You are here

LG 32LN536B-ZB típusú tévén, sötét marad a kijelző

17 posts / 0 new
Last post
Lackó1965
Lackó1965 picture
Új hozzászólás
Sziasztok, Van egy LG 32LN536B-ZB típusú tévém. A képernyő teljesen sötét, gondolom mert meghalt a háttérvilágítása. Hang van tehát valószínűleg a TV része működne. A hátlap levétele után a Tápegység panelen van egy csatlakozó, amiről két szál a háttér világítás LED-ekhez megy. Ezen a csatlakozón, ha bekapcsolom nem tudok semmilyen feszültséget mérni. Próbáltam úgy is, hogy kihúztam a csatlakozást, hátha az esetleg rossz LED(ek) miatt nem mérhető, de hiába így sem volt mérhető feszültség.
Hogyan lehetne a LED-eket le tesztelni úgy, hogy nem szedem szét a kijelzőt? Van erre valakinek ötlete, csak simán nem mertem rá kötni tápot, mert nem is tudom mekkora feszültséggel mennek vajon a 12 V jó lehet ide. Esetleg valakinek van rajza a Tápegység panelhez, ami alapján ki lehet mérni, hogy jó-e?
Csatolok egy képet, amin a LED csatlakozót megjelöltem.
Minden építő választ előre is nagyon köszönök.
 
File attachment: 
Comments
hopp1
hopp1 picture

Hello!
Hasonló tápegységgel rendelkező LG 42LA6130 as tévém van A háttér világításra 4 vezeték megy, szeretném megtudni, hogy miért és milyen feszültséget kellene mérni rajta?
Nem akarom egyelőre szétszedni a az LCD részt, de csak halványan világítanak a ledek de látszólag mindegyik. A tápegységről jó lenne egy rajz, de azt nem találtam.
A segítséget előre is köszönöm.
Péter

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Itt az oldalon találsz jópár LED teszter leirást és kapcsolási rajzot is. Azzal tudod ellenörizni a háttérvilágitást. Sajnos az esetek nagy részében a karácsonyfa izzókor elven működő háttérvilágitás adta meg magát. Viszont nálam párszor elöfordult, hogy a tápegység led driver része hibásodott meg. Valoban amikor beindul a tápegység megkell jelennie egy alap fecszültségnek a csatlakozón, ami kb24V. Erre szuperponálodik rá az inverter feszültsége és begyujtja a ledeket. Akkor első körben ittkeresd a hibát.
László

0

Lackó1965
Lackó1965 picture

Szia, Ilyen LED teszter leírást és rajzot be linkelnél, ha megkérlek, mert én nem találok itt. Vagy nem jól keresem.
 

0

uniman
uniman picture
***

0

mosomedve
mosomedve picture

A keresöbe ird be hogy led teszter.

0

Jenci
Jenci picture

Szia! Bekapcsoláskor emelkedő feszt fogsz mérni,ami mivel nincs terhelés lassan leáll.Ez elég rövid idő, tehát bekapcsoláskor már legyen rajta a mérőezköz. A hátteret szedd szét és a ledeket egyenként ellenőrizd. Led szakadásod lesz,egy vagy több darab is. 

1

Lackó1965
Lackó1965 picture

Szia, megpróbáltam amit írtál elég érdekes jelenséget tapasztaltam. Bekapcsolás után A két LED vezetéken a feszültség ritmikusan váltakozik Felső állapotban 4-5 V de nem stabil hol 4,5 hol 4,8 hol meg 5 volt. Alsó állapotban 0.5-0.9 volt tehát valahogy így mutatja a műszer bekapcsolom és 0,9 majd 5 majd 0,5 utána 4,8 megint 0,6 aztán 4,5 És így tovább akármeddig is tartottam rajta a műszert.

viszont ha bekapcsolás után akasztom rá a mérő szondákat akkor 0 marad végig.

A mérés idejére lehúztam a LED-ekhez menő vezetékeket.

Ez mi lehet?

0

oritop
oritop picture

 Itt semmi kétség LED _e ket kell cserélni. Ha hibás led sorok vannak (zárlatos) a fesz. induláskor 0v.ra esik vissza, mert a controller letiltsa. Ha van tapasztalatod ledeket is cserélhetsz. Meg kell állapitani, hogy 3 vagy 6 voltosak. A soroknak egyformáknak kell lennie. 6v vagy 3volt.

File csatolás: 

0

Lackó1965
Lackó1965 picture

Tegnap megérkezett a LED teszter, Ma pedig neki is estem a vizsgálatnak. Úgy néz ki, hogy van benne 19 db LED Egy sor ban 6 db a második sorban 7 db és a harmadik sorban megint 6 db. Az utolsó vagy mondhatom úgy is, hogy alsó sorban van egy ami nem hajlandó világítani. Bármilyen formációban is teszteltem. Egyenként mérve a LED-eket mindegyik teljesen egyforma 2,5V feszültségnél világit nem megy feljebb a teszter feszültség jelzője. És mindegyik egyformán 3,37mA áramfelételt mutat szintén a teszteren. 
 
