You are here

Loewe Studio 70 aj31 újraindul ! chassis c9001[Megoldva]

31 posts / 0 new
Last post
renfe
renfe picture

Adott ez a tv,eredeti hibája az volt hogy 1 óra után ellötte a sorvégtranzisztort(s2000af).kipróbálásnál van standby,de amikor inditom egy 2-3 másdopercig elindul majd visszaáll standbyba.ilyenkor nagyfesz van ,hang olyan mintha ütemesen kopogna és nincs kép.
de van amikor elindul nem áll vissza standbyba ilyenkor szintén indul minden de hallani hogy valami erölködik (elindul-leáll)és a hang is abban az ütemben sziszeg,valamint egy pillanatra bejön egy vizszintes csik majd eltünik.De mind a 2 esetben az a közös,hogy amikor lemegy standby-ba akkor a képcsövön látszik nagyjábol egy háromszögbe 2-3 pont.Ezt mellékeltem képen is amennnyire látszik.Ebben szeretnék segitséget kérni,mert már kifogytam az ötletekből.Mi lehet a baj?

Upgrade: Eeprom cserével,elindult,már csak kép geometriát kell állitani,de ez már nemsok.

Comments
renfe
renfe picture

a 27Voltos táppal van valami ,mert az inagdozik üzem közben,a táp szekunder oldalán még csak pár tizedet,de a függöleges icnél és az ew fokozatnál már 2-3 voltot,ezért párnatorzitott a kép és ezért nem akart a függöleges eltérités se indul csak egy-egy pillanatra.Ennek az okát keresném most a hozzá tartozó körben már szinte minden elkót cseréltem újra.de még mindig semmi.Mellékeletem 2 képet amikor megemelem a segédrácsfeszültséget akkor jobban látszik miat csinál.Elindul az eltérités leáll ,ezt ismételgeti!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia renfe!
Ekkora fenyerö nem gyogyitja a foszfor allagat, plane ha nincs függöleges/avagy maskor soros elterites...
Kari

0

renfe
renfe picture

Köszönöm a jó tanácsot,de sajnos ez a javitás menetében nem nagyon vitt előrébb,pedig épp azért irok mert kezdő vagyok és tanácsokat kérek. :(

0

renfe
renfe picture

Jah és majd elfelejtettem,amikor szétjön az eltérités oldalról párnatorzitott,bár lehet ez az átalakitás miatt.(tda8175-tda8170)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Inkább az EW fokozatban keresd az okát!

Üdv:
Fülesmester

0

renfe
renfe picture

Átnéztem minden egyes elemet az ew körben,de semmi rendelleneset nem találtam,cseréltem újra az elkókat is de nem hozott eredményt.még mindig szeretne indulni az eltérités ,de leáll majd ismét próbálkozik és igy tovább.

0

renfe
renfe picture

Megint küzdöttem egy kicsit a kicsikével,felemeltem a segédrácsfeszültséget a potival hogy lássak valamit,most azt csinálja,hogy amikor sikerül inditani akkor szintén ütemesen kopog,látszik a vizszintes kék csík aztán szétnyúlik a vizszintes kék csík de nem képtartalom van csak sok csik ami kitölti a képernyőt,kivéve az alját ahol viszakanyarodik,aztán vissza az egy vizszintes csíkra.Valószinű indulni akar az eltérités de még mindig nem tud valamiért.pedig már minden cserélve volt (elkók tda8175-röl8170re,dpu2553).Ellenálásokat átmértem mind jónak tünik.

0

renfe
renfe picture

Sajnos nem a helyes irányba indultam el a tv javitással,mert nem konkrétan az eltéritéssel volt a baj hanem a táppal,de legalább okultam,hogy azzal kelett volna kezdeni.Szóval amikor elsöként rámértem a tápfeszre ub=210v körül volt standby-ban üzemben pedig lement 190v-ra.Szóval itt van a kutya elásva megfut a táp.Tda 4601 -el szerelt a táp,kicseréltem a 2 diódát(d622,d636),a 4 kondenzátort(100uF,1uF),megnéztem az összes ellenálást kivéve is.De még mindig megfut a táp.annyit sikerült elérnem,hogy a b+ Poti (p633)teljes lecsavarásával lement standby-ban 190v-ra,üzemben pedig 165v-ra,de persze igy még nem indul szegényke.Az lenne a kérdésem ,hogy mit csináljak,mert olvastam itt tanyán hogy az ic nagy ritkán szokott csak tönkremenni?

