You are here

Laptop akkupakk felújítása Ni-Mh helyett Ni-Cd cellákkal

21 posts / 0 new
Last post
cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Adott egy 8 cellás laptop akkupakk 2000mAh Ni-Mh cellákkal. A pakkot ugyan fel tudom tölteni, de nem terhelhető, az üresjárási feszültsége 8-10 óra alatt 1 V-ot esik. Szeretném kicserélni a cellákat. 
A kérdés: érdemes-e/lehet-e a Ni-Mh cellák helyett Ni-Cd cellákat használni? Ahogy olvastam, némileg jobban terhelhető és nem jelentkezik a memória effektus, de nem tudom, hogy alkalmas-e a laptop belső töltőáramköre a Ni-Cd cellák kiszolgálására.

Köszönettel:
Gyula

Comments
cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Bocsi, ha láma kérdés, de akkukkal (se) nem vagyok teljesen képben. (Ez talán már érezhető volt a topiknyitóból is:)) Gondoltam, mielőtt megrendelem az új cellákat, kipróbálom, hogy tényleg az-e a probléma. Sorba kötöttem 8db feltöltött 1.2V-os  (vegyesen 1850, 2500 ill. 2700mAh) AA Ni-Mh akkukat és (a hőmérő szenzort a helyén hagyva) bekötöttem az eredeti cellák helyére.
A power LED egyet villan, a 11.5V körüli üresjárási feszültség visszaesik kb. 9,5V-ig és a gép persze nem indul. A gépet a 14V-os main csatlakozón megtáplálva készenlétben az akku kapcsain a feszültség kb. 13,7V-ig emelkedik. (Ez nem sok egy 9,6V-os akksinak?) Ha a gépet bekapcsolom, visszaáll az akkuk 11,5V-os üresjárási feszültsége.
Viszont ha labortápról adok be akár még 9,2V-ot, akkor elindul a masina. Lehet, hogy az AA cellák nem bírják a kb. 1,3A-es folyamatos terhelést, vagy valami más miatt nem működik az (elsőre jónak tűnő) ötletem.

Köszi:
Gyula

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az 1,2V-os akkuk töltés közben 1,4V-og felmehetnek, de ha nincsenek toppon, akár 1,7-ig is. A gyenge cellák rosszul viselik az indítási lökést, nem is látod, de annyira le tudnak zuhanni, hogy nem indul a gép. A Lidl-s akkukat felejtsd el! Varta, ami még aránylag olcsó, vagy enelope. 

0

uniman
uniman picture
***

Ide nem ceruzaakkuk kellenek! 67,5 mm a hosszuk...
https://elektrotanya.com/comment/434205#comment-434205

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszi a linket. Viszont az ára kicsit húzós. Ez a gép csak játéknak kell. Még gondolkodom, hogy megér-e 20e Ft-ot ez a móka.

Üdv:
Gyula

0

uniman
uniman picture
***

Van (volt) 9 ezres "móka" is...

0

cape-t
cape-t picture

Köszi! Ez már elfogadhatóbbnak tűnik. Megpróbálom.

0

hcs
hcs picture

Szia!
Valószínűleg a sorba kötött cellákból legalább egynek nagyobb a belső ellenállása mint kellene vagy kontakthiba van a rendszerben. Ha van tárolós oszcilloszkópod akkor láthatóvá tehető hogy pillanatszerűen jóval 9,2V alá is csökken a feszültség, a tápellátásért felelős ic pedig letilt, nem lesz power good (vagy itt máshogy nevezik) jel. A multiméternek ez túl gyors folyamat. Új akkukkal jobb lesz a helyzet. Ha van rá mód akkor inkább ponthegesztéssel kellene összekötni a cellákat, a forrasztás hője nem jó nekik.
Sok sikert.

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Az akkukat egyenként 1R-al terhelve meglett a hibás akku. ~1A terhelőáram hatására 1,35V-ról 0,7V-ra esett vissza a feszültsége. Ez helyett másikat betéve a gép elindult "akkuról" (8 db normál AA akku.) Most már "csak" a cellákat kell beszerezni.

