You are here

Mit tegyünk ha a távirányító néhány gombja nem vagy nehezen működik...

 Mit lehet tenni ha a kedvenc távirányítónk néhány gombja nem akar megfelelően működni?
 Általában szennyeződés, illetve a gumipogácsák kopása okozza a jelenséget.
 Ez nem atomfizika, kis műszaki érzékkel bárki otthon orvosolhatja ezt a bosszantó problémát. 

Az utóbbi időben nálunk is felütötte a fejét ez a jelenség. Már hónapok óta bosszantott a tv távirányítójának a hangerőszabályzó gombjainak nehézkes működése. Eddig halogattam, de a hétvégén rászántam magam, hogy rendbe tegyem. 
Az említett távirányító egy 12 éves toshiba tv távirányítója. Eddig még sosem volt szétszedve. 

toshiba remote control
Ez a kép a tisztítás után készült

Többnyire nem egy bonyolult dolog rendbe tenni a nem működő gombokat, talán az egyetlen nehézséget a szétszedése okozhatja.
Általában a távirányító két fele egyszerűen össze van pattintva kis rögzítő fülek segítségével. Azonban előfordul, hogy csavarral is rögzítve van.
Ilyenkor az elem(ek) alatt, ritkább esetben a talpak vagy a tájékoztató matrica alatt helyezkednek el.
Szétszedés előtt mindenképpen ellenőrizd, hogy csavarral is rögzítették-e! És természetesen az elem(ek)et se felejtsd benne!

Mivel műanyag az egész, ezért érdemes óvatosan szétnyitni. 
Ehhez egy szélesebb 7-10mm -es lapos, vékony, de erős eszköz a legmegfelelőbb. 
Én ezeket használtam (leginkább a fémet):

remote conrol repair tools

Óvatosan, a hosszabbik oldalon érdemes elkezdeni a szétnyitást, majd hátrafelé körbe haladva szétpattingatni. 
Ha ügyes vagy (és szerencsés), nem törnek el a rögzítőfülek.
Miután szétszedted, ne ijedj meg ha esetleg ilyen látvány fogad: 

Remote control before repair
Tisztítás előtt

Ebbe a távirányítóba nem folyt bele semmi, egyszerűen 12 év alatt a levegő páratartalma, a bőrfelületről bekerülő zsiradék, illetve a gumilap erózió kombója ezt produkálta.
A tisztítása egyszerű, 2 részből áll:

  1. A műanyag borítást és a gumilapot szappanos meleg vízben zsírtalanítani kell egy nem használt puhább (gyerek)fogkefe segítségével.
  2. Az elektronikát tartalmazó nyáklemezt pl. isopropil alkohollal egy puha rongy vagy törlőszalvéta, fültisztító segítségével át kell törölgetni, majd picit szárazzal áthúzni. Nem kell agyon dörzsölni!    
remote control cleaning

Tisztítás és száradás után:

Remote control after repair
Tisztítás után

A távirányítógombok pogácsái vezetőképes anyaggal vannak kezelve (pl. grafit), ennek köszönhető, hogy a mátrixba rendezett gombok áramkörében változást képes létrehozni.
Csak az érdekesség kedvéért ide teszek pár fotót a pogácsák vezetőképességéről.

toshiba remote contol conductivity measuretoshiba rc resistance 1toshiba rc resistance 2

Egy új pogácsa vezetőképessége egész jó, csak néhány ohm.
Azonban ebben az öreg távirányítóban láthatóan már kohm-os ez az érték és még szórása is van.
A 11.5 kohm-os értéket a bekapcsológomb produkálta, de ennél a távirányítónál még ez is a működési tartományon belül van, mert összeszerelés után megfelelően működik, nem kell nagy erőt kifejteni sem hozzá. Viszont jelzésértékű, hogy legközelebb már nem lesz elég csak a tisztítás.