0

Rattanee
Rattanee picture

Nem akarok nagyon okos lenni mert a TV-kkel annyira nem vagyok nagy barátságban (RGB monitorokhoz szoktam főleg nyúlni) de a monitoroknál általában van egy röntgensugárzás elleni védő elektronika ami megfogja az egészet ha túl magasra ugrik a nagyfesz, ilyenkor pedig a kapcsolóüzemű táp feszültsége általában megugrik (Pl 117.3V-os üzemi feszről 165V-ra).

Mikor a B+ magas, mindíg a röntgenvédelem ideiglenes(!!!!) kiiktatásával kezdem. Ha elindul hibátlanul akkor abban van a gond, ha pedig tényleg magas a nagyfesz annak elég ropogós hangja van mikor indul a cucc, és a sortranyó utáni részben szokott a hiba lenni. Ha pedig esetleg más, és úgy sem indul akkor általában a horizontális eltérítésben van egy ellenállás kinyílva és azért magas mert az meg sem próbál indulni.

Nem tudom ebben pontosan hogy van a táp működése, de nem lehet hogy amíg standbyban van, itt is magasabb lesz a B+ mint üzemben? Tehát szerintem bekapcsolt állapotban állítsd be a B+-t, aztán végigtúrka a vertikális TDA ICn hogy minden fesz rendben van e és meg kell találd a ludast.

0

maszek
maszek picture

Szia.
Valóba ritkán hibásodik meg a TDA 4601.
Viszont körébe a négy kondi gyakrabban.
Cseréld a C622, C623,C631, C634 kondikat.
A táp be fog állni.

0

renfe
renfe picture

Már megtörtént a cseréjük,be is van állva a táp 155V standbyban,de mikor bekapcs akkor leesik 135voltra,most ott tartok,hogy felemeltem a segédrács feszültséget és igy láttam a hibát vizszintes csik volt a képen,tehát a függ icével van valami vagy abban a körben terhel be valamiezért kapcsol le a táp.Holnap folytatom a keresgélést.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ez erre az IC-re nem jellemző.
Inkább terheli valami (függőleges végfok, RGB végfok, sorvégfok).

Üdv:
Fülesmester

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A nagy ritkán nem jelenti azt, hogy soha! Cseréld ki az IC-t! Bontható régi Videoton Infra Color tápokból is.

Üdv:
Fülesmester

0

renfe
renfe picture

rendben,szerzek hozzá ic-ét,de a potit befujtam kontakt spray-vel és igy már bebirtam állitani a 155v-ot standby-ba,de üzem közben lecsökken 135voltra és visszaáll standbyba.Akkor ezekszerint az ic nem birja?Bocsánat a sok kérdésért ,de crt-ben kezdő vagyok.

0

renfe
renfe picture

Upgrade: Nahát kicseréltem benne a függőleges eltéritő ic-ét 8175- ről 8170-re a szükséges átakalitásokkal együtt,de a helyzet változatlan ugyanaz,3 kicsi pont a képen ,majd táp leáll.Lehet hogy egyre nagyobb a valószinűsége a dpu 2553 hibájának?Kérlek segitsetek ha tudtok!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Szkóp nélkül csak találgatni lehet!

A DPU gyakran meghibásodó elem, de ez így (szkóp nélkül) csak akkor derül ki, ha kicseréled, és úgy már működik.

Üdv:
Fülesmester

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
A 3 kicsi pont az , se melyik éltérítő nem működik, vagyis vagy proci, vagy valamelyik táp .

Üdv! Miki.

