You are here

LG 42PC1R PLAZMA TV, TÁPEGYSÉG JAVÍTÁS-nem indul csak relé kattan bekapcsoláskor

20 posts / 0 new
Last post
makittib
makittib picture

Sziasztok!
A LG 42PC1R tápegység javításában kérnék segítséget, sajnos táp részről rajzot nem találtam.
Gazdája szerint nehezen lehet bekapcsolni - nálam egyáltalán el sem indult.
Távirányító/bekapcsológombra csak a relé kattan, se Va se Vs se 5V-ja nincs. Primer kör kiskondiai mérve jók (púposat nem találtam), de cseréltem semmi változás. Olyan mintha valaki cserélt benne régen párat a szekundernél. Ilyet még nem javítottam. Olyan mintha a PFC rész (ICE1PCS02) halott lenne. Tápja multiméterrel kb. 5V-ra megy fel 1 pillanatra, szkóppal kb 10V-nyit olvastam le. VSENSE-n a feszültség 0,9V nem változik relé kapcsolásra (3db 250Kohm nem szakatt); GATE kivetetésen semmi szkópon egyenlőre csak DC állásban.
Relé által kapcsolva a pufferja kb.300V-ra töltődik (leválasztó trafóm 100W-os) miatt kicsit kevesebbre részletesebb mérés miatt evvel is meg közvetlenül hálózatról ugyanúgy nem indul. Lehúzva a Z-sus és az Y-sus paneleket a tápról külön-külön és mindkettőt semmi változás. Porcelán tokozású ellenállásokat jónak mérem.
Pár fotót csatolok a LG plazma 6709900019a.jpg netről szedtem teljesen hasonlít - a többi a készülékről van.
Segítséget előre is köszönöm, makittib.
 

Comments
mosomedve
mosomedve picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

makittib
makittib picture

Mosomedve ezer köszönet a rajzért, még most kezdem nézni a panellal, a készenléti áramkör 5xx pozíciók helyett 8xx van de nagyon hasonlít rá, panel azonosítója egyezik. 
Stevepapa köszönöm a felajánlást, de szeretném elsősorban megjavítani.
Üdvözettel, makittib.

0

Vote up!

You voted ‘up’

makittib
makittib picture

Sziasztok! 
#451196 hozzászólás szerinti link átméregettem a U701 lábaitól miket figyel/vezérel (huuu de alapos volt a tervezője). Itt a 26-os lábnál a R741 100ohm helyett 10kohm-ot raktak gyárilag (3. szín narancs) 3. oldalon ellenállásokon csak e különbséget találtam.
Ami hibát találtam, hogy az 1.oldali rajzon Q605  kapcsolótranzisztornál a bázis és az emitteren mérhető feszültség multiméterrel mérve 5 - 6V -ot mérek 1mp-re aztán gyorsan 0V-ra csökken. Kollektorán amikor a 5-6V-ot mérek 19V-ra csökken, utánna 21,5-22V lesz. A Q605 C3209 (2SC3209) típusú jónak mértem teszterrel, de kicseréltem a HQ  által javasolt helyettesítőjére MPSA42-re (a jó öreg Videoton végfok), semmi változás.
Még az eredetinél a D603, utánna meg a R605 és Q603-nál megszakítva az áramkört, ekkor sem volt változás.
ZD601 minha B18-at olvasnák le róla, teszter síma diódának mérte, mérve (elemből 24V táp +soros ellenállás) 19,4V-ot mérek 8mA áramnál.
Az opto NEC2571: https://www.newbecca.com/product/533808839550.
E mérések fejleményében valaki segíteni tudna hogyan tovább. 
Köszönettel, makittib.

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa
stevepapa picture

Ok, de azért ha lehet próbáld ki egy működő táppal, mielőtt belekezdesz...a táp javításának.

0

Vote up!

You voted ‘up’

párdi
párdi picture

Szia
A három álló 5w porcelán R tagot nézd meg .

0

Vote up!

You voted ‘up’

makittib
makittib picture

Pádi a 3 db 5W 10ohmos porcelán ellenállásokat jónak mérem.
Stevepapa, main-t is lehúzva kb. úgy kapcsol be mintha távirányítóval kapcsolnám. Időhiány miatt csak pár mérést tudtam csinálni.
A PFC táprész ugyanazokat tapasztalom, mint témanyitásnál. Szkóppal 0,1V-os osztás AC állapotban mintha a GATE kivezetésnél picit megingana pár tized mm-t bedugáskor.
Holnap folytatom, remélem az indítási próbák hatására nem okozok kárt benne.

0

Vote up!

You voted ‘up’

makittib
makittib picture

Tovább vizsgálva a tápot (főleg az oldalon található infók alapján) a két 270uF/450V ESR értékei 0,31 és 0,32-őt mértem. 1 pillanatra 302-308V közöttit mérek lehúzva mindent.
Milyen (és mekkora értékű) műterhelés rakja rá, mert csak 5V készenléti ad le. Olvastam valami soft-startnál megáll.Lassan kezdek kifogyni az ötletekből, rajz nélkül ilyen bonyolult táppal. 
Segítségeket előre is köszönöm, makittib.

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa
stevepapa picture

Tápom van néhány db, ha gondolod--
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Húzd le  MAINT is csak  tápot magát kapcsold feszültsége. Így el kell indulni a tápnak, a feszültségek megjelennek pár másodpercre, illetve a relének kattanni kell.

