You are here

Milyen routert vegyek? Ki mit ajánlana vagyéppen nem ajánlana?

29 posts / 0 new
Last post
szoke
szoke picture

Sziasztok!

Router vásárláson töröm a fejem.
Jelenleg a digi a szolgáltató (nem gondolkozok váltáson) és optikán szaladgál a net. (DIGINet 1000 (FTTH))
Szeretném jobban kihasználni a net sebességét, ezért gondolkozom egy normálisabb router vásárlásán. A digi által biztosított router csak a csatlakozást látná el a hálózatra.
Ami fixen rá lenne kapcsolódva a netre, az 2 laptop, 2 tv, 2 telefon, 2 tablet, 1 kamera stb. Összességében 10-15 (20-25) eszköz mindennel együtt.

Ki mit ajánlana? És ki mit nem ajánlana? Akár márka, akár konkrét típus terén.
Árban olyan 30eFt körül gondolkodtam.

Nézegettem például TP-Link AX50-et, AX55-öt, Asus AX53-at. stb

Amit tudnia kellene:
  -10-15 (esetleg 20-25) eszköz egyidejű normális kezelése.
  - USB port. (pendrive-nak)
  - DDNS szolgáltatás.
  - gigabites WAN és LAN port.
 
Válaszotokat, tapasztalatokat előre is köszönöm.

Üdv:Szőke

Comments
szoke
szoke picture

Sziasztok.

Bocsánat, hogy eddig nem jelentkeztem, de kórházban voltam.
Ma megpróbálok minden hozzászólást végig olvasni, és válaszolni mindegyikre.

Köszönöm az eddigi segítőszándékotokat.

üdv: Szőke

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Utólag is jobbulást.
Én is erősen javaslom az OpenWRT-t, ha van benned hajlandóság a routert konfigurálni, amit könnyen kezelhető webes felületről lehet megtenni. Egyáltalán nem bonyolult.
Ha én most vennék routert, akkor ebből a listából nézném ki, ami elérhetőségben, árban, tudásban megfelel:

https://openwrt.org/toh/views/toh_available_16128?dataflt%5B0%5D=device%20type_%3DWiFi%20Router

Én egy BananaPI BPI-R64 eszközt használok, de nagyon sok alternatíva van. Az én routerem a következőket tudja:
- IPv6 6in4 tunnelen keresztül, mert nálam a szolgáltató még nem ad IPv6-ot
- nyomtató szerver wifin keresztül a router USB portjára kötött nyomtatóra
- banIP tiltólista, ami automatikusan frissül
- QoS forgalom priorizálás
- SNMP
- UPnP
- Tűzfal
- WiFi (ezt nem használom, nálam külön Access Point van)

Üdv, lcsaszar

0

Joe
Joe picture

Üdv!
Nekem EA 6500 van. Bekapcsoltam, konfoltam 5 éve azóta megy.

ŰA nevére sem emlékszem... :)
 

0

Sakos2
Sakos2 picture

Nekem Asus RT-AC65P routerem van, OpenWrt firmware-rel. Diginet 1000 előfizetéssel. Jelenleg olyan 25-30 eszköz lóg rajta, wifi LAN vegyesen. Ezen keresztül home office-olunk ketten.
Korábban egy TPlink routerem volt, de nem voltam elégedett a wifi lefedettséggel. Ilyen szempontból maximálisan bevált. Csináltam róla mérést anno, csatoltam is*. A táblázatban több mérés átlaga. Feltöltés/letöltési sebesség, illetve jelszint.

Azóta nem figyelem a trendeket. Valószínűleg van újabb, jobb teljesítményű, de szerintem 8-10e forintos routerek teljesítménye nem lesz elég. A másik, hogy az openwrt támogatás erre a típusra problémás.

*Nálam ennyit tud a Digi, nem a router korlátozza.

File csatolás: 

0

Joe
Joe picture

Várj nem is tudom! Öt éve nem néztem felé! megnézem, vakami Linsys... :)

EA5200
 

0

andrasary
andrasary picture

Szia

 Asus AC1200Mbps, RT-AC1300G teljesen megéri megbizható eszköz

Üdv András

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Most (2021. 11. 27.) akciós az Asus AC1200Mbps, RT-AC1300G+ v3 az emagnál, 8990Ft
imrus101

0

agressiv
agressiv picture
*

Én TL-R600VPN-t üzemeltem be, azóta nincs gondom a nettel, a lakossági routerek nemigazán bírják.

