You are here

Omnitronic P-1500 végfok hiba

26 posts / 0 new
Last post
ford
ford picture

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy Omnitronic P-1500 erősítő javításában!
Az állapot a következő:
Az egyik oldala elfüstölt. Pontosan a negatív tápban lévő 10A-os bizti elfüstölt. A végfok tranyók közül a 3db 2SC4468- ból 1 db (T214) és a 3db 2SA1659 -bó l 1 db (T215) bezárlatosodott.A 0.68 ohmos ellenállásokból mind a hat megszakadt (R 240,242,244,245,247,249).

Ezen kívül még az alábbi lakatrészek mentek tönkre:
- 2SB647 (T221) és a 2SD667 (T220)
- 2 kilós ellenállás szakadt, (R259)
- 2SC4793 (T208); 2SA1837 (T209)
- 47uf eldurrant (C216)
- 2SD669 (T207)

A mellékelt rajz alapján kimértem a többi alkatrészeket, meghajtó tranyók, munka ellenállások, más hibát nem találtam. Ez után kicseréltem a fenti alkatrészeket. Összeraktam, bekapcsoltam, a védelem nem tiltott le. Adtam a hibás oldalnak vezérlést egyenlőre hangfal nélkül, a kivez mérő érzékelte a jelet, működött. Ez után ráraktam a hangfalat, alacsony hangerőn hibátlanul működött.A hangerőt folyamatosan tekertem felfelé, majd egyszer fény és füst, majd a védelem letiltott.
A végfok megint elszállt. A negatív tápban lévő 10A-os bizti megint elfüstölt.
Most már elment mid a hat végfok tranyó 3 db 2SC 4468 és a 3 db 2SA1659,
a 2SC4793 (T208), a 2 SA1837 (T209), 2SB 647 (T221), 2SD669 (T207), 1N4148 (D208), 0.68 ohm (R 247, 249),390 ohm (R260).

Tudna-e valaki valami ötletet, javaslatot adni, hogy mi lehetett az oka annak, hogy javítás után alacsony hangerőn működött a készülék, nagyobb hangerőn meg elfüstölt.

Egyébként volt egy QSC GX-3 as erősítőm is, ami ugyan ezt csinálta, javítás után nagy hangerőn megint elszállt, de azt az erősítőt már likvidáltam!

File attachment: 
Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia !
A rajzodon a T204 tranzisztornak nincs munkaellenállása sem sima ellenállásból esetleges boostrap kapacitással kiegészítve sem áramgenerátoros megoldás. A rajz elvi hibás.
A PNP és NPN végtranzisztorok bétakülönbségét meglehetősen jó hatékonysággal kiszabályozza a kapcsolás a szoros negatív visszacsatolás okán. DC-n különösen mivel a legtöbb kapcsolásnak DC-n totális neg. visszacsatolása van. Persze azért extrém eltéréseket illik kerülni.
Az ilyen párhuzamosan több végtranzisztort dolgoztató kapcsolásban sokkal sokkal lényegesebb hogy a párhuzamosan kapcsolt egyedek főleg ha "koppra" igénybe vannak véve mint ebben a végfokban is, a lehető legegyformábbak legyenek annak érdekében hogy az áramok egyenletesen osztódjanak meg egymás között s ne dolgozzon egyik a másikra. Részemről azt a gyakorlatot folytattam hogy azonos gyártó azonos szériájából képeztem a cseredarabokat. Ezek között elfogadható mértékű különbség van és válogatás nélkül is bipoláris tranzisztor esetében megfelel ez a gyakorlat. A FET-eknél már sokkal szigorúbb az elvárás!
Összességében járhatóbb a csoport minden tagját egyben/egyszerre cserélni. Vannak rá a félvezetők szétbontása révén tapasztalatok hogy az egyes gyártók azonos típusszám ellenére mennyire eltérő kialakítású és méretű(terhelhetőségű) chipet építenek be.
Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Nem tudom ki "követte el" ezt a rajzot de egy gyors átnézés után találtam rajta egy két lényeges hibát, nem hiszem, sőt bizton állítom hogy a T204 T205 T206 környezete nagyon zavaros, ilyen állapotban nem is működhet normálisan.
Szerintem ez nem gyári rajz. Aki készítette túl azon hogy elvi hibákkal terhelten tette, nem nagyon ragaszkodott a konvencionális ábrázoláshoz, már mint hogy felül a pozitív alul a negatív tápágban lévő végtranzisztorok és egyéb alkatrészek. Bár ez lenne az egyetlen kifogás ellene, de ez is zavaró még a gyakorlott szemnek is.
Amíg nem kerül egy gyári rajz, inkább nem adnék konkrét tanácsot, a túl általánosnak pedig nem sok hasznát vennéd.
Üdv. Laci
.
P.s. Sikerült találnom egy a tapasztalatom szerint biztosan gyári forrásból származó rajzot csak sajnos gyalázatos a minősége de legalább a rajz elviekben nem hibás, a kifogásolt rész messze máshogy néz ki mint a Te rajzodon. A minősége miatt nem is töltöm fel az állományba, elég ha szűk körben mérgelődünk rajta.
Egy másik megjegyzésem: Nem nagyon emlékszem hogy ezen normál AB osztályú kapcsolással (nem G vagy H osztály!) három végpárból 4ohm-ra kimernének szedni 750-800W-ot! Legyenek ezek a végtranyók bármilyen izmosak is, általában 3 végpárral legfeljebb 500W-ig merészelnek elmenni. Ha esetleg a cseretranzisztoroknak kifogtál valami hamisítványt, akkor meg aztán tényleg nincs min csodálkozni.

