You are here

Opel VDO CDR500 autórádió nem talál adót

20 posts / 0 new
Last post
vadmalacka
vadmalacka picture
*

 Kérem DINO54 ne szóljon a topic-hoz!

Sziasztok!

Tudnátok segíteni?
 Lenne ez a rádió.
 Manualisan le tudom hangolni az adókat, de AS-nél és keresésnél nem talál semmit.
 

https://elektrotanya.com/siemens-vdo_cdr500_philips_22dc403-75.pdf/downl...

CAR400 Mk2-ben ugyan ez a tuner van. 
Kicseréltem a kettőt, a CAR tökéletes a CDR tunerjével, de a CDR ugyanazt csinálja, mint a sajátjával. A tuner két tápja megvan...
Mi lehet?
Köszi

Comments
vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi! 

A rádió hibája az 24c16 SMD. Mivel nem volt itthon, és csak most értem rá rendelni, megírtam az újat, kicseréltem és kész :)
Pedig a régit (gyári volt), tökéletesen lehet írni olvasni, de a rádiónak gondja volt vele.
Köszi Mindenkinek!

vadmalacka@gmail.com

 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Gratulálok a kitartásodhoz! Érdekes dolog ez az eepromokkal, hozzám hoztak már több italautómatapanelt, hogy elfelejti a beállításokat. Azokban 93C66-osok vannak, a cseréjükkel megjavul, de amit kiveszek, hibátlanul írhatóak, olvashatóak. De az is lehet, hogy csak azon a sebességen hibáznak, amit az adott készülékben használnak.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ügyes vagy!
Én is találkoztam már ilyennel. Sőt volt, hogy kiolvastam a tartalmat és visszaírtam ugyan abba az IC-be és azóta is működik a szerkezet.
Valószínűleg az égetős írás, olvasás más protokollal működik, mint az üzemszerű írás, olvasás.

Üdv.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

 Kösz mindenkinek a segítséget!
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A tuner valamelyik lábán biztosan megemelkedik a feszültség (vagy lecsökken?) ha ráállsz egy adóra. Ennek a jelnek el kell jutnia a processzorig, hogy tudja, hogy adót talált. A 11-es LEVEL-re tippelnék. Esetleg az 5-ös LOCK lábra, ez a proc 45-ös lábára van kötve. 

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

hi4

Most ott tartok, hogy átforrasztottam az egész alaplapot. A sima
keresésre megtalálja az adókat,  de a AS-re nem. Eprom tartalmat
cseréltem, de nem hatja meg.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Sima hangolásnál akkor áll meg ha befog a PLL a tunerben. Ennek kimenő jele a LOCK. A proci folyamatosan programozza a PLL osztót és közben figyeli a LOCK jelet. Amint az megjelenik nem módosítja tovább az osztót. A leírásod alapján a tuner jó, tehát a LOCK vonalon keresném a hibát ami a legtöbb esetben forrasztási hiba.

Az AS-nél viszont a legnagyobb jelre hangol és itt lép be a LEVEL jel. Ha a sima keresés működik csak az AS nem akkor a LEVEL vonalat kellene végig nézni. Elképzelhető, hogy a proci valamelyik tápja (76-66-53-28-14 lábak) vagy az analóg referencia jele (2-4 láb) hiányzik.

Üdv.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
 A proci tápjai jók. A Level vonal jónak tűnik. Mikor keres akkor 3 V köröli jel van rajta, mikor adón van kb 4.55V. Nem tudom, szerintem a procival van valami
2-4 lábon is megvan a 5V (ami kb 4,91V)

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ezek alapján minden jónak tűnik és tényleg kizárásos alapon a proci marad.
Viszont még két dolgot érdemes lenne kipróbálni. Keresés közben a 3V nekem egy kicsit soknak tűnik. Próbáld meg kivenni a 3932 pozíció számú 2k7 ellenállást és nézd meg, hogy olyankor mekkora feszültség van a proci LEVEL lábán. Illene 0,6V-nál kisebb feszültséget mérni. Lehet, hogy a bemenetével van valami gebasz, vagy szakadt a 3935 (10k).

A másik ötlet. Mérd meg a LEVEL feszültséget a jó CAR400-ban, Ott vajon mennyire esik le keresés közben?

Üdv.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi! 
A 10 K meg a 2,7K átmértem, jók.
Azért gondolom hogy jó a 3 V körüli érték, mert a LOCK nál is ugyan így csinálja.
 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Igen, de a LOCK digitális, és csak két szintet különböztet meg (ott sem szép a 3/5V). A LEVEL viszont A/D-be kerül. Szerintem nézd meg a CAR-nál. Ha ott is ilyen akkor biztosan proci hiba.

Az RDS működik rendesen?

Üdv.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

RDS ok.
Most ott tartok hogy megszkopoltam. A LOCK szép egyenes 4,55V és valóban digitális. A Level 4,55V, de kb 0,4V zaj ül rajta. Mikor AS csinál lecsökken kb. 1-1,3V-al és kb 0,8V lesz a zaj. 
Ugyan ez van a CAR nál is de a CDR mint ha zajosabb lenne.
 CAR- nál a tuner lábak egy egy pár nF-el hidegítve vannak a testhez, a CDR- nél a rajzon jelölt 1,5nF -ek gyárilag hiányoznak.

Szerintem feladom...

 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Igen mert a LEVEL jelet a KF-ből nyerik aluláteresztő szűrővel. Az mindig zajos, de nem baj. Esetleg próbáld meg pótolni a gyárilag hiányzó kondit 2005 (1,5n), hátha segít.
Egyébként szerintem az autósok 90%-a soha sem használja az AS-t, nem fog hiányozni. Ha hangol és rendesen szól akkor az tökéletesen használható.

Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Az AS elvileg az, mikor megnyomod, és végigmegy az egész sávon, és letárolja az autókat. Van még az automata keresés, amit elindítasz, és megáll az adón. Aztán van a manuális keresés, amikor ott áll meg, ahol abbahagyod a gombnyomást. 
A háromból csak az utolsó működik?

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A manuális és autó hangolás működik: 

A sima keresésre megtalálja az adókat,  de a AS-re nem.

Viszont van egy lényeges különbség. Auto hangolásnál csak a LOCK jelet figyeli és minden olyan adónál megáll, ahol befog a PLL. Akkor is, ha gyenge a jel, legfeljebb sistereg. Az AS végig megy a teljes sávon és a tárolóhelynek megfelelő számú legerősebb adót tárolja el. Ehhez kell a LEVEL jel. Ha ez kicsi vagy hiányzik, akkor semmit sem tárol el.

Üdv.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Nem 3 ból kettő megy, az AS nem megy csak végigsöpör és ennyi. Azt kéne csinálnia hogy ha adót talál egy pillanatra megáll, letárol , és továbbmegy, de nem talál semmit.

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Akkor azzal tényleg nem érdemes kínlódni, szerintem sem használja senki. Én jobb szeretem, ha az általam felállított sorrendben vannak az adók, de ha csak a Tv-kre gondolok, ezzel mindenki így van.

0

Jaca
Jaca picture
****

Hi!
Mérd meg a másik rádiónál a szinteket.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Ellenőrizd a 7420 pozicióban lévő TL084 működőképességét.
Előny a vizsgálatnál, egy szkóp.
Üdv:
exGelkás

0

Sponsored links