0

kferi
kferi picture

Omada kompatibilis változata van nálam egy kisebb és egy nagyobb.

0

Onionshed
Onionshed picture

Mesh hálózatba gondolkozz egy router nehezen fog ennyi eszközt normálisan kiszolgálni. eero vagy hasonló,30 ezerböl csak kompromisszumos megoldás lehet. Asus,archer nekem mind volt (még van is valamelyik dobozba) mind nagyon kevés.

0

kferi
kferi picture

Szerintem a router és a WiFi az két dolog.

Eleve a bejövő és elmenő vezetékek meghatározzák a router helyét ami legtöbbször nem a legjobb a wifinek.

routernek ER605 TP-LINK VPN routert javaslom. Nem tudod leterhelni a nettel. DDNS is van benne és VPN is. 5 év garancia.

Wifi az meg esetleg TP-LINK Deco mesh hálózattal, de ide egy rendesebb AP is bővel elég lesz, ha rendes helyre teszed. Nálam 3 szintet egy AP lát el, nem kis házban.

 

0

megujulo
megujulo picture

Szia!  Mikor Kónyban laktam hasonló gondjaim voltak a sok sok kütyü miatt.

Jó routert választani valójában nehéz de a következőket javaslom:

Mindig azt szeretnénk ha a legjobb rendszert választanánk de sokszor esünk felesleges csapdába! Mára megtanultam nem mindig a legjobb a leggyorsabb vagy a legújabb a jobb! erre ne is törekedj, mert felesleges!

miért?

Mert az eszközöket amiket alkalmazunk paraméterek határozzák be!

1 nem egyforma teljesítményüek

Nem egyforma átvitellel rendelkeznek

És amiről mindig megfeledkeznek szinte mindenki hogy a wifi is korlátozott sávszéleséggel rendelkezik azonos csatornán ráadásul osztoznak a sávszélességen ha többen vannak! Ha nem jól tudom javítsatok ki!

tehát:

ami kábeles nem kérdés! UTP 1 GBit vagy 100 Mbit sávszélesség!

Ha pl hálózatos nyomtatót teszel fel ami gyárilag 100 mbit átviteles hiába teszed fel szuper 1 Gbites switchre!

Ha a noti csak 100 mbites lannal rendelkezik, de képes pl 5G frekin wifit müködtetni (nem ritka) akkor akár 300 vagy 600 mbites sebességgel is szaladhat!

a telok esetében is van olyan készülék ami csak simán 2,4G megy, de az ujabbak akár 5G-n is!

A 2,4 Gherzes router sokkal kisebb sávszéleséggel rendelkezik mint az 5G társa, és itt jön a boxmeccs!

Ha olyan helyen élsz ahol q.rva sok a router ráadásul azonos csatornákon mennek, akkor akár használhatatlanná is válhat a szuper rendszered!

Pl egy mobil app letöltésével már látod is hogy milyen wifi hálózatok vannak a környezetben! Az a szerencsés ha olyan frekit választasz, ami nincs vagy nagyon keveset használják.

PL diginet, vidanet, tcom stb routerjei hegyekben adják ki a 2,4 gigaherzes 1-9 csatornákat, mig a 13-ast kevés router érte el régebben! Ráadásul a szolgáltatói Routerek belsejéhez sok esetben nem is férsz hozzá mert a jelszót titkosítják és távolról avatkoznak be ha ellenőrizni kell!

Pl a wifi analizer app letöltésekor szembesültem azzal a ténnyel hogy pl Csornáén a központban inkább a verekedés és bírkózás megy a sáv szélesség használatáért! persze ezt a harcot maguk a rengeteg routerek vívják meg egymás között, és te átlag felhasználó csak azt tapasztalod hogy valamiért lassu vagy döcög, netalántán szétkapcsol stb.

Mikor csináltam a rendszeremet, az 5G tartományban nálam adáscsend volt (2016-2019 között) mert a szomszédok zöme szolgáltatói routert használt. Nem volt megfizethető az átlag számára az 5G router és az 5G adapter.