0

ford
ford picture

Szia!
A rajzot a tanyáról töltöttem le, és végigkövetve a sasszit jónak tűnik. A pozíció számok és az értékek is jók.
Az a rajz amit te is küldtél, nekem is meg van, de az közel sem sem azonos amit a panelon látok. Egyébként a rajz alapján kimérte minden aktív és passzív alkatrészt, nem találtam hibásat, csak a azokat, amiket korábban leírtam.
Az alkatrészeket a kerekes utcából rendeltem, nem gondolom, hogy gagyi lett volna, ráadásul párba volt válogatva (mivel csak úgy volt ).

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Általában jól van visszarajzolva :) . Szimulátorban, némi határok közt lehet állítani a kimeneti öV-t és nyugalmi árramát. Innen letölthető a szervíz manúalja amit csatoltam is (nagyon hasonlítanak).
Üdv. Feri

0

ford
ford picture

Szia!
Köszönöm a segítséget, áttanulmányozom a rajzot!

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szívesen! Csatolom az áramait, feszültségeit is (földelt bemenettel érv.).
Üdv. Feri

File csatolás: 

0

ford
ford picture

Köszönöm!

0

l.pozsgai
l.pozsgai picture

Hello!

Ez milyen szimulator progival keszult??

Udv Pozsgai

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: P-Spice.
Üdv. Feri

0

l.pozsgai
l.pozsgai picture

koszonom!

0

steewi
steewi picture

Szia,
én sokat foglalkoztam erősítőkkel egyet megtanultam mivel
én is jártam úgy mint Te kétszer is elfüstölt az összes
tranzisztor amit cseréltem ezért próbára elég csak egy párt
beépíteni a végtranzisztorokból.
Ha csak az egyik oldalon van hiba meg kellene mérni a táp
vezetéket nincs esetleg kontakt hiba.
Sosem elég csak kicserélni ami rossz meg kell keresni az okot.
Táp ágba beépíteni pár ohmos ellenállást és áramot mérni.
A VR 203 potit meg mérni,lehet az is hibás értékre vagy kontakt
hibás is.
Ki kell mérni az alkatrészeket elkókat elsőnek.

0

ford
ford picture

Szia!
A táp vezetékeket végig ellenőriztem, azok rendben. A rajzon szereplő minden aktív és passzív alkatrészt kimértem, kerestem a hiba okát, azok is jók voltak mérés szerint, kivéve azokat, amiket korábban írtam, hogy elszálltak és cseréltem.A VR203 potit még nem néztem, de akkor neki ugrok. Neked mi volt a hibád, amikor másodszorra is elfüstölt a géped?