Kérdés az van-e itt valakinek ilyen LED eladó vagy esetleg egy teljes sor.
Az az igazság, hogy 3 db os szettben lehetne beszerezni, de vagy eszement drága ilyen 20000 Ft környéke, vagy ha esetleg olcsóbb az ebay-on akkor 30-40 nap a szállítási idő.
Maga a készülék meg ér vagy 30-35 ezret. Öt éve volt az ára azt hiszem ötvenkétezer forint 
 
Illetve még egy kérdésem lenne a lencse, ami a LED-eken van ha le esett mivel lehet vissza ragasztani, a kis műanyag pöckök nem tartják meg. 
 

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az az áram inkább 337mA lesz! (3V/330mA/1W LED)

Tegyél fel néhány képet!

A lencse az FBS szilikon ragasztóval visszaragasztható (kötés után hőálló és átlátszó).
Festők boltjában beszerezhető kis (tubusos) kiszerelésben is.

0

Lackó1965
Lackó1965 picture

Szia,

Előkotortam egy régebbi LED szalag darabot, és rá mértem ezzel az új teszterrel.
Levágtam belőle egy 3db LED-et tartalmazó darabot. Ha a teljes 3 db ra mérek rá akkor 10,1 V és 35.7 mA volt.
És itt javítanám is az előző hsz-ben nem 3,37mA hanem 35,7 mA volt ott is az áramfelvétel.

Ha ebből a szalagból egyetlen LED re csatlakoztattam a tesztert akkor pontosan azt az értéket mutatja amit a TV ben lévő ledek 2,5V és 35,7 mA

Végül nem bírtam ki össze raktam a dolgot és be forrasztottam a ledet két kis drót segítségével a TV-be. Összekötöttem a panellal és adtam neki a 220-at és bekapcsolás után elkezdett működni. Annyi a baj, hogy ez az utólag be szerkesztett LED sárga a fénye a többi fehér, szóval így nem maradhat, de tesztelésre jó volt a dolog.
 

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Az uj lednek hideg fehér tipusunak kell lenni, akkor fog hasonlitani a benne levőkhöz. Arra kell figyelni, hogy a forrasztási felületnél melyik a pozitiv. Létezik mind a két fajta.
A diffuzor visszaragasztásához használj uv fényre kötő ragasztot, ami egy ceruza, toll alaku szerkezetbe van beépitve, az egyik végében van egy uv led, amivel a ragasztás 30 másodperc alatt elvégezhetö.
László

0

Lackó1965
Lackó1965 picture

Újabb infók a TV LED cserével kapcsolatban, Sajnos nem birta a kiképzést, Mire beállította a csatornákat, az kb 10 perc se volt újra elsőtétedett szóval nem működik ez a megoldás, vagy valahol másutt kell keresnem a hibát.

Tegnap este USB ről ment egy kb 15-20 percet Most reggel ez a csatorna keresés kb 10 perc lehetet vagy annyi sem és kivégezte, este megnézem vajon az a LED halt-e meg vagy valamelyik másik.

0

Lackó1965
Lackó1965 picture

Szia, 
Végül valóban ez a hidegfehér szalagból vágtam egy LED et ést azt ragasztottam be és kötöttem be apró vezetékekkel, a lencsét is sikerült rá ragasztani. De később szerintem újra meg kell majd bontamnom, mert nem igazán tökéletes, még így is picit sárgásabb a fénye ennek a lednek, mint az eredetieknek. Persze film lejátszáskor vagy TV üzemmódban ez kevésbé látható, a folyamatos mozgás és a folyamatos szín áltozások miatt. De pl a beállítás menüben amikor egyszínű a háttér akkor szépen felfedezhető. Szóval nem az igazi. Ugyhogy javaslom mindenkinek aki ilyenbe bele fog ne sajnálja a pénzt az eredeti LED sávokra. 

Ezúton köszönöm mindenkinek aki segített, akár kicsit akár nagyon. Jó hogy vannak ilyen fórumok, ahol valódi segítséget lehet kapni és nem az orr fenhordós , majd én megmondom a tutit, lekezelő módban, stílus megy.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Fülesmester!

Az FBS-sel hová kell ragasztani a lencsét? Mert ecetsav alapú, és az elektronika azt nagyon rosszul viseli.
Jácint

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Rá a LED-re, mivel annak tokja műanyag, aminek nem árt. 
Természetesen ésszel adagolva (egy gombostű fejnyit).
Kötés után már nem savas.

0

Sponsored links