A cél szentesíti az eszközöket! A vendégeknek jó volt a 2,4G wifi hálózat, legyen az lassú, vagy akár zavarja a sávot a szomszéd routerje. A lényeg hogy működjön valahogy, amig a kuncsaftok várakoznak igény volt a net hozzáférésre.

saját elkülönitett média hálózat, média server, nyomtatáshoz nyomtató megosztás belső privát hálózaton, lehetőleg kábeleken, ahol az nem lehetséges a legjobb hozáféréssel a router rádiócsatornáihoz!

a 50 méteres házon 3 router teritette be a területet, azonos frekin csatornábn és ssid-vel, igy pl a telefon észre sem vette amint átvándorol egyik routerről a másikra a térerő nővekedése vagy csökkenése alapján. Olyan routereket alkalmaztam ami a legjobban biztositotta a tiszta adáscsendes környezetet.

Persze nekem is volt olyan kütyüm ami nem tudta az 5G frekit, ehhez olyan router kellett ami tudja mindkét csatornát!.És jól jött a vendég funkció engedélyezés is a külön beállíthatóságokkal!

sokáig küzdöttem de a végére minden jó lett. Aztán a vége az lett mindent eladtunk és elkötöztünk. 

Most csak mobil 4G+ mobilkártyás netem van, egy sima fali 5G routerrel a Movistar szolgáltatónál 2 kártya, 25 + 75 giga / hónap 10+20 euro költséggel!

Ez persze Tenerifen van északon a hegyekben, ahol most is tényleg adáscsend van, főleg azért is mert nincs áram sem szolgáltató aki technikát ide felhozna!

A switch része továbbra is kiszolgálja a média szervert és a gépeimet, (szórakoztató elektronika) A ház javarészt vasbeton, igy a villanykábelek között szaladnak a CAT5 kábeleim gond nélkül!

a vendégeknek a területen 3 sima 2,4 giga 100Mbites router ad lehetőséget hozzáférésre. sima aces pointként.

A routere kártyás mobilnetes 5g-s routert vettem külső antennákkal, és irányíitott antenna nélkül is jól megy a net, bár a szolgáltató valamiért este 8 után lekapcsolja a 4g-t és csak a 3g marad reggelig.

Szóval a legnagyobb gondod nem egy jó router hanem a rendelkezésre álló rádió sávszélesség használat mint lehetőség!!! Kérem ezt erősítse meg más is!

Ha sok a router a környezetben (városban tömbházas környezetben) akár százas nagységrendben lehet észleln a routerek hozzáférhetőségeit!

Ha ilyen a helyzeted, lehet hogy szerencsésebb ha minden helyiségedben van wifi router acces point, mert a legerősebb jel elnyomja a gyengébbet!

És az is előfordulhat hogy az egyik helységedben jól megy de a másik helyen már a szomszéd jele az erősebb és a sávszélességedet lenyomja, igy gyakorlatilag a híper szuper nasa routered adott esetben semmit nem ér!

Ezeket átgondolva és mérlegelve választ ki a megfelelő eszközödet, persze ez csak javaslat!

Üdv és jó szórakozást! Attila

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Hosszú, részletes leírás, bár nem teljesen pontos, mert a wifi esetében kihagytál egy pontot. Mégpedig az optimális csatorna, ami nem feltétlenül a szomszédok zajától függ, hanem az adott adó mely frekire van kihegyezve (vagy épp az antennája).
Fogj 1 készüléket, tedd le egy bizonyos távolságra a routertől, majd kezd el állítani az adási csatornát és nézd a térerőt (ne %-osan, hanem dBm értékkel)! 1-13-ig léptesd végig és látni fogod, hogy akár még a 2-es is jó lehet, de 9 felett egyre rosszabb.
A legtöbb készülék középtájon a legjobb, de vannak kivételek. Ahol a jel minél nagyobb (azaz ha -70dBm-ről indultál, akkor mondjuk -64dBm), az a legjobb, hiszen a készülék erősebben veszi a jelet, tehát távolabbra is elér (akár 2-3m plusz is nyerhető vele).
Ha pedig a szomszédok adói -80dBm alatti értéken vannak, akkor az nem számít a saját hálózatod szempontjából.

Nálam az 5-ös csatorna és 5GHz-en a 36-os csatorna a fentiek szerinti legoptimálisabb.
Routerből nekem egy sima kínai van (WR1200JS), melynek lényege az OpenWRT firmware, így az USB-t nyomtatószerverként tudom használni, vagy egy pen-t beledugva házi fájl-szervernek is, de 5MB HOSTS is gondoskodik minden készülék reklámmentesítéséről és a 171 ezer további tiltott reklámcímet sem engedi a gépekre.

