You are here

Opel Corsa akkumulátor lemerülése

9 posts / 0 new
Last post
Alex52
Alex52 picture

Sziasztok ! Van egy nem mai, 10 éves Opel Corsa D autóm kevés kilóméterrel, 58 ezer van benne.Több napig nem használtam és amikor akartam, az aksija  fullra le volt merülve. Az aksija nincs egy éves,,EXIDE gyártmányu. Feltöltöttem és méregetem a "nyugalmi" áramfelvételét, 0,52 A-t szopott le belőle valami. A biztosítékok  egymásutáni kivételekor ráakadtam a ludasra, a rádió köre veszi fel, a tipusa CD30 MP3. (fényképen). Úgy megy fél amper erre a körre, hogy be sincs kapcsolva a készülék. Ha pedig  a biztit visszatéve bekapcsolom, minden jól működik rajta.Még nem vettem ki, mert nincs meg hozzá a két kis kiemelő drótom....Találkoztatok már ilyen hibával ? Van egy másik ugyanilyen készülékem, de azt meg azért nem tudnám beletenni, mert nincs meg a kódja, amivel a korábbi autójából "ki kellett volna vezetni". Ha ismertek mágust, aki ebben is tudna segíteni, megköszönném az infót.
Van még valami ezen a biztosítékon, ami valahol a műszerfal környékén leszívhatja a fél ampert folyamatosan?? Vagy a készülék kikapcsolva veszi fel ezt?  Most kivettem a biztit és megy a kocsi gond nélkül. Iránymutató segítségeteket előre megköszönve: Balatinecz Sándor

File attachment: 
Comments
nayan
nayan picture

Helló!

Sajnos az már egy létező dolog, hogy 2 hét használaton kívüli állapotban tartott autónál télen a hidegben jelentősen kisebb akku teljesítmény miatt az összeadódó készenléti áramkörök lemerítik az akkumulátort.

A másik pedig az autó lezárása. Nem elég kivenni a gyújtáskapcsolót és a garázsban úgy hagyni az autót, azt a központi zárral le is kell zárni. Azért fontos, mert ez a művelet leállítja az összes rendszer belső kommunikációját, a rádió is ezzel kapcsol ki teljesen. Sokan az udvaron, garázsban nem zárják a járművet, ezzel pedig készenléti állapotban maradhat sok elektronika.

0

hifista
hifista picture

Szia!
Nem akarlak bevinni az erdőbe, de leírom én hogy jártam - nem Corsa és nem pont CD30 csak testvére.
Ugyanígy eltünt az akkuból a feszültség, feltöltöttem méregettem és a rádióhoz jutottam én is.
Amikor kihúztam a helyéről, kb 60-70 fokos volt a fémház teteje, no - gondoltam -itt lesz a bibi. Beleszerkesztettem egy régi CAR300-at (az volt itthon).
Viszont ismét merült az akku.
Ekkor tűnt fel, hogy a belsőtér világítás sem megy, de az izzó kiégésére gondoltam.
Azonban az derült ki, hogy az izzó jó, viszont a körülötte lévő elektronika adta meg magát, mivel térképlámpa és az anyósülésre helyezett gyerekülés figyelő áramköre is bele van építve.
A problémát ennek a cseréje oldotta meg.
Hifista.

0

Furmany
Furmany picture

Hello! A CD30 MP3 rádiónak a típus hibája a cd mechanikán levő kapcsoló, tisztítása megoldja a problémát.
Ez a kapcsoló általában átvezet és ébren tartja a rádiót, kijelzőt.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: én  múltkor  4 db nagy szöggel szedtem ki Opelből
Előtte lekerekítettem a hegyét

Bálint

0

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Az autórádió gyakran hibás lessz " közeli villámcsapásra is"
A funkciók kapcs tranyóit kell cserélni------célszerűen mindet.

S meg kell nézni még rádió nélkül is.   ajtó,ablak nyitás vez, riasztó,inmobiliser.---itt is lehet hiba.

+ a fűtőventillátor vezérlő?
sajna 6-10 év után ezek gyakoriak....

0

megujulo
megujulo picture

Sziasztok!

én is jártam hasonlóan odahaza a párom corsa kocsija volt ilyen.

Itt a szigetem meg az astra H ilyen.

