You are here

Órába LR, vagy SR elem a jobb?

16 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Sziasztok!

Gyakran hallom /főleg órásoktól ered/ hogy csak jó minőségű elemet szabad az órákba tenni. Az elemekből állítólag "gázok" jönnek ki, és azok tönkre tehetik az órák szerkezetét. Ez olcsóbb- drágább elemre vonatkozhat, gyártmányra, vagy /LR/ alkáli vs. /SR/ ezüst-oxid elemekre?

formasu

Comments
gbenyov
gbenyov picture

Szia formasu!
Biztosan láttál már szétrohadt LR elemeket a kütyükben.
Az SR elemeknél terhelés esetén sem jellemző ez.
DE
Az órák olyan keveset fogyasztanak, hogy az elemek nem lyukadnak át, hanem 4 év alatt kiszáradnak.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Mint ahogy az alkáli elemek kiszorították a szén-cink ceruzaelemeket, ennek pont a fordítottja történik a gombelemeknél. Vagyis az olcsó alkáli elemek kiszorítják a jó minőségű ezüstoxid gombelemeket.
Már szinte nem is lehet kapni ezüstoxid gombelemet.
Ha nem gond az évenkénti csere, akkor használj nyugodtan alkáli gombelemet.
Az én karórám régebben ezüstoxid SR1120SW gombelemmel 7 évig ment. A maiakat 3-5 évente cserélni kell.
Ne tévesszen meg, hogy AG3 van ráírva, az csak azt jelenti, hogy az alkáli LR41 elem kompatibilis az AG3 ezüstoxid elemmel, azaz méretben és feszültségben azonos. Csak éppen tartóságban nem. Plusz még ki is folyhat az elektrolit.

Üdv, lcsaszar

A litium elemek (3V-os) viszont nagyon jók. Számítógép alaplapokon és autó távirányító nyitóban olyan van. De karóra nemigen létezik lítiumelemmel, és nincs is pici méretben (legalábbis én nem tudok róla).

2

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Az 1993-ban vásárolt LCD-s Casio karórám egy LR2016-os lithium elemmel működik. A gyárival 10 évig ment. A pótelem olyan 3-4 évig tart ki. A Conrád mechanikus DCF karórám szintén lithium elemes, MR2016-os tölthető lithium elemmel működött, mert a számlap egyben napelem is. 15 évig használtam, aztán egyszer csak megállt. Reménytelen a javítása. Ezek a lithium elemek 16mm átmérőüek, simán elférnek az óra tokban.

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Lehet kapni ezüstoxid elemeket is, én az Elemnagykernél vettem. A félretett régi karórákat rendszerezem, és főleg ezért merült fel a kérdés. Egy régi Seico órába is kellett elem, /Nem tudtam a típust, az órában lévő hely alapján kerestem rá az elemre (11,6x2 mm körüli lehet) így kaptam, hogy SR1120/381 1,55 V-os kell./. Maxell-t kaptam SR1120SW/381 Silver Oxide, Made in Japan, ez van ráírva. Ez volt a legdrágább, azok között, amit most vettem: 437 Ft.

Üdv: formasu

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Az enyémben is ilyen van. Évi 100 Ft üzemeltetési költség nem rossz wink Mindig nevetek ezeken az "okosórákon", amik mindig lemerülnek, pár naponta töltögetni kell őket. Persze az én órámban nincs GPS meg böngésző, sem fitnessz edző, csak az időt mutatja. De erre halad a világ, a régi butatelefonok akár egy hónapig is működtek feltöltés után, a mai okostelefonok pedig jó ha egy napig bírják.

Egy jó sztori: legutóbb amikor vettem az elemet, az órás tőlem kérdezte meg, hogy mi a különbség az SR1120W és az SR1120SW között. Tőlem tudta meg, hogy az SW az stopwatch, azaz stopperóra. Ami annyit jelent, hogy rövid ideig nagyobb áramot tud leadni az elem. Normál karórában folyamatosan egyenletes az áramfelvétel, jó az S nélküli is.