0

steewi
steewi picture

Szia,
a poti volt hibás.
De volt olyan is amikor hamis tranzisztor miatt
történt meg újra a hiba kis teljesítményen úgy tünt
minden rendben és nagyobb hangerőn jött a füst, szereztem
bontott eredetiket és lőn csoda,ez van mindent ki mérsz és
a sok hamis sz.r miatt kezdheted elölről.
A tápvonalat azért írtam mert a biztosíték aljzat hiba
miatt füstölt el újra akkor is mindent jónak mértem és az is volt.
Az "új" rajzon T107 tranzisztor c-e lábakon mérjél és hasonlítsd
össze a jó oldallal.
Gondolom a többi alkatrészeket is kimérted értékre is.
Csak megemlítem a több mint harminc év alatt többször találkoztam
ellenállás hibával hőmérsékletre terhelésre változott az értéke
pedig jónak mértem.

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
A végtranyókat párbaválogattad? Milyen gyártmányú tranyókat raktál bele? Az elkokat ellenőrizted- főleg a visszacsatoló ágban?

0

ford
ford picture

A tranyókat e Kerekes utcába vettem, de szerintem ebben az esetben nem számít, hogy párban vannak válogatva. Mivel csak az egyikből is 1-et meg a másikból is 1-et cseréltem. A rajz alapján visszaellenőriztem, kimértem mindent, és az mérés alapján jónak tűnt.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: miért nem számít?

Bálint

0

ford
ford picture

Szia!
Gondolod, hogy ez is hiba lehet?

0

city217
city217 picture

Szia.
Igen ő úgy gondolja, de nálad más a hiba. Előttem már írták az ellenállást, de lehet kondenzátor hiba is.
Mérni kellene működés közben, és egy égőt berakni a bizti helyére, akkor csak fényt látsz de nem megy tönkre. :) Legfeljebb fényorgona lesz belőle. :)
Üdv.

0

ford
ford picture

Na hát akkor nekifutok még egyszer! Újból kicserélem most már az össze végfok tranyót,amikből ugye nem szállt el mind. A munka ellenállásokat, meg a meghajtó tranyókat is azokat is, amik mérésre jók és a releváns kondikat.
Ezeket meg kell tennem, hogy egyáltalán elinduljon a gép,hogy aztán mérhessek.

0

city217
city217 picture

Szia.
De van "vagy volt egy jó oldalad" /na nem neked:)/ amihez mérni lehetett volna. Sztereót a legkönnyebb javítani, mert csak a szemedet kell mozgatnod.
Bekapcsolás előtt "síppal dobbal" műszerrel hasonlítsd össze a két oldalt ha lehet minél több helyen, és ha jó akkor mehet a bekapcs. Ilyenkor is marad a műszer és a mérés.
Csak jó lesz egyszer. :)
Üdv.

0

city217
city217 picture

Szia.
De van "vagy volt egy jó oldalad" /na nem neked :) / amihez mérni lehetett volna.
Bekapcsolás előtt "síppal dobbal" műszerrel hasonlítsd össze a két oldalt ha lehet minél több helyen, és ha jó akkor mehet a bekapcs. Ilyenkor is marad a műszer és a mérés.
Csak jó lesz egyszer. :)
Üdv.

0

ford
ford picture

Ezeken már túl vagyok, az alkatrésze cseréje után a két oldalt összehasonlítottam, legalább is amit megmértem a jó oldalon azt megmértem a javított oldalon is és az értékek azonosak voltak. ...hát ige egyszer majd jó lesz, "folyamatosan cserélem, hogy meglegyen a tuti kombináció"

0

ford
ford picture

Üdv!
A mai napon átnéztem a kapcsolásokat, egyik sem teljes, de tudtam hasznosítani őket. Mindent kimértem, átmértem, az elpukkant alkatrészeken kívül rosszat (nyúlt, vagy kapacitásszegény) nem találtam. Most már csak a megrendelt alkatrészeket várom, és nekifutok másodszor! Lesz ami lesz!

0

city217
city217 picture

Szia.
Indulásnak tegyél bele kisebb biztit, és feszültség alatt is mérj, hasonlíts.
Mást innen már nem lehet mondani, sok sikert.
Üdv.

0

ford
ford picture

Így fogok tenni! Köszönöm a biztatást. Miután megérkeztek a csere alkatrészek és nekifutottam másodszor is, jelentkezem a fejleményekkel.

0

Sponsored links