Üdv:
Gyula

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha új akkut teszel a helyére, nem lesz jó.
Használt, azonos típusú, kapacitású átmenetileg megfelel

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Jó vastag pákahegy, és előtte meg kell reszelni a forrasztandó felületet. Akkor nincs ideje felmelegednie az akkunak. Vagy forrfüles akksit kell venni.

0

lacoka
lacoka picture

Szia
egy képet feltehetnél róla nekem is van még néhány régi laptopom a képen a kék aksi litium a rózsaszín Ni-Mh
a litium aksi több mint 5 éve nem volt használva de még mindig tartja a feszültséget az Ni-Mh le van nullára merülve de töltődik ha feszültséget kapcsolok rá ebben semmi elektronika nincs

File csatolás: 

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Íme a képek. Ebben is csak egy hőmérő (LM35) illetve a hőbiztosítékok vannak.

Üdv:
Gyula

File csatolás: 

0

cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Köszi a hozzászólásokat. Ez egy 1994-es 486SX laptop akkuja, tehát valóban ősrégi. A feliratok PCP4H-AF SANYO 8HR 4/3A 9.6V 2200mAh. A gépet (3 dióda 2 FET és egy biztosíték cseréje után) sikerült elindítani. Mivel minden működik rajta, hagyománytiszteletből az akkut is felújítanám. De a hozzászólások alapján maradnak az eredeti Ni-Mh cellák.

Köszönettel:
Gyula

0

nagyis
nagyis picture

Szia!
Az NICD akku memória effektusa jelentős, az NIMH is benne van a körben . A  LI-ION és a LI-PO nem emlékszik mi volt korábban, vagyis nem érdekli mikor töltöd viszont  nagyon érzékeny a túltöltésre és lemerítésre ezért speciális töltő áramkört igényel ha pakkban üzemel akkor még azon belül az egyes cellák töltöttségét is figyelni kell és kiegyenlíteni balansz áramkört is tartalmazó töltő elektronika kell.
Egy kicsit többet írj a laptokk akkudról mert nagy valószínűséggel LI-ION cellák vannak benne ha csak nem valami ősrégi laptop alkatrésze.

0

uniman
uniman picture
***

"4/3A" méretű NiMh akkucellák kaphatók ma is...csak már 3800-4000mAh a kapacitásuk. A cellák méreteit, fotóját megnéznénk... 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Pont fordítva! A nikkel-kadmium cellák mennek ki a divatból. A memória effektus, és a kisebb fajlagos terhelhetőség miatt. Ma már nem is nagyon kapni őket a boltokban.
Csaba

0

hcs
hcs picture

Szerintem meg a kadmium mint súlyosan mérgező nehézfém miatt szorultak ki a hétköznapokból. Ha jól emlékszem 10 évvel ezelőtt még egyes Makita csavarbehajtók NiCd akkupakkal voltak felszerelve, mert a NiMH-hoz képest jobb volt az áramterhelhetőségük.

Laptopba nem fontos annyira a nagyobb terhelhetőség, nem kér pillanatszerűen sok áramot mint a csavarbehajtó. Inkább a nagyobb kapacitás és az alacsony önkisülés az érdekes, hogy ne kelljen túl sűrűn után tölteni tárolás közben. Ha cellát kell cserélni akkor vagy alacsony önkisülésű kellene bele vagy átállni a lítium cellákra, de ez több munkát igényel.

Szerint a laptop töltő elektronikája valószínűleg tudná kezelni a NiCd akkukat, de nem biztos hogy optimális módon.

Irodalom:
https://batteryuniversity.com/learn/article/nickel_based_batteries
https://batteryuniversity.com/learn/article/charging_nickel_metal_hydride

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a NICD celláknak nagyobb a memória effektusa

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem-e fordítva van, és az NiCd akksiknál van memóriaeffektus?

0

Sponsored links