0

Vote up!

You voted ‘up’

makittib
makittib picture

Stevepapa, köszönöm, sajnos már csak holnap du. tudom megnézni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lengyi
Lengyi picture
*****

Szia.
Elvileg még van 42PC1R tápom: 6709900023A  / Sanken 1H328W

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

makittib
makittib picture

Lengyi köszönöm a felajánlást, de ez eltér panel számban is.
Ma tovább folytattam a hibakaresést. Szkóppal is mérve így arra jutottam, hogy első oldali rajzon a PC601-es optót 3. oldali U701 kapcsolja csak 1mp-re így az előző hozzászólásomnál írt Q605 nem tud kinyitni normálisan. (Feltételezem ezért nem tudja egyik tranzisztor sem átengedni pl. 18V-ot, hogy a többi táprész el tudjon indulni.)
Közben találtam újabb eltéréseket az U131 és U132-őn. R-en mindkettőnél 2,5V (tápfesz. adáskor folyamatosan) a K-nál mindkettőnél 1,9V-ot mérek a rajtól eltérően folyamatosan (mind2 ellenállása 4,7kohm). Ekkor a U701 28 - 29-es lábnál megjelenik 4,9V folyamatosan.
Egyszerűen nem értem melyik feszültségérték nem felel meg neki, ami miatt letilt (azaz PC601-es optót nem vezérli). (Táp panelről le van húzva minden nehogy valamit tönkre tegyen, így vizsgálom jelenleg. Esetleg hogyan csaphatnám be úgy a tápot, hogy ne tegyek kárt benne, de pár másodpercre el tudjon indulni a táp.
A segítséget előre is köszönöm, makittib.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mosomedve
mosomedve picture

Szia!
Sajnos akinek nincs kellő jártassága plazma tévék javitásában, annak elég nehéz lesz behatárolói a hiba helyét. Azt kell tudni elsőnek, hogy a nagy táp beinditását a main lap és a logic board együttesen végzik. A relét a main lap kapcsolja és logic boardot is inditja ami aztán a nagyteljesítményű tápot is vezérli. Összetett a dolog, nehéz lesz neked akkor megtalálni a hiba helyét. Nekem volt olyan esetem, amikor a tápon levö vezérlö ic volt hibás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Azért írtam, hogy a tápot teljesen leakasztva mérjen, feszültség alá helyezve minden feszültsége egy pillanatra megindul.  Azokból az értékekből kb lehet tudni, hogy jó e a táp. Mint írtad ezeknél a vezérlő ic általában,nem, vagy  inkább a "javítástól " megy tönkre, szerintem. Samuknál inkább jellemző a vezérlő ic elhalálozásra.  Gyanús esetekben mindég egy működő táp beépítése indokolt, aztán lehet az időt vesztegetni a javítására. Ennél a kijelző típusnál inkább a hibridek okoznak gondot ....általában.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mosomedve
mosomedve picture

Igen, de mint írta az Y és Z modult lecsatlakoztatta, akkor is el kellene indulnia egy pillanatra a 200V-nak és a 65V-nak. Egyébként ezen modulok hibrid hibáját egyszerű zárlat méréssel ki lehet deríteni.
Meg kell keresni a panelen azokat a vezérlő pontokat az adott csatlakozókon, amelyikre feszültséget kapcsolva beindítható a tápegység. Nem egy darab van!!!!

0

Vote up!

You voted ‘up’

makittib
makittib picture

Mosomedve, 200V és a 65V-ot nem mértem, mert úgy gondoltam hogy ezt előállító vezérlőnek a tápfeszültségének közelit vártam volna. Beindítást talán 3 ponton kellene (most nincs előttem a rajz, kötözgetés nem akadály- akár próbanyákon akár dugdosós próbapanelen). A két panel együttműködését néztem, + U701 jó sok feszültséget figyel és vezérel is. Ha beindítanám így 200V-ra 230V/60V, 65V-ra 120V/40 vagy 60W-os izzó műterhelésnek jó-e? Úgy emlékszem Y és Z modulnál a dupla biztosítékokat jónak mértem.
Köszönöm Mosomedve és Stevepapa, remélem megtalálom a hibát.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mosomedve
mosomedve picture

A táp terhelés nélkül is beindul és névleges feszültség közeli értékre beáll, hajó. Csak túlterhelésnél tilt le a rendszer, például hibrid zárlat esetén.
László

0

Vote up!

You voted ‘up’

makittib
makittib picture

Mosomedve, már arra gondolok hogy valamelyik smd kondenzátor ellenállásba ment át (pl. saját tv IR vevő szűrőkondenzátora - nem volt irányítható, vagy munkahelyen volt hogy egy 100nF lemerítette az elemet). Ha így van szép lesz megtalálni.
makittib

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa
stevepapa picture

Volt már olyan hibrid gondom ami nem totálzárlatos volt, de a tápot lelőtte.  Ha az ic-n mérsz általában teljes zárlat, vagy szakadás van, a bizti szakadt, de csere után megmarad mert megszakadt a hibrid. Nagy ritkán előfordul, hogy normálisnak tűnik, aztán néhány bekapcsolás után durran egyet...Néhány tápon van kapcsoló amivel bekapcsolható a táp, vagy mint írod kötözgetni kell .  Nem neked szól mert nyilván te tudod, de az x3 sorozatú gépeket több táppal gyártották, egymással kompatibilisek.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links