You are here

Inverter használható autó belső fűtés helyett?

22 posts / 0 new
Last post
Valve
Valve picture

Sziasztok!

Kilukadt a fűtőradiátor, ilyenkor nem tudom leszedni a műszerfalat.
2kW-os invertert lehetne használni, 1kW-os fűtőventillátor üzemeltetésére?
Gondolom, csak járó motornál, jól lett kiszámolva hogy az amúgy csak 55Ah-ás, 12V-os ágon 82A venne fel az inverter 1kW terhelésen?
Ha igen, ehhez még a 10mm-es MKH rézvezeték is kevés?

köszi

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a gépkocsi generátorokat nem ilyen terhelésre tervezték

Bálint

2

lacoka
lacoka picture

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

https://elektrotanya.com/comment/532123#comment-532123

Itt már említette, hogy semmire sem jó. 

0

lacoka
lacoka picture

Bocsi nem olvastam de lentebb vannak nagyobb teljesítményűek is kérdés hogy a generátor bírná e ezt a plusz terhelést 

0

tomirevesz
tomirevesz picture

Szia.
Milyen autó? Merre vagy az országban?

0

Teac
Teac picture

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Audi 80-as 29 éves és Budapesten.
Láttam ill olvastam, hogy irtó nagy munka le és visszatenni a műszerfalat.
Maga a radiátor az olcsó, 4-5 e újonnan.

0

Inhouse
Inhouse picture

Sőt még lehet, hogy kormányt is! Ez esetben, ha van légzsák, arra nagyon vigyázni!

0

tomirevesz
tomirevesz picture

Szia
Az audiklub.hu -n találsz segítséget, esetleg vállalkozót. 3as golfomban már 2x cseréltem, ne feledkezz meg a terelőlapátok újraszivacsozásáról!

0

megujulo
megujulo picture

Szia Valve!

Egyetlen dolgot nem értek meg.

Ok, hogy szükségmegoldás után kutatsz, de szerintem egy fűtőmotor mögötti víz hőcserélőt kicserélni, legfeljebb egy napos munka egy jól befűtőtt garázsban. Bontóban fillérekbe kerül egy cseredarab, de nem magas az ára újként sem.

 

Az az összeg amit ráfordítasz a felvetett kérdésedre, gyakorlatilag bármilyen átlagos maszek műhelyben kicserélhetnék azt az ominózus lukas hűtőt.

Ahogy több kollega is említette, az autó generátora a gyakorlatban "önkiszolgálásra van méretezve, tehát az autó tényleges fogyasztói számára. egyébként a generátor is elfüstőlhet, ha nem ad le elegendő energiát. (túlterhelt) mivel nincs áramkorlátozása.

Jobb esetben a minuszokban még ott is hagy majd a szekér az ut mellett, lemerült akkukkal, indithatatlanná válhat, stb.

Normál esetben a generátor tol kb 45-120 A között töltőáramot fogyasztási áramot, de tipusa váltogatja.

Azt meg sem említeném, hogy egy inverter 12 volton ahogy mondtad magad is 1200 wattos névleges terhelésnél több mint 100A terhelést produkál. És nem számoltuk a hőveszteségeket, a kábel vezetési ellenállását, az ebből fakadó további hőtermelést, a saját inverter üzemi veszteségeket (hatékonyság).

Mint inverteres gyakorlattal rendelkező szaki, magát az egész megoldást is egy tűzfészek megoldásnak tartanám a te esetedben az autóban.

A 100A az már lazán hegesztési áram, mely nem fog elmenni sima szivargyújtó foglalattal, vagy bármilyen átlagos kocsiban használt kapcsolásal sem.

A motor ventíllátort, a fűtőventíllátort is 40-60A relék kapcsolják jó vaskos kábeleken keresztül, és jellemzően ezek a ventik csatijai is széjjelégnek, csak idő kérdése lényegében a következmény. Lényegében az elitett 2 nagyventillátor a teljes fogyasztás 60-70% elviheti,
a nagy fogyasztók még maga a világitás, de ez is eltörpül az átlag 2 x 55W (refi/tompi) egyes esetekben 2 x 150W-ig, plusz az alapvilágitás, féklámpák  4 x 5 watt 2 x 31 watt, a rádió is ha bölböl lazán eszik 4 x 40 wattocskát, és nem említettem a sok sok egyéb luxust, mint ablakemelő, hátsó szélvédő páramentesítő .............

