó. Elérhető ezen a linken,

http://www.fw.hu/majki/elektro/kapcs/f_elotet2/cikkek/rt95-4.pdf

Itt meghatározható a kondenzátor és a tekercs értéke.

A tekercs adatait elég nehéz meghatározni, néhány egyszerű képlet, de azért érik meglepetések az embert. Találtam egy jól használható kis Excel fájlt, amivel rengeteg idő spórolható, és egy "svájci bicska"

http://www.skory.gylcomp.hu/egyeb/trafo_full_.xls

Ha van egy induktivitásmérőd érdemes meghatározni a vas AL értékét pl. 10 menetet rátekerni megmérni az induktivitást és az AL adódik. Ezzel az AL értékkel pedig meghatározható, az induktivitáshoz szükséges menetszám.

Az Excellel légréses induktivitási is számolható.

Üdv,
Oszi

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Hú ez nagyon nagy segítség, köszönöm! Az első cikkben benne is vannak a képletek, amiket keresek! Az AL számot az adatlapból tudom, így könnyebb lesz!

Remélem így már sikerrel járok. Majd megírom mi lett!

Köszönöm a segítséget,

DM

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

Örülök, hogy segíthettem! :oke:

Üdv,
Oszi

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia DM!
A táp résznél lévő "N"pont az mi a szösz?
Üdv Tibi.

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

A kapcsolás 110-240 voltig működik. Attól függűen, hogy milyen feszültségen akarod használni vagy L1-L2 vagy L1-N közé kell kötni a tápot. Esetünkban az a bemenet elhagyható, mivel nálunk van elég kakaó, nem úgy mint szegény amerikaiaknál, akik kénytelenek fele annyival beérni mint mi.

DM

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Aha, szóval mint a PC tápok!?

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz mdecsi!
Itt valami sántít!
Üdv:
exGelkás

0

mdecsi
mdecsi picture

File csatolás: 

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz mdecsi!
Valóban! Ravasz kis trükk a tápon, csak nagyon kondifüggő!
Üdv:
exGelkás

0

Sponsored links