És ha már nekiálltam, megtakarítottam még 2 samsung távirányítót is (az egyiknél a bekapcsoló gomb volt problémás, a másiknál a jelforrás választógomb). Ezek fiatalabb (4-6 éves) darabok.

samsung remote control
samsung remote control before
Tisztítás előtt

Samsung esetében az ellenállásértékek még ohmos nagyságrendbe estek:

samsung rc resistance

 
A fenti méréseket csak érdekességképpen tettem be, nem fontos elvégezni, mert többnyire nem mutatható ki vele egyértelműen a hibás gomb.
Helyette van egy egyszerűbb és a gyakorlatban is jól működő tesztelési mód a gombok ellenőrzésének.
Ez pedig a digitális fényképezőgéppel történő tesztelés.

remote control button checking
Ez egy működő gomb

Előfordul, hogy a fenti egyszerű tisztítás után sem működik megfelelően egy gomb. Ez általában a gyengébb minőségű vagy a nagyon régi távirányítóknál fordulhat elő.
Ebben az esetben a gumipogácsát fel kell újítani.
Erre több megoldás is létezik. A tartósabb megoldás az ha lecseréljük az elkopott pogácsát.
Ehhez lehet kapni "felújítókészleteket", pl:

remote control renovation patties kit
Felújítókészlet​​​​​

Ebben az esetben a kopott pogácsára kell ráragasztani az újat. Ehhez érdemes lehet előtte a régiből picit levágni, lecsiszolni, hogy a gombnyomás ne legyen eltérő "tapintású" a magasságeltérés miatt.
Természetesen vannak egyéb megoldások is, amiket alkalmazhatunk, pl:

  • vezetőképes ragasztó használata 
  • alufólia használata
  • pogácsa grafitozása
  •  

A fentiek azonban nem minden esetben hoznak tartós javulást vagy nagyobb anyagi ráfordítást igényelnek.

De bizonyára lesznek még további ötletek a hozzászólások között is, érdemes lehet majd azokat is átfutni.

Sikeres javítást! 

Comments
SzBálint
SzBálint picture
**

szia: két kiegészítés
Vannak olyan távok, ahol  űj korában  is  1-5   kOhm   tartományba esik az ellenállás , 2-3 mm mérőcsúcs távolságon
A pogácsa tisztítását fülpiszkűlóval és VIDEO 90-nel szoktam végezni
A VIDEO 90 pl.  jól használható video és magnó görgők, nyomtató továbbító görgő tisztításra, ezeknél  erősen dörgölni kell
Az üvegkefés tisztítás pogácsáknál kétesélyes, nagyon sok pogácsán nagyon vékony a vezető réteg, nem ajánlott
Felmerül a kérdés, mitől lesz ilyen mocsok a lezárt távban
Egyszerű a magyarázat: a gomb lenyomásakor  kipréseljük alóla a levegőt, elengedéskor visszaszívja a környezetből a  
szennyezéssel együtt

Bálint
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Shizo
Shizo picture
*