Összevetve, a ráfordított energia, munka, anyagok, kábelek, inverter, miegymás, szerintem sokkal vastagabb kiadással jár mint egy sima fütőradiátor lecserélése és a gyári állapot visszaállitása. És eredmény képpen egy atombiztos gyujtóforrással rendelkezel.

Mint volt autóklimás szerelő saját magam is megtapasztaltam olyan helyzetet, hogy klimajavitást követöen, próbauton az autóban kigyulladt a belső szönyeg alatt a belső fütés/hütés ventillátor csatlakozója. autóopályán, 130 tempo alatt.Pedig ott minden gyári volt, csak magát a belső ventit MENETKÖZBEN KEZDETT SZARAKODNI.
Frissen vett kocsi, minden felmerülő észrevehető dolog rendbetétele után próbafutás alatt derült ki, a kábel beázása, korroziója olyan magas belső ellenállást eredményezett, hogy a kábelcsatlakozó fizikai lánggal kigyulladt. Csupán a lélekjelenlétemnek volt köszönhető, hogy az égő autót le tudtam tenni a leálló sávban ÉS VOLT NÁLAM TÜZOLTÓ KÉSZÜLÉK.

Mondanom sem kell, mekkora felelősség egy  ilyen helyzetben a komoly gond tragédia elkerülése. (a kocsi tulajdonosa is velem volt, annak lába alatt kezdett dölni a füst, majd fizikai lánggal égni az autó). És hiába kapcsoltam le, mert egy olyan opel elektronikus szilárdtest relé gyulladt ki mely feszültségvezérelt volta miatt, valamint a szétégett mügyanta és catlakozók okán menetközben beállt zárlat lekapcsolhatatlanná tette a tüz forrását. (60A gyári bizti biztositotta a belső ventit az akkumulátor sorcsatlakozón.

Általában rám rendszeresen szokták mondani, hogy gombhoz rakok kabátot, de én olyan helyen élek, ahol sok hazai helyeken megszokott alkatrészek, beszerezhetetlenek, egyes célmegoldások pedig elérhetetlenek, gondolok pl, az amazon rendelések nem érkeznek a szigetre, a kiskereskedelmi hálózat elektronikai értelemben nem létezik (egyetlen bolt kivételével, de az is méregdrága)
Javító, motortekercselő mühelyen nem nagyon érhetek el, bizonyos anyagok alkatrészek pedig egyenesen elérhetetlenek.

 

azonban a közlekedés, a biztonságos vezetés, a szélvédőre lefagyó pára, a hideg okán fellépő kellemetlen hideg érzés, a vezetés koncentrációját is jelentsen befolyásolja.

Igy magánvéleményem alapján egy 100A inverteres fütés beépitése a szekérbe egyenlő a saját és más közlekedő közúti veszélyeztetésével is. 

Biztosan találsz a környezetedben olyan szervizt, mühelyt barátot vagy szakit aki segit e gyári fűtés helyreállitásában.

További szép napot és biztonságos közlekedést!

Attila kanári szigetek.

 

 

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a szőnyegben levő vizet hőlégfúvóval, hajszárítóval, vizes porszívóval lehet szárítani
Ha nincs a közelben hálózat, akkor 12 V-os ventilátort kell kötni az akkura, résnyire kinyitva az ablakokat

Bálint

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Pár éve kilyukadt a fűtőradiátorunk, mire észrevettük már átázott a gyári szőnyeg, a plusz szőnyeg, és a hab hangcsillapítók is. Nyáron cseréltük, próbáltam szárítani a 40fokban nem igazán ment. Aztán átmostam slaggal, kinyomkodtam, újra átmostam, megint kinyomkodtam, de nem jött ki maradéktalanul. Majd megint a 40fokban száradt, hetek kellettek hozzá, hogy kiszáradjon és vissza lehessen rakni. Ez most télen kb esélytelen.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Eléggé agyament ötlet, de ez már durva terhelés. Inkább ilyesmi jöhetne szóba.
Azt hogy oldod meg, hogy ne folyjon el az utastérbe a hűtőfolyadék?

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Akkor inkább ülésfűtés. 
Ha nem kell órákat autózni, akkor bőven elég. Meg egy szőrös kormánykerék. Az infra csak azt fűti, amire "rávilágít". Ilyet használok én is a műhelyemben. 