0

renfe
renfe picture

Megnéztem a feszültségeket a tda 8175 ön,a csatolmányba beírtam az eredetihez képest ,cseréltem r514es ellenálást mert 10k helyett 30k volt,és r513 is mert az meg 4,7k helyett 12kohm volt.Amit furcsának találtam az az,hogy tda 8175 7.lábára érkező 1,7volt helyett 2,4 volt érkezik a dpu2553 as icétöl,pedig r566 ellenálás mérve jónak tűnik,továbbá r516 és r517 is jónak tünik,lehet hogy az eltérités processzorral(dpu2553)van a baj?Segítségeteket előre is köszönöm.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ezek a DC szintek markáns különbségeket nem mutatnak, így ebből következtetéseket nem lehet levonni az IC állapotára nézve.
Az oszcilloszkópos jelalakvizsgálat választ adhat a DPU és a végfok IC működőképességére is. Kérj kölcsön egyet! A TV javításhoz elengedhetetlen műszer!

Ha ez nem megy, akkor cseréld a végfok IC-t!

Üdv:
Fülesmester

0

renfe
renfe picture

rendben,megpróbálom megoldani!Esetleg ,ha kivenném a függ icét és ugypróbálnám inditani azzal nem lehet kiszürni,hogy valóban a függ ic a baj?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ha rossz, azért nincs képkioltó impulzus, vagy kiveszed, és azért nincs, mindegy a védelemnek. Mindkét esetben hibát fog detektálni.

Üdv:
Fülesmester

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ellenőrizd a függőleges végfok IC (TDA8175) lábain a DC szinteket a csatolmány alapján, és az 5m, 5n, 5o, 5p jelalakokat (rajz) szkóppal!
Ha szükséges, cseréld az IC-t! (csatolmány)

Nem zárható ki a DPU2553 eltérítés processzor hibája sem.

Üdv:
Fülesmester

0

renfe
renfe picture

Hát először is köszönöm a segitségeket,szívesen cserélném tda8175-öt de itthon nem lehet kapni helyettesiteni meg nem tudom hogy lehet-e,dpu2553-hoz egyszerűbb hozzájutni.Feszültségeket megnézem,de jelalakokat sajna nem tudok mert szkóppal nem rendelkezem.De akkor méricskélek ,mert a dpu-t még nem néztem.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nem olvastad el? :-?
A TDA8175 helyettesítésének módját tartalmazza az előbbiekhez illesztett csatolmány. Pontosan azért küldtem, mert nem kapható már.
Egyéb típusokkal is helyettesíthető. (új csatolmányok)
Valamelyik csak beszerezhető!

Üdv:
Fülesmester

0

renfe
renfe picture

De elolvastam csak a csatolmányt később néztem meg,mert azthittem az adatlapja köszönöm a segítségedet valóban a másikat belehet szerezni,és már lesz mit átnéznem,de munkahelyen van a tv,ugyhogy majd késöbb birok nekirugaszkodni.Amit én a kapcsolási rajzon még néztem,hogy a dpu2553-at a figyelmembe ajánlottad hogy annak is az egyik lábán(21.clp.1)is van egy elektrolit kondenzátor amit tuti nem cseréltem még,aztis megmérem majd.

0

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)
" egy pillanatra bejön egy vizszintes csik majd eltünik" azért azzal a függőlegessel is lesz némi gond.
Üdv:kocici

0

Adamson
Adamson picture

Üdv szerintem a függő ic hibás 90százalék.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ez digitális alaplap, szívás lesz vele. Először is egy belevaló tranyó kellene , mert a 1577 a diódás és kicsit lassúbb.
Ha hallható kattogást észlelsz, akkor a vertikális eltérítést kellene vizsgálni szkóppal és a tápokat figyelni szűretlenségre.

Üdv! Miki.

0

renfe
renfe picture

hát pedig a tápban is s2000-et ir a kapcsolás meg a sorkimenönél is,de egyiknél sem az van.Akkor még azis lehet hogy ez is lesz a hiba egyik oka?

0

Hjoco
Hjoco picture

Üdv!
Először is meg kellene mérni hogy a kopogáskor a táp áll le, vagy a sormeghajtás. Ha a táp indulgat, be kellene határolni hogy túlterhelés miatt vagy a táp hibája okozza. Akaszd le a vízszintes eltérítést - lehúzott képcsővel hogy be ne égjen. Így csökken a táp terhelése. Ha így elindul, akkor méregetni kell hogy mi okozza a túlterhelést.

0

Sponsored links