You are here

Mit tegyünk ha a távirányító néhány gombja nem vagy nehezen működik...

 Mit lehet tenni ha a kedvenc távirányítónk néhány gombja nem akar megfelelően működni?
 Általában szennyeződés, illetve a gumipogácsák kopása okozza a jelenséget.
 Ez nem atomfizika, kis műszaki érzékkel bárki otthon orvosolhatja ezt a bosszantó problémát. 

Az utóbbi időben nálunk is felütötte a fejét ez a jelenség. Már hónapok óta bosszantott a tv távirányítójának a hangerőszabályzó gombjainak nehézkes működése. Eddig halogattam, de a hétvégén rászántam magam, hogy rendbe tegyem. 
Az említett távirányító egy 12 éves toshiba tv távirányítója. Eddig még sosem volt szétszedve. 

toshiba remote control
Ez a kép a tisztítás után készült

Többnyire nem egy bonyolult dolog rendbe tenni a nem működő gombokat, talán az egyetlen nehézséget a szétszedése okozhatja.
Általában a távirányító két fele egyszerűen össze van pattintva kis rögzítő fülek segítségével. Azonban előfordul, hogy csavarral is rögzítve van.
Ilyenkor az elem(ek) alatt, ritkább esetben a talpak vagy a tájékoztató matrica alatt helyezkednek el.
Szétszedés előtt mindenképpen ellenőrizd, hogy csavarral is rögzítették-e! És természetesen az elem(ek)et se felejtsd benne!

Mivel műanyag az egész, ezért érdemes óvatosan szétnyitni. 
Ehhez egy szélesebb 7-10mm -es lapos, vékony, de erős eszköz a legmegfelelőbb. 
Én ezeket használtam (leginkább a fémet):

remote conrol repair tools

Óvatosan, a hosszabbik oldalon érdemes elkezdeni a szétnyitást, majd hátrafelé körbe haladva szétpattingatni. 
Ha ügyes vagy (és szerencsés), nem törnek el a rögzítőfülek.
Miután szétszedted, ne ijedj meg ha esetleg ilyen látvány fogad: 

Remote control before repair
Tisztítás előtt

Ebbe a távirányítóba nem folyt bele semmi, egyszerűen 12 év alatt a levegő páratartalma, a bőrfelületről bekerülő zsiradék, illetve a gumilap erózió kombója ezt produkálta.
A tisztítása egyszerű, 2 részből áll:

  1. A műanyag borítást és a gumilapot szappanos meleg vízben zsírtalanítani kell egy nem használt puhább (gyerek)fogkefe segítségével.
  2. Az elektronikát tartalmazó nyáklemezt pl. isopropil alkohollal egy puha rongy vagy törlőszalvéta, fültisztító segítségével át kell törölgetni, majd picit szárazzal áthúzni. Nem kell agyon dörzsölni!    
remote control cleaning

Tisztítás és száradás után:

Remote control after repair
Tisztítás után

A távirányítógombok pogácsái vezetőképes anyaggal vannak kezelve (pl. grafit), ennek köszönhető, hogy a mátrixba rendezett gombok áramkörében változást képes létrehozni.
Csak az érdekesség kedvéért ide teszek pár fotót a pogácsák vezetőképességéről.

toshiba remote contol conductivity measuretoshiba rc resistance 1toshiba rc resistance 2

Egy új pogácsa vezetőképessége egész jó, csak néhány ohm.
Azonban ebben az öreg távirányítóban láthatóan már kohm-os ez az érték és még szórása is van.
A 11.5 kohm-os értéket a bekapcsológomb produkálta, de ennél a távirányítónál még ez is a működési tartományon belül van, mert összeszerelés után megfelelően működik, nem kell nagy erőt kifejteni sem hozzá. Viszont jelzésértékű, hogy legközelebb már nem lesz elég csak a tisztítás.

És ha már nekiálltam, megtakarítottam még 2 samsung távirányítót is (az egyiknél a bekapcsoló gomb volt problémás, a másiknál a jelforrás választógomb). Ezek fiatalabb (4-6 éves) darabok.

samsung remote control
samsung remote control before
Tisztítás előtt

Samsung esetében az ellenállásértékek még ohmos nagyságrendbe estek:

samsung rc resistance

 
A fenti méréseket csak érdekességképpen tettem be, nem fontos elvégezni, mert többnyire nem mutatható ki vele egyértelműen a hibás gomb.
Helyette van egy egyszerűbb és a gyakorlatban is jól működő tesztelési mód a gombok ellenőrzésének.
Ez pedig a digitális fényképezőgéppel történő tesztelés.

remote control button checking
Ez egy működő gomb

Előfordul, hogy a fenti egyszerű tisztítás után sem működik megfelelően egy gomb. Ez általában a gyengébb minőségű vagy a nagyon régi távirányítóknál fordulhat elő.
Ebben az esetben a gumipogácsát fel kell újítani.
Erre több megoldás is létezik. A tartósabb megoldás az ha lecseréljük az elkopott pogácsát.
Ehhez lehet kapni "felújítókészleteket", pl:

remote control renovation patties kit
Felújítókészlet​​​​​

Ebben az esetben a kopott pogácsára kell ráragasztani az újat. Ehhez érdemes lehet előtte a régiből picit levágni, lecsiszolni, hogy a gombnyomás ne legyen eltérő "tapintású" a magasságeltérés miatt.
Természetesen vannak egyéb megoldások is, amiket alkalmazhatunk, pl:

  • vezetőképes ragasztó használata 
  • alufólia használata
  • pogácsa grafitozása
  •  

A fentiek azonban nem minden esetben hoznak tartós javulást vagy nagyobb anyagi ráfordítást igényelnek.

De bizonyára lesznek még további ötletek a hozzászólások között is, érdemes lehet majd azokat is átfutni.

Sikeres javítást! 

Comments
Inhouse
Inhouse picture

Sziasztok!

Lehet, hogy egész végig nem jól álltunk a kérdéshez... :)
 

File csatolás: 

0

torokj
torokj picture

Alusisak 5G ellen extra featuresmiley

0

szuts
szuts picture

Hellótok!

Nekem bevált, hogy a szilikongumi érintkezőpontokat 1-2 másodpercre hozzányomom a forrasztópákám oldalához. Nem a hegyéhez, hanem ahol a fűtőbetét melegít.
Nekem bevált.

0

elektrorudi
elektrorudi picture

Szervusztok!
Nekem a szétszedéssel gyűlik meg a bajom. Az sem egyértelmű, hogy melyik az alja, és melyik a teteje a szétnyitás szempontjából? Azaz melyik alá kellene feszíteni? Az eredeti távirányító 1 évig sem bírta, az 1 gomb nagyon nehezen működik (erős nyomás és mozgatás kell hozzá). Ezért vettem egy utángyártottat. Azzal meg az a baj, hogy olyan erősen kell nyomni egyes gombjait, hogy az ember fizikai fájdalmat érez az ujjában 1-2 perc után.
Szeretném megjavítania az eredetit, de nem tudom szétszerni. Az utángyártott két fele között még van 0,7-0,8 mm, ahová elvileg beleférhet egy feszítő szerszám, de az eredeti távirányító két fele között nulla a távolság (nincs semmi rés).
Tudnátok segíteni, hogy miként lehetne szétszedni? Mi a támadási pont?     
Köszönöm előre is.

File csatolás: 

0

Godypapa
Godypapa picture

Üdv. mindenkinek!

Én a következőt csináltam: finom csiszolópapíron ács ceruza belét lecsiszoltam, majd a távirányító nyomógombok grafithiányos pogácsáit belenyomkodtam a grafitporba, majd a felesleget ecsetel letisztítottam. Már több mint 1 éve kifogástalan a működés.

4

Imitome
Imitome picture

Szia!
Egy eléggé pragmatikus, viszont működő megoldást javasolok, amit csak olyankor szoktam alkalmazni, amikor a NYÁK lemezen lévő grafit érintkező képes még a kapcsolásra és a "gumi érintkező pogácsát pótolni lehetetlen és a ragasztás sem tartós. Ezzel a módszerrel a nyolcvanas évekből szármaszó távszabályzók is javíthatók.
Előkeresem a legkisebb méretű varrótűt, majd nagyon vékony réz, vagy bevonatos rézdrótot belefűzve a gumiérintkező pogácsáját két helyen a nyákon még egészséges grafitrétegre merőlegesen átöltöm. Ha valaki türelmesebb, még pici alufóliát is rögzíthet így.
Mindezt természetesen a NYÁK -lap szappanos vízzel történő tisztítása után. Jelenleg az összes távszabályzóm így működik, mivel a korábbi ragasztott aluminium fóliás megoldás már nem hozott tökéletes megoldást. Már gyenge nyomásra is működik. Az esetleges oxidréteg kialakulása miatt 5-8 évente érdemes a kialakult patinaréteget finoman eltávolítani.
Volt olyan megoldás is, hogy a fontosabb, többet használt funkciók helyére, ahol már a NYÁK-on lévő elhasználódott grafit érintkező miatt mikrokapcsolót applikáltam oly módon, hogy a távszabályzó funkciót ellátó IC megfelelő lábait azzal kapcsolom.

2

Inhouse
Inhouse picture

a "gumi érintkező pogácsát pótolni lehetetlen és a ragasztás sem tartós.

Szia!

5 éve napi használatban van 3 Gemini lakásriasztó kezelő teljes ragasztós átpogácsázással. A saját Spal autóriasztó távirányítónk még régebb óta, mint ahogy pár kurrensebb, máshogy nehezen pótolható távirányító is. Egy sem jött vissza, hogy nem működik.

0

Imitome
Imitome picture

Szia Inhouse! 
Idézni csak pontosan szépen, ahogy a csillag megy az égen úgy tisztességes! A mondatból, vagy közlésből kiragadott, kötözködésre alkalmas idézgetés újságírói szokás!

"Egy eléggé pragmatikus, viszont működő megoldást javasolok, amit csak olyankor szoktam alkalmazni, amikor a NYÁK lemezen lévő grafit érintkező képes még a kapcsolásra és a "gumi érintkező pogácsát pótolni lehetetlen és a ragasztás sem tartós. Ezzel a módszerrel a nyolcvanas évekből szármaszó távszabályzók is javíthatók."

Én konkrétan ezt írtam, de nem az egyetlen elfogadható és kötelező érvényű megoldásként. A gumit akartam csak idézőjelbe tenni, mert a "gumiérintkezők" anyaga többnyire olyan műanyag, amiről a gyárilag a felvitt grafitréteg lekopik sok esetben és flexibilis ragasztók közül akármelyik nem ragasztja tartósan.
Mindenki másképp csinálja és úgy, ahogy akarja! Ez nem olyan, mint az orvostudomány a protokoll kezeléseivel! smiley

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Nem látom az újabb írásodban sem, hogy miért nem jó az idézetem, vagy a véleményem. Az idézőjelet sem értem, mert 3 db-ot raktál a mondatba. Újságírás, orvosi protokoll?

1

Imitome
Imitome picture

Szia!
Engem Pihe topic indítójának befejező mondatai indítottak arra, hogy leírjam, hogy bizonyos esetekben milyen megoldást szoktam alkalmazni.
Íme Pihétől az idézet: 

A fentiek azonban nem minden esetben hoznak tartós javulást vagy nagyobb anyagi ráfordítást igényelnek.

De bizonyára lesznek még további ötletek a hozzászólások között is, érdemes lehet majd azokat is átfutni.

Sikeres javítást! 

Ehhez képest Te a Pihe által már ismertetett javítókészlethez kapcsolódó megoldásodat egy általam írt mondatrészlettel szembeállítva, öndicséretként beleálltál egy eddig nem említett megoldásba.

5 éve napi használatban van 3 Gemini lakásriasztó kezelő teljes ragasztós átpogácsázással. A saját Spal autóriasztó távirányítónk még régebb óta, mint ahogy pár kurrensebb, máshogy nehezen pótolható távirányító is. Egy sem jött vissza, hogy nem működik.

Továbbiakban nem vagyok partner a szellemi farokméregetésben!

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ezt egy kicsit túltoltad. Semmi ilyesmi nem történt.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: sok minden függ a ragasztótól

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: két kiegészítés
Vannak olyan távok, ahol  űj korában  is  1-5   kOhm   tartományba esik az ellenállás , 2-3 mm mérőcsúcs távolságon
A pogácsa tisztítását fülpiszkűlóval és VIDEO 90-nel szoktam végezni
A VIDEO 90 pl.  jól használható video és magnó görgők, nyomtató továbbító görgő tisztításra, ezeknél  erősen dörgölni kell
Az üvegkefés tisztítás pogácsáknál kétesélyes, nagyon sok pogácsán nagyon vékony a vezető réteg, nem ajánlott
Felmerül a kérdés, mitől lesz ilyen mocsok a lezárt távban
Egyszerű a magyarázat: a gomb lenyomásakor  kipréseljük alóla a levegőt, elengedéskor visszaszívja a környezetből a  
szennyezéssel együtt

Bálint
 

0

Shizo
Shizo picture
**

Sziasztok!
Én rájöttem mitôl lesz a gomb alatt ragadós massza trutyi, elôször gondoltam beleejtették üdítôbe, paprikáskrumpliba stb, de nem, vagy gondoltam a szilikongumi ereszti ki magából valamelyik összetevôjét, mert volt hogy csak a leghasználatosabb gombok alatt volt a zsírosság. Volt egyszer valakinek ugyanolyan tv-je egyik az asszonyé a másik a férjjé, az egyik tévénézéskor szobába szokott enni a másik nejlonzacskóba volt becsomagolva. Csak a leghasználatosabb gombok alatt volt a zsír. Szerintem a szilikongumi porózusos (hasonloan mint a celofá)n és átmegy rajta pl. a chips-es  étolaj az ujjáról mert oldalrol tiszta, nem ott folyt bele hanem a gombon keresztül jutott be, amin zacskó volt az tiszta volt belülrôl, tehát nem a szilikonból jött ki.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Lehet ez is, de még ennyi sem kell. Maga a "gumi" pogácsa anyaga lép reakcióba a levegő páratartalmával. Volt olyan távirányítóm, ami sosem volt használva, mégis olyan volt, mint amit kólával nyakon öntöttek. Persze nem segít rajta, ha tényleg kap azt is. Érdekes módon a becsomagolt használattal sincs jobb tapasztalatom. Kívülről talán szebb, de belül ugyanolyan.
Amelyik meg nem mázgásodik az meg kikeményedik és nem vezet.
Párat én is felújítottam már, de vagy a családban, vagy valami különleges/nehezen pótolható távirányítónál és riasztó kezelőnél követtem csak el, mert a többinél vegyenek inkább másikat. Bár nem szeretek szemetelni, de nem éri meg.
Ez a pogácsás készlet jó, csak mivel ritkán kell, még ez a kis adag ragasztó is beszárad a legközelebbi alkalomra. Szerencsére F.B.S-el ugyanúgy működik. Egy kis csavarhúzóra szoktam rakni a ragasztóból, azt odapöttyintem a levágott csonkra, majd csipesszel ráhelyezem a gumi pogácsát. Kicsit megnyomom, megigazítom, következő. Jó kis meló. 24 óra múlva mehet össze és tökéletes. Ha a panelen elkopott a felgőzölt réteg, akkor viszont bukó, előtte érdemes tesztelni, nehogy felesleges legyen a munka.
A csonkoláshoz egy kis műszerész csípőfogót szoktam használni, azzal lehet viszonylag szépen egy ilyen vékony réteget levágni.

0

megujulo
megujulo picture

Sziasztok! csak egy két észrevétel! Pihe minden lényegeset leírt!

szeretném kiegészitenia  saját tapasztalatommal!

Klimaszerelés klímA TÁVIRÁNYITÓK!

ÁLTALÁBAN POTOLHATATLANOK. esetenként viszi a univ. programozható mint pl LG samsung vagy egyéb márkák. sok köztük azonos annak ellenére hogy futnak ezer néven.

A baj mindig ugyanaz nem működik érintkezik a felület, ebben mindegyikőtőknek igaza van!

Ami a szennyeződést illeti:

Kapaszkodjatok meg de a gyártók eleve úgy igénylik a gumifelületek öntését hogy az egy "bizonyos idő után, egy bizonyos körülményre a jólétre szenderüljön!

Az ok a távgumi esetben a benne lévő adalékanyag, mint katalizátor és maga a pára!

a becsomagolt elzárt távok kevésbé kapnak párát de azok is kapnak.

A nyomkodás esetében a gumifelület mikroszkopikusan porózus, és minden egyes nyomásra anagok mozdulnak el bennük és érintkeznek a levegővel!

ami a legdurvább az hogy minél többet nyomod le annál hamarább megy tönkre! Tehát ez nem más mint "TERVEZETT ELAVULÁS"

sajnos nem segít a rendszeres takarítás sem, mert az anyagok a grafitréteg környékén tervezetten mennek el oldódnak ki (ez maga a szennyeződés)

A megoldás az alapos tisdztitás és a grafitfelületek cserélése.

Ami tanács sokszáz táv javítása után!

a gumilapokon fel kell deríteni melyek a rossz gonbok, de általánosan ajánlott cserélni az öszeset!

a javítókészlet gumifelülete is kb. annyit tud mint az uj táv gumifelülete!

Jó megoldás lehet 90 évekbeli távok hibátlan gumijainak felhasználása, ugyanis kb 95 évtől találták ki az okosok, hogy a távokat 3-5 évre tervezzük!

ezt megbízható forrásból tudom olyan laboraszisztens szakembertől, aki Budapesten olyan laborban dolgozik ahol a MULTIK érdekeit szolgálják!

A feladatuk úgy kell vizsgálni a terméket hogy az mindenféle képen egy "meghatározott idő után tönkremenjen, de ne lehessen bizonyitani a garancia vagy szavatossági érdekeket!

Szóval borzasztó!

Ragasztás! Oszlanaka vélemények!

A javitó készlet kényelmes általában nem drágább mint egy gagyi táv beszerzése! A ragasztója nem más mint ecetsav bázisú sziloplaszt ragasztó!

A kicsi tubus beszárad de bármikor használható helyette építőipari 340 mililiteres (sziloplaszt tubus) a lényeg a zsírtalanítás és megfelelő guifelület tisztítás!

A tisztitás utolsó fázisa 20%-os ételecet és 90%-os alkohol keverése 50-50% arányban, majd 40-60 fokos hajszárítós leszárítás!

a gombok és a felület összeragasztása egy fültisztitó tamponnal a legegyszer, űbb. 24 óra száradás (addig nem szabad bolygatni) és nem vált le soha egyetlen gombom sem!

A pótlás esetén a régit szikével le lehet vágni, így feriss gumifelülethez ér a ragasztó és elkerülhető a magasságváltozással járó gombnyomás különbség vagy felesleges érintkezés!

Szóval jó munkát a felujításhoz. Mindenki tud maradandót alkotni!

3

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Szerintem eleg arra az izzadtsag is-mint talan a legnehezebben letakarithato szennyezödes!
Kari

0

proba
proba picture

A panelt oldószeres dologgal nem takarítanám, mert valamilyen szinten oldja a lakkot. A másik vannak olyan távok, aminél a gumilap a levegővel reagál ( vagy nem tudom mivel) abból egy ragacsos trutyi keletkezik. van aminél csak bizonyos színű gombok alatt koszos. Kitakarítás után pár hónap - 1 év  múlva ismét hozzák. Nem tudom mit lehet vele tenni...Az  újabbakban gumi pogácsa szinte már papír zsebkendővel sem takarítható, komolyabb törölgetés után látványosan romlik az állapota.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a gumilapot egyszerű szappanos vízzel szoktam mosni, kívül-belül, lágyszőrű, használt fogkefével segítve,  a gomb oldalán is
A táv előlapját is ki kell takarítani, a gombok lyukait  is   (gyufaszállal a lyukat körbehúzom)mert a gomb és  a lyuk köze is igen gyakran trutyis lesz
Az oldószeres mosás az előlap  vagy gombok feliratait lemoshatja

Bálint

 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Köszönöm Tanulságos volt
Üdv

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Sokkal egyszerűbb és ingyenes megoldás a javítókészletek és méricskélés helyett, ha pl. ablaktisztító folyadékkal átmossa az ember (az minden háztartásban van), majd ezután keres egy régi kidobásra szánt nyomógombos telefont és a gombok alatti pattintós fém érintkezőt kiszedi és a távirányító hibás gombja alá helyezi, majd ha ügyesen vágta le, akkor a meglévő ragasztóval, ha nem, akkor pedig celluxxal fel kell ragasztani a helyére és kész is. (Azért nem szigszalag, mert az a melegtől/zsírtól olvad/nyúlik.

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Igen, ezt a módszert követem én is, egy kitétellel. Fém pattintót nem szabad használni, mert az éles széle elkoptatja a festett vezetékeket. Vannak viszont nagyon jó, belül fémgőzölt szinte 0 ellenálású műanyag jpattintók, amiből lehet vágni, és felragasztani szinte újakat. Sokkal többet kibírnak mint a gumipogácsák. Azt hiszem a Sagem ilyeneket használt. Nekem van itthon betárazva a javítós időszakomból. Korlátozottan tudok adni ha kell valakinek.

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Egy kis illusztráció. Itt szerencsém volt, mert a telefon gombok osztása megegyezett a távival. Ahol nem, ott "szabni" kell. Ezek a gyakran használt gombok. Kb annyi ideje működik, mint az eredeti. A gombok hátulja ragasztós, de kétoldalas ragasztó is megfelel a rögzítéshez.
Bocsi, most látom, hogy a gombsor fejjel lefelé van.

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasztok,

én is minden létetővel próbálkoztam de egyik sem vált be igazáan. Az ami sikerrel járt nema pogácsázás, ragasztás stb. A szilikon kontakt "lepedőt" isopropyl-lal ultrahangos kádban kb 5percig kezelem. Már 20 éve alkalmazom ezt a módszert és még idáig 1 sem ment tönkre, évig/évekig működik az öszes gomb. Ha megint feladja/ák a funkciót, ultrahangot neki. Megjegyzem, hogy simán csak a grafitos szilikon isopropylal töténő kézi törlés nem vált be.

üdv

1

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
 Én a tisztítást egy régi fajta írógépradirral oldom meg kis nyomással. Ha leviszi a grafitot, akkor annak annyi, mert megatta magát benne a ragasztóanyag. (magyarul elöregedett) Ehhez nem kell alkohol.

0

Sponsored links