You are here

Minerva Omega típusú vákuumcsomagoló hegesztőtrafó túlmelegszik, leég.

12 posts / 0 new
Last post
irokéz

Üdvözlet Mindenkinek!
A mellékelt képeken látható vákuumcsomagoló gépben megszünt a hegesztés, mivel a hegesztőszálak nem kaptak feszültséget.  A  gépben két hegesztő konzol /első-hátsó/ található, a két hegesztőszálat egy-egy 300W-os 230/24 V-os torroid trafó hajtotta meg. Mindkét trafó leégett, az egyik helyett betettek egy ugyanolyant, fél órán belül az is leégett. A gép 12 éves, eddig állítólag jól működött. A hegesztő szálak /40 cm./ ellenállását egyenként 0,5 Ohm-nak mértem, így a 24 V feszültség 48 A-t hajtott át rajtuk a rövid hegesztési idő alatt. Ez 0-5 másodperc között állítható, és folyamatosan 1,5 másodpercre volt állítva. A torroidok névleges max. terhelő árama 12,5 A. A hegesztési ciklus kb. 50 másodperc, ebből 47-48 másodperc az áru betöltés és a szükséges vákum előállítása, és 1-2 másodperc a hegesztés. A 48 A néhány másodperc alatt a megfelelő hegesztési hőfokra melegít a hegesztőszálakat, ezt sok éven át végezte, most meg leég... mi a magyarázat? A torroidokra időzítő áramkör kapcsolja szilárdtest relével a 230 V-ot, kifogástalanul működik. A gép alsó terében működik a vákumot előállító villanymotor és kompresszor, melyek több órás üzemelés során akár 150 Celsius fokra felmelegednek az üzemeltetők szerint. A trafók ezek felett találhatók, a vakuum tartály aljához rögzítve. Arra gyanakszom, hogy a trafókban nem áll be hőegyensúly, és a nagy környezeti hő miatt túlhevülnek, megsülnek. 
Minden jó javaslatot hálásan fogadunk, a probléma megoldására.
 

Comments
SzBálint
SzBálint's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

irokéz

Szia!
Köszönöm, én is innét vásároltam a hegesztőszálat.. Kicseréltem a gépben lévőt nagyobb ellenállásúra, keresem hozzá alkalmas torroidot a HQ-nál, és nagyszerűen működik a hegesztés. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: az ellenállásnak/fűtőszálnak van egy olyan tulajdonsága, hogy a hőmérséklet emelkedésével nő az ellenállása is.....

Az azonos átmérőjű, de különböző anyagú ellenálláshuzalok fajlagos ellenállása sokszoros eltérést mutat

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Nem mindegyiknek. Egy mosógép fűtőszála hidegen és melegen is ugyanannyi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

iparos
iparos's picture

Üdv!
40 cm  /  0,5 Ohm az szupravezető a fűtőszálhoz képest.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tranzix
Tranzix's picture

-Mi van ferikém, miért nem mennek a gépek?
-Főnök hívja már fel a szerelőt, megint nem jó a vákuumcsomagoló!
-A lónak a f...át! Van ott hátul huzal a vasak között, ki tudja azt maga is cserélni! Nem érünk rá, jön a kamion!

 

3

Vote up!

You voted ‘up’

iparos
iparos's picture

Üdv!
Valahogy úgy lehetett.laugh

0

Vote up!

You voted ‘up’

kov-jo

Szia!
Azt azért meg lehet állapitani a megsült trafón,hogy a primer,avagy a szekunder van-e megsülve....
Ez már támpont merre keresd a hibát.A fóliahegesztőknél szokott lenni előfütő áramkör is,ami "langyosan" tartja a fütőszálat két hegsztés között,ne hidegről induljon a fütés.Nem tudom ezen van-e ilyen?
üdv:kov-jo
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Cormyus
Cormyus's picture

Szia! Igaza van az előttem szólónak. Ha eddig jó volt és most veszettül melegszik mindkettő akkor valami megváltozott az első meghibásodás előtt. Gyanítom kicserélték a fűtőszálakat, vagy vastagabb mint eddig vagy más az anyaga. De kicsit soknak tartom azt a 24 voltra eső 48 ampert egy 300 wattos trafóhoz. Tudom hogy rövid ideig üzemel de 300 watt helyett (24*48) 1152 watt azért arra pont elég hogy a trafó tekercselése átvegye a fűtőszál szerepét... :)  

1

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Szia!
Előre bocsátom , hogy nem a szakterületem a témâd .
Én a helyedben a hegesztőszálak cseréjével próbálkoznék (?)

0

Vote up!

You voted ‘up’

irokéz

Szia!
Egyetértek, de...kétfajta méretű hegesztőszálat használnak ennél a gépnél. Az erősebb, ami jelenleg a gépben van, 1 Ohm/méter ellenállású, a hegesztő rúd 40 cm hosszú, a felfogásokig 5-5 cm kell, így kiadódik az 50 cm és a 0,5 Ohm. Külső tápról meghajtva 22-24 A-nél hegeszt megfelelően a szál 3,5 másodperces hegesztési idő állítva../kb. 240 W/  A  vékonyabb szál 1,4 Ohm/ m. , hasonló hegesztési teljesítmény eléréséhez 18-19 A-t igényel.Ezek mért adatok. Legalább 4 Ohm/ m-es hegesztőszál kellene, hogy a 300 W-os trafó biztonságban legyen,de ilyent még nem találtam. Keresem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content