You are here

OBI-s kapunyitó Easy Way 202 Somfy vezérléssel, túl nagy nyomatékkal zár-nyit.

18 posts / 0 new
Last post
Lacabá

Üdv mindenkinek!
Naiv módon vettem az Obi-ban egy komplett kétszárnyas kertkaput kapunyitóval együtt, mondván így nem kell erőlködnöm a különböző rendszerek összehangolásával, na és persze így olcsóbb is volt. blush
Nos, ahogy fölszereltem, rögtön szembesültem is az olcsó húsnak szituációval. sad Ugyanis az elektronika elviekben öntanulós, végállás kapcsolók nélkül jegyezné meg a végállapotokat, azonban ez nem teljesen frankó. A rendszer akkora nyomatékkal dolgozik, hogy a bezárt kaput elhúzza, eltorzítja, és akkora erőt fejt ki a végállásokban, hogy attól tartok előbb-utóbb a sarokpántok nem fogják bírni.
Sajnos az elektronikájában én nem láttam semmilyen nyomaték állítási lehetőséget. Ha valaki ismeri ezt a típust és van valami jó ötlete a hiba kiküszöbölésére, azt megköszönném.

A kapunyitó és a vezérlő: https://docplayer.hu/108497723-Easy-way202-automata-kapunyito.html
https://www.somfy.fr/produits/9019616/boitier-electronique-evolvia-400-450-passeo-800

 

Comments
Lacabá

Megoldódott ennek a fránya kapunyitónak a végállás problémája. Leírom, hátha más is belefut a problémába. A lényeg hogy a motornak keményen kell megállnia, akkor veszi úgy az elektronika, hogy az a végállás. Én sajnos két hibát is elkövettem. Az egyik, hogy alapból úgy kell fölszerelni a motorokat, hogy amikor passzentra be van zárva a kapu, akkor a motor orsója illetve az azon futó anya, koppanásra végállásban legyen. A másik tulajdonképpen nem az én hibám, hanem a gyártóé, ugyanis ők a teljesen nyitott állapothoz, a földre szerelt ütközőt írják elő, ám a gagyi kapu deformálódik, így nem áll meg elég keményen a motor ahhoz, hogy végállásnak vegye. Na én ezt úgy oldottam meg, hogy az orsóházba tettem egy csavarokkal állítható ütközőt, ami az orsón futó anyát keményen megállítja. Javaslom, ha valaki ilyet vesz, hogy elkerülje a kínlódást, kezdje rögön ezzel. Így végre hibátlanul működik az egész.
Köszi mindenki igyekezetét!

Üdv

1

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello!
Itt az a gond, hogy sejtelmünk sincs, hogy hogyan próbálod a kaput betanítani !....sehol sem látom ezt részletesen leírva, így nem is tudjuk azt mondani, hogy, na itt a bibi...
Biztos, hogy belépsz a tanítás módba? Világít a tanítás módot jelző kontrollámpa ?
Az is lényeges, hogy a kapumotorok vezetékei megfelelő polaritással legyenek bekötve...
Nem egyértelmű, hogy milyen leírást kaptál a cucchoz...egy tanításra vonatkozó részletet csatolok az egy hasonló vezérlő leírásából... /Esetleg a HE fórumán "lefutott" köröket is megemlíthetnéd..../
Ez lenne a vezérlőd?: https://www.youtube.com/watch?v=s4iTNpXMqow

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lacabá

Szia!
Igen, a HE-án is futottam pár kört, ott is vannak segítőkész emberek. :-)  Valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy belinkeltem a komplett szerkezet leírását, és a pontos típust is megmutattam egy másik linkkel. Nos, a tanítást a leírásnak, utasításnak megfelelően végeztem, csak épp az utasításból kimaradt, hogy könnyen deformálódó, gagyi a kapu, így külön oda kell figyelni dolgokra és még véletlenül sem szabad használni a nyitott állapothoz javasolt ütközőt. Na de nem szaporítom tovább a szót, a HE-án már közzétettem a megoldást, itt is megteszem hátha más is megszívja ezzel a csudasággal. :-)

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Bizonyos motorokhoz beszerezhető ehhez hasonló mechanikus ütköző, de ezt inkább a nyitott végálláshoz használjuk (a bezárt kapunál szükséges bizonyos feszítés):

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lacabá

Szia!
Ebben a motorban úgy van megoldva a zárt végállás, hogy az orsóban van egy stift, ami megállítja az anyát. Sajnos a leírásban nem szerepel, hogy úgy kell fölszerelni a motort, hogy a két kapuszárny ráfeszüljön az ütközőre, de a motor is végállásban legyen, mert egyébként a kapu hajlékonysága miatt nem veszi végállásnak a vezérlés. A nyitott állapothoz ők a kaput javasolják megállítani, de az megincsak deformitáshoz és bizonytalan megálláshoz vezetett.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

Szia!