Bár itt sokan úgy vélik, hogy a sok gép egymás sávszélességét eszi meg, ami részben igaz is, de nem gondolom, hogy épp minden gépen torrenteznek, vagy épp családi letöltő napot tart mindenki, de az sem életszerű, ha mindenki más-más filmet néz online egy időben.

Az a régebbi routerek esetében probléma volt, hogy az adás sebességét a leglassabb készülékhez állították, de a mostaniak tudnak egyszerre több sebességen is dolgozni (az egyik régi eszköz 11g, a másik 54g, stb. és mind a megfelelő sebességen tudja kiszolgálni). Mellékelt képen látszik.

Szóval a hardver is fontos, de ha az egy OpenWRT firmware-t is támogat, akkor sokkal többet kihozhatsz belőle, mint egy szimpla router.

És ha ahogy írod lejjebb; neked elég 4 gigabit lan, akkor neked ez a kínai is bőven elég lehet 128MB RAM-al (12e Ft volt). Én 1,5 éve használom és bár a korábbi firmware nem volt tökéletes, de 1 éve ugrottak verziószámot az OpenWRT-nél és az újban már semmi hiba nincs.

Ha pedig térerőt akarsz növelni, akkor 3e Ft-ért (vagy 500Ft-ért a piacon) veszel egy access point-ot és LAN kábelen rákötöd a routerre, majd adsz neki egy másik nevet (SSID) és az eszközökön beállítod a fontossági sorrendet. Egyazon névre is lehet állítani, akkor a készülék (elvileg) tud ugrálni az épp erősebb adóra, ám ha sokat mozogsz az épp hol itt - hol ott erősebb jel között, akkor az állandó kapcsolódás lesz a gond.

Illetve egy újabb tévhit arról, hogy jó az, ha a routereden megemeled az adás erősségét (100mW helyett mondjuk 150mW-ra). Hiszen gondolj csak bele, hogy a készülékeid nem sima rádióvevők, hanem oda-vissza működik a dolog, és ha a mobilon lekéred a címet, az továbbra is csak max 100mW-al kéri le (pl. az egyszerűség kedvéért 100m-ig jut a jel), tehát nem fog eljutni messziről a routerhez (ami pl. 150m-re van), pedig a térereje még nagyon jó. Ehhez minden eszközt el kell piszkálni, ami így többet fogyaszt majd, jobban melegszik és pl. telefonok esetében root megléte és kellő tudás szükséges az efféle trükközéshez. Szóval az adóteljesítmény-növeléssel nem tudod növelni a valós lefedettséget, csak ha a vevőn is meg van növelve.

File csatolás: 

0

rat
rat picture

Szia, hol kapható a WR1200JS?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Én aliexpress-ről vettem.

Gépnév WR1200JS
Modell YouHua WR1200JS
Architektúra MediaTek MT7621 ver:1 eco:3
Firmware verzió OpenWrt 19.07.7 r11306-c4a6851c72 / LuCI openwrt-19.07 branch git-21.271.68289-79af897
Kernel Verzió 4.14.221

Firmware branch van frissebb, de csak pár havonta frissítek... a "branch" élő rendszeri frissítés, azaz 1-1 elemet frissít csak, amit az ember kiválaszt és legtöbb esetben újraindítás sem szükséges. 19-esnél újabb firmware tudtommal nincs rá, de rakható rá tomato és egyéb más FW is. A készülékhez adnak egy A4-es papírt, azon van pár infó, abban van a firmware-k címe, ahol ki van gyűjtve az adott készülékhez több féle típus, de most csak a tomato és a luci meg valami talán Asus jut az eszembe.

Van saját recovery menüje, igaz kínai nyelven, de ott le lehet menteni a komplett rendszert beállításokkal, mindennel, ami később ugyanitt visszaállítható, vagy rossz FW, rossz beállítás után ugyanebben a recovery-ben lehet jó FW-t feltenni rá és kezdeni mindent beállítani a nulláról (így ha minden be van állítva, érdemes egy biztonsági mentést csinálni róla).

A készülék indulása durván fél perces és utána még (ha be van állítva) frissítgeti a reklámszűrőket (nálam 10 címről legalább, ami még jó 1 perc), ránéz az időszerverre, stb..