Én is észrevettem ilyen jelenségeket, de rájöttem eg fontos dologra is:

Ha az akku 11,9 volt alá esik akkor valamiért megjelenik nekem is egy kb fél A körüli fogyasztás. Én is a cd ljátszóig jutottam,
azonban itt egy helyi szaki felhivta a figyelmemet, hogy figyeljek 2 dologra:

Az egyik hogy a kulcsot ki kell huzni a helyéről, (főleg ha garázsban tartod és ott hagyod a inditókulcsot.) ugyanis az automtikusan (bár képernyőn nem látható) ébren tart egy csomó dolgot.

Másrészt a mai modern akkuk hirtelen vesztik el a feszültségüket és jellemzően nem ritka az az eset hogy nem ugy merülnek le, hogy minden cella egyenletesen, hanem ugy hogy csak egyes cella gyakorlatilag zárlati rövidzárásig merül, azaz adott esetben a 12,3 voltból csak 10 volt marad. ez ugy néz ki hogy  6 CELLÁBÓL MÉG VAN TÖLTÉS 5-BEN.
Adott esetben a 10 voltos akku is képes érdekes módon elinditani a szekeret, de legtöbbször csak kattognak a relék, elmegy a kijelzőn a világitás, és az inditózásig ilyenkor már el sem jut a vezető.

Amikor pedig az akkuk lemennek 11 volt környékére, automatikusan fejreáll az autó készenléti fogyasztása. (minl jobban lemerülnek annál nagyobb árammal terheli az elektronikai rendszer az akkut.

Azaz merülésbe szaladnak az akkuk.

A mélymerülés pedig gyakorlatban a 0 azaz nulla volttal lesz reggelre egyenlő. mondanom sem kell hogy egyrészt milyen nehéz feltölteni, másrészt pedig az akkuk ilyen szintű ráadásul többszöri lemeritése az akku végleges halálát is eredményezi.

4

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

12,4V alatt elindul a másodlagos szulfát képződés és csak idő kérdése, hogy jelentősen csökkenjen a hasznos felület.
A kulcs nyugalmi állásban hagyva nem ugyanaz, ha éppen bele van dugva, vagy éppen leállítottad és utána hagyod úgy. Ha ilyenkor kihúzod, hallani egy kattanást, ilyenkor szokott elhallgatni ajtónyitáskor a kulcsbennhagyást jelző hang.
Ha hirtelen kiesik egy cellányi feszültség, akkor az cellazárlat.
A teljesen 0V-os akkuért sokat kell munkálkodni, de már a 4-5V-osért is. És igen, ezt nem lehet büntetlenül eljátszani akárhányszor.

2

megujulo
megujulo picture

Igen!
én is fizettem a tanulópénzt.
1800 eurónyi akkubankom bánta tapasztalatomat.

Mindig mondták hogy a solarrendszerekre solar akku kell. Barátaim ennek ellenére a 12V 280 Ah-s akkukat rendszeresen cserélik 2 évente.

Mondjuk autós verzióban ez nem erre való (elméletileg), de a kettő vagy 4 akko (24-48V) rendszerekben ugyancsak 440 eurós darabárakkal szintén 1600 / 2 év jelentkezik "számla formába" mthogy benyujtja a szulfát a számlát.
Igen mostanra megtanultam hogy büntetlenül nem lehet 12, 3 volt alá menni.

csak 9 Ah-van nem lehet feltölteni 180 AH-t.

Visszatérve. Opelos vagyok 30 éve, csak a saját tapasztalataimat irtam le.
Van ez a furcsa jelenség, ha a feszültség az opelekben alacsonyabb egyes tipusokban rendszerint saját magát lemeriti.
A kulcsjelző annyiban érintett, hogy a kattanást követöen kapcsol az elektronika alvó üzemmódba,
Itt mindig egy csomó komputer kap áramot. azaz sok kicsi sokra megy.

A ecu a hátsó fedélzeti, a kijelző a kormányoszlop, a légzsák, a hangtechnika, stb..... mind mind fetekkel állandóan áram alatt vannak, és maga az egész rendszer lesz ettől "okos üzemmdban" ami energiát használ, és ahogy mondtam amit a savas inditó akkuk nagyon nem szeretnek. Állandó fogasztás tehát jelen van mindig, de a kérdés az, hogy ez mekkora mértékü.

A tapasztalaton opel esetében az hogy minél kisebb a készenléti feszültség, annál kevésbé képesek az elektronikák a felügyeletet tartani, meghülyülhetnek, és adott esetben "bentfelejtik üzemmódban az elektrinikát mely sulyos mélymerülésbe vágja az akkukat.
 

1

Sponsored links