Ugyanis az elektronika elviekben öntanulós, végállás kapcsolók nélkül jegyezné meg a végállapotokat, azonban ez nem teljesen frankó.

Akkor a betanítás el lett szúrva. Elvileg a végállás előtt lassít és csökkenti a nyomatékot. Ahogy Bálint javasolta újra kellene tanítani. Amennyiben a helyzet változatlan, akkor csere.

Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lacabá

Köszönöm az instrukciót, bár tartok tőle, hogy tizedik-huszadik betanítási próbálkozás után csak nem szúrtam el mindig. A cserével azért nem szimpatizálok, mert szerintem ez konstrukciós furcsaság, így ugyanilyet kapnék, ráadásul kapuval együtt vettem, amit nem igazán akarnék visszavinni.  Szóval várom még az ötleteket, hátha valaki ismeri ezt a kütyüt és esetleg van valami jó tippje.
Lacabá

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sebi0718

Úgy tűnik, nem tanulja meg az út hosszát...
A legtöbb ilyen azt teszi, hogy (tanuláshoz középállásba kell állítani), tanulógomb nyomása után lassan az egyik irányban mozgat, míg
a nyomaték érzékelő meg nem állítja. Ezt a helyzetet veszi nullának, majd ezután (szintén lassú menetben) elmegy a másik végállásig és számolja a jeladó impulzusait. Ezzel megvan az út hossza és ebből tudja, hogy a vége előtt hol kell lassítania. Ekkor már nem a nyomaték határolónak kell
megállítani.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lacabá

Hát szerintem ez egy "olcsósított" változat, ugyanis a motorokhoz égen-földön csak a két táp vezeték megy, tehát biztos nincs semmilyen jeladó, csak a nyomaték érzékelés. A leírásban nem térnek ki külön rá hogy honnan kell indítani a tanuló módot, de én már próbáltam bezárva, kinyitva, fél állásban, és mindig az a végeredmény. Sőt, még azzal a csellel is megpróbálkoztam, hogy az ütközők elé plusz ütközőt tettem (tégla) a tanulás idejére, hogy majd az eltávolítás után hamarabb megáll, de nem úgy lett, nem érdekelte a végeredményben.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: próbáld meg újratanítani.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lacabá

Sokadszor megtörtént.

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba

És ír valami mechanikus beállítást is, ha a tanítás alatt rosszul viselkedik.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lacabá

smiley Ja. Kábé hogy állítsak a sarokpánton. :(

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba

Nekem valamiért az jön le, Rakd össze a kaput zárt állásban, hogy minden jól álljon. Ha ez kész kapcsolj rá áramot, nyisd ki teljesen, csukd be. Ha ebben a folyamatban a csukás nem jött össze, mert újra nyit villogva, akkor a csukott állapotot nem jól állítottad be, állítsd újra.     

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

Üdv
sarokpánt az nálunk két cső darab az alsóba 20-as csavar +
a motor teteje kb 25cm-re a földtől , ütköző 40x40 zártszelvény   a kapu aljára függőlegesen hegesztve egy lapos vas élével ,annak kialakított vágat a zártszelvényben, jó móka , vagy szép és rossz vagy csúnyácska de működik

(meg kell erősíteni )
 

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lacabá

Szia!
Sajnos maga a kapu nem igazán masszív, úgyhogy nagyobb testű kutyát nem is veszünk laugh A sarokpánt gyári, 16-os meneten ül a csőre hegesztett anyában a beton oszlopban, de láthatóan meghúzza a motor. Az ütközővel nincs baj, az stabil.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P
Ferenc.P's picture

Szia!
Megoldás lehet egy "visszahajló" (foldback) tulajdonsággal rendelkező áramgenerátor megépítése - a (DC) motrok tápvonalaiba.

Üdv, Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content