Sziasztok!
Én rájöttem mitôl lesz a gomb alatt ragadós massza trutyi, elôször gondoltam beleejtették üdítôbe, paprikáskrumpliba stb, de nem, vagy gondoltam a szilikongumi ereszti ki magából valamelyik összetevôjét, mert volt hogy csak a leghasználatosabb gombok alatt volt a zsírosság. Volt egyszer valakinek ugyanolyan tv-je egyik az asszonyé a másik a férjjé, az egyik tévénézéskor szobába szokott enni a másik nejlonzacskóba volt becsomagolva. Csak a leghasználatosabb gombok alatt volt a zsír. Szerintem a szilikongumi porózusos (hasonloan mint a celofá)n és átmegy rajta pl. a chips-es  étolaj az ujjáról mert oldalrol tiszta, nem ott folyt bele hanem a gombon keresztül jutott be, amin zacskó volt az tiszta volt belülrôl, tehát nem a szilikonból jött ki.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Lehet ez is, de még ennyi sem kell. Maga a "gumi" pogácsa anyaga lép reakcióba a levegő páratartalmával. Volt olyan távirányítóm, ami sosem volt használva, mégis olyan volt, mint amit kólával nyakon öntöttek. Persze nem segít rajta, ha tényleg kap azt is. Érdekes módon a becsomagolt használattal sincs jobb tapasztalatom. Kívülről talán szebb, de belül ugyanolyan.
Amelyik meg nem mázgásodik az meg kikeményedik és nem vezet.
Párat én is felújítottam már, de vagy a családban, vagy valami különleges/nehezen pótolható távirányítónál és riasztó kezelőnél követtem csak el, mert a többinél vegyenek inkább másikat. Bár nem szeretek szemetelni, de nem éri meg.
Ez a pogácsás készlet jó, csak mivel ritkán kell, még ez a kis adag ragasztó is beszárad a legközelebbi alkalomra. Szerencsére F.B.S-el ugyanúgy működik. Egy kis csavarhúzóra szoktam rakni a ragasztóból, azt odapöttyintem a levágott csonkra, majd csipesszel ráhelyezem a gumi pogácsát. Kicsit megnyomom, megigazítom, következő. Jó kis meló. 24 óra múlva mehet össze és tökéletes. Ha a panelen elkopott a felgőzölt réteg, akkor viszont bukó, előtte érdemes tesztelni, nehogy felesleges legyen a munka.
A csonkoláshoz egy kis műszerész csípőfogót szoktam használni, azzal lehet viszonylag szépen egy ilyen vékony réteget levágni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Szerintem eleg arra az izzadtsag is-mint talan a legnehezebben letakarithato szennyezödes!
Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

A panelt oldószeres dologgal nem takarítanám, mert valamilyen szinten oldja a lakkot. A másik vannak olyan távok, aminél a gumilap a levegővel reagál ( vagy nem tudom mivel) abból egy ragacsos trutyi keletkezik. van aminél csak bizonyos színű gombok alatt koszos. Kitakarítás után pár hónap - 1 év  múlva ismét hozzák. Nem tudom mit lehet vele tenni...Az  újabbakban gumi pogácsa szinte már papír zsebkendővel sem takarítható, komolyabb törölgetés után látványosan romlik az állapota.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: a gumilapot egyszerű szappanos vízzel szoktam mosni, kívül-belül, lágyszőrű, használt fogkefével segítve,  a gomb oldalán is
A táv előlapját is ki kell takarítani, a gombok lyukait  is   (gyufaszállal a lyukat körbehúzom)mert a gomb és  a lyuk köze is igen gyakran trutyis lesz
Az oldószeres mosás az előlap  vagy gombok feliratait lemoshatja

Bálint

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Köszönöm Tanulságos volt
Üdv

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mr._V.
Mr._V. picture

Sokkal egyszerűbb és ingyenes megoldás a javítókészletek és méricskélés helyett, ha pl. ablaktisztító folyadékkal átmossa az ember (az minden háztartásban van), majd ezután keres egy régi kidobásra szánt nyomógombos telefont és a gombok alatti pattintós fém érintkezőt kiszedi és a távirányító hibás gombja alá helyezi, majd ha ügyesen vágta le, akkor a meglévő ragasztóval, ha nem, akkor pedig celluxxal fel kell ragasztani a helyére és kész is. (Azért nem szigszalag, mert az a melegtől/zsírtól olvad/nyúlik.

0

Vote up!

You voted ‘up’

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Igen, ezt a módszert követem én is, egy kitétellel. Fém pattintót nem szabad használni, mert az éles széle elkoptatja a festett vezetékeket. Vannak viszont nagyon jó, belül fémgőzölt szinte 0 ellenálású műanyag jpattintók, amiből lehet vágni, és felragasztani szinte újakat. Sokkal többet kibírnak mint a gumipogácsák. Azt hiszem a Sagem ilyeneket használt. Nekem van itthon betárazva a javítós időszakomból. Korlátozottan tudok adni ha kell valakinek.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content