You are here

Octave V70 Class-A PP elektroncsöves erősítő javítása

Üdvözlöm a kollégákat!

Egy Octave V70 PP elektroncsöves erősítő került hozzám javításra, vagy inkább „generálra”.
 

 

A hibajelenség:
Az erősítő mindennapos használatban volt, a végcsövek áramát pár hete szinte naponta kellett utánállítani, illetve gyakran jelzett a „Waiting” led, mintha a felfűtéssel lett volna valami gond. A hangjában is beállt változások miatt a tulaj elhozta hozzám, hogy nézzem át.

Kapcsolás, hibabehatárolás:
Az erősítő Class-A PP felépítésű, a végcsövek 2db KT88 oldalanként, az előerősítő cső ECC83, a meghajtócső ECC88. A végcsövek anódárama (Bias) az előlapon található trimmer potenciométerekkel állítható, az aktuális állapotról sárga (alacsony) zöld (megfelelő) piros (magas) ledek adnak visszajelzést, minden végcsőről külön-külön. Ez az ellenőrzésre/beállításra szolgáló funkció a bemenetváltó kapcsoló utolsó/alsó fokozatára kapcsolva érhető el. Az erősítőt kidobozoltam, a csöveket kivéve/átmérve az ECC83 sajnos már emisszióvesztett volt, az ECC88 teljesen jó volt (cserélhették?), a 4 végcső viszont 60-80% között szórt, és tesztkapcsolásba téve az anódáramuk erősen változott/ingadozott. Emiatt a teljes csőkészlet cseréje mellett döntöttem. 

Javítás, tesztelés:
Kis keresgélés után az Orosz gyártású Electro Harmonix csőkészletére esett a választás, ebből lett vásárolva egy kvartett, valamint az ECC83 esetében is ezt a gyártót választottam. 

A még jó TAD ECC88 visszakerült a helyére. Az új előerősítő cső, és a végcsövek behelyezése után a bias potmétereket az „alacsony”állásba tekertem végállásig, majd az erősítő mindkét kimenetére 8 Ω-os műterhelést kapcsoltam.

 

A hangerőszabályzó minimum állásban volt.Az erősítő bekapcsolása után, a felfűtési idő (kb:30sec) leteltével a „waiting” Led már nem mutatott aktív állapotot, a négy végcső „bias” ledjei mind sárgán világítottak. Ebben az állapotban hagytam az erősítőt 2 órán keresztül, a „bias” kijelzések nem változtak.
 

 

Ezután az erősítő bemenetére funkciógenerátorból 0,7Vp-p négyszögjelet adtam, amit a hangszóró kimeneteken oszcilloszkóppal vizsgáltam. 100Hz/1kHz/10kHz-en végeztem méréseket, a hangerő potenciométer félállásában.(kb:30W kimenőteljesítménynél) A végcsövek áramát beállítottam a megfelelő állásba (Zöld led) majd 1 órát járattam. A bias értékek nem változtak.

 

 

 

 

 

Természetesen műsorforrással is meghallgattam, semmilyen hibára utaló jelenséget nem tapasztaltam. (Torzítás/gerjedés/ki-bekapcsolási tranziens)
Az erősítő visszakerült a tulajdonosához, elmondása szerint jót tett a vérfrissítés, megelégedéssel használja.

Remélem segítséget ad ez a rövid kis leírás, ha valaki hasonló problémával találkozik  javításai során.

Üdv!
Tóni
 

Comments
netuddki
netuddki picture

Hi!

10K-n elég csúnya az a négyszög!

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Mert egy csöves erősítőt szinusz jellel frekvencia menetre, és harmonikus torzításra kell mérni. A kimenő trafó miatt mindegyik ilyen lesz négyszögjellel, 10kHz-en. Pár ezer BEAG erősítőt lemértem a gyárban, soha senkinek nem jutott eszébe, hogy négyszöggel zavargassa szegényeket. Hogy elfogadható négyszög átvitele legyen, az ököl szabály szerint a mérőjel minimum 10x sávszélességével kellene hogy rendelkezzen a mért készülék. Az meg megvalósíthatatlan, értelme nincs. 

0