You are here

LG HT503 házimozi CD-t és DVD-t nem olvas - Megoldva!

18 posts / 0 new
Last post
lzoli74
lzoli74 picture

Tisztelt Fórumtársak!

A fenti LG gép a CD-t és a DVD-t nem olvassa. CD esetén lassan forgatja a lemezt de nem történik több... DVD esetén a lemez felpörög és ugyan próbálja olvasni de szintén nem sikerül neki. Próbálkozik egy ideig - hallatszik miként próbálja a fejet mozgatni - de megáll és "No Disk" üzenet jelenik meg a kijelzőn.

Előzmények: A készülék semmit se csinált amikor hozzám került. A tápegységében találtam egy hibás ellenállást a FR931-s pozícióban és a szervizkönyv szerint 0,2 Ohm kell oda. Sajnos itthon csak 0,5 Ohmost találtam. Beépítve és lepróbálva elindult a készülék, minden egyéb funkciója (rádió, erősítő, bemenetek és az USB) működik. Már adtam volna vissza, amikor próbát tettem a DVD-vel. A tálca ki - lemez be, nem csinált semmit. Meg se forgatta a DVD-t. CD ugyanez. Átpucoltam a fejegység optikáját elég poros volt és a tisztítást követően a jelenlegi állapot keletkezett... DVD-nél forog de nem olvassa be...

Nem nagyon szeretek ilyet javítani, tv-k lelkivilágát elég jól ismerem de eddig a CD-DVD dolgokkal mindig ráfaragtam...

Hol érdemes keresnem a hibáját? Cseréljek lézer egységet benne? Okozhatja a fenti problémát az, hogy 0,5 Ohm-s ellenállás tudtam a hibás helyére tenni?

Köszönettel veszek minden építő gondolatot! Nem szeretnék feleslegesen vásárolgatni alkatrészeket.

Comments
lzoli74
lzoli74 picture

Kicsi változás: A Optikát és a lézert kicseréltem, a helyzet az, hogy a CD-t most már olvassa tökéletesen. Betéve a lemezt egy két másodperc és már felismerte indítható a lejátszás. A track választás nagyon gyors, váltást követően pillanatok alatt biztosan olvassa a audió cd-t. De a DVD-vel továbbra se boldogul :-(, hogy a fene enné meg. Próbáltam állítani a szán dőlésszögén, két csavar kijjebb csavarásával de nem változott a végeredmény. Megkérdeznélek titeket, érdemes-e a lézer áramát állító két potencióméterhez hozzányúlni? Fura az, hogy a piros lézer megy és láthatóan világít. Ha jól tudom ez olvassa a DVD-t.

Üdvözlettel: Lénárt Zoltán

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Mit jelent, hogy az optikát és a lézert? Az egy egységbe van építve, nem lehet külön-külön cserélni. Honnan származik, amit cseréltél? Új, bontott, láttad működni, vagy bizonytalan?

0

lzoli74
lzoli74 picture

Természetesen egyben volt a kettő! Újonnan vettem! De megoldódott, a fej döntésszögét állítva egyszer csak megindult. Nagyon örülök ennek mert már szabadulni szeretnék tőle... Most megy! Játszik mindenféle lemezt!

Üdvözlettel: Lénárt Zoltán

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
...OK
Üdv.:Uniman

0

gyimi1
gyimi1 picture

Szia!
Ezt hogy érted, hogy a fej döntésszögét állítottad? Min állítottál?

0

lzoli74
lzoli74 picture

Mellékelek egy képet. A piros színnel bekarikázott két csavarral lehet állítani a két tengely dőlésszögét amin a szán csúszik előre-hátra. Ezek magasságával állítható be hogy az optika párhuzamosan fusson a lemezzel.

Sajnos nem tudok élesebb képet készíteni a telefonom ilyen pocsék tényképezővel rendelkezik :-(

Üdvözlettel: Lénárt Zoltán

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Válaszd le a motorokat az elektronikáról. Egyessével tápláld meg 3V-ról. Járasd legalább 5 percig és figyeld a hangját. Ha változik a fordulatszáma akkor rossz. A járatás során az áramfelvétele nem mehet 40mA fölé (tányér nélkül 30mA). Ha fölé megy vagy ugrál akkor rossz.

A szalagkábel a fej csatlakozójánál, tőben szokott megtörni. Világítsd át erős fénnyel és láthatóvá válik a repedés.

Ha motorok és a szalagkábel jó, akkor valószínűleg lézerfej hibával van dolgod. Azt írtad, hogy poros volt. Sajnos a belső optikához nem lehet hozzáférni, de a por belül is megül a felületeken. Próbáld meg langyos vízbe áztatni, vagy ha van UH-os mosód abban is megpróbálhatod kimosni. Veszteni valód nincs. Jó nem lesz, de 10-ből 2x jobb lesz mint volt és akkor egyértelmű, hogy fejhiba.

Milyen fej van benne? KSM-150B?

Üdv.