Képes rendes log megjelenítésre... a legutóbbi frissítés óta már nem csak 1-2 oldalas, hanem hosszabb (ebből ez csak pár sor):

Sat Nov 27 22:19:16 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75318 192.168.0.222/56828 query[A] sync.opera.com from 192.168.0.222
Sat Nov 27 22:19:16 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75318 192.168.0.222/56828 forwarded sync.opera.com to 1.0.0.2
Sat Nov 27 22:19:16 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75318 192.168.0.222/56828 forwarded sync.opera.com to 1.1.1.2
Sat Nov 27 22:19:16 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75318 192.168.0.222/56828 forwarded sync.opera.com to 1.0.0.1
Sat Nov 27 22:19:16 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75318 192.168.0.222/56828 forwarded sync.opera.com to 1.1.1.1
Sat Nov 27 22:19:16 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75318 192.168.0.222/56828 reply sync.opera.com is
Sat Nov 27 22:19:16 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75318 192.168.0.222/56828 reply sync.geo.opera.com is
Sat Nov 27 22:19:16 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75318 192.168.0.222/56828 reply nl.sync.opera.com is 185.26.182.111
Sat Nov 27 22:19:16 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75318 192.168.0.222/56828 reply nl.sync.opera.com is 185.26.182.112
Sat Nov 27 22:19:18 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75319 192.168.0.252/7849 query[A] graph.facebook.com from 192.168.0.252
Sat Nov 27 22:19:18 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75319 192.168.0.252/7849 /etc/hosts graph.facebook.com is 127.0.0.1
Sat Nov 27 22:19:36 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75361 192.168.0.252/12116 query[A] imap.gmail.com from 192.168.0.252
Sat Nov 27 22:19:36 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75361 192.168.0.252/12116 forwarded imap.gmail.com to 1.1.1.1
Sat Nov 27 22:19:36 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75361 192.168.0.252/12116 reply imap.gmail.com is 142.250.102.108
Sat Nov 27 22:19:36 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75361 192.168.0.252/12116 reply imap.gmail.com is 142.250.102.109
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 query[A] www.googleapis.com from 192.168.0.252
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 forwarded www.googleapis.com to 1.0.0.2
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 forwarded www.googleapis.com to 1.1.1.2
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 forwarded www.googleapis.com to 1.0.0.1
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 forwarded www.googleapis.com to 1.1.1.1
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 reply www.googleapis.com is 142.251.39.10
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 reply www.googleapis.com is 172.217.20.10
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 reply www.googleapis.com is 142.250.180.234
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 reply www.googleapis.com is 142.251.39.74
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 reply www.googleapis.com is 142.250.180.202
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 reply www.googleapis.com is 142.251.39.42
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 reply www.googleapis.com is 142.250.201.202
Sat Nov 27 22:19:39 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75362 192.168.0.252/13349 reply www.googleapis.com is 172.217.19.106
Sat Nov 27 22:32:03 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75584 192.168.0.222/58201 query[A] ctldl.windowsupdate.com from 192.168.0.222
Sat Nov 27 22:32:03 2021 daemon.info dnsmasq[24815]: 75584 192.168.0.222/58201 /etc/hosts ctldl.windowsupdate.com is 127.0.0.1
...
Ebből látszik, hogy melyik készülék (fix IP esetén könnyű azonosítani) merre kolbászol a neten és ha nem kéne arra járnia, akkor tiltható, mint a "graph.facebook.com is 127.0.0.1" címből is látszik. Hiszen ha nincs FB-m, mit kérdezget le FB címeket, vagy ha teljesen le van tiltva a win frissítés, ne matasson a windowsupdate címen se.

Szóval nekem ez nagyon megérte, mert amire nekem kell, arra tökéletes.

WinSCP programmal lehet Total Commander jelleggel beletúrni a fájlrendszerébe és könnyedén módosítani beállításokat, fájlokat (ha valaki kevésbé ért a linux parancsokhoz). A Putty ennél sokkal macerásabb, hiszen csak szöveges, míg ez a program grafikus, de van a programnak saját "putty"-a is, ha parancsokat kell átküldeni.

Ja és persze a telepíthető kiegészítők nagy része rendelkezik magyar nyelvi fájllal, ahogy az alaprendszer is használható magyarul és legalább 3 féle grafikával/külalakkal.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

Szia!

Ha ezt mind Wifi-n szeretnéd, akkor azt is figyelembe kell venned, hogy ezek mind egy helységben lesznek a routerrel?

0

szoke
szoke picture

Szia.