2

ityvity
ityvity picture
*

Rövid autózás akár-5-be is elmegy , de párás ablakkal , még 100 métert sem lehet vezetni . Nekem egyszer megállt a ventilátor ,  letekert ablakon néztem az utat, és úgy jöttem haza .

0

Inhouse
Inhouse picture

Nekem eddig nem jött be az ülésfűtés, elsőre kevés, később akár égethet is. Az egészen nem segít az sem, hogy mivel hideg van, kabátban fog ülni, ami akár a feneke alá is benyúlik. A talpa, lábszára, térde is fázni fog, meg persze a felsőteste, kezei, arca...ha szemüveges, bepárásodhat az is...
De a mai autókban már nem zárják/nyitják a fűtőradiátorba menő vizet csappal, csak a levegő útját terelik másképpen, tehát nem tudja megakadályozni, hogy folyjon. Az egy dolog, hogy csökken a hűtőfolyadék szintje, mert lehet, hogy apró a luk. De közben elázik a szőnyeg, esetleg kerülhet elektromos részre is víz. A szőnyegből még nyáron is igen nehezen jön ki a fagyállós víz.
A másik gond, hogy mérgező a gőze is, fejfájást, rosszullétet okozhat. A szélvédőre belülről egy olyan páraréteget csinál, ami nem tüntethető el úgy, mint a sima pára. Így ezek együtt már alkalmatlanná teszik ezt az autót a közlekedésre szerintem. A fűtés helyettesítése nem fog sokat segíteni, ezt az autót le kell tenni, amíg nem lesz megjavítva. Ha leesik a kerék, akkor sem drótozunk a helyére egy gördeszkát.
Erre nem is gondoltam az infránál, csak azt néztem, hogy ne az 1000/2000W-os legyen, hanem valami kisebb.

0

Teac
Teac picture

Köszi

A fűtéscsövek  a motortérben rövidre vannak zárva egy alu csővel, már  semmilyen  hűtővíz sem jöhet be elvileg a belső térbe.
Sima vízzel lett kimosva a rendszer többször októberben, aztán le lett engedve, ezért sem érezhetni fagyálló szagot.
Csak a leengedéskor el lett felejtve a fűtőradiátor, abban talán maradt víz, ami befagyhatott, de mivel a szélvédő alatt a bowdennél is beázott, ezért még nem tudtam megállapítani, valóban lukas-e.
Vagy kompresszorral vagy vákummal kell állítólag tesztelni.
A gond az ablakok párásodása a szőnyegben levő víz miatt, a hideg csak kellemetlen.

0

5bdc
5bdc picture

A gond az ablakok párásodása a szőnyegben levő víz miatt..

Én vászonzacskóba bevarrt macska almot használok./Aldi Shah 8588/
Kettő db. A4 méretű,kb 30mm vastag elég.
Mind a két első ülés alatt van.
Állandóan bent van,nyáron kiteszem napozni :-)
Amikor kint nagy a latyak a gumi szőnyegre több réteg újság papírt teszek./a fényes színes nem jó/
Nem szép de hatásos.

5bdc

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

A sima vízből képződött pára az egy dolog, a fagyállós meg egy másik. Sokkal ragaszkodóbb.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: erre javasoltam a vizes porszívót

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Először kalkulálj azzal, hány ampert tud a generátorod. Általában 80-100A, ez durván 1100-1200W. Fényszórók 150W, reflektorral vagy ködlámpával 300W. Az utastéri ventilátor kb 300W teljes fordulaton. Aztán még tölteni is kell majd az akkut, így reálisan 600W, amit fűtésre fordíthatnál. 
De akár 12V-os fűtőtestet is kereshetnél, bár az inverter is fűteni fog. 

0

Valve
Valve picture

Köszi, már vettem egy "kerámia" fűtőtestet,  szivargyujtóról megy, M betűvel kezdődik a neve, 150W, már a kiszállítás közben vissza kellett volna mondani, mert szóltak, hogy semmire sem jó. És tényleg, szó szerint még a párát is csak egy kis foltban nyomja le. 
Fényszórót ritkán használok, városban megyek, ködlámpa nincs rajta.
Egy ehhez hasonlót használnék, ennek a ventillátora menne a fűtés 1-es fokozatban az inverterről, így 1kW-ot fogyaszt .

https://topcenter.hu/termek/vivax-ch-2001-heat-r-feher-futoventillator/

0

Sponsored links