0

lzoli74
lzoli74 picture

Ma lehetőségem volt a motorokat lepróbálni. 3V-ról járattam és 20mA áramfelvételt produkált stabilan. Ez nem változott, ill. ha a tengelyét kézzel terheltem akkor meglepően nagy nyomatékot biztosított. Üresjáratban az áramfelvétel nem ingadozott végig stabil volt. Ha ellenállását mértem a motornak kb. 20 Ohm-t kaptam, lassan forgatva a forgórészt persze ez változott. Kisebb sose volt a motor belső ellenállása.

Viszont átpucolgattam a fogaskerekeket kicsit mintha szorultak volna. Az alattuk lévő - talán - szilikon zsír, kicsit megkeményedett. Alkohollal megtisztítva érezhetően könnyebben megy a fejmechanika. De a probléma sajnos továbbra is fennáll.... :-(. Nem olvas se DVD-t se CD-t...

Üdvözlettel: Lénárt Zoltán

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Akkor marad a fej csere.

Üdv.

0

lzoli74
lzoli74 picture

Nagyon köszönöm a tanácsokat! A vizsgálatokat elvégzem, meg is írom mit tapasztalok.

Az egész gép poros volt, nem nagyon csak olyan "szobaszinten". A fej most elég tisztának néz ki, valóban a por bemegy az optika alá is. Sűrített levegővel kifújtam, látszólag tiszta. Sajnos lemezt továbbra se olvas. A szalagkábelen láttam hibát, a végén a fólián a fémcsík össze volt gyűrődve. Ezt megoldottam de nem megy - sajnos...

A fejre hol van felírva a típusa? Van egy QR kód rajta, ami alatt az alábbi felirat olvasható: 5FV18I17 és 198527364 de holnap készítek róla egy makrót és az többet mond majd róla. Annyit csak, hogy Samsung gyártmány. Egy katalógusfotót csatolok róla. Pontosan ilyen van benne.

Üdvözlettel: Lénárt Zoltán

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Az optika típusa: SOH DL5FV1 de szerintem jó bele az SOH DL5FV6-is.

Ez segíthet a beazonosításban, ha bizonytalan vagy:
http://www.ersatzteil.justone-schnepel.de/html/bildergallerie1.html
http://www.remcomplekt.ru/img_names.php?idn=15

Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
Ha "poros" volt a fej akkor gondolom már egy ideje pihent.
A kötelezőket nézd át, szalagkábel, motorok, a szán sima csúszását, ha nem segít egyik se akkor fej csere.
Az ellenállás nem okozza ezt a hibát.
Üdv.

0

lzoli74
lzoli74 picture

A fejmechanikát átnéztem, a szán simán és finoman csúszik. A motorok mennek, tápfeszültséget kapcsolva forognak ide-oda.. A fejet az elektronikával összekötő kábel viszont érdekes, olyan mintha már próbálkoztak volna vele, mert a végén néhány fóliacsík össze volt gyűrődve. Kicsit rövidebbre vágom és aztán lássam mi lesz....

Üdvözlettel: Lénárt Zoltán

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Ezeket a motorokat nem lehet korrektül csak tápfesz ráadásával tesztelni. Mivel lehet oxidos, vagy akár zárlatos is a kommutátora, ami tápról nem látszik, de saját meghajtással egyik eseten sincs elég ereje a motornak, hogy normál sebességgel forogjon, vagy helyesen pozícionáljon. Lekötve, ellenállásmérővel rámérve a kivezetéseire, nagyon lassan kézzel végigforgatva mindkét irányban folyamatosan, kiugrás nélkül 8...12 Ohm körüli értéket kell mérni rajtuk, ha jóval nagyobb,. vagy kisebb, az hibára utal.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Én is így szoktam. Kicsik a feszültségek, kicsik az áramok üzem közben. Én 1 ohm-al szoktam megmozgatni a motorokat, és sokszor még úgy is elindulnak. Kézzel "csúsztatva" viszont észlelhető a hiba. Főleg a slide motornál gyakori (mivel nagyon lassan, és rövid ideig üzemel lejátszáskor), hogy fekete, és kemény oxidréteg képződik a kommutátoron, ami sima tisztítással le sem jön, csak polírpapírral.
Üdvözlettel:
Attila

0

lzoli74
lzoli74 picture

Nagyon köszönöm a javaslatokat! Holnap elvégzem a javasolt vizsgálatot! Kíváncsian várom az eredményt! Beszámolok róla mire jutottam.

Üdvözlettel: Lénárt Zoltán

0

lzoli74
lzoli74 picture

Hálásan köszönöm a gyors választ. Valóban elég poros volt a készülék belül. Állítólag így vásárolták és ki akarták dobni, mivel nem működött. Aztán mint lehetőség előkerültem és hozzám került a gép.

Átnézem a javasolt alkatrészeket és meglátom mit tehetek. Köszönöm szépen!

Üdvözlettel: Lénárt Zoltán

0

Sponsored links