Üdv, lcsaszar

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszi a magyarázatokat! Ha mód van rá, hanyagoljuk az alkáli elemeket...

Az órát készítők használnak az órákba alkáli elemet, ezt látom. Azt nem értem, hogy ezek, a gyárilag beletett alkálik miért nem fehérednek ki? A vásárolt alkáli elemek pedig kifehérednek...

Csak érdeklődésképpen kérdezem, hogy az órás mennyiért cseréli ezt az SR 1120-as elemet? Feltűnt, hogy havi 100 Ft-os üzemelési költséget írtál a 436 Ft-os elemre...

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Nem tudom, én magam szoktam cserélni. Egyébként ha 5 évet és 436 Ft-ot veszünk, az nem havi, hanem évi kevesebb, mint 100 Ft.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a gyárban frissen gyártott elemeket tesznek, a boltban vásárolt meg raktárakból  kerúl elő, ki tudja, mikor gyártották
Ezenkívül a pár hónapos tengeri  szállítás sem használ neki

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az idő pénz

Bálint

1

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Pedig létezik lítiumelemes óra. Sőt, létezik egészen pici lítiumelem is, (pl. CR927) Bár kétségtelenül a lítiumelemes megoldás ritkább a karóráknál, de a retro divathullámot meglovagló LED karórák között pl. akad azért szép számmal, vagy a pulzusmérős sportkaróráknál.  

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:adatlapok
Én fényképezőgépekben cseréltem

Bálint

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Köszi, ezek a keresztreferenciák hasznosak, de nem mutatják azt, hogy melyik elem ajánlottabb az órákba. Az SR-ek, vagy az LR-ek? Melyikek a "folyósabbak"?

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

SR az ajánlott, de hát leírtam.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv!  Manapság bármelyikre szerintem. Vettem 1 éve GP márkájú AG3 LR41 elemeket tartalékba is, mert a családban több eszközben is (pl lázmérő) használjuk. Szav ideje 2023.12. hónap. 1 hónapja kellett volna cserélnem az egyik lázmérőben, erre látom, hogy a még több mint másfél év lejárati idővel rendelkező elemek az összes ki van folyva, oxidálódva a saját gyári csomagolásában. De mivel a pozitív része van felül az átlátszó csomagolásban, ez csak akkor látszik, ha ki van véve.
Varta LR44 -el is jártunk már így.

Lehet, hogy az SR széria stabilabb, most olyant nem találtam itthon.

File csatolás: 

1

formasu
formasu picture
*

Sziasztok! Köszi. Főleg az volt a kérdésem, hogy melyik elemek folynak ki inkább. Az alkálik, vagy az SR-ek? Lehet, sőt gondolom, hogy a márkától is függ. Azt látom, hogy az SR elemek nagyobb Ah-t tudnak, közel a kétszeresét, mint az alkálik. Most vettem ki egy Seico órából a gyári kimerült elemet, GP371 Silvercell volt ráírva, minimum 20 éve már benne volt, /nem tudom, hogy mikor merülhetett ki/ és nem folyt ki. /Ilyet már nem kaptam, pedig Elemnagykernél kerestem./ Vettem helyette GP Ultra Plus Watch Battery, Mercury SR69/371-et. Kisebb, cserélt elem volt egy másik órában, az kifolyt, és valami gond lehet azóta az órával is, mert sűrűn leáll az új elemekkel. /Előtte ez a Citizen óra hibátlanul működött!/ 

A hőmérőbe most vettem ilyet: GP Ultra Plus SR41/392 Most fogom kipróbálni. Az egy-másfél éve vásárolt AG3-as elem teljesen kifehéredett, még a környéke is. Olyat szerintem nem érdemes vásárolni...

Megnéztem néhány óra eredeti gyári elemét, amik min 15-20 éve az órákban vannak lemerülve, és azok nem fehéredtek ki, küllemre szépek.

0

Sponsored links