Ez sajnos lemaradt az előbb.
Szóval.
A 2 tv, a kamera azok vezetéken, a laptop(ok) néha wifin, néha kábelesen, tablet, telefon wifin.
(Elég 4 LAN port, gigabites switch van, ha szükség lenne rá)
Egy régebbi típusú társasházban lakom. kb téglalap alapterületű, nagyjából 55m², 10-es válaszfal téglával. A két szoba egymás mellett helyezkedik el, a router a folyosón lenne, a két szobához közel.
 

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Itt elég jól kitárgyalják, érdemes végigolvasni:
https://hup.hu/node/163210
imrus101

0

szoke
szoke picture

Szia.
Valóban sok mindent írnak, viszont nagyon kiéleződtek a mikrotik-re.
Én nem szeretnék 100ezreket költeni egy routerre, olyan 30ezer környékén meg állnék.
Üdv:Szőke
 

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Szia!

Mi ipari környezetben csakis microtik-et használtunk, ami lehet hogy 50 fős kis cég és nem a kínai elektronikai szemétgyártás központjában egy többezer fős vállalat, de sosem kellett hozzányúlni, resetelni stb mint a tp-linkeket. (Érdekes egyik szerverteremben sem látok tp-link eszközöket valahogy mindenki kifizeti inkább a cisco többszörös árú termékeit...)

1

kferi
kferi picture

Ja, de huawei eszközökön telefonálsz, meg koreai TV-t nézel.

De próbálj most cisco, hp eszközöket venni. 3-6 hónapra igérgetik....  Nem gyárt nekik IC-t, meg eszközt kína.

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

És ebben mi az ipari? Roppan okosan próbálsz érvelni, jah nem. :-D

0

imrus101
imrus101 picture

Van ott sok minden. A Mikrotik hAP ac2 22.000Ft körül kapható, bár azt hallottam, hogy nem nagyon felhasználóbarát a beállító felülete. De van ott említve TP-LINK Archer C7, Asus RT-AC57U v3, Asus RT-AC66U_B1, stb.

0

Julian
Julian picture

A Mikrotik routerek egyedi felhasználói felülettel rendelkeznek és szintekre vannak osztva. Az eszközzel adott szintet is vásárolsz, ami adott funkciókat tartalmaz. Pl. olyan csatornákat is beállíthatsz a routeren, ami az adott országban esetleg nem engedélyezett. Kicsit a jelerősséget is meg lehet piszkálni. De ezeknél az eseteknél fenn áll a lebukás esélye. Ha figyeli valaki.
Ha valaki ért hozzá, tud angolul, akkor a felület nagyon felhasználóbarát lehet.
Ha valaki nem ért hozzá, az jó eséllyel nem fogja tudni használni, mert a beállítása nem egyszerű.
Bár a hAP-oknak úgy emlékszem, hogy van egy alap felhasználói beállításuk, amivel működnek piszkálás nélkül is.
A hozzáértést össze lehet szedni a Mikrotik wiki oldaláról, ha megy az angol.
Ha nem, akkor van lehetőség fizetős magyar oktatásra is jelentkezni. Én ilyet csináltam, ezt találtam anno. Lényegében videókból tanultam meg az alap beállításokat.
Sok mindenre képes egy ilyen eszköz. Rengeteg a beállítási lehetőség.
Viszont, ha erre nincs igény és/vagy nincs lehetőség a tanulásra, akkor nem ez lesz a megfelelő választás.

0

pogifej
pogifej picture

Hi!

Én is elolvastam és bár nem használok ilyen cuccot, de ez : MIKROTIK HAP AC2 ROUTEROS L4 128MB RAM mintha beleférne a keretedbe és az értékelései is messze jobbak, mint a gagyi asus meg tplink-eknek.

0

kferi
kferi picture

Ja az 50 fős lett cég leveri a 170 országban jelenlevő TP-Linket, aminek a központja a kínai elektronikaipar fellegvárában van.

Hát ehhez hívőnek kell lenni....

0

Julian
Julian picture

Nem hit, ismeret.
És lenyomja.
Az 50 fős lett cég minőséget gyárt, a kínai fellegvárban meg tömegcikk készül.
A különbség meg kézzel fogható.

0

rreennaarrdd
rreennaarrdd picture

Igazad lehet, mert a 170 több az 50-nél :)

(Találkoztál már Mikrotik eszközzel? Használtál már RouterOS-t? Ismered a képességeit?)
 

0

Sponsored links