You are here

Iwatsu SS 5611 oszcilloszkóp nincs fény

9 posts / 0 new
Last post
Demetriosz
Demetriosz picture

Üdvözlök mindenkit.

Egy Iwatsu SS5711 tip. oszcilloszkópot kellene megjavítani,sajnos nincs fény. Mivel itt kilovoltok vannak nem lehet mérni,a vezérlőrács --2450 Volt,az anód pedig 24KVolt. A nagyfeszültségű nagyfrekvenciás tápegység működik,mivel a cső fűt.
Itt egy rajz a tápegységről,és köszönöm a segítséget.

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

A vízszintes és függőleges eltérítések rendben vannak? 

0

Demetriosz
Demetriosz picture

Mivel nincs fény így az eltérítés sem látható.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nyilván. De az eltérítő feszültségek nem annyira magasak, másik oszcilloszkóppal 10:1 mérőfejjel 50 V/div állásban megnézhetők.
Vagy X-Y üzemmódban akár multiméterrel is, mert akkor egyenfeszültség van az eltérítő lemezeken. A vízszintes és függőleges pozíció potikat tekergetve változniuk kell.

0

nagyis
nagyis picture

Szia!
Pedig mérned kellene ha nem is KS anódon de a sokszorozó kimenetén . 22 kV nem kevés tudom. Az oszcillátor megy mert nem lenne fűtés, a ferrit trafó úgy néz ki jó mert megvan a -2kV a vezérlő rácson. Ha a KS cső jó feltételezzük akkor a gyanú a sokszorozóra esik. Nekem egy EMG 1556 van szinte ugyanilyen HV tápja anód 22 kV vezérlő -1950 V sokszorozó BG típus 5x -öz. 

0

Demetriosz
Demetriosz picture

Tudom,hogy mérni kell,csak nincs mivel. Még a vezérlőrács --2450 Voltot sem tudom mivel,mert minden műszerem 2000Voltig mér.Elsőre én is a sokszorozóra gondoltam.Nemtudom működne-e a nagyfesz vezetékre rátekerni kb. 15 menetet,rákötni egy glimet. Anno csináltunk ilyet az autó gyertyakábelére tekercselve,és a glim világított.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nem kell méricskélni a nagyfeszt, mert az vagy van, vagy egyáltalán nincs. A meglétére egy fázisceruza is elég. Ha nagyon parázol, a hegyére tekerj rá egy 10 Mohm ellenállás egyik lábát, a másik lába legyen a mérőcsúcs.
Kíváncsi lennék azért arra, hogy X-Y üzemmódban tényleg nem látszik a fénypont? Mert ezzel az időalapgenerátor hibáját ki lehet zárni.

Nekem SS-5321S van, de gondolom a működési elv ugyanaz. A szervizkönyv 5-8 oldalán van egy hibakeresési folyamatábra. Ott is azzal kezdi (rögtön a kisfeszültségű tápfeszültségek meglétének ellenőrzése után), hogy a függőleges erősítő kimeneteit és a vízszintes erősítő kimeneteit rövidrezárva megjelenik a fénypont? Ez a rövidrezárás teljesen bevett gyakorlat az oszcilloszkópok hibakeresésénél. Nem véletlen, hogy a gyártó is ezt javasolja. Semmi nem fog tönkremenni általa.

0

5bdc
5bdc picture

Szia.

nagyfesz vezetékre rátekerni kb. 15 menetet,rákötni egy glimet

Ez a saccográf csak váltakozó feszültségnél vagy impulzusnál működik.
Egyenfeszültségnél nem.

5bdc

1

Kari
Kari picture
*****

Szia D!
Csak az a baj a glimmes ötleteddel, hogy az nem meres, hanem max. indikalas lesz!
Különben meg (gondolom) ismered a müszered bemeneti ellenallasat;
ha tudod, hogy a 2KV hany Mohmon megy be-gondolom pl. 10Mohmon, akkor egy arànypàrral is kiszamithatod, hogy mekkora soros ellenallast kell hozza tegyel, hogy pl. 2,5KV legyen az uj mereshatarod-vagy ami neked szimpatikusabb! enlightened
Mas tema, hogy minden mert erteket ezzel az aranyossagi tenyezövel korrigalva kell ertelmezned-`NODE a semminel talan az is többet ér_legalabbis sztem ...
Kari

2

Sponsored links