You are here

Mobiltelefon FM rádió antenna

18 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Adott egy vízálló túlélő-telefon. Az FM rádió benne elvileg csak akkor működik, ha fejhallgató csatlakozik hozzá antennaként. Ezt egy program már kilőtte, így már a vízálló burkolat megbontása nélkül is működik a rádió, de gyenge vétellel.
Gondolom, hogy a negatív az antenna, mivel a külső földelt alu burkolathoz érve jobb a vétel.
Hogy és milyen antennát tudnék bele építeni, hogy zsebrádióként működhessen lógó drótok nélkül? Hely van benne, még ha korlátozott is, ám felül GSM/BT antenna, alul Wifi, 2 oldalán pedig 2 vastag alu csík, hátul NFC és QI tekercsek, azaz kevés az árnyékolatlan rész.

Mielőtt azt a választ kapnám, hogy vegyek zsebrádiót... van zsebrádióm, de ha tudja a készülék, minek cipeljek még 1-et.
Ha az a válasz jönne, hogy miért nem hallgatom online... mert 300MB adatból nem egy ingyen is fogható rádiót hallgatnék.

A készülékre csatlakoztatható PMR antenna is, ám annak nincs köze a vétel minőségéhez... ha arra kötném, akkor értelemszerűen adásra kapcsolva egyből földelődne a kimenő 5W, illetve a vétel se működne, ha földelve van. Ezt csak azért említettem, hátha mégis valami módon használható ez a külső antenna (450MHz).

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Egy telefonban igy van megoldva az FM stereo radio antenna ,kirajzoltam.Ez csak egy példa ,lehet máskép is megoldva.üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Először tégy egy próbát, 3,5-ös jack, és arra forrassz sima vezetéket, egy szálat, így ki tudod kísérletezni, melyik része működik antennaként. Szerintem nem a GND, hanem az L vagy az R kimenet van egy kondenzátorral csatolva az FM vevőhöz.

1

lcsaszar
lcsaszar picture

Üdv!

Én is szándékozom csinálni ilyen pót-antennát, amivel kihangosító módban lehetne hallgatni az FM adókat okostelefonon. Elő is veszem a projektet a napokban.

Üdv, lcsaszar

0

lcsaszar
lcsaszar picture

Sziasztok!

Kipróbáltam, ha bedugok egy 3-pólusú jack dugót a telefonomba, akkor a legerősebb az FM vétel, amikor a testpontra (GND) kötöm az antenna céljára szolgáló kb. 0,5 méter hosszú vezetéket. A másik két érintkezőt (fülhallgató L és R) nem kötöttem be. Persze hangszóró üzemmódba kell kapcsolni.

Üdv, lcsaszar

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Ha egy 3.5 dugót meg hekkelsz és a csak a testet hagyod meg a telót nem kell hangszóró módba rakni.
Igaz hallani nem fogod, csak, ha a füledhez rakod!

0

Mr._V.
Mr._V. picture

SoundAbout nevű programmal elérhető, hogy a teló azt higgye, hogy be van dugva a jack, így dugdosás nélkül is működik a rádió... hétfő/kedd magasságában szedem majd szét valószínűleg (ha megérkezik a QI töltő vevő része) és akkor kiderül, addig nem vezetékezgetek, dugdosok, egyszerűbb bent kimérni a dolgokat... bár levéve a hátlapot a hangszóró is lejön vele (bele van ragasztva, mert vízálló), így hallgatni nem tudom szétszedve, bár talán a bluetooth-on keresztül mégis.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Szétszedtem... igazából bármelyik szálhoz értem egy kis csavarhúzóval, jobb lett a vétel. A negatívnál is... azaz a teló 2 oldala alumínium, ha hozzáértem, jobb lett a vétel, ha elforgattam, jobb lett a vétel. Viszont ha oda is ugyanazt a kis csavarhúzót érintettem kb derékszögben, azaz kiálló antennaként, úgy is működött. Azaz végül csak a negatívon lesz az antenna. Mondjuk a jack csak erősebb vételt eredményez, lehet egy kis tekercset tekerek majd bele... az is segít valamit. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Belenéztem pár telefon-kapcsrajzba, többféle megoldás van. Van, ahol az L és R kimenetekről van kondenzátorral kicsatolva az FM antenna jel, és van, ahol a füles GND-je nincs összekötve a telefon GND-jével, hanem egy virtuális nulla, ott például onnan veszi az FM antennajelet. 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Valóban a melegpontok az antennák LC leválasztással.
Belülre nem lehet antennát tenni. Egyrészt mert árnyékolt, másrészt mert az URH antennának hossza is kell, hogy legyen. Egy 5cm-es antenna nem lenne elég. Nem véletlenül igényel minden telefon vezetékes fejhallgatót. A botantennás rádiók akár fél méteres kihúzható antennával rendelkeznek, nem véletlenül. Ha megváltoztatod a telefon belső kialakítását azzal a meglévő antennák jóságát és iránykarakterisztikáját is megváltoztatod. Ezt nem kellene.

Üdv.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Már most változtatva van, mert egy QI tötő került bele, ami ugye egy nagy darab tekercs...
A kérdés óta már összeraktam a készüléket, ám azt talán jeleztem is korábban, hogy a 2 fém oldalszegély, amiben a gombok bújnak meg le van földelve a negatívra és érintésre javul valamennyit a vétel, ill forgatásra is, azaz már 1 antennának minősül.
A L vagy R fejhallgató + szerintem azért nem biztos, hogy antenna lehet, mert vannak fejhallgatók, amik negatívja árnyékolás (ilyenek az átlátszó borítású kábelek, ahol nem egy szigetelt és egy csupasz vezeték fut, hanem egy csupasz látszik csak. Ez persze csak elmélet... 1 hónap múlva jön egy erősebb QI töltő-vevő, akkor szedem majd szét újra a készüléket és tesztelgetem.
Amúgy az antenna hosszt én egy tekerccsel rövidíteném le. Mondjuk 74 cm-es antenna kéne nagyjából 1/4 hullámra, azt addig osztom, hogy 5-7 centi + egy tekercs lenne... de még nem számoltam utána.
BP közelében adótól 20km-re vagyok, tehát túl nagy antenna nem szükséges, mert még elég erős a vétel. Antenna nélkül asztalon irányba forgatva enyhén sisteregve 70%-os minőségben jön az adás.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezt hogyan kell értelmezni, mihez képest?

mert vannak fejhallgatók, amik negatívja árnyékolás 

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy sima JACK-dugóval ki tudod próbálni bontás nélkül is, jó-e antennának. Az olyan kis füles, aminek valódi árnyékolás van a kábelén ritka, mint a fehér Zorró.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Sennheiser vagy IRiver (aki szintén Sennheiser-t ad saját nevével együtt feliratozva) pl. ilyen, amit annó firmware-frissíthető hordozható discman-hez adtak... nem is volt olcsó példány, de minőség is volt, ahogy a fülesből is látszik. Szóval igen, ritkaság, de van.
Gagyi kategóriában Thomson övcsipeszes feltekerős volt hasonlóan árnyékolt.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szar is volt vele az FM vétel laugh

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
A jack L és R pontját kösd össze ! Tegyél az összeköttetésre egy kb. 15 cm hosszú szigetelt vékonyan huzalt ! Utána próbáld ki!

0

SobriJ
SobriJ picture

Szerintem rövid lesz az a 15 centi.

0

kozakg
kozakg picture

Ölég az! Csak tudni kell használni! Különben is a nagy-emberek kis bot(antenna)al járnak. smiley
Egy kis emlékeztető: (Lehet hogy a történelem ismétli önmagát?)
https://elektrotanya.com/content/fm-radioado-15w-transmitter-antenna-arn